
مقاله بررسی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی دشت زیدون از لحاظ کشاورزی با استفاده از SIG با word دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی دشت زیدون از لحاظ کشاورزی با استفاده از SIG با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی دشت زیدون از لحاظ کشاورزی با استفاده از SIG با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی دشت زیدون از لحاظ کشاورزی با استفاده از SIG با word :
سال انتشار: 1393
محل انتشار: همایش ملی آب، انسان و زمین
تعداد صفحات: 8
نویسنده(ها):
سعیده فیروزی – دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروژئولوژی دانشگاه شهید چمران اهواز
نصرالله کلانتری – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز دانشکده ی علوم زمین
فاطمه نوروزی – دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروئولوژی، دانشکده ی علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:
فراوانی تنوع محیط خاک و آب زیرزمینی در کشورمان و بخصوص تنوع اقلیمی باعث ایجاد پتانسیلهای فراوان کشاورزی شده است موضوع صادرات غیرنفتی که به طور جدی در برنامه دولت قرار گرفته، باعث پررونق تر شدن بخش کشاورزی در کشارمان شده است. بهره برداری از منابع اب زیرزمینی به منظور آبیاری زمینهای کشاورزی مستلزم شناخت کمیت و به ویژه کیفیت آب زیرزمینی در آبخوان هااست در این تحقیق به منظور بررسی کیفیت اب های زیرزمینی تناسب ان ها برای کشاورزی از داده های کیفی 8 حلقه چاه استفاده شده است و دیاگرام willcox ترسیم شده و مشاهده شد که تعدادی از نمونه ها در کلاس c4s2 و تعدادی دیگر در محد وده ی c4s3 قرار می گیرند.


بررسی مهندسی ارزش و مطالعه نقش راهبر در اثربخشی آن با word دارای 36 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد بررسی مهندسی ارزش و مطالعه نقش راهبر در اثربخشی آن با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
نقش راهبر در اثربخشی مطالعات مهندسی ارزش
چکیده
کمک گرفتن از مشاوران مهندسی ارزش برای آموزش و اجرای مطالعات مهندسی ارزش می تواند برای جاری شدن این فرهنگ و گسترش این رویکرد در تمام شرکت ها مفید باشد. اما باید اذعان کرد که استفاده از مشاوران و متخصصان درون سازمانی برای استمرار مطالعات ارزش در شرکتها از اهمیت ویژهای برخوردار است. همچنین یکی از نکات مهم برای موفقیت تیم مهندسی ارزش، تجربه و مهارت کسانی است که باید مطالعات ارزش را راهبری نمایند. راهبر تیم که نقش کلیدی در موفقیت تیم دارد، باید دارای قدرت رهبری، مهارت ارتباطی و تجربه کاری مفید باشد. قدرت و تاثیر رهبری مانند موارد مشابه در سایر کارها، برکسی پوشیده نیست. در این مقاله ابتدا به خصائص و ویژگیهای راهبر تیم مهندسی ارزش پرداخته و سپس از طریق مقایسه فرآیند تربیت مربی توسط انجمنهای مهندسی ارزش، فرآیند تربیت راهبر برای شرکت ایران خودرو جهت استمرار و توسعه مطالعات مهندسی ارزش پیشنهاد شده است.
کلیدواژه : مهندسی ارزش؛ راهبر ؛ تربیت راهبران؛ تسهیلگر؛ ایران خودرو
________________________________________
1- مقدمه
برای هدایت مطالعات مهندسی ارزش تیم نیاز به یک راهبر1 دارد، راهبر تیم مطالعات مهندسی ارزش بعنوان یکی از ارکان اصلی این تیم همیشه باید برای ایفای نقش معلمی و تسهیلگری خود جهت بهبود بخشیدن به آموزشها و استفاده از تجربیات اعضای تیم آماده باشد. هر فاز از برنامه کار مهندسی ارزش فرصتهایی را برای آموزش و هدایت اعضای تیم برای حصول حداکثر مشارکت اعضا و افزایش کارایی تیم فراهم میآورد (امامی و عابدی 1384). بنابراین موفقیت مطالعات ارزش بستگی به ایفای نقش معلمی و تسهیلگری بطور همزمان توسط راهبر تیم دارد. لازمه این امر آشنایی کامل با متدولوژی ارزش و رهبری و هدایت تیم برای رسیدن به نتایج مورد نظر است. بهترین روش و سبک رهبری در تیم مهندسی ارزش حرکت از سمت و سوی گفتارگرایی به سمت کردارگرایی است. همانطور که در شکل شماره (1) مشاهده میشود اساسا پنج نوع رهبری برای فعالیتهای تیمی وجود دارد که در اختصاص زمان و مؤثر بودن متفاوت هستند (قلیپور و بیرقی 1382).
همانطور که در شکل مشاهده میکنید در مهندسی ارزش رهبری تیم از نوع «همراهی» یا ملحق شدن است. این نوع رهبری زمان بیشتری به خود اختصاص میدهد ولی مؤثر بودن راه حل، حالت بهینه به خود میگیرد2.
حضور افراد از رشتهها و تخصصهای گوناگون و تقابل و تحریک اندیشهها از زوایای مختلف زمینه ساز جامعنگری و دید سیستمی خواهد شد. همچنین موجب همکوشی برتر و خلاقیتی بهتر و کارآمدتر میگردد و ارتباطات بین رشتههای مختلف که با یک پروژه سرو کاردارند تقویت میشود که خود عامل مهمی در بهبود ارزش است. تجربه نشان داده است که همکاری تنگاتنگ اعضای تیم قدرتی خارق العاده به دست میدهد. افراد مجرب در رشته های تخصصی نکات ریزی را میدانند که هماهنگی و تطبیق آن با جنبه های متعدد طرح در حالت معمولی ضعیف است ولی در تیم مهندسی ارزش بسیار پررنگ است.
در این مقاله ضمن بررسی ویژگیهای راهبران تیم مهندسی ارزش به استانداردهای ملی و بینالمللی موجود در خصوص تربیت راهبران پرداخته شده سپس با توجه به حوزه کاری مطالعات مهندسی ارزش، آموزشهای مورد نیاز برای پرورش رهبران پروژههای مهندسی ارزش پیشنهاد گردیده است.
2- ویژگیها و توانمندیهای راهبران مهندسی ارزش
2-1- ویژگیهای عمومی و تخصصی
در منابع مختلف عمدهترین ویژگی راهبران تیم مهندسی ارزش بصورت زیر ذکر شده است (قلیپور و بیرقی 1382؛ رابینز 1384؛ هلر 1381؛ جبل عاملی و صادقی 1380):
2-1-1- عمومی
? توانایی برقراری مهارتهای ارتباطی با اعضای تیم
? برخورداری از مهارت رهبری تیم
? اتکا به نفس در مدیریت
? برخورداری از ویژگی فرهمندی3 (از نظر ظاهری، مقبولیت عمومی و ...)
? برخورداری از هوش عاطفی (خودآگاهی، خودکنترلی، انگیزش، احساس همدلی و مهارت اجتماعی)
2-1-2- تخصصی
? برخورداری از دانش فنی
? آشنایی به فرآیند تولید
? متخصص مهندسی ارزش
? جدیت و توانایی برنامهریزی و هدایت فعالیتها
2-1-3- سایر
? شایستگی در فعالیت آموزشی
? خلاق، انگیزه دهنده و مشوق و ظریف بین
? شناخته شده به عنوان رهبر در فرآیند مهندسی ارزش
? توانایی جاری کردن فرآیند تیمی
? جدیت در کارها
3- وظایف و مسئولیتهای اساسی راهبران تیم مهندسی ارزش
3-1- وظایف و مسئولیتهای عمومی
رهبر تیم اساسیترین نقش را برای موفقیت تیم دارد که باید از نظام مهندسی ارزش آگاه بوده و به لحاظ فنی بر فرآیند آن اشراف داشته باشد عمدهترین وظایف و مسئولیتهای راهبران فرآیند مطالعه مهندسی ارزش به قرار زیر است (قلیپور و بیرقی 1382):
1. هماهنگ کردن تمام جنبههای مطالعه با سازمان متبوع و سایر طرفهای مطالعه مذکور
2. انتخاب نهایی اعضای تیم برای مطالعه
3. مدیریت انجام مطالعه
4. جمعآوری و سازماندهی موضوعات قبل از هرمطالعه
5. آماده سازی گزارشهای مورد نیاز و ارائه نتایج
6. کمک برای ارزیابی پیشنهادهای مهندسی ارزش و بکارگیری نتایج حاصل از آن
در تمامی حالات رهبر تیم باید مثبتگرایی و اعتماد به نفس را در تیم تقویت کند و مسئول انجام فعالیتهای یاد شده باشد.
3-2- وظایف و مسئولیتهای تنش زدایی در تیمها
عمدهترین مسئولیت راهبر تیم زمانی اغاز میگردد که مهارتهای مورد نیاز را بموقع و همزمان4 به تیم آموزش داده و آنها را در استفاده از عناصر مناسب متدولوژی مهندسی ارزش هدایت نماید، لکن عملکرد وی در قبال تیم هنگامی مورد ارزیابی و قضاوت قرار میگیرد که بتواند بر تنشها و تضادهای بعضا غیرخلاقانه بین اعضای مختلف تیم فائق آمده و نگرشها را به سمت و سوی بروز خلاقیت سوق دهد. بدیهی است در غیر اینصورت بدون یک تسهیلگر تلاش برای جلسات تیمی میتواند منجر به مسئولیتگریزی و انتقال هزینهها به سایر بخشها گردد و باعث میشود اعضاء از همکاری و همیاری و خلاقیت مشترک باز بمانند. اما یک تسهیلگر مهندسی ارزش می تواند این امر را میسر سازد (بارلو 1999).
بی گمان تنش در محیط کار اجتناب ناپذیر است. اکثر اختلاف ها از ابتدا شدید و بزرگ نبوده ولی اگر بسرعت رفع نشود به مرور زمان مانند بهمن بزرگ می شوند (صابر 1384).
رهبران مجبور هستند قبل از اینکه موقعیت را درک کنند، راه درست را انتخاب کنند و در این راه باید آماده موارد و شرایط باشند که هنوز تصور نشده است (صابر 1384). رهبران بایستی خود را برای رویارویی با وضعیت های ناخوشایند آماده نمایند.
بمنظور درک انعطافپذیری تسهیلگران کارآمد، تنشهای ششگانه در فعالیتهای تیمی که هر یک در یک مقیاس چند سطحی در نوسان بوده و رفتار تسهیلگر سبب خواهد شد تا با تقویت و یا کاهش تاثیراتشان بر روی توانمندی و هدف تیم تاثیر سوء نداشته و تحت کنترل باشد، ارائه گردیده است. جهت سهولت و درک بیشتر در شکل (2) انواع تنشها و نقش راهبر بیان شده است.
حال با توجه به انواع تنشها در ادامه به نمونههایی از شیوههای برخورد با انواع تنشها و نقش راهبر در این خصوص پرداخته شده است:
? ساختار و قوانین
با تشریح جزئیات قوانین فعالیت آغاز کنید. بر میزان اهمیت انجام این قوانین تاکید نمایید. یک کپی از قوانین به هریک از اعضا بدهید. و به کرات به این قوانین رجوع کنید. تصدیق کنید که در ابتدا اعضا گیج خواهند شد. به انها اطمینان دهید که لازم نیست صددرصد مطیع قانون باشند. تمام قوانین را در ابتدا نگوئید. فقط قوانین را زمانی بگوئید که مورد نیاز باشند.
? سرعت انجام کارها
فعالیت را بیدرنگ آغاز کنید و با سرعت انجام دهید. محدودیتهای زمانی حد واسط را اعلان نمایید و آنها را در نظر بگیرید. حداقل زمان انجام فعالیت را اعلام کنید. اگر یکی از اعضا ی تیم یا یک تیم قبل از اتمام زمان مورد نظر کارش را به اتمام برساند، برای مرور و تجدید نظر روی آن تاکید و پافشاری نمایید. یک قانون کنترل کیفیت را که تیم یا اعضای تیم را بخاطر محصولات یا افکار بدردنخور بازخواست می نماید ، معرفی نمایید.
? درجه اهمیت انجام کارها
از یک سیستم امتیاز دهی بمنظور پاداش دهی به عملکرد مؤثر استفاده کنید. بطور مقطعی امتیازات فردی و تیمی را مقایسه و اعلام کنید. به تیم برنده یک هدیه گرانبها پاداش دهید.
? کنترل
ناسازگاری و تضاد بین اعضای تیم را کاهش داده و ناسازگاری بین اعضای تیم و محدودیت های خارجی (مثل زمان، محدودیتها) را افزایش دهید. از معیارهای چندگانه برای تعیین برندهها استفاده کنید. برای افراد و تیم ها در موارد سرعت، کیفیت، اثربخشی، جریان پذیری، خلاقیت، نوگرایی و دیگر فاکتورهای این چنینی پاداشی در نظر بگیرید. برای پیشبرد فعالیتها مطابق رویه کاری به افراد جایزه دهید. گاهی اوقات رویه را متوقف کنید و فرآیند را چک نمائید. به اعضا اجازه دهید تا با ارائه پیشنهاداتی که برای تغییر رویه می دهند موجب جالب تر شدن آن گردند.
? تمرکز
از یک سیستم امتیازدهی برای پاداش دادن به عملکرد مؤثر فردی و تیمی استفاده کنید. فعالیت را متوقف نموده و در مورد نتایج مطلوب بحث کنید. کمیته ای مسئول از اعضا برای پیگیری و رسیدن به نتایج فعالیت داشته باشید.
? تأثیر متقابل
چنانچه اعضا در سطوح مختلفی از مهارت و دانش باشند، آنها را به تیم هایی با توانمندی تقریبا” یکسانی تقسیم بندی کنید. با دادن اطلاعات و مسئولیت های بیشتر به افراد کم رو و خجالتی آنها را تشویق نمایید.
اعضای برجسته را شناسایی نمایید و به آنان مسئولیتهای بیشتری دهید (برای مثال برای حفظ امتیازات و یاداشتبرداری) تا بتوانید انرژیهای اضافی آنان را کانالیزه نمایید. برای اطمینان از برآورده شدن نیازمندیهای افراد، به تیم اجازه دهید که کنترلهای فرایند دورهای را هدایت نماید.
4- یک مدل روش کاری برای تسهیلگری مؤثر
? گام اول: شناسایی اولویت ها
تسهیلگر انعطاف پذیر بودن بمعنی نداشتن (معیارهایی) برای اولویت بندی نمی باشد بلکه شما بایستی از این اولویت ها آگاه باشید و آنها را تحت کنترل نگه دارید. برای مثال من یک ساختار دارای انعطاف، حرکت سریع، همکاری متقابل، نتیجه محور، ارتباط فردی و کنترل خارجی را ترجیح میدهم. (در واقع) آگاهی از تعصب های خود و چگونگی اثر بخشی آنها در بر آورده شدن نیازهای تیم مهم می باشد. بهترین شیوه برای شناسایی تعصباتی که دارید، بیاد آوری تجارب تیمهای کوچکی میباشد که احساسات خیلی مثبت یا خیلی منفی درباره آنها داشته اید و تجزیه و تحلیل فاکتورهایی است که در آن احساسات موثر بودهاند. شما همچنین ممکن است که با همکاران و اعضای تیم بخاطر نظراتشان در باره تعصباتی که دارند به گفتگو بنشینید. درصورت ضرورت پس از آگاهی، آنها را به ذهن خود بسپارید.
? گام دوم: اولویت های اعضا را شناسایی نمایید
قبل از برنامهریزی یک تیم کاری کوچک، شما نیازمند به جمعآوری اطلاعاتی در رابطه با اولویتهای احتمالی ذینفعان بهمراه شش حیطه تنشزا میباشید. بهترین منبع اطلاعات یک نمونه گویا از تیم می باشد. بهترین استراتژی برای جمعآوری اطلاعات، مصاحبه با شرکتکنندگان با استفاده از مقیاسهای رفتاری ارایه شده از قبل میباشد. بمنظور برآورد اطلاعاتتان، شما ممکن است بخواهید که با سایر تسهیلگرها، مشاوران و آموزش دهندگانی که با تیم آشنا هستند صحبت نمایید.
? گام سوم : فعالیتهای تیم کاری کوچک را متناسب با اولویت های ذینفعان/شرکت کنندگان طراحی یا اصلاح کنید
اینکه آیا شما یک کار شبیهسازی جدیدی را طراحی میکنید و یا از نوع موجود آن استفاده میکنید، باعث درک بیشتر شما از اولویتهای ذینفعان در فعالیتها میشود. کار با دقت در مراحل مورد نظر و پیروی از قوانین فعالیتها باعث میگردد که با هر تنشی (مجددا”) ظاهر شوند. برای مثال اگر چندین قانون پیچیده که سفت و سخت میباشند وجود داشته باشد، فعالیتها توسط اغلب ذینفعان خیلی خشک و سخت تلقی خواهد شد، مگر اینکه اولویت آنها برای بالاترین درجه ساختار باشد. هنگامی که شما نواحی بحران را در یک سطح یا در سطح دیگر شناسایی کردید، از تاکتیکهای مناسب برای ایجاد سازگاری استفاده کنید. در طول این مرحله شما ممکن است بخواهید با چند نفر از ذینفعان تیم و یا با همکاران کارآزموده کار کنید تا (بتوانید) از سازگاری مناسب طرحتان اطمینان حاصل نمایید.
? گام چهارم: تیم کاری را هدایت کنید
با تعدیل اولیه مناسب، شما فعالیت را با اطمینان آغاز کنید. در مورد اعمال تنظیمات بعدی در این مرحله نگران نباشید. یک مرور از فرآیند و محصولات مورد انتظار برای تیم ارائه دهید.
? گام پنجم: اصلاحات را از ابتدا آغاز نمایید
همانطور که ذینفعان شما فعالیت میکنند، دائما” سطوح مختلف تنشها را مانیتور نمائید. اگر شش تنش در سطوح بهینهسازی قرار داشته باشند در مقابل جریان فعالیتها قرار نگیرید. بهر صورت یک چنین چیزی بعنوان فعالیت تیم کوچک، کامل وجود نخواهد داشت. احتمالا” بعضی از تنشها گاهی اوقات زیاد می شوند/ پررنگ می شوند. در این شرایط لحظهای تامل فرمایید تا ببینید که آیا تیم مورد نظر انطباق/سازگاری لازم را به انجام میرساند. اغلب تیمها، بویژه تیمهای مجرب، سیستمی برای کاهش تنش ها یشان طراحی میکنند. در تیمهای بی تجربه شما ممکن است که برای ایجاد سازگاریهای مناسب مجبور به دخالت باشید. این را تا جاییکه ممکن است با سرعت و جذابیت هر چه تمامتر انجام دهید. در صورت نیاز تیم مورد نظر و تنظیمات کار شبیهسازی را کنترل نمایید.
? گام ششم: از تیم اطلاعات کسب کنید
حتی پس از انجام کامل فعالیت ها، شما باید هنوز مرحله بحرانی و حساسی را پشت سر بگذرانید. فورا” با تمامی اعضا و سپس با چند نفر از اعضای منتخب جهت جمعآوری اطلاعات در مورد درک و برداشت اشان از سطوح مختلف تنش، جلسه پرسش و پاسخ برگزار نمایید. این میتواند در ظرف چند دقیقه با پرسش از ذینفعان بر اساس مقیاس ارزیابی نظیر ”چه وقتی شما احساس کردید که فعالیت مورد نظر قویا سازمان یافته بود؟” یا “چه وقتی احساس کردید که تسهیل گران در کار شما وقفه ایجاد نموده اند؟” واکنشهای ذینفعان را یاداشت نمایید و از آنها برای تعادل همان فعالیتها با تیمهای آینده و یا فعالیتهایی با همان تیم قبلی استفاده نمایید.
فعالیتهای اثر بخش یک تیم بستگی بسیار زیادی به انعطافپذیری تسهیلگر مربوطه دارد. اینکه شما یک تازه وارد یا با تجربهاید، میتوانید اثربخشی خویش را با مورد توجه قراردادن و تنظیم ساختار، سرعت حرکت، تعامل دو طرفه، تمرکز، ارتباط و کنترل فعالیتهای تیم تان بهبود بخشید.
اولین مرحله در شفافسازی تنشها، دوری کردن از افراط است. از سوی دیگر ممکن است از فنون مختلف برای کاهش یا افزایش عناصر در هر بحران استفاده کنید. وضعیتهای 1 و 5 در شیوه امتیازدهی مقایسهای نشان داده شده در شکل بیانگر این موضوع است (شکل 3)...
مراجع
________________________________________
انجمن مهندسی ارزش وزارت راه و ترابری جمهوری اسلامی ایران. 1384.
امامی، کامران و عابدی، فتانه. 1384. رسالت آموزشی راهبر تیم مهندسی ارزش. اولین همایش مهندسی ارزش در حمل و نقل کشور.
جبل عاملی، محمد سعید و صادقی، ابراهیم. 1380. روش بکارگیری مهندسی ارزش. بهران: فرا.
رابینز، استیفن پی.1384. رفتار سازمانی. ترجمه اعرابی و پارسائیان. تهران: دفتر پژوهشهای فرهنگی.
صابر، داود. 1384. تصویر روی آب: نگاهی به ره توشه و شایستگی مدیریتی. تهران: مؤلف.
قلی پور، یعقوب و بیرقی، حمید. 1382. مبانی مهندسی ارزش. تهران: ترمه.
هلر، رابرت. 1381. مدیریت گروه ها. ترجمه علی میرزایی. تهران: سارگل.
Barlow, Christopher M. 1999. What is the Value Engineering. Illinois.
Effective Facilitation Workshop, PfCE Educational Technology in Schools Project
The Six Tensions In Group Activities, PfCE Education Technology In School Project
Secrets of Successful Facilitator, The Thiagi Group, 2003
SAVE International, 2005
The Institute of Value Management, 2005
Society of Japanese Value Engineering, 2005


مقاله اصول تجربی ایجاد محورهای پایدار و با هویت سوارهدر پیاده خیابان رجنت لندن با word دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله اصول تجربی ایجاد محورهای پایدار و با هویت سوارهدر پیاده خیابان رجنت لندن با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اصول تجربی ایجاد محورهای پایدار و با هویت سوارهدر پیاده خیابان رجنت لندن با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله اصول تجربی ایجاد محورهای پایدار و با هویت سوارهدر پیاده خیابان رجنت لندن با word :
سال انتشار: 1392
محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
تعداد صفحات: 17
نویسنده(ها):
کیومرث حبیبی – استادیار گروه شهرسازی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
مهدی رازپور – دانشجوی کارشناسی ارشد برنامهریزی منطقهای دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
چکیده:
زندگی ماشینی امروز جوامع بشری از یک طرف و پراکندهرویی شهرها از طرف دیگر وابستگی انسان به وسایط نقلیه را به نحوی افزایش داده است. که جدایی انسان از آن غیر ممکن مینماید. به نظر میرسد به کارگیری اصول و ضوابط طراحی شهری و پیادهمدرای برای ایجاد محورهای ترکیبی سواره – پیاده و نه فقط پیاده، میتواند موفقیتهای قابل ملاحظهتری را در تداوم جنبش پیادهمداری به وجود آورد.به طوری که نمونههای موفق محورهای ترکیبی سواره -پیاده بسیار بیشتر از نمونههای انگشتشمار صرفاً پیاده است. و این ناشی از علاقه و وابستگی انسان به استفاده از وسایط نقلیه در عصر مدرن است. بنابراین رواج اصول ایجاد محورهای مرکب از حرکت سواره و پیاده میتواند در سرزنده و با هویت نگه داشتن شهرهای امروز بسیار حائز اهمیت باشد. در این مقاله هدف شناسایی اصول به کار گرفته شده در ساماندهی، طراحی و سات محور سواره – پیاده رجنت لندن است. مستندات این مقاله از طریق کتابخانهای به دس آمد و با روش توصیفی و تحلیلی مورد ارزیابی قرار گرفت. استخراج ضوابط به کار گرفته شده در ساماندهی محور سواره – پیاده رجنت به عنوان الگویی در ایجاد محورهای ترکیب سواره – پیاده به عنوان دستاورد مقاله مطرح است.


مقاله سیره اخلاقی و سیاسی امام سجاد(ع) با word دارای 130 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله سیره اخلاقی و سیاسی امام سجاد(ع) با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله سیره اخلاقی و سیاسی امام سجاد(ع) با word
مقدمه
بخش اول؛ اعتقادات
فصل اول؛ توحید
1-1-1 الوهیّت
1-1-2 خالقیت
1-1-5 ربوبیّت
1-1-4 عبادت
1-1-5 امید و ناامیدی
1-1-6 دعا
فصل دوم؛ نبوت
1-2-1 نبوت
فصل سوم؛ امامت
1-3-1 امامت
فصل چهارم؛ جزای رب العالمین
1-4- 1 جزای رب العالمین (معاد)
1-4-2 شفاعت
بخش دوم؛ اخلاق
مقدمه؛ محاسبه و مراقبه نفس
فصل اول؛ حسنات
2-1-1 ذکر
2-1-2 شکر
2-1-3 تقوی
2-1-4 پارسائی
2-1-5 یقین
2-1-6 زهد
2-1-7 صبر
2-1-8 رضا و تسلیم
2-1-9 توکل
2-1-10 حسن ظن به خداوند متعال
2-1-11 فقر و غنی
2-1-12 قناعت و کفاف در زرق
2-1-13 حسن سلوک و خوش رفتاری با مردم
2-1-14 عفو و اغماض
فصل دوم؛ سیئات
2-2-1 دنیا
2-2-2 پرهیز از محرمات
2-2-3 طمع
2-2-4 غفلت
2-2-5 نیت
2-2-6 ریا
2-2-7 بخل
2-2-8 حسد
2-2-9 خشم و غضب
2-2-10 توبه
بخش سوم؛ احکام
3-1 نماز
3-2 روزه
3-3 زکات
3-4 دین (قرض)
3-5 حج
3-6 جهاد
3-7 امر به معروف و نهی از منکر
3-8 رعایت حدود الهی
نتیجه
فهرست منابع و مآخذ
کتابنامه
بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله سیره اخلاقی و سیاسی امام سجاد(ع) با word
قرآن کریم، انتشارات دلیل ما، پاییز
اسرار، مصطفی، دانستنیهای صحیفه سجادیه، انتشارات محیا، سال
پیشوائی، علی، سیره پیشوایان، موسسه امام صادق، قم، سال 1377 هـ.ش
حرّانی، حسن، تحف العقول، کتابفروشی اسلامیه سال 1400 هـ.ق
حائری، جعفر، سخنان علی بن الحسین (ع) احمد صادق اردستانی، موسسه مطبوعاتی خزر
سپهری، محمد، رساله الحقوق، دارالعلم قم، سال
شریف قرشی، باقر، تحلیلی از زندگانی امام سجّاد (ع) محمد رضا عطائی، موسسه چاپ و انتشار آستان قدس رضوی ، 1372، جلد اول
بشرّ، عبدالله، اخلاق، محمدرضا جباریان، انتشارات هجرت، چاپ سوم، سال
صدوق،محمد، امالی، آیت الله کمره ای انتشارات کتابچی، پاییز
عسگری، مرتضی، نقش ائمه در احیاء دین، مجمع علمی اسلامی، چاپ فتاحی، سال 1371، جلد اول
فاضل، جواد، صحیفه کامله سجادیه، سپهر تهران، سال
قمی، عباس، مفاتیح الجنان، دارالعلم قم، سال
قمی، عباس، منتهی الآمال، کتابفروشی اسلامیه، سال 1338 شمسی جلد دوم
کتابنامه
ارفع، کاظم، سیره علمی اهلبیت علیهم السلام، انتشارات آزادی، سال 1370، جلد ششم
مدرسی، محمدتقی، زندگینامه چهارده معصوم علیهم السلام، انتشارات محبان الحسین، سال
مظاهری، حسین، زندگانی چهارده معصوم علیهم السلام، انتشارات پیام آزادی، سال
مجلسی، محمدتقی، تاریخ چهارده معصوم، انتشارات سرور،سال 1380هـ.ش
مشکینی، مهدی، درسهای اخلاق ، علیرضا فیض، انتشارات پارسایان، چاپ معراج، چاپ اول سال
مهدوی کنی، محمدرضا، نقطه های آغاز در اخلاق عملی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ سوم، سال
نجفی، محمدجواد، ستارگان درخشان، کتابفروشی اسلامیه، جلد ششم
نراقی، احمد، معراج السعاده، سازمان چاپ و انتشارات جاویدان
مقدمه
«یا غایَه امالِ الْمُحِّبینَ، اَسْئَلُکَ حُبَّکَ وَ حُبَّ مَنْ یُحِبُّکَ وَ حُبَّ کُلَّ عَمَلِ یُوصِلُنی اِلی قُرْبِکَ وَ اَنْ تَجْعَلَکَ اَحَبَّ اِلَیَّ سواکَ
ای انتهای آرزوی دوستان از تو خواستارم، محبت خودت و محبت آنکه ترا دوست می دارد و دوست داشتن هر عملی را که مرا به قربت رساند و اینکه قرار دهد تورا محبوبتر بمن از آنچه غیرتوست.»[1]
«او فرزند حسین بن علی(ع) سومین امام شیعیان جهان، مادرش شهربانویه و مشهورترین لقبش زین العابدین و سجّاد است. امام سجّاد (ع) در سال سی و هشت قمری دیده به جهان گشود و دوران کودکی خود را در شهر مدینه سپری کرد. حدود دوسال از خلافت جدش امیر مومنان (ع) را درک نمود و پس از آن مدت ده سال شاهد حوادث دوران امامت عموی خویش امام مجتبی (ع) بود. و پس از شهادت امام مجتبی (ع) در سال پنجاه هجری به مدت ده سال در دوران امامت پدرش حسین بن علی (ع) که در اوج قدرت معاویه در ستیز و مبارز با او بود در کنار حضرت قرار داشت. در محرم سال شصت و یک هجری درجریان قیام و شهادت پدر(ع) درسرزمین کربلا حضور یافت. پس از فاجعه کربلا بود که حضرت عهده دار رهبری و هدایت امت گردید و در آغاز این راه که همراه دیگر اسیران اردوگاه حسینی به اسیری به کوفه و شام برده شد، سرپرست و تکیه گاه اسیران در کوران مصائب و گرفتاریها بود و با سخنرانیهای آتشین خود ضمن رسوائی یزید و حکومت وی به معرفی خود و طریق هدایت پرداخت.»[2]
اما در دوران امامت خویش بدلیل وجود خلفای ظالم و ستمگر، فرصت و مجالی چون صادقین برای تبلیغ راه هدایت نیافت، لذا سیره هدایتی این امام بزرگوار بیشتر از طریق دعاها و مناجاتها و سخنان ایشان به جهان بشریت ارائه شده است. امام شاهد بود که تمام ارزشهای اخلاقی و دینی از ناحیه حکومت اموی در حال نابود شدن است. این بود که به اصلاح جامعه و تهذیب اخلاق اجتماعی آن پرداخت و نفوس بیمار مردمی را که به پیروی از امرای خود تسلیم شهوات و هواهای نفسانی شده بودند با فضائل اخلاقی و کرامات برجسته خود معالجه نمود
از آثار اخلاقی و تربیتی این امام بزرگوار کتاب با ارزش صحیفه سجّادیه یا زبور آل محمد (ص) یا انجیل آل محمد (ص) میباشد که پس از قرآن کریم و نهج البلاغه در درجه دوم اهمیت است و نیز رساله حقوقیه که تمام حقوق واجبه یک انسان را در تمام مراحل زندگی بیان می کند و همچنین دعای ابوحمزه ثمالی و مناجات خمس عشر و نیز سخنان گرانقدر این امام بزرگوار و بدین وسیله بود که امام توانستند مردمی که سرگشته و پریشان در بیابانهای خطرناک مادیت و جهنم سوزان جنگلها و عطش جان و دلها به سر می بردند و سخت به استنشاق حیات بخش فضای هدایت عترت پاک پیامبر (ص) نیازمند بودند را بهره مند سازند
این تحقیق پایانی، بررسی اجمالی است در سیره هدایتی امام سجّاد (ع) در معارف اسلامی در سه محور اعتقادات، اخلاق و احکام که هر یک ازاین بخشها نیز دارای فصلهایی میباشد. بخش اعتقادی شامل فصل توحید و مباحث الوهیت خالقیت، ربوبیت، عبادت، امید و ناامیدی و دعا و فصل دوم شامل مبحث نبوت، فصل سوم، مبحث امامت، فصل چهارم، مباحث جزای رب العالمین و شفاعت هست. بخش دوم، اخلاق است، مقدمه در زمینه محاسبه و مراقبت نفس سخن می گوید و فصل اول حسنات را بررسی می کند و شامل مباحث ذکر، شکر، تقوی، پارسائی، یقین، زهد، صبر، رضا و تسلیم، توکل، حسن ظن به خداوند متعال، فقر وغنی، قناعت و کفاف در رزق، حسن سلوک و خوش رفتاری با مردم و عفو و اغماض میباشد و در فصل دوم سیئات شامل، دنیا، پرهیز از محرمات، طمع، غفلت، نیت، ریا، بخل، حسد و خشم و غضب در آخر توبه مورد بررسی قرار میگیرد. و بخش احکام نیز شامل مباحث نماز، روزه، زکات، دین.، حج، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر و در انتها رعایت حدود الهی که تاکیدی بر این بخش میباشد مورد بررسی قرار گرفته است
با مطالعه سیره هدایتی امام سجّاد (ع) در می یابیم که این امام بزرگوار در این قالب جدید با توجه شرایط زمان به زیباترین شیوه، هدایت را برای مردم ارائه نمودند و هر چند این قالب با سیره هدایتی امامان عظیم الشان دیگر متفاوت میباشد لکن حلقه ای است در کنار سایر حلقه های پیوسته که کشتی طوفان زده بشریت را به ساحل نجات رهنمون می سازد
فصل توحید
1- الوهیت
«ای پروردگار من خویش را به بی نیازی ستودی و کائنات را در پیشگاه الوهیت خویش مسکین و محتاج شمردی.»[3]
«ای پروردگار من؛ ملکه قدرت و وحدت و حدانیت ترا باشد و حول و قوت تنها از جانب الوهیت تو به ما رسد و آن تو باشی که علو و رفعت داری و به بندگان خویش رفعت و اعتلا بخشی.»[4]
از بارزترین خصلتها و خصوصیات امام سجّاد (ع) در بخش اعتقادات و بیان الوهیت، توجه به خدا و گسستن از خلق میباشد و این ویژگی در مناجاتها و دعاها و عبادات و سخنان آن حضرت که بیانگر نهایت ارتباط ایشان با خداوند آفریدگار و هستی بخش میباشد تجسم یافته است
و اما در باب الوهیت حضرت حق، اولین گام شناخت خداوند و توصیف اوست. لذا امام چنین می فرمایند: «اما حق خدایت که بزرگتر از حد توصیف است این است که او را بندگی کرده، کسی یا چیزی را شریک وی نسازی، هر گاه این حق خداوند را لباس عمل پوشانده و به زیور اخلاص آراستی، خداوند بزرگ بر خود واجب می کند که امر دنیا و آخرتت را کفایت کند.»[5]
و نیز امام پاسخگوی سئوالاتی در این زمینه است آنجا که در باب معنی «صمد» در سوره «توحید» وقتی از امام سجّاد (ع) سوال می نمایند، حضرت پاسخ فرمایند: «صمد کسی است که شریک ندارد. برای نگهداری چیزی خسته و رنجور نمی گردد، چیزی بر او پنهان و پوشیده نیست
درون و داخلی ندارد در نهایت عظمت و آقائی است، نمی خورد و نمی آشامد. به خواب و استراحت نمی رود. زوال و فنا نداشته است و نخواهد داشت.»[6]
در ویژگیهای خداوند می بینیم امام با سخنان و دعاهای خودشان و یا در پاسخ به سوالاتی که از محضر ایشان شده، حق مطلب را ادا نموده اند
«ثابت بن دنیار» می گوید: از امام زین العابدین (ع) پرسیدم: آیا برای خدای متعال میتوان مکانی تصور نمود؟
امام فرمود: خداوند از اینگونه توصیفها منزه است و برای او مکانی نمی توان در نظر گرفت
گفتم: پس برای چه نبّی خود «محمد (ص)» را به آسمان و معراج برد؟ فرمود: برای اینکه آثار جلال و قدرت و عجائب و اسرار خلقت خویش را بدو نشان دهد. گفتم: منظور از «آنگاه نزدیک آمد و بر او نازل شد که به قدر دو کمان یا کمتر از آن نزدیک بود» چیست؟
فرمود: پیغمبر اکرم (ص) به مرزها و پرده های نور نزدیک گردید و عظمت و جلال آسمانها را مشاهده نمود و باز نزدیک تر شد و از پس آن پرده های نور به ملکوت و عظمت زمین نظر کرد تا اینکه پنداشت به زمین نزدیک شده و به اندازه دو کمان و یا کمتر به زمین فاصله داشت.»[7]
«یک روز امام زین العابدین (ع) به مسجد مدینه وارد شد، گروهی را مشاهده کرد، که مشغول بحث و مناظره بودند، حضرت فرمود: در چه موضوعی بحث و گفتگو می کنید؟
پاسخ دادند: موضوع بحث ما «توحید» است
حضرت فرمود: از اینگونه مباحث خودداری کنید؟
کسی گفت: آخر خدا را از اینکه آسمانها و زمین را خلق فرموده، و در هر مکانی نیز هست، باید شناخت؟
امام فرمود: برای معرفی خدای عالم بگوئید: خدا نوری است که در او ظلمت تاریکی راه ندارد، زنده ایست که دستخوش مرگ و نابودی قرار نمی گیرد بی نیازی است که کسی در او نفوذ و دخالت ندارد
سپس اضافه فرمود: خدا کسی است که چیزی مانند او وجود ندارد، سمیع و بصیر است، صفات او هم شباهت به صفات دیگر موجودات ندارد، آری، آفریدگار جهان هستی چنین است.»[8]
«توئی خداوندی که پیش از همه چیز و همه کس عرش جلال اریکه الوهیت تو بود.»[9]
آن ستایش بدرگاه خداوند آوریم که شایان قبول باشد و رضایت ذات الوهیت را برای ما تأمین کند.»[10]
«پروردگار من؛ به من کمک کن تا ترا بشناسم و به پیشگاه الوهیت تو گردن طاعت و عبادت فرو بشکنم. و بر قسمت خویش که با رضای تو مقرون است قناعت کنم، همواره شیوه من شکر تو و عادت من ذکر تو باشد و با اطمینان و اعتماد سرنوشت خود را دریابم و آنچه تو بخواهی بخواهم.»[11]
«پروردگار من؛ این منم که جاهلانه عصیان تو را روا داشته ام و نباید از فرمان تو سر می پیچیدم و گرنه الوهیت تو شایسته عبادت و اطاعت من بود.»[12]
«ای پروردگار من! که سلطنت و محمدت برازنده الوهیت توست، از تو می خواهم به روان مقدس محمد (ص) که بنده تو و پیامبر تو و حبیب تو و برگزیده از کائنات است و به روان فرزندان پارسا و پاکدامن و نیکوکار رحمت فرستی، رحمتی که جز تو هیچکس به شماره اش توانا نباشد و ما را هم از بندگان صالح خویش شماری و از آنچه آنان خواسته اند به ما نیز بهره ای عطا فرمائی.»[13]
«پروردگارا! چنان کن که در مقام عبودیت خویش از الوهیت تو بیمناک باشم آنچنانکه دوستان مخلص تو در مقام عبودیت خود بیمناکند.»[14]
«پروردگار من! نیکو میدانم که اگر از گناهان من درگذری اهلیت گذشت و مغفرت داری و اگر برقبایح اعمال من پرده اغماض فرو افکنی سنت الوهیت تو چنین اقتضا کند.»[15]
«ای خداوند بزرگ و مهربان! اگر کائنات سراسر سر به کفر و الحاد گذارند و به تو پشت کنند باکی نیست، به سلطنت تو آسیبی نرسد و الوهیت ترا زیانی نیاورد، از تو روی برگردانند و پیامبران ترا دروغگو شمارند ولی به هر سوی که روی آورند جز تو نیابند و جز نهیب قدرت و عظمت تو نشنوند.»[16]
2) خالقیت
با تحقیق و بررسی در آیات قرآن مجید درمی یابیم که صفت بارز اله، خالقیت است لذا برای بیان این موضوع از زبان امام سجّاد (ع) وارد بحث خالقیت از دیدگاه حضرت می شویم
«جهان را به قدرت بیمانندش بیافرید و مشیت عظمایش بنای خلقت فرو گذاشت، ابتداع کرد، اختراع کرد، و در این ابتداع و اختراع به شرکت و مشورت کس نیازمند نبود.»[17]
«ستایش به درگاهی می آورم که گرداننده شبها و روزها و پدید آورنده تاریکی ها و روشنائیهاست دست توانای او شب و روز را بوجود آورد، این دو آیت عظما را بدنبال هم برانگیخت ولی در عین حال با دقت و لطف صنعت لطیفه ای به کار برد که نور با ظلمت نیامیزد و شب به روز نیافتد.»[18] «پروردگارا! عالم وجود مولود اراده توست و مشیت علیای توست که آسمان و زمین و دریا و دشت و آدمی و پری و دد و دیو و پری پدیدار کرده است»[19]
«پروردگارا! ماآفریده تو باشیم و با جان و دل فرمان تو بریم.»[20]
و چنانکه بیان شد، «صفت بارز الله، خالقیت می باشد، خالقیت در کل هستی، بنابراین همه افعال آفرینش از اله و خدای جهان است، باران می فرستد، گیاه را می رویاند، می میراند، شفا میدهد و مالک هر شیء او است و چون چنین است، مؤثری در عالم هستی جز او که به الله موسوم باشد نیست تا بتواند نیازمندیهای ما را برآورد، پس می بایست الله را پرستش کنیم و از او حاجت بطلبیم.»[21]
و در سخنی دیگر امام زین العابدین می فرمایند: «خدای حکیم، زمین پهناور را ملایم با طبع و خواسته های شما و موافق با اوضاع جسم و جان شما آفریده است. در زمین طوفانهای شدید و سهمگین نمی وزد که انسان را از کار و فعالیت و رفت و آمد باز دارد و زمین آنقدر صلابت و سختی ندارد که مانع خانه سازی و سکنی انسان گردد و نیز حفر قبرهای مردگان در آن میسر نگردد بلکه خدای حکیم و متعال زمین را آنچنان متانت و نرمی بخشید که مهد
منافع و بهره برداری های زندگی قرار گیرد و بدنها و ساختمانها بر پشت آن بدون لرزش و خرابی استوارگردد و منابع و مزایای گسترده و فراوانی را که زندگی بشر مرهون آن است بوجود آورد. آسمان را نیز مانند سقف و نگهبانی بر سر شما افراشته و خورشید و ماه در آن به حرکت و چرخش خود ادامه می دهند و ستارگان منفعت بخش نیز در اعماق آن به هم چشمک می زنند و ضیاء و زیبائی بدان می بخشد. از سوی آسمان باران سرازیر می گردد و برقله های کوهها و دامن تل و تپه ها و در کام دره ها و دشتها فرو می ریزد باران رحمت به حکمت و قدرت پروردگار عالم ، ملایم و پی در پی و آرام می بارد، اما شدت و سرعت ندارد که زمین و درختان و زراعتها و میوه ها را فاسد نماید، بلکه به واسطه ی باران از شکم زمین خوراک و روزی انسان و بسیاری از موجودات جهان آفرینش تأمین و تشکیل می گردد.»[22]
«خدایا به کجا رود بنده جز به درگاه مولایش و به سوی کی پناه برد مخلوق جز به سوی خالقش.»[23]!!؟ و چنین است که امام تعجب خود را از عدم معرفت بندگان در این زمینه چنین بیان میفرمایند
«شگفت زیاد دارم از کسیکه درباره ی وجود خدا شک میکند در صورتیکه نظام حیرت آور جهان خلقت را مشاهده میکند. !!!
لذا امام با سخنان خود، خالقیت خداوند را چنین بیان می دارند
تعجب از کسی است که منکر زنده شدن قیامت میشود با وجود اینکه نحوه پیدایش و زنده شدن افراد را در آغاز زندگی می بیند.»[24] !!!
«با دقت درسیره انبیاء الهی و به شهادت قرآن کریم متوجه می شویم که اغلب پیامبران هم نزاعی برسر خالقیت باری تعالی با اقوامشان نداشته اند، در سوره لقمان آمده است ، اگر از ایشان پرسش کنی، که آسمان ها و زمین را چه کسی آفریده است حتما خواهند گفت: الله و از آنجا که قرآن کریم هر گونه آفرینشی را مخصوص الله می داند از باریدن باران تا روئیدن نبات و شفای بیماران، پیروزی بر دشمن، توانگری و نجات از فقر همه اینها و هر قدرت دیگر
و هر فعل دیگری در کون و مکان را فقط و فقط از اله می داند با این دلیل، الله یعنی اله حقیقی جهان در قدرت و فعل هیچ شریکی ندارد او یگانه و بی مانند است
«لَمْ یَلِدْ وَ لَم یُولَدْ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُواً اَحدٌ»
«نزاده و زائیده نشده و نیست ا و را همتای احدی»
و او الله است، تنها اله، فقط و فقط الله است و بس و احدی در خالقیت با او شریک نیست.»[25]
امام در سخنانشان خالقیت را مخصوص خدا دانسته و بیان می دارند که امیدمان هم باید به خداوند باشد
«خدای من، چگونه به غیر تو امیدوار باشم و در حالیکه آفرینش خلق و فرمان و حکم مخصوص تو است.»[26]!!!
لذا امام بیان می فرمایند که بنده باید به سوی خالقش برود
«خدایا، بهکجا رود بنده جز به درگاه مولایش و به سوی کی پناه برد مخلوق جز به سوی خالقش.»[27] !!!
[1] عباس قمی، مفاتیح الجنان، مناجات خمس عشر، مناجات محبین
[2] محمد پیشوائی، سیره پیشوایان، ص
[3] صحیفه سجادیه، دعای
[4] همان، دعای
[5] رساله الحقوق امام سجّاد (ع) ، ص
[6] جعفر حائری، سخنان علی بن الحسین (ع)، ص
[7] همان، ص
[8] جعفری حائری؛ سخنان علی بن الحسین، ج1، ص
[9] صحیفه سجادیه؛ دعای
[10] همان؛ دعای
[11] همان؛ دعای
[12] همان؛ دعای
[13] همان؛ دعای
[14] همان؛ دعای
[15] همان؛ دعای
[16] صحیفه سجادیه؛ دعای
[17] صحیفه سجادیه؛ دعای
[18] همان؛ دعای
[19] همان، دعای
[20] همان؛ دعای
[21] مرتضی عسگری، نقش ائمه در احیاء دین، ج1،ص
[22] جعفر حائری، سخنان علی بن الحسین (ع)، تک جلدی، ص
[23] عباس قمی، مفاتیح الجنان، دعای ابوحمزه ثمالی
[24] جعفر حائری، سخنان علی بن الحسین (ع) تک جلدی، ص
[25] مرتضی عسگری، نقشه ائمه در احیاء دین، ج1 ص
[26] عباس قمی، مفاتیح الجنان، مناجات خمس عشر
[27] عباس قمی، مفاتیح الجنان ، دعای ابوحمزه ثمالی


مقاله اهمیت چرخهی زیستدرزمیندرشیمیایی نیتروژن در مطالعات محیطزیستی با word دارای 4 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله اهمیت چرخهی زیستدرزمیندرشیمیایی نیتروژن در مطالعات محیطزیستی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اهمیت چرخهی زیستدرزمیندرشیمیایی نیتروژن در مطالعات محیطزیستی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله اهمیت چرخهی زیستدرزمیندرشیمیایی نیتروژن در مطالعات محیطزیستی با word :
چکیده
زمین وارد یک عصر جدید شده است که در آن انسان عامل اصلی تغییر سیستم زمین است. فشارهای انسان بر سیستم زمین به اندازهای رسیده است که تغییر ناگهانی محیطزیست جهانی غیر قابل انکار است. پیشبینی شده است که انسان در معرض سه خطر بزرگ کاهش تنوع زیستی، تغییرات آب و هوایی و تغییر در چرخه جهانی نیتروژن قرار دارد. بسیاری از فرآیندها در مقیاس جهانی مانند تغییرات آب و هوایی و تغییر در چرخه عناصر شیمیایی، در درجه اول اثرات آنها در مقیاس زیر سیستم زمین تولید میشود. تغییر در چرخه جهانی نیتروژن به وسیله فعالیتهای انسان از جمله تغییرکاربری زمین، مصرف بیرویه کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی بهعنوان یک مشکل محیطزیستی مطرح است و مطالعه نحوه چرخش و میزان انباشت این عنصر در اجزای مختلف اکوسیستم زمین بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش، نحوهی چرخش و راههای ورود این عنصر در طبیعت مورد بررسی قرار میگیرد.
کلمات کلیدی: اکوسیستم زمین، چرخه نیتروژن، محیطزیست.
-1مقدمه
رشد تمام موجودات زنده به قابلیت استفاده آنها از مواد معدنی وابسته است و در این میان نقش نیتروژن قابل چشمپوشی نیست. نیتروژن در مقیاس وسیعی مورد نیاز است و از اجزای اصلی سازنده پروتیئنها و اجزا دیگر مواد سلولی است .[ 1] چرخه زیست-زمین-شیمیایی در ساده-ترین تعریف خود عبارت است از حرکت یا چرخه عناصر شیمیایی در هوا، آب، خاک و بخش زنده زمین. چرخههای زیست-زمین-شیمیایی همگی پیچیده هستند و بیوتای زمین، چرخه مواد شیمیایی بین هوا و آب و خاک را عمیقا دگرگون کرده است. در چرخهی شیمیایی بومسازگان را میتوان به عنوان سیستمی دید که قسمتهای مختلفش حکم مخازن را برای هر عنصر دارند. عناصر بین این مخازن با شدت و میزانهای متفاوت جابجا میشوند .[2] تغییر کاربری زمین و پوشش گیاهی در طول تاریخ در ابتدا به علت رشد جمعیت صورت گرفته و پیشرفت فنآوری و فرصتهای اقتصادی باعث دخالت انسان به طور مشخص در تغییر تعداد زیادی از اکوسیستمها شده است. انسان با فنآوریهای جدید خود شروع به تغییر در انتقال مواد شیمیایی نموده است. این فعالیتها اگرچه برای جامعه سودمند است اما خطرات بزرگی نیز به همراه دارد.
-2فرآیند چرخه نیتروژن
فرآیندهای شیمیایی و زیستی که سبب جابجایی نیتروژن
در لیتوسفر، اتمسفر، هیدروسفر و بیوسفر میشوند، چرخهی
زیستی نیتروژن را تشکیل میدهند. چرخه نیتروژن شامل مراحل خاصی است که در آن نیتروژن به اشکال مختلف دیگر تبدیل میشود. نیتروژن آلی که در موادی مثل برگها و گیاهان مرده در خاک وجود دارد توسط میکروارگانیسمها به نیتروژن غیر آلی تبدیل میشود. گیاهان این فرمهای قابل دسترس نیتروژن غیر آلی را جذب کرده تا به خوبی رشد کنند. این اشکال نیتروژن همیشه مورد استفاده گیاه قرار نمیگیرند زیرا به علت عدم جذب توسط ذرات خاک، آبشویی شده و وارد آبهای زیرزمینی می شوند و یا اینکه به صورت نیتروژن گازی شکل در آمده و پس از خروج از خاک وارد اتمسفر میشوند. اما انواع خاصی از میکروارگانیسمها در خاک زندگی میکنند که نیتروژن گازی شکل را به اشکال غیر آلی تبدیل میکنند تا مورد استفاده گیاه قرار گیرد. وقتی گیاهی میمیرد بقای آن بر روی زمین افتاده و میکروبهای خاصی سریعا عمل تجزیه گیاه مرده را (که شامل نیتروژن آلی است) شروع کرده و آن را به نیتروژن غیر آلی تبدیل میکنند و این چرخه ادامه می-یابد.
-3راههای ورود نیتروژن به محیطزیست
نیتروژن در حالت طبیعی بر انعطافپذیری کلی بومسازگان از طریق اسیدی کردن محیطهای زمینی و پرغذایی در سیستمهای ساحلی و آب شیرین اثر کند و آهستهای دارد .[9] امروزه مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی تقریبا در کلیه نقاط دنیا موجب تخریب زمین بوم شده است. در ایران کاربرد کودهای شیمیایی در سالهای اخیر چندین برابر شده که آثار سو آن به تدریج با آلودگی منابع آب و خاک پدیدار می-شود که متأسفانه تجزیههای خاک و گیاه نقشی در توصیههای کودی و مصرف کود نداشته است .[3] در گذشته کودهای ازته فقط از طریق طبیعت تأمین میشد. در اوایل قرن بیست و یک دانشمندان متوجه شدند که با تخلیه الکتریکی و سایر فرآیندهای صنعتی میتوان ازت هوا را به طریقه صنعتی تثبیت کرد. امروزه تثبیت صنعتی ازت، منبع عمده تجاری کود ازته و منبع بزرگی در چرخه ازت است. جمع کل تثبیت نیتروژن از طریق فرآیندهای زیستی و تثبیت نیتروژن از طریق فرآیندهای غیر زیستی به صورت جدول شماره (1) است .[5]
جدول (1) جمع کل تثبیت نیتروژن از طریق فرآیندهای زیستی و غیر
زیستی (تن در سال)
تثبیت غیرزیستی نیتروژن (×106) تثبیت زیستی نیتروژن (×106)
صنعتی 50 زمینهای کشاورزی 90
رعد و برق 10 جنگلها و زمینهای 50
غیرکشاورزی
احتراق 20 دریاها 35
تغییر و تبدیل در چرخه نیتروژن توسط بشر امری واضح است. تبدیل انسان محور از طریق چهار فرآیند رخ میدهد:
-1تثبیت صنعتی نیتروژن از اتمسفر به آمونیاک -2تثبیت کشاورزی نیتروژن از اتمسفر از طریق کشت محصولات لگومینه -3احتراق سوختهای فسیلی -4سوزاندن زیست توده
