
تحقیق دپارتمان میوه کاری علمی ـ دانشگاه کالیفرنیا ـ دیویس CA با word دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق دپارتمان میوه کاری علمی ـ دانشگاه کالیفرنیا ـ دیویس CA با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق دپارتمان میوه کاری علمی ـ دانشگاه کالیفرنیا ـ دیویس CA با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق دپارتمان میوه کاری علمی ـ دانشگاه کالیفرنیا ـ دیویس CA با word :
پسته
نام علمی و مقدمه : P.U.L تنها گونه از میان 11 جنس پسته است که تولید دانه های خوراکی می نماید ـ ملیت آن آسیای غربی و صغیر بوده و گونه های وحشی آن نیز موجود می باشد در نواحی گرم و خشک این نواحی پسته معرفی شده به اروپا در دوره کلیسا (ابتدای مسیحیت ) سرویس اکتشافات گیاهی USDA معرفی کننده پسته بود به امریکا در سال 1890 و پسته معرفی شده به کالیفرنیا در 1904 در ایستگاه شناخت گیاهان چیکو .
درخت پسته درختی دو پایه است بنابراین باغستان های پسته بایستی شامل درصد مناسبی از نر و ماده باشند ( 1: 8 در باغستان های قدیمی و حتی نسبت 1/25 در باغستان های جوان مطابق گفته کال سن 1995) .
در حال حاضر در صنعت کالیفرنیا نسبت یک نر به یک ماده اعمال می شود که در آن نر موجودی ذره بینی است گر چه موجودات ذره بینی غیر از (peters) نیز آزمون شده اند. اعتماد داشتن صرفاً روی موجودات ذره بینی و صرف همه پتانسیل روی آن ممکن است مصیبتی برای صنعت باشد در هنگام مواجهه با آلودگی ها و بیماریها ـ و تلاشها برای ارزیابی گونه هایی از موجودات مناسب و گسترش موجودات ذره بینی جدید راهی است که پارفیت آنرا در 1995 میلادی امتحان نموده است لازم بذکر است که تعدادی عامل محدود کننده نیز در عمل وجود دارند از جمله ساقه های زیر زمینی بطور مثال ورتیکولوم تولرانت انیتی جریما غلبه یافت به دو نوع پسته اتلانتیکا و انیتی جریما بطور فزاینده ای وقتی دو نوع پسته فوق الذکر در کالیفرنیا کشت شده بود ( گزارش از کروگر و فرگوسن ) مسئله اصلی در مورد پسته برای پسته کاران تمایل شدید بعلت گونه های کم هزینه می باشد .
شاخصه های مرغوبیت و محدودیت ها :
در تقسیم بندی پسته از میان آن دسته ای که در گروه تجاری دسته بندی شده اند یک جنبه اصلی آن است که فاقد آلودگی باشند این نه تنها در جلا و شفافیت پسته نقش مهمی دارد بلکه شاخصه مهمی است در گسترش عوامل آلوده کننده و ظهور حشرات موذی قبل از به بار نشستن محصول ( توضیحات بیشتر در قسمتهای دیگر همچنین شرح زیر) . معیار مرغوبیت دانه شامل بافتی پر چین و سفت که (اثر فیدبکی منفی با خشک کردن غیر کافی بعد از جمع آوری یا ذخیره بمدت زیاد دارد ) ، شیرینی ، طعم و مزه روغنی و فاقد رانسید شدن (تندی روغن) می باشد (کاور 1982) .


مقاله میزان آلودگی بذور جو استان سمنان به پاتوژن بذرزاد T. Laevis عامل بیماری سیاهک معمولی گندم با word دارای 1 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله میزان آلودگی بذور جو استان سمنان به پاتوژن بذرزاد T. Laevis عامل بیماری سیاهک معمولی گندم با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله میزان آلودگی بذور جو استان سمنان به پاتوژن بذرزاد T. Laevis عامل بیماری سیاهک معمولی گندم با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله میزان آلودگی بذور جو استان سمنان به پاتوژن بذرزاد T. Laevis عامل بیماری سیاهک معمولی گندم با word :
سال انتشار: 1392
محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
تعداد صفحات: 1
چکیده:
بسیاری از بیمارگرها میتوانند بر روی، داخل و همراه بذر پایدار بمانند. بذر یکی از عوامل مهم در انتقال و انتشار پاتوژن های بیماریزا است. به همین دلیل آزمون سلامت بذر برای آگاهی از وضعیت سلامتی یا آلودگی الزامی میباشد. در بیماری سیاهک پنهان گندم تلیوسپور عامل بیماری، به دلیل چسبیدن به بذر، بذر را تبدیل به یکی از منابع مهم آلودگی کرده است. برای بررسی وضعیت بذور جو استان سمنان به عامل بیماری سیاهک پنهان گندم از بین نمونه های بذر جو، تعداد 10 نمونه بطورتصادفی انتخاب و آزمون شستشو بر مبنی پروتکل ایستا انجام گردید. بدین منظور 50 گرم بذر توزین و سپس آب، 1 الی 2 قطره T20 اضافه، همزده و سانتریفیوژ گردیدند. سپس 10 میکرولیتر از سوسپانسیون در زیر میکروسکوپ برای بررسی وجود یا عدم وجود اسپور سیاهک پنهان گندم مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی نمونه ها آلوده بود و متوسط آلودگی بذور به اسپور سیاهک معادل 11/4 اسپور در هر بذر با دامنه آلودگی 2/4 الی 16 عدد اسپور بر روی هر بذر بود. نکته قابل توجه وجود تعداد اسپور سیاهک بر روی بذر جو بیش از بذر گندم در منطقه میباشد که برابر با 3/3 عدد اسپور بر روی هر بذر بود. بر این اساس مطالعات بیشتر به منظور جلوگیری از انتشار و انتقال عامل بیماری به مزارع مناطق پاک پیشنهاد می شود.


مقاله بررسی اثرکود روی و آهن بر برخی خصوصیات کمی وکیفی دورقم آفتابگردان با word دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی اثرکود روی و آهن بر برخی خصوصیات کمی وکیفی دورقم آفتابگردان با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی اثرکود روی و آهن بر برخی خصوصیات کمی وکیفی دورقم آفتابگردان با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی اثرکود روی و آهن بر برخی خصوصیات کمی وکیفی دورقم آفتابگردان با word :
سال انتشار: 1392
محل انتشار: دومین همایش ملی توسعه پایدار کشاورزی و محیط زیست سالم
تعداد صفحات: 24
چکیده:
به منظور بررسی اثر کود های ریز مغذی ( آهن وروی) بر برخی خصوصیات کمی و کیفی دو رقم آفتابگردان، طرحی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرا ر در قطعهزمینی به مساحت 1000 متر مربع در مزرعه 17 هکتاری واقع در 20 کیلومتری شهرستان بهار همدان در سال 1389 به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل دو رقم آفتابگردان، شامل رقمآذرگل و رقم یورفلور به عنوان فاکتور اصلی و آهن در 3 سطح (صفر و 20 و 40 کیلوگرم در هکتار) از منبع سکسترین و روی در 3 سطح (صفر و 20 و 40 کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی بودند.نتایج این پژوهش نشان داد که با مصرف آهن و روی ، وزن هزار دانه، وزن طبق ، عملکرد در واحد سطح، نسبت مغز به پوست، درصد پروتئین دانه و در صد روغن دانه در هر دو رقم مورد آزمایش به طور معنی داری افزایش یافتند. همچنین از بین ارقام مورد بررسی، رقم آذر گل با تیمار کودیb2c1 بیشترین عملکرد دانه با 260033 کیلوگرم در هکتار، بیشترین درصد پروتئین با میانگین27/62مربوط به رقم یورفلور با تیمار کودیb1c2 و بیشترین درصد روغن با میانگین 38/58مربوط به رقم آذرگل با تیمار کودیb2c1را به عنوان بهترین تیمار شناخته شده اند.


خواص و خوردگی و اکسیداسیون فلزات با word دارای 132 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد خواص و خوردگی و اکسیداسیون فلزات با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه خواص و خوردگی و اکسیداسیون فلزات با word
مقدمه
فصل اول– اصول خوردگی
1-1- روشهای بیان سرعت خوردگی
1-2- واکنشهای الکتروشیمیایی
1-3- پلاریزاسیون
1-4- رویین شدن یا غیر فعال شدن
1-5- اثر اکسیژن و اکسید کننده ها
1-6- اثرات سرعت حرکت
1-7- اثر درجه حرارت
1-8- اثرات غلظت محیط خورنده
1-9- اثر اتصال گالوانیکی
فصل دوم- آهن و فولاد
فصل سوم – انواع خوردگی
3-1- نیروی الکتروموتوری (EMF) و سری گالوانیکی
3-2- اثرات محیط
3-3- اثر فاصله دو الکترود
3-4- اثر سطح
خوردگی شیاری
3-5- فاکتورهای محیطی
3-6- مکانیزم
3-7- مبارزه با خوردگی شیاری
3-8-خوردگی فیلامنتی
حفره دار شدن
3-9- شکل حفره و رشد آن
3-10- طبیعت اوتوکاتالیتیکی حفره دار شدن
3-11- ترکیب شیمیایی محلول
3-12- سرعت حرکت
فصل چهارم – انواع خوردگی هایی که منشا مکانیکی دارند
4-1- ترک برداری بر اثر ایجاد تنش، (SCC)
4-2- ترک ناشی از جذب هیدروژن (HIC )
4-3- خوردگی خستگی، خوردگی به علت "کسرت استعمال
4-4- خوردگی "گردابی – فرسایشی" (erosion)
4-5- خوردگی گودالی (cavitation)
4-6- خوردگی اصطکاکی (frottage)
فصل پنجم ـ چدن ها
فصل ششم ـ آلومینیوم
فصل هفتم - روشهای جلوگیری از خوردگی
جلوگیری از خوردگی با تغییر نوع فلز و طراحی های مناسب
7-1- تغییر" ترکیب"، ساختار، فشار درونی، و شرایط سطحی فلز
7-2- طراحی های صحیح از نظر پیشگیری های خوردگی
7-3- تغییر ابعادی دو بعدی ناشی از خوردگی و نیز ناشی از پوشش های محافظ
فصل هشتم - حفاظت فلزات با اصلاح "محیط خورنده
8-1- برداشت عوامل خورنده از محیط
8-2- افزایش مواد بازدارنده
فصل نهم - حفاظت فلزات با تغییر مقدار پتانسیل
"فلز - محیط خورنده
9-1- حفاظت های الکتروشیمیائی (کاتدی یا آندی )
9-2- حفاظت های کاتدی
9-3- حفاظت های آندی
منابع و مراجع
هزینه های خوردگی
تخمین های هزینه های سالانه خوردگی در ایالات متحده 8 تا 126 بیلیون دلار می باشد. خوردگی زیان اقتصادی عظیمی است و برای کاهش دادن آن کارهای زیادی میتوان انجام داد.
اگر این نکته را در نظر بگیریم که هر جا فلز و مواد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند خوردگی با درجه و شدت های متفاوتی واقع می گردد. این رقم های بزرگ دلاری چندان غیر منتظره نخواهند بود. به مثالهای زیر توجه کنید.
برطبق آمارهای وال استریت جورنال (11 سپتامپر 1981) هزینه خوردگی در صنعت نفت وگاز حدود 2 بیلیون دلار در سال است. این هزینه ها در حال افزایش هستند زیرا چاه ها عمیق تر و محیط ها خورنده تر می شوند.
دماهای بالا و گازهای سولفوری خورنده (مثلاً 500 درجه فارنهایت و سولفور هیدروژن).
خوردگی پلها با گذشت زمان یک مشکل اساسی است و تعویض آنها بیلیون ها دلار هزینه دربردارد. خوردگی پلها حدود 500 میلیون دلار هزینه در بردارد. طراحی صحیح و استفاده از حفاظت کاتدی هزینه ها را به مقدار زیادی کاهش می دهد. یک کمپانی بزرگ مواد شیمیایی سالیانه بالغ بر 000/400 دلار صرف تعمیرات و نگهداری در رابطه با خوردگی در واحدهای اسید سولفوریک می کند. در حالی که شرایط خوردگی چندان حاد نبود. در یک کارخانه دیگر هزینه رنگ آمیزی برای جلوگیری از زنگ زدن در اتسمفر دریایی 2 میلیون دلار در سال است. در یک پالایشگاه که فرآیند جدیدی را شروع کرده بود. بعد از فقط 16 هفته ، مشکل حادی بوجود آمد، بعضی قطعات به میزان تا اینچ خورده شده بودند.
صنعت نفت ایالات متحده برای حفاظت خطوط لوله زیرزمینی روزانه یک میلیون دلار خرج می کند.
در صنعت کاغذ پیش بینی می شود که خوردگی باعث افزایش قمیت کاغذ به میزان 6 تا 7 دلار در هر تن می شود. تبدیل زغال سنگ به گاز و نفت مشتمل است بر دماهای بالا ، ذرات ساینده ، گازهای خورنده ، و لذا مشکلات خوردگی حادی را در بردارد که بایستی راه حلهای آنها پیدا شود. هزینه های خوردگی در اتومبیل ها – سیستم سوخت ، رادیاتور ، اگزوز و بدنه – در حد بیلیون ها دلار است تقریباً 3 میلیون آبگرمکن خانگی سالانه به علت خوردگی بایستی تعویض گردد.
خوردگی در همه جا وجود دارد – در داخل و خارج از منزل ، در جاده ،در دریا، در کارخانه ، و در وسایل هوافضایی کل هزینه سالانه ، سیل ها ، گردبادها ، آتش سوزی ها ، رعد و برق ها و زمین لرزه ها کمتر از هزینه خوردگی می باشند. هزینه های خوردگی در دهه آینده به دلیل کمبود جهانی مواد ساختمانی هزینه بالاتر انرژی محیط های خورنده تر در فرآیند تبدیل زغال سنگ ، افزایش وسیع را در تعداد و محدوده های کاری کارخانجات و فاکتورهای دیگر به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت.
تولید فلزاتی که برای مقابله با خوردگی یا برای جایگزینی قطعات خورده شده بکارمیروند، مقادیر انرژی بالایی لازم دارند ، و در نتیجه مشکلات انرژی مملکت را حادتر می کنند.
صنایع مواد شیمیایی متحمل هزینه های بالایی می گردند علی رغم اینکه این صنعت در زمینه روشهای کنترل خوردگی در خط اول قرار دارد.
در حقیقت اگر خوردگی وجود نداشت ، اقتصاد جامعه ، بشدت تغییر می کرد. مثلاً اتومبیلها، کشتیها، خطوط لوله های زیرزمینی و وسایل خانگی احتیاج به پوشش نداشتند. صنایع فولاد زنگ نزن از بین می رفتند و مس فقط برای مقاصد الکتریکی بکار می رفت. اکثر کارخانجات و محصولاتی که از فلز ساخته می شوند از فولاد یا چدن ساخته می شدند.
اگرچه خوردگی اجتناب ناپذیر است ولی هزینه آن را به مقدار زیادی می توان کاهش داد. مثلاً یک آند ارزان قیمت منیزیم می تواند عمر تانک آب گرم خانگی را دو برابر کند. شستشوی اتومبیل برای زدودن نمک هایی که برای یخبندان روی جاده می پاشند مفید است. انتخاب صحیح مواد و طراحی خوب هزینه های خوردگی را کاهش می دهد. یک برنامه صحیح تعمیرات و نگهداری رنگ چندین برابر مخارجش را صرفه جویی می کند. اینجاست که مهندس خوردگی وارد صحنه می شود و می تواند موثر باشد. ماموریت اصلی او مبارزه با خوردگی است.
جدا از مخارج مستقیم دلاری ، خوردگی یک مشکل جدی است ، زیرا به طور روشنی باعث تمام شدن منابع طبیعی ما می گردد. مثلاً فولاد از سنگ آهن بدست می آید. و میزان تولید داخلی سنگ آهن پر عیار که مستقیماً قابل استفاده باشند بشدت کاهش یافته است.
بخشی از منابع و مراجع پروژه خواص و خوردگی و اکسیداسیون فلزات با word
1- مهندسی خوردگی فونتانا- ترجمه دکتر ساعتچی
2- مبانی تکنولوژی خوردگی اینارماتسون- ترجمه دکتر عسگر هورفر
3- خوردگی فلزات و جلوگیری از آن مهندس محمد تقی علیزاده طوسی
4- اینتر نت


مقاله مهاجرت روستائیان به شهر و اثرات آن در کاهش فقر روستایی با word دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله مهاجرت روستائیان به شهر و اثرات آن در کاهش فقر روستایی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله مهاجرت روستائیان به شهر و اثرات آن در کاهش فقر روستایی با word
مقدمه
مهاجرت و فقر روستایی
مهاجرت و انتقال فقر روستایی به مناطق شهری
ترکیب جنسی مهاجران و فقر
مهاجرت، سیاست و فقر
منابع انگلیسی:
بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله مهاجرت روستائیان به شهر و اثرات آن در کاهش فقر روستایی با word
1) De Soto, H. (1989). The other Path : The Invisible Revolution in the Third World (New York: Harper and Row)
2) Hondagneu-Sotelo, P. (1994) Gendered Transitions : Mexican Experiences of Immigration (Berkeley : University of California Press)
3) McGee, T.G. (1994). “The future of urbanizaion in developing countries”, Third World Planning Review 16:iii-xii
4) Nair, P.R.G. (1989), Impact and implications of migration to the Middle East from Kerala (India)”, In: R. Amjad (ed.) To the Gulf and Back: Studies of the Economic Impact if Asian Labour Migration (New Delhi: International Labour Organization), PP. 344-
5) Oberai, A.S. and H.K.M. Singh (1983). Causes and Conseqences of Internal Migration: A Study in the Indian Punjab (New Delhi: Oxford University Press)
6) Skeldon, R. (1986). “Migration and the Population census in Asia and the Pacific: issues, questions and debate”, International Migration Review 21:1074-
7) ————— (1990). Population Mobility in Developing Countries: A Reinterpretation (London: Belhaven)
8) United Nations (1996). World Population Monitoring 1993 (New York)
9) UNDP (1991). Human Development Report 1991 (New York: Oxford University Press)
10) World Bank (1990). World Development Reprot 1990 (New York: Oxford University Press)
11) Arlacchi, P. (1983). Mafia, Peasants and Great Estates: Society in Traditional Calabria (Cambridgr University Press)
12) A rmstrong, W. R. and T.G. McGee (1968). “Revolutionary change and the third world city”. A stuctural analysis, Civilisations 18:353 –378
13) Banerjee, B. (1983). “Role of the informal sector in the migration process: a test of probabilistic migration models and labour market segmentation for India”, Oxford Economic Papers 35:399-
14) Brown, R. P.C. and J. Connell (1993). “The global flea market: migration, reittances and the informal economy in Tonga”, Development and Change 24:611-
15) Chamratrithirong. A. and others (1995). National Migation Survey of Thailand (Bangkok: Institute for Population and social Research, Mahidol University)
16) Chan, K.W. (1994). “Urbanization and rural – urban migration in China since 1982”, Modem China 20:243-
17) Chickering, A.L. and M. Salahdine (1991a). “The informal sector’s search for self-govemance”, In: Chickering and Salahdine (eds.) 1991b:185-
Chickering, A.L. and M. Salahdine (eds.) (1991b). The Silent Revolution: The Informal Sector in Five Asian and Near Eastem Countries (San Francisco: International Center for Economic Growth)
1 – Ronald Skeldon. The author of this article is Visiting Professor, Institute for Population and Social Research Mahidol University, Salaya, Nakornpathom 73170, Thailand
- کارشناس ارشد مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام جهاد کشاورزی استان همدان
3- ESCAP
4 – World bank
1- Skeldon, R
- Floating population
- Chan,
- Chamratrithirong and others,
- Mc. Gee, 1994: iii, emphasis in the original
- See Alacchi,
- Kerala State
- Nair,
- Oberai and Singh,
- Banerjee
- Chichering and Salahdine, 1991 a
- Marginal productivity
- See Soto
- Chichering and Salahdine (1991 b)
- NIES: newly industrialized economics
- Hondagneu – Sotelo,
- Felda land Development Authority – FELDA
مقدمه
«سیاستهایی که امکان تحرک بیشتری را برای جمعیت می پذیرند، احتمالاً با سیاست ارتقاء زندگی توده مردم هماهنگی بیشتری دارند.»
بیش از 71 درصد از فقرای جهان در اواسط دهه 1980 در ناحیه اسکاپ زندگی می کرده اند که اکثریت عظیمی از آن در مناطق روستایی این ناحیه ساکن بوده اند (به نقل از گزارش بانک جهانی 1990 ). در مقایسه پدیده فقر در مناطق شهری و روستایی، در روستاها هم از نظر دید کلی و هم ازنظر تعداد، فقر بیشتری مشاهده می شود. به این ترتیب ممکن است چنین نتیجه گیری شود که برنامه های ریشه کنی فقر می یابد در بخش روستایی متمرکز شوند. این مقاله درصدد بحث عمومی پدیده فقر نیست بلکه سعی دارد ارتباطات معنی داری که بین شهر روستا وجود دارد را مشخص نماید و ایـــــن مطلـب را خاطر نشان می سازد که هر برنامه ایکه منحصراً بر روی مناطق روستایی (یا مناطق شهری) متمرکز شود، بسیاری از نیروهای واقعی که می تواند در کاهش فقر مؤثر باشد، نادیده انگاشته است؛ نگرش به مناطق شهری و یا روستایی بصورت جداگانه کار خطائی است.ناحیه اسکاپ همچون دیگر نواحی دنیا در حال شهری تر شدن است. در سال 1970 حدود 20 درصد جمعیت آسیا (بدون ژاپن) شهری بوده اند که در سال 1990 این عدد به 29 درصد رسیده و این تنها ناحیه بزرگ جهان بوده که بین سالهای 70-1965 و سالهای 90-1985 افزایشی را در نرخ رشد جمعیت شهری اش نشان می دهد. (به نقل از گزارش سازمان ملل 1996). مهاجرت به تنهایی مهمترین یا اصلی ترین عامل افزایش جمعیت شهرها نیست؛ افزایش طبیعی جمعیت و تبدیل برخی روستاها به شهر نیز در فزونی جمعیت شهری مؤثر بوده اند.ما می دانیم که هنوز ضعف های بزرگی در خیلی از داده های مربوط به جمعیت شهری وجود دارد، این مشکلات هم برای محاسبه جمعیت شهرها، که معمولاً با کم شماری همراه است و هم جهت محاسبه نرخ رشد جمعیت آنها وجود دارد. در بعضی موارد مهاجرانی که بصورت دوره ای در شهر به سر می برند بعنوان جمعیت شهری محاسبه نمی شوند؛ ممکن است چنین تصور شود که مهاجران دوره ای که ساکنان دائم شهرها نیستند لازم نیست جمعیت شهر محسوب شوند، اگرچه این مهاجران ممکن است بعنوان ساکنان دائمی نباشند، بهرحال این گروه جمعیتی را تشکیل می دهد که نیازمند خدمات اساسی شهری است، تفکیک مهاجرانی که بصورت دوره های طولانی تر در شهر اقامت دارند از مهاجرانی که دوره های کوتاه تری در شهر هستند و مهاجران چرخشی عملاً غیرممکن است، مثل مهاجرانی که ممکن است فقط چند هفته ای را برای کار در شهر بمانند و کسانی که ممکن است یک یا دو سال را در شهر بگذارنند و برای همیشه به روستایشان برگردند. برای اطلاع بیشتر از بحث مهاجرت در کشورهای در حال توسعه به مطالب نوشته شده توسط اسکلدون (1986) مراجعه نمائید
حجم مهاجرتهای کوتاه مدت دوره ای می تواند با اهمیت باشد، بعنوان مثال در چین، «جمعیت شناور» که همان مهاجران دوره ای کوتاه مدت هستند در حدود 70 میلیون نفر را شامل می شده که در زمره جمعیت شهری هم به حساب نمی آیند (چان 1964) . مورد چین نمونه خوبی از اهمیت مهاجرتهای کوتاه مدت دوره ای است که می توان از آن نام برد. نکته اساسی در اینجا این است که در بحث مهاجرتهای روستا به شهر غالباً رقم واقعی مهاجران دست کم گرفته می شود. یکی از گویاترین موارد کم شماری صحیح مهاجران در آسیا مورد مهاجرتهای تایلند است. بررسی های انجام شده برمبنای اطلاعات اخذ شده از سرشماری براساس روش هایی که در آن انواع مهاجرتهای کوتاه مدت یکجا در نظر گرفته می شوند، می تواند تعداد مهاجران را دو یا حتی سه برابر نشان دهد. (چامراتریترونگ و دیگران 1995) با توجه به موارد مطرح شده در خصوص مهاجرت از روستا به شهر سئوالات کلیدی زیر می تواند مطرح شود
1ـ آیا مهاجرت روستائیان به شهر باعث بهبود وضعیت در نواحی روستایی می شود یا اینکه این مناطق باز هم فقیرتر می شوند؟
2ـ آیا کسانی که از روستا به شهر مهاجرت می کنند وضعیت بهتری پیدا می کنند یا اینکه عملاً فقیرتر می شوند؟
3ـ آیا فقر روستایی به سادگی به بخش شهری منتقل می شود؟
4ـ جنسیت مهاجران چه تأثیری دارد؟ اثر مهاجرت زنان یا ماندن آنها در روستا چیست؟
هریک از این سؤالات بحث های مختلفی را برمی انگیزد که هنوز مدارک و شواهد کافی جهت استنتاج و اعلام نظر قطعی در مورد آنها وجود ندارد. با این حال شاید طی چندین سال اخیر بیش از پیش به سمت توافق در پاسخ به این موضوعات و سؤال ها پیش رفته ایم. یکی از مهمترین تغییراتی که در تفکر پیرامون فرآیند مهاجرت و توسعه طی سالـهای اخیـر روی داده، پذیـرش پدیـده شهرگرائی و شهری شدن به عنوان یک موضوع، گریزناپذیر بوده است. (مک جی 1994) سالهای اخیر روی داده، پذیرش پدیده شهرگرائی و شهری شدن به عنوان یک موضوع، گریزناپذیر، بوده است
مهاجرت و فقر روستایی
جز در مورد مهاجرتهای اجباری که در اثر مسائل سیاسی و یا حوادث طبیعی صورت می گیرد، تمامی شواهد و مدارک حاکی از آن است که این فقیرترین افراد نیستند که مهاجرت می کنند. به نظر می رسد سطح و دامنه ای از فقر وجود دارد که پایین تر از آن مهاجرت مقدور نیست (مراجعه کنید به آلاکچی 1983) . خود مهاجرت نیاز به امکاناتی دارد نه تنها برای هزینه های سفر بلکه جهت حمایت مهاجران در مقصد تا زمانی که کار تمام وقت یا پاره وقتی پیدا کنند. عوامل دیگری نیز در مهاجرت دخیل اند، کسانیکه مهاجرت می کنند معمولاً از بین افراد تحصیل کرده تر جامعه هستند، یعنی از خانوار هائی که توان صرفنظر کردن از نیروی کار خانوادگی فرزند خود را داشته و آنها را به مدرسه می فرستند. به این ترتیب ثروتمندترین ها در هر جامعه فرزندان خود را به دنبال تحصیل و آموزش می فرستند و دقیقاً هم آنها از جمله اولین کسانی هستند که مهاجرت می کنند. افراد باسوادتر موقعیتهای شغلی را که در دیگر مناطق وجود دارد بهتر شناسایی می کنند و با موقعیتهای جدید بهتر برخورد می کنند. اولین مهاجران از هر جامعه ای به نحو تقریباً تغییرناپذیری از نخبگان آن محل هستند، به هر حال به این موضوع می باید نسبی نگریسته شود، برای مثال نخبه ایکه در یک روستای دورافتاده شمال پاکستان زندگی می کند با نخبه دیگر که در یکی از روستاهای ایالت سند زندگی می کند هم از نظر ثروت و هم ا ز نظر موقعیت کاملاً تفاوت دارد.بنابراین فقیرترین ها احتمالاً باید در بین کسانی باشند که مهاجرت نمی کنند و در روستا باقی می مانند، با این حساب با رفتن افراد فعال تر و پرانرژی تر روستا، مهاجرت بیش از آنـکه باعـث کاهـش فقـر شود باعث تشدید فقر در روستا می شود. این بحث ممکن است مورد مهمی در برنامه های کاهش فقر باشد، به این ترتیب که با تأکید بر روی ارتقاء وضعیت روستا، مردم دیگر قصد رفتن از آنجا را نکنند و یا اینکه به فکر بهبود وضعیت زندگی مردمی که در روستا باقی مانده اند باشد. این یک پیشنهاد منطقی و سیاستی قابل فهم است، هرچند ممکن است منجر به غفلت از جنبه های قابل طرح و مهمی از فرآیند توسعه گردد. یکی از موارد نادری که در مورد مهاجرت در سطح جهان خیلی کم می توان تعمیم داد اینست که احتمالاً جوانان بیش از دیگر گروه های سنی تن به مهاجرت می دهند، و در طولانی مدت با مهاجرت آنان ممکن است تولید نسل در جامعه کاهش یابد؛ هرچند این نظریه توجهی به موضوع جریان بازگشت به روستا، یا پولهایی که بصورت حواله به روستا فرستاده می شوند، ندارد. معمولاً در مهاجرتهای خارجی و بین المللی است که حواله پول مهم فرض می شود، امّا پول نقد و اجناس از هر نوع و به هر اندازه که برای خانواده های مهاجران فرستاده می شود، در مهاجرتهای داخلی هم مهم است. در سطح کلان واقعاً فرق می کند که منبع پول حوالجاتی که می آید از داخل خود کشور است یا از خارج. وقتی که حوالجات پول از خارج فرستاده می شود بر روی موازنه ارزی تأثیر می گذارد و لذا برای دولتهای کشورهای در حال توسعه دارای اهمیت است. وقتی که منبع پول حوالجات از داخل باشد چنین ارتباط مستقیمی با مسائل کلان کشور ایجاد نمی کند بلکه بیشتر این موضوع مطرح می شود که پول رسیده در روستا به چه مصرفی می رسد؟ چنانچه این پول ها صرف خرید کالاهای تولید خارج شود می تواند در موازنه ارزی کشور تأثیر نامطلوب برجای گذارد.کسب اطلاعات دقیق از حوالجات بی نهایت دشوار است بخصوص آنجا که نوع حوالجات با ارزهای مختلف ارسال می گردد. معهذا حوالجاتی که وارد می شود صرفنظر از اینکه در مصرف یا در سرمایه گذاری بکار افتند، اتفاق نظر هست که اثر مثبتی بر شکوفایی اقتصادی دارند. برای مثال صرف پول جهت ساخت و تعمیر ساختمانهای مسکونی که یکی از مصارف متداول پول حوالجات است، موجب تحرک در صنعت ساختمــــان مـــی شـود و نه تنها ایجاد اشتغال می کند بلکه به توسعه سرمایه گذاری درصنایع مرتبط کمک می کند. مـورد جـالبـی در این زمینه در جنوب هند، در ایالت کرالا دیده می شود، در آنجا افزایش حوالجات منجر به مهاجرت کارگران ماهر از ایالت همسایه برای فعالیت در صنعت ساختمان شده (نایر 1989) حتی مواردی از صرف پول حوالجات که مصرفی تر محسوب می شوند، از قبیل مصرف آنها در مهمان های عروسی و جشنواره های مذهبی می تواند اثرات مثبت اقتصادی بر روی تولیدات کشاورزی یا اشتغال افرادی که در زمینه موسیقی فعالیت می کنند، داشته باشد، همینطور اثرات ناآشکاری بر حفاظت و ارتقاء زندگی فرهنگی مردم به جای می گذارد.حوالجاتی که برای خانواده مهاجران فرستاده می شود پشتوانه مالی آنها را تقویت می کند و از سوی دیگر منجر به افزایش شکاف درآمدی در جامعه روستایی می شود. خانواده هائی که مهاجری ندارد که پولی برای آنها بفرستد از دستیابی مستقیم به این ثروت جدید محرومند و در این حالت، مهاجرت افراد در سنوات قبل برای چنین خانوارهائی می تواند محرومیت نسبی بیشتری را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر گفته می شود که بهر حال تعدادی از کسانی که مهاجرت نکرده اند می توانند از طریق خدمات رسانی به خانوارهایی که مهاجر دارند، تا حدی قادر به ارتقاء وضعیت زندگی خود باشند.مهاجرانی که از شهرهای کوچک و بزرگ برمی گردند جزء کسانی هستند که می توانند افکار جدید را به دیگران و به جامعه محافظه کار انتقال دهند، روشهای جدیدی را در کشاورزی ترویج دهند، فعالیتهای جدیدی تأسیس کنند و حتی می توانند گرایشاتی را در خصوص تنظیم خانواده با خود بیاورند که منجر به کوچک شدن ابعاد خانوار و کاهش بار تکفل گردد.اگرچه مهاجرت به مناطق شهری برای جوامع مهاجرفرست می تواند پیامدهای واقعاً منفی داشته باشد، اما در مجموع می توان آنرا مثبت دید. بخش شهری نیروی انسانی بیشتری را جذب می کند و نقصانی در اقتصاد خانوارهای روستا ایجاد می کند اما یـک نـظام ارتباطی شهری که بر اصول منظمی استوار شده، می تواند عرصه عمل منابع را امتداد دهد و خانواده ها را در برابر ناامنی حمایت کند، بخش شهری در این حالت بعنوانپشتیبان روستاها عمل می کند و در زمان تغییر و تحولات شدید آنها را استوار می دارد. بنابراین، حداقل در آغاز، مهاجرتهای روستا به شهر می تواند به کاهش فقر در مناطق روستایی کمک کند و سیاستهایی که درصدد محدود کردن مهاجرت هستند ممکن است ضدتولیدی باشند و نتایج خیلی جالبی برای مسئله فقر روستایی نداشته باشند.سیاستهایی که سعی در متحد کردن غیرمهاجران در تشکل هایی دارند که می توانند خدماتی را برای خانوارهای ثروتمندتری که مهاجر دارند ارائه دهند. ممکن است به اندازه حمایت از برنامه های مهاجران بازگشته در کاهش فقر روستایی مؤثر باشد. (برای مرور مباحث مهاجرت که بسیاری از مطالب ذکر شده در فوق بر پایه آنها عنوان شد، به مطالب نوشته شده توسط اسکلدون (1990) مراجعه کنید)
مهاجرت و انتقال فقر روستایی به مناطق شهری
