طرح (کارآفرینی) خیار درختی با word دارای 58 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد طرح (کارآفرینی) خیار درختی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی طرح (کارآفرینی) خیار درختی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن طرح (کارآفرینی) خیار درختی با word :
کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای غیر متعارف کاشت گیاهان است . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و ... کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد و مترادف با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود ...
کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای غیر متعارف کاشت گیاهان است . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و ... کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد و مترادف با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود .
روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین اشغالی استفاده می شده است در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .
هیدروپونیک در عمل به معنی کاشت گیاهان در آب و محلول غذایی بدون استفاده از خاک می باشد. کشت هیدروپونیک این امکان را به کشاورز می دهد که در زمان کوتاهتر با زحمت کمتر محصولی با راندمان بیشتر را کشت نماید.علم هیدروپونیک ثابت کرده است که برای رشد گیاهان به خاک احتیاجی نیست اما به عناصری که در خاک موجود است( مواد معدنی، موادآلی) احتیاج است. هر گیاهی را می توان به صورت هیدروپونیک کشت کرد ولی بعضی از آنها موفقیت بیشتری در این سیستم دارند. کشت هیدروپونیک برای میوه هایی با محصولات مقاوم از قبیل گوجه - خیار - فلفل - گیاهان برگی مثل کاهو - سبزی و گیاهانی که رشد سریعی دارند ایده آل است.
امروزه از کشت هیدروپونیک برای تولید علوفه دام استفاده های زیادی می شود و این امر به یک راه اقتصادی و مناسب برای تولید علوفه دامداران تبدیل شده است.
دانلود این فایل
توجه : این پروژه فقط به صورت فایل (با پسوند) zip ارائه میگردد
تعداد صفحات فایل : 43
فرمت فایل : ورد
قسمتی از محتوی فایل
تعداد صفحات : 43 صفحه
منارهای در کویر گردشگری - اعظم السادات راستی:شهر بادگیرها را با یک نگاه گذرا نمیتوانی بشناسی.
یزد، شهری است بر پهنای بیترحم کویر با معماری منحصر بهفرد و مردمان خونگرم؛ البته شیرینیهای معروف و دیدنیهای فراوانی نیز دارد.
امروز قصد پرداختن به شهر زیبای یزد را داریم.
استان یزد در قسمت مرکزی فلات ایران و در همسایگی استانهای اصفهان، فارس، خراسان جنوبی و کرمان قرار دارد.
این استان دارای 9شهرستان، 19شهر، 17بخش و 43دهستان است.
باران در یزد بسیار کم میبارد به طوری که متوسط بارندگی سالانه در این استان، بین 50 تا 100میلیمتر است.
محدوده استان یزد جزئی از فلات مرکزی ایران به شمار میرود که کویرهای ایران نیز عمدتاً در این فلات جای دارند؛ پس بخش بزرگی از مساحت استان را کویرهای مختلف در بر گرفتهاند.
پیشینه تاریخیمنطقه یزد یکی از سرزمینهای باستانی اقوام ایرانی و دارای میراث درخشانی از فرهنگ و تمدن کهن ادوار مختلف تاریخی با قدمت 3هزار سال است.
برخی مورخین، بنای اولیه شهر یزد را به زمان اسکندر مقدونی نسبت میدهند که وی زندانی ساخته و نام آن را چنین نهاده است و به اعتقاد عدهای دیگر از تاریخنویسان، در دوره ساسانیان به فرمان یزدگرد اول(421– 339م) در این محل شهری به نام ‹‹یزدانگرد›› بنا شد و نام یزد از همین عنوان گرفته شده است که به معنی مقدس، فرخنده و در خور آفرین است.
شهر یزد نیز به مفهوم شهر خدا و سرزمین مقدس است.
یزد، نگین کویر است و اولین بار نام آن در کنار اسم ‹‹چیتر تخمه›› یکی از همرزمان داریوش آورده شده است.
این ناحیه همواره در دوره هخامنشیان از راههای معتبر مؤسسههای راهداری و مراکز چاپاری برخوردار بوده است.
راهداری در یزد قدیم چنان اهمیتی داشت که خاندان «آلمظفر» از منصب راهداری ناحیه میبد به پادشاهی رسیدند.
مردم یزد به زبان فارسی رایج با پارهای ویژگیهای گویشی سخن میگویند و بسیاری از واژهها و ترکیبات زیبای فارسی را در گویش خود حفظ کردهاند.
گردشی کوتاه در شهر یزد، ساعتها وقت لازم دارد؛ پس اینجا تنها به برخی از آثار تاریخی، مذهبی و دیدنی این شهر اشاره میکنیم.
آبانبار ششبادگیریدر شهری کویری همچون یزد، ارزش آب بیش از هر جای دیگر حس میشود.
در این شهر بیش از 75 آبانبار وجود دارد که «آبانبار ششبادگیری» معروفترین آنهاست.
این آبانبار دارای 6بادگیر است و 180سال پیش در دوره قاجاریه ساخته شده.
از ویژگیهای مهم این اثر تاریخی، دودهانه مقرنسکاریشده است.
همچنین 55پله ورودی در قسمت جنوبی که بین پله 25 و 26 از بالا یک هشتی با سنگفرش آجری قرار دارد، ویژگی دیگری است که در این آبانبار دیده میشود.
مجموعه مارکاراین مجموعه شامل برج ساعت و مدرسه بوده، متعلق به اوایل دوره پهلوی است.
مجموعه مارکار در محله تل (دروازه قصابها) قرار دارد.
برج و باروی قدیمی شهر یزدحصار قدیمی شهر یزد در سه قسمت و سه دوره بنا شده است:شاهزاده فاضل و قلعه کهنه(دوران آلمظفر)مالمیر(مادر امیر/ دوره اتابکان یزد)فهادان و سیدگلسرخ(دوره ابوجعفر کاکوئیه) آتشکده زرتشتیان یکی از اماکن مربوط به زرتشتیان، آتشکده آنهاست.
این بنا در خیاب
دانلود این فایل
مبانی نظری و پیشینه تحقیق با موضوع تفکر انتقادی با word دارای 60 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مبانی نظری و پیشینه تحقیق با موضوع تفکر انتقادی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مبانی نظری و پیشینه تحقیق با موضوع تفکر انتقادی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مبانی نظری و پیشینه تحقیق با موضوع تفکر انتقادی با word :
توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)
همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه
توضیحات نظری کامل در مورد متغیر
پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه
رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب
منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)
نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc
قسمتی از متن مبانی نظری و پیشینه
تفکر انتقادی[1]:
مقدمه:
برای توسعه و پیشرفت علوم در هر کشوری نیاز به بازسازی، اصلاح و تقویت نظام آموزشی وجود دارد. در جامعه علمی ما نیز تعیین نیازهای آموزشی دانش پژوهان، محققان و دانشجویان باید در الویت برنامههای آموزشی سازمانها و نهادهای مربوط قرار گیرد. تفکر انتقادی با ویژگی ارزیابی کردن مفاهیم و شناخت پدیده ها روند حل مسائل را با ریشه یابی عمیق و تجزیه و تحلیل کردن آن ها برای دانش آموزان تشریح می کند و توانایی ایجاد روحیه جستجوگری وانگیزهمسأله یابی و حل آن را در یادگیرندگان به وجود می آورد و مهمترین نتیجه آموزشی حاصل از تفکر انتقادی به ایجاد قدرت بیان و فن نقادی کمک کرده و تحمل درک دیدگاه های مخالف را در دانشجویان بهوجود می آورد. تفکر خلاق که دائماً با تغییرات سر وکار دارد باآموزش دانش
آموزان بهوسیله شیوههای خاصی قدرت تجسم و واضح کردن مسائل رابهآن ها میدهد؛بنابراین این شیوه از اندیشیدن ارزش کاربردی زیادی دارد و دانش آموزان را وادار می کند تا با نگاهی متفاوت قضایا را تحلیل کرده و با به کارگیری توانایی های ذهنی خود یک فکر یا مفهوم جدید از مسألهپیش روی خود بسازد و به این نحو نیز به نوعی خودباوری مثبت دست مییابد. همچنین آموزش تفکر خلاق با شیوه مهمی چون تفکر افقی که برای جهت دهی به ایده های خلاقانه بهترین راهحلهارا از دیدگاههای کاملاً نو و بکر به دانشجو نشان میدهد.روشذهن انگیزی که با نوعی مشورت و همیاری ذهنی به شکلی آزاد و جدا از قید و بندهای قوانین بسته فکری و چارچوب قالبی کتاب های درسی می تواند دانش آموزان را با ایجاد فضای باز برای نقد نظرات همدیگر راهنمایی کند این شیوه از آموزش تفکر ظرفیت نقدپذیری و قدرت انتقاد کردن را در دانش آموزان قوت می بخشد. برای آموزش این شیوههای اندیشیدن باید به سطح دانش ، توانمندی های ذهنی و سطح کیفی اندیشهدانش آموزان توجه داشت و لازمه آن نیز فراهم نمودن بستر مناسب برای ذهن های فعال و پویای دانش آموزانی است که با رویکردی منتقدانه مسائل را مینگرند و با روز آمد کردن نگرش هایشان به وسیله معلمان مجرب و آگاه به خلق ایده های نو می پردازند.آشنایی دانش آموزان با آثار،نبوغ و فعالیتهای علمی اندیشمندان و متفکران بزرگ که الگوهای مناسبی از رشد و تعالی روح و فکراند میتواند راهنمای مؤثری در جهت هدایت نیروهای جسمی و فکری آنان بوده و به اصلاح ضعف ها و نقاط قوت اندیشهجوانان منجر میشود.
2-2-1 تاریخچه تفکر انتقادی و تفکر خلاق:
تفکرمحوراصلی شناخت و ارائه راه حل های ممکن در هنگام مواجهبامسائل است. تفکر دارای عناصری میباشدکهشامل نشانههاورموزی هستندکهانسانها با آن میزان یادگیری خود را گسترش داده، آموختههایشان را باز شناسی می کنند و بهکار میبرند.« تفکر فعالیت جهت دار ذهن برای حل مسألهاست».( شعبانی1372 ) دونوعازاقسام مختلف تفکر هدایت شده (جهت دار )،تفکر انتقادی و تفکر خلاق می باشد.تفکر انتقادی به بررسی ارزیابی ، اصلاح،تعویض و دوباره سازی یک مسأله می پردازد و بهسطوح بالاتر یادگیری یعنی تجزیه و تحلیل و ترکیب مربوط می شود.این فرایند فکری بحث جدیدی نیست و ریشهیآن بهزمان افلاطون برمی گردد.بهترین نمونه کلاسیک آن « تفکر انتقادی»اثر « مکس بلاک» (1952) و دیگری مقاله«رابرت انیس»(1962)با عنوان«تفکرانتقادی » است. ماهیت و ذات تفکر انتقادی قضاوت معلق یا تردید سالم می باشد و به دستهایازامور که به جریان تفکر سنجیده و منطقی منجر میشود،ارتباط مییابد.«تفکرخلاق» نوعی تفکر کهاست باانعطاف پذیری،نوآوری و ارزش اجتماعی همراه است. واژهنامه انگلیسی آکسفورد ظهور کلمه «خلاق»رابهسال (1875) میلادی نسبت میدهد. این تفکر درهمهیابعاد زندگی بشری بروز کرده و بین تمام انسان ها مشترک می باشد، هنگامی که قدرت آگاهی و اطلاعات ذهن افراد با رشد مناسب فکری توأم باشد،آنگاه قدرت استدلال ذهنی بیشتر میشودوتفکر خلاق که تفکری سطح بالاست،بهوجود میآید.اهداف مشترکی بین تفکرانتقادی و تفکر خلاق است چون پبشرفت و تعییر، روحیه جستوگری، کنجکاوی ودانش وسیع که به نحوی محکم این دو تفکر رابههم نزدیک کرده، نیاز به ایجاد بستر مناسب برای ترویج این افکار را در جامعه ضروری می سازد.
[1] Critical Thinking
دانلود این فایل
مقاله توزیع یارانه ها با word دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله توزیع یارانه ها با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله توزیع یارانه ها با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله توزیع یارانه ها با word :
داستان آتشفشان
قدرت و ماهیّت غیر غابل پیش بینیِ آتشفشان، آن را به نیرویی طبیعی تبدیل می کند که بسیار خطرناک، ولی در عین حال ، زیبا وتماشایی است . سوراخی در پوسته ی سیّاره است که سنگِ مذاب، گدازه (لاوا)، خاکستر وگاز از آن به بیرون فوران می کند.
در سپتامبر 1994 میلادی، دو آتشفشان در گینه ی نو فعّال شدند. ابرهای متراکم خاکستر و گدازه ی سرخ به هوا برخاستند. مناظرِ اطراف از سبز به خاکستری تغییر رنگ دادند؛ زیرا خاکستر روی جنگل، مزارع، دهکده ها و شهر ها را پوشاند.
این دو آتشفشان، « ولکان» و «تاروِروِر» نامیده می شوند و درون جزیره ای واقع در در جنوب غربیِ اقیانوس آرام قرار گرفته اند. در این نقطه ی جهان، هر سال حدّاقل یک آتشفشان فوران می کند. بعضی از ویران کننده ترین فوران هایی که ثبت شده اند، مربوط به این ناحیه بوده اند. «تاملورا» و «کراکاتوآ» ازقوی ترین آتشفشان های منطقه هستند.
در سال1815 میلادی، آتشفشان «تامبورا» به طور ناگهانی فوران کرد و بخش عمده ای از مخروط آن منفجر شد و از بین رفت. حدود000/10 انسان جان خود را در جریان فوران از دست دادند و000/80 نیز قربانیِ امواجِ سهمگینی شدند که پس از فوران به وجود آمدند و سواحل جزایر مسکونی اطراف را در هم کوبیدند. در سال1883 نیز آتشفشان «کراکاتوآ» فوران کرد و همان اثرات را بر جای گذاشت. آتشفشان های زیادی باهمان شدّت «تامبورا» و «کراکاتوآ» فوران کرده اند،امّا هیچ کدام قدرت و میزان
تلفات آن دو را نداشتند.
مطالعه آتشفشان:
درزبان انگلیسی,آتشفشان را«ولکانو»می نامیدندکه ازنام یکی ازخدایان دروغی روم گرفته شده است.او آهنگری بود که برای خدایان دیگر سلاح می ساخت .
طبق اعتقادات مردم روم این خدای دروغی درون جزیره ای به نام «مونت ولکانو»درنزدیکی سیسیل زندگی می کرد.خروج دودوآتش وسروصدااز دهانه آتشفشان جزیره، نشان دهنده آن بودکه «ولکان»در آهنگریش مشغول کار است!رومیان باستان با اثرات فوران های آتشفشانی آشنا بودند.درسال79پس ازمیلاد،با فوران ناگهانی آتشفشان«وسوویوس»،دو شهررومی به نام های «هرکولانیوم»و«پمپئی»کاملاً ویران شدند.هردوشهر زیرلایه های خاکستر قرار گرفتندو1500سال بعد دانشمندان توانستند این لایه ها را بردارند و به آثار باقی مانده از شهرها
برسند.از زمانی که دانشمندان بررسی دلیل،چگونگی و زمان وقوع آتشفشان راآغاز کردند، فقط250 سال می گذرد.در قرن هجدهم ،دانشمندان و جهانگردان به ایتالیا رفتند تادر مورد آتشفشانهای فعّال آن ناحیه مطالعه و بررسی کنند.پس ازآن مشخّص شد که در نقاطِ دیگر نیز آتشفشان هایی وجود داشته اند. در فرانسه سنگ های آتشفشانی دیده شدند و معلوم شد که تپّه های مخروطی شکلِ این ناحیه در قدیم آتشفشان بوده اند. دانشمندان در اسکاتلند و آلمان نیز به سنگ های آتشفشانی قدیمی برخورد کردند.کشور ما ایران نیز زمانی مکان فعّالیّت آتشفشان ها بوده است. وجود آتشفشان هایی چون دماوند و تفتان و همچنین مطالعات زمین شناسی این مسئله را اثبات می کند. خوشبختانه اکنون این آتشفشان ها خاموش هستند و ما میتوانیم از شکوه زیبایی قلّه ها لذّت ببریم. کوه دماوند یکی از زیباترین قلّه های آتشفشانی جهان است.
در30سال گذشته،زمین شناسان ودیگردانشمندان تلاشی راآغازکرده اندتاازدلیل ومکان فوران آتشفشان مطّلع شونداگر بتوانیم وقوع و زمان اتشفشان ها را پیش بینی کنیم در آینده جان افراد زیادی را می توانیم نجات خواهیم داد.
بسیاری شواهد در پوسته سخت زمین و بستراقیانوس ها قرار دارند اکنون،با در اختیار داشتن لوازم و تجهیزات بهتر ،می توانیم اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آوریم و در مورد موادّی که از آتشفشانها بیرون می آیدو چگونگی رفتار آتشفشان ها دانش بیشتری کسب کنیم.
زیر پوسته زمین
لایه های درونی:
درون زمین لایه های مختلفی وجود دارد .در مرکز زمین هسته درونی است که دمای آن به4300درجه می رسد لایه بعدی را هسته بیرونی می نامند .پس از آن لایه ای قرار گرفته است که گوشته پائینی نامیده می شود.این لایه دمایی حدود 3700 درجه دارد.درگوشته بالایی نیز دما آنقدربالاست که سنگ را ذوب می کندهمچنین سنگ مذاب این لایه را ماگما می نامند
نازک ترین لایه
پوسته زمین،نازک ترین لایه آن است.این لایه بیرونی،حالت سردوسخت دارد.در بعضی نقاط، ضخامت پوسته فقط به پنج کیلومتر می رسد.این نقاط معمولاًدر بستر اقیانوس ها قرار دارند.در قسمت قارهّ ها ضخامت پوسته می تواند تا پنجاه کیلومتر برسد.حتی در این جا نِز چنین ضخامتی ،در مقایسه با شعاع زمین که 6400 کیلومتر است ناچیز به نظر می رسد.
پوسته زمین نیز یک تکه نیست و به قطعات بزرگی تقسیم می شود که صفحه نام دارند.این صفحات از سنگی ساخته شده اند که درمقایسه با موّاد گوشته،سبک تر است و تراکم و فشردگی کمتری دارد.
به تین ترتیب،صفحات می توتنند بر روی گوشته شناور شوندو ماگماودیگرقطعات سنگ های مذاب این امکان را دارند که ازمحل تلاقی و برخورد صفحات به بالا راه یابند.
با وجود چنین پوسته نازکی،تعجبی ندارد که گاهی ماگما به سطح زمین می رسد؛در واقع،عجیب آن است که چرا بیش تر شاهد این حادثه نیستیم!
درون آتشفشان
آتشفشان ها مجرای خروجیِ سنگ های مذاب و گازهای زیر پوسته ی زمین هستند. نگاهی به درون آتشفشان، طرز عملِ قسمت های مختلف آن را نشان می دهد.
قسمت های خارجی
مخروط آتشفشان از لایه های گدازه،خاکسترو مواد دیگری که در گذشته به بیرون فوران کرده اند ساخته شده است.با هر فوران جدید،موادّبیش تری برروی مخروط انباشته می شود.بعضی از مخروط ها عمدتاًاز گدازه یا اخگرهای(خاکستر)آتشفشانی ساخته شده اند .
مخروط های دیگر دارای لایه هایی از مواد مختلف مانند خاکستر ،گدازه و باز هم خاکستر هستند.این نوع مخروط ها را مخروط مرکّب می نامند.
در بالای آتشفشان ،خروجی گرد و عریضی وجود دارد که دهانه نامیده می شود.اطراف این دهانه را حلقه ای فراگرفته است.درون بعضی دهانه ها استخرهای جوشانی ازسنگ مذاب وجودداردکه خروج گاز سبب جوشش آن ها می شود.دردهانه دیگرگدازه سرد شده و به سنگ سخت تبدیل گشته است.درون آتشفشان
مجرای باریکی وجود دارد که لوله نامیده می شود و تا محل سنگهای مذاب پائین می رود وحرارت و نیروی سنگ مذابی که با فشار به بالا حرکت می کرده،این لوله را در سنگ های لایه بالایی به وجود آورده است.
اگر آتشفشان برای مدّت طولانی فوران نکند،ممکن است درون دهانه آن دریاچه ای تشکیل شود.گاهی اوقات نیز سنگ های سست حلقه دور دهانه پایین می ریزندوآن را پرمی کنند.برف و یخ نیز می توانند،تا زمان فوران بعدی،درون دهانه انباشته شوند .
قسمت های داخلی
در پایین لوله،حوضچه بزرگی از ماگما وجود دارد که محفضه یا اتاق ماگما نامیده می شود.سنگ مذاب از این جا به درون لوله راه می یابدو از آتشفشان بیرون می آید.
سنگ مذاب با فشار از درون ترکهاوخطوط ضعیف درون سنگ ها راه خود را بگشایدوبه سطح زمین برسد.این عمل یا درون سنگ های نزدیک آتشفشان انجام می گیردویا حتّی درون سنگهایی که در کناره آتشفشان قرار گرفته اند.وقتی ماگمادر مسیری عمودی از لایه های سنگ می گذرد،یک دایکبه وجود می آید.امّااگرماگمابین لایه های سنگ جاری شود،تشکیل سیل می دهد.
گاهی اوقات در شیب های آتشفشان دهانه های خروجی کوچکتری به وجود می آیندکه مخروط طفیلی یاجانبی نامیده می شوند.این مخروط ها نشان می دهندکه درون گدازه و خاکستر سازنده ذیوارهای آتشفشان،یک دایک یا سیل ایجادشده است.
بعضی از آتشفشان ها گذشته ای بسیار طولانی و فعّال دارند.مخروط می تواند ساخته شود و سپس در یک فوران شدید از بین برود.اطن به معنی خاموش شدن آتشفشان نیست و ممکن است مخروط جدید و کوچکتری در همان محل به وجود آید.«آناک کراکاتوآ»آتشفشان جدیدی است که پس از انفجار و نابودی یک آتشفشان بزرگتر جای آنرا گرفته است.
جریان گدازه ها
انواع گدازه
گدازه ای که سریع جاری می شود ،می تواند با سرعت 200 متر بر ثانیه از شیب مخروط آتشفشان پایین آید.در این حالت گدازه پس از سرد شدن،به توده ای از رشته های طناب که روی هم انباشته شده باشند شباهت پیدا می کند.
توده طناب مانند گدازه را پاهویی هویی می نامند. این نام مربوط به سرزمین هاوایی است که در آن جا چنین گدازه ای زیاد دیده می شود. گدازه همچنین می تواند با سرعتی کمتر از سرعت قدم زدن حرکت کند.سرعت جریان گدازه به کانی ها و گازهای تشکیل دهنده آن بستگی دارد.معمولاًگدازه هایی که سریع جاری می شوند در مقایسه با گدازه های کم سرعت،سیلیسیم کم تری دارند.اگر مقدار سیلیسیم بالا باشد،چسبندگی و غلظت بیشتر می شود.
سیلیسیم مادّه ای معدنی است که به مقدار فراوان در پوسته زمین وجود دارد.
بعضی گدازه ها پخش می شوند و در جبهه وسیعی پیش می روند .گدازه های دیگر جریانی باریک و سریع دارند.در نوع دوم،لایه های بیرونی زودتر سرد می شوند و پوسته ای سخت به وجود می آورند که می توان بر روی آن قدم زد. حرارت درون جریان باقی می ماند و در نتیجه گدازه به حرکت ادامه می دهد.با خارج شدن گدازه،پوسته بر جا می ماند و تونلی به نام لوله گدازه به وجود می آید.
سیلی از گدازه
گدازه همیشه از دهانه آتشفشان بیرون نمی آید.گاهی اوقات مواد آتشفشانی از درون شکاف هایی طویل به سطح زمین می ریزند.
ممکن است این شکاف ها 100 کیلومتر طول و 30 متر عرض داشته باشند.
سیل گدازه از شکافش بیرون می آطد و در مسیرش همه چیز را مدفون می کند.اطن نوع جر یان های بزرگ گدازه را بازالت سیلابی می نامند.در بعضی نقاط،بازالت همانند سیلاب بر روی زمطن پخش می شود و تشکطل یک فلات می دهد. شواهدی نشان می دهد که حدود شش میلیون سال قبل در ناحیه ای از آمریکاچنین حادثه ای اتفاق افتاده وفلات رود کلمبیا پدید آمده است.بازالت سیلابی دیگری نیز در ایرلند شمالی و سرزمین های مرتفع«دکان»در هند پیدا شده اند .
بازالت سطلابی می تواند صدها متر ضخامت داشته باشدو اگر به درون طک ناحیه چست جریان پیدا کند ضخامت بیشتری به دست می آورد.بعضی ازمناظرعجیبی که درطبیعت دیده می شوند،به وسیله بازالت های سیلابی پدید آمده اند.گدازه،همزمان با سرد شدن،منقبض می شودکه اثر آن شبیه خشک شدن خاک است.سنگ به شکل شش ضلعی های منظم ترک برمی داردوگاهی اوقات ستون های شش وجهی بلنذی را بوجود می آورد .
ستون ها ازبالاتاپایین بازالت امتدادمی یابند.خوشبختانه بازالت های سیلابی برخلاف فوران های آتشفشانی
زیاد به وجود نمی آیند.بزرگترین آنها میلییون ها سال قبل تشکیل شدندو درطول تاریخ مکتوب بشر مورد مشابهی ثبت نشده است.امّا اگردرگذشته چنین پدیده ای رخ داده است حتماًدر آینده احتمال وقوع آن وجود دارد.
شکل آتشفشان
آتشفشان های خاموش:
آتشفشان هایی وجود دارد که دیگر هرگز فوران نخواهد کرد مثلاًآتشفشان دماوند در ایران ازاین نوع است.باران و یخ و بادبعضی از این آتشفشان ها را دچارفرساطش کرده اندو فقط بخش ناچیزی از آن باقی مانده است.
مخروط آتشفشان:
آتشفشان هارابیشتر ازروی شکل مخروطی شان تشخیص می دهند.هیچ شکل طبیعی دیگری در زمین وجود ندارد که شبیه آن ها باشد.بعضی آتشفشانها از ناحیه ای صاف و هموارویا از بستر دریا بلند می شوند. آتشفشان های دیگر، بخشی از سلسله کوه ها را تشکیل می دهند. بعضی از بلندترین کوه های دنیا آتشفشان هستند.
تندی شطب مخروط بهموادی بستگی دارد که ازآتشفشان خارج می شود.گدازه های کم سرعت و چسبنده
و یا قطعات بزرگ سنگ،خطلی دور نمی روندو بنابر این روی هم انباشته می شوند و شیب تندی را بوجود می آورند.
گدازه روان و سریع مسافت زیادی را طی می کندوشیب های کندراتشکیل می دهد.دیگرموادآتشفشانی مثل(اخگروخاکستر)،برزمین می ریزدودرزوایای مختلف قرار می گیرند.بسیاری ازمخروطهااز لایه های موّادمختلف ساخته شده اند.به این ترتیب شکل و اندازه آتشفشان هاخیلی متفاوت ومتغیّراست.
آتشفشان های هاوایی دارای شیب کندهستندکه(مانالوآ)ازبزرگترین آن هاست.این آتشفشان ازبستر اقیانوس آرام برخاسته است وقاعده ای به قطر 100کیلومتر دارد.
«بانالوآ»نمونه ای از یک آتشفشان سپری است.این آتشفشان به سپری می ماندکه وارونه قرارگرفته باشد.
دلیل پدید آمدن این شکل، جریان سریع و روان گدازه است چنین گدازه ای می تواند با زاویه ی کند در مسیری طولانی جاری شود. سپس گدازه ی فوران بعدی روی این جریان را می پوشاند.
نحوه ی رشدآتشفشان ها:
شکل و ارتفاع مخروط آتشفشان به چند عامل بستگی دارد. اگر آتشفشان فعّال باشد، با هر فوران جدید بر ارتفاع آن افزوده می شود. یک آتشفشان جدید نیز می تواند در چند ماه از هیج به ارتفاع چند صد متری برسد. جزیره ی آتشفشانی «سرتسی» واقع در نزدیکی ایسلند، در سال 1963 میلادی به همین شکل پدید آمد. این جزیره در طول چند ماه از بستر اقیانوس رشد کرد و به وسعتی برابر5/2 کیلومترمربع رسید.
سپس در کنار مخروط اصلی مخروط کوچکی شروع به شکلگیری کرد،امّادریاآن را شست و از بین برد.
ممکن است آتشفشان «سرتسی»باز هم فوران کندو بزرگترشود؛امّا سر انجام درطا آنرا نیز از بین خواهد برد.آتشفشانها می توانند تغییرشکل دهند. این پدیده زمانی اتّفاق می افتدکه یک فوران شدید قسمت بزرگی از مخروط را ویران می کند.ا
انواع فوران
: آن چه بیرون می آید
نیروی فوران تا حدودی به آنچه فوران می کندبستگی دارد.ماگمایی که سیلیسیم زیادی داردو سرشار از گاز است تمایل به فوران آرام دارد.گدازه روان از دهانه اصلی آتشفشان یا دهانه های جانبی بیرون می ریزد.این نوع فوران را فوران جریانی می نامند.آتشفشان های هاوایی که دهانه های عریضی دارند،معمولاًچنین فوران می کنند.در فوران های کوچکتر حتّی گدازه از دهانه بیرون نمی ریزد.
اگر سنگ مذاب با آب مخلوط شود،شدیدترین فوران پدید می آید.
آب بلافاصله بخارمی شودوحالتی شبیه یک دیگ بخاردرحال انفجار به وجودمی آیداین نوع فوران را فوران بخاری می نامند.آب از دو طریق می تواند با ماگما تماس پیداکند:
حالت اول آن است که ماگمابه آب موجوددر سنگ های زیرزمینی برخوردکند؛در حالت دوم،آب دریا به درون یک دهانه در حال فروریختن می ریزدوهمین اثر را به وجود می آورد.
ازدهانه آتشفشان گازهای گوناگونی نیز خارج می شود که دی اکسیدکربن،نیتروژن ودی اکسید گوگرد ازآن جمله هستند.مقدار این گازهابرنیروی فوران اثر می گذارد.
سنگ ریزه های پرنده:
هنگام فوران آتشفشان،سنگها با اندازه های مختلف به بیرون پرتاب می شوند.قطعات بزرگ،روی زمین قل می خورندوشکل کروی وصاف پیدامی کنند.این سنگ هارا بمب های آتشفشانی می نامندکه گاه وزن آنها به 100تن می رسد.
اگرفوران قوی باشد،سنگ مذاب به صورت قطعات کوچکتربه هواپرتاب می شودکه حاصل آن ابر عظیمی ازخاکستروغباراست.دربعضی فوران ها ،قطعات بزرگترسنگ پابه همراه اخگربه هواپرتاب می شود.سنگ پادارای سوراخهای ریزی است که جای حباب های گاز بوده اند.تعدادسوراخ های سنگ پاآن قدر زیاد است که روی آب شناورمی شود.مخلوط خاکسترو قطعات جامد بزرگ را جامد بزرگ را توف می نامند.
لایه های ضخیم توف در نزدیکی آتشفشان روی هم انباشته میشوند.
یکی از خطرناک ترین انواعِ فورانِ آتشفشان حالتی است که خاکستر و سنگ ها به شکل ابری سوزان به هوا پرتاپ می شوند. در این حالت مواد به سرعت مسافتی طولانی را طی می کنند.
چنین ابری را «ابر تابان» می گویند.
در سال 1902، شهر «سنت پی یر» واقع در یکی از جزایر هند غربی به نام «مارتینک»، مورد هجوم ابر تابانی قرار گرفت که از آتشفشان «پِلی» در همان نزدیکی به هوا برخواسته بود. از30000 انسانِ ساکن در شهر، فقط دو نفر زنده ماندند!
فرو ریختن دیواره ی جانبی دهانه ی آتشفشان نوعی از فوران را به وجود می آورد که می تواند مردم را کاملاً غافلگیرکند.به این ترتیب،تمام نیرو به پهلو (و نه به بالا) هدایت می شود. درفوران کوه «سنت هلنز»، مربوط به سال1980 میلادی، چنین حادثه ای رخ داد. افرادی که 25کیلومتر دورتر ساکن بودند، خود رادر امان می دانستند؛امّا اشتباه می کردند. بسیاری از آنان جان خود را از دست دادند، زیرا در سمتِ دیواره ی ویران شده قرار داشتند.
سنگ های آتشفشانی
تمام سنگ ها را می توان در سه گروه جای داد. سنگ های رسوبی از بقایای گیاهی و جانوری وقطعات
ریز سایر سنگ ها به وجود آمده اند. سنگ های دگرگونی آن قدر تحت فشار و حرارت قرار گرفته اند که از انواع اوّلیّه ی خود به نوع دگرگونی تغییر پیدا کرده اند. گروه سوم سنگ های آذرین یا آتشفشانی نامیده می شوند. این سنگ ها از زیر زمین به سطح آمده اند و گاهی اوقات نیز از دهانه ی آتشفشان ها خارج شده اند.
سنگ های خروجی:
بازالت که به شکل گدازه از آتشفشان خارج می شود، نوعی سنگ آذرین است. سنگ های آذرینی که که به سطح زمین می آیند و سپس سرد می شوند، سنگ های خروجی نام دارند.
بازالت سنگی سنگین و تیره است ومانند سایر سنگ ها، از چند نوع کانی ساخته شده که تحت فشار ودمای زیاد به هم اتّصال پیدا کرده اند. کانی، مادّه خالصی است که ویژگی ها و خواص شیمیایی مخصوص به خود را دارد. کانی های بازالت را می توان به صورت بلورهای بسیار ریز مشاهده کرد.
با سرد شدنِ کانی ها، بلور ها رشد می کنند و شکل می گیرند. بازالت خیلی سریع سرد می شود، زیرا به هوای آزاد راه می یابد و یا به سنگ های سردِ نزدیک به سطح زمین برخورد می کند و به همین دلیل است که بلورهای درون بازالت خیلی ریز هستند، زیرا زمان زیادی برای رشد ندارند.
بعضی از سنگ های آتشفشان، نظیر ابسیدین (یا شیشه ی آتشفشانی)، به شیشه ی سیاه و درخشنده شباهت دارند. کانی های این سنگ ابتدا پخته و سپس به سرعت سرد شده اند.
سنگ های نفوذی:
چنین نیست که تمام سنگ های آذرین با رسیدن به سطح زمین و یا نزدیکی آن به سرعت سرد شوند. بعضی از این سنگ ها در اعماق زمین حرارت خود را از دست می دهند. گرانیت از آن نوع است.و توده ای از ماگما به درون پوسته زمین بالا می آید، امّا به سطح آن راه پیدا نمی کند. این توده به تدریج و خیلی آهسته سرد می شود و سینگ جامد را به وجود می آورد. این نوع سنگ را سنگ نفوذی می نامند.
تشخیص سنگ گرانیت خیلی ساده است، هر چند که رنگ های بسیار متنوّعی دارد. این سنگ، همانندبازالت، سخت و خیلی سنگین است؛ امّا شکل، و جلوه ی متفاوتی دارد و بلورهایِ کانیِ درونِ آن
بسیار راحت تر می توان دید.
گرانیت سه کانیِ عمده دارد. این سه عبارتند از بلور های کوارتز که شیری رنگ هستند؛ تکّه های بزرگ فلدسپات که معمولاً صورتی، سبز یا به رنگ های دیگر دیده می شوند؛ و همچنین تکّه ها یا ورقه های کوچکی از یک کانی درخشنده به نام میکا، دلیل بزرگی بلورهای گرانیت آن است که این سنگ در زیر زمین و به آهستگی سرد شده است و بلورها زمان زیادی برای رشد داشته اند.
گرانیت و سایر سنگ های نفوذی را معمولاً می توانت در سطح زمین مشاهده کرد، زیرا لایه های سنگی روی آن ها در طول میلیون ها سال دچار فرسایش شده اند و از بین رفته اند. در بعضی از مناطق کشور ما نظیر همدان و مشهد، معادن سنگ های گرانیت بسیار مرغوبی وجود دارد. گرانیت معمولاً در نواحی کوهستانی و مرتفع قرار می گیرد، زیرا از سنگ های اطرافش سخت تر است. این سنگ ها دچار فرسایش شده اند و گرانیت در ارتفاع باقی مانده است.
آتشفشان ها کجا قرار دارند؟
خطوط آتشفشان ها:
آتشفشان ها در نقاط مختلف زمین پراکنده نیستند. نقاط آتشفشانی جهان، الگوهای مشخّصی دارند. در تصویر بالا به وضوح می بینید که آتشفشان ها در امتداد خطوطی قرار گرفته اند. بعضی از این خطوط هزاران کیلومتر امتداد می یابند و بعضی نیز به محلّ بر خورد قارّهو اقیانوس نزدیک هستند. در مرز برخوردِ آمریکای جنوبی و اقیانوس آرام، آتشفشان هایی دیده می شوند. در محلّ برخورد اقیانوس آرام و جزایر و خط ساحلی آسیا نیز آتشفشان هایی وجود دارند.
تعدادی از خطوط آتشفشانی نیز در وسط اقیانوس قرار گرفته اند. ایسلند، واقع در وسط اقیانوس آرام، دارای چند آتشفشان است. خطّ این آتشفشان ها به صورت جزایر آتشفشانیِ کوچک در اقیانوس امتداد می یابد که تعدادی از آب بیرون زده اند و تعدادی هم زیر سطح آب قرار دارند و دیده نمی شوند.
در جزایر هاوایی، واقع در وسط اقیانوس آرام، گروهی غیر عادی از آتشفشان ها دیده می شوند که به نظر نمی رسد قسمتی از یک خطّ آتشفشانی طولانی تر باشند.
مخروط های آتشفشان ها، به صورت دایره های نامنظم و جدا از هم در امتداد یک خط دیده می شوند. اقیانوس آرام آن قدر آتشفشان دارد که معمولاً آن را حلقه آتشِ آرام مینامند.
در اکتبر1994 میلادی، یکی از آتشفشان های ‹‹حلقه ی آتش›› فوران کرد و ابرهایی از غبار را تا ارتفاع 20000 متری اتمسفر بالا فرستاد. این آتشفشان که ‹‹کلیو چفسکی›› نامیده می شود، درون شبه جزیره ی ‹‹کامچاتکا›› در روسیه قرار دارد. به هواپیماها اخطار داده شد که نزدیک این ابر نروند، زیرا غبار می توانست موتورهایشان را از کار بیندازد.
دانلود این فایل
مقاله عملکرد و نگهداری از توربینهای بخار ، کندانسور ، برجهای خنک کننده و بخشهای فرعی با word دارای 65 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله عملکرد و نگهداری از توربینهای بخار ، کندانسور ، برجهای خنک کننده و بخشهای فرعی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله عملکرد و نگهداری از توربینهای بخار ، کندانسور ، برجهای خنک کننده و بخشهای فرعی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله عملکرد و نگهداری از توربینهای بخار ، کندانسور ، برجهای خنک کننده و بخشهای فرعی با word :
عملکرد و نگهداری از توربینهای بخار ، کندانسور ، برجهای خنک کننده و بخشهای فرعی
1- 10 توربین ها
هانطور که در فصل 9 ذکر شده ، دو شیوه کلی برای تقسیم بندی توربین ها و جود دارد :
(1) بوسیله بخارشان که وضعیتها را تأمین و تهی می کند و (2)بوسیله ترتیب لوله محافظ و شافت شان. همچنین آنها بوسیله تجهیزات محرکه یا تجهیزات مکانیکی یا یک ژنراتور برقی (مولد برق) شناسایی می شوند . از نوع محرکه یا تجهیزات مکانیکی یا یک ژنراتور برقی ( مولد برق ) شناسایی می شوند . از نوع محرکه ، مستقیم یا انتقال یافته در توصیف توربین استفاده می شود . در ایالات متحده خدمات وسیع برقی نیروگاه های برقی که با سوخت کانی می سوزند و به میزان 100 تا 1300 مگاوات برق تولید می کنند بر اساس یکی از این دو سیکل های سیستم طراحی می شوند :
1- سیستم های فشار زیر بحران با 2400 پوند در هر 5/1 اینچ مربع همراه با 1000 درجه فارنهایت ابرگرمش و 1000 درجه فارنهایت دمای گرمسازی .
2- سیستم های فشار زیر بحران با 3500 پوند در هر اینچ مربع همراه با 1000 درجه فارنهایت ابرگرمش و 1000 درجه فارنهایت گرمسازی .
با این حال ، با وجود تولید کننده های مستقل برق (IPPS ) در نیروگاهی که کمتر از 100 مگاوات انرژی تولید می کند و سوختهای مختلف زیادی می سوزاند ، طراحهای سیکلی خیلی متفاوتی با فشارهای بخار کمتر از 1000 پوند در هر اینچ مربع و دماهای بخار 750 درجه فارنهایت استفاده می شود . با این وجود ، اهداف عملکرد این تسهیلات با خدمات وسیع برقی از جمله تولید برق با
حداقل هزینه و بیشترین میزان اعتبار یکسان می باشد در حالیکه با تمام شرایط صدور جواز عملیات مواجه می شود. اغلب بدلیل مشکلات اساسی در رابطه با سوزاندن یک سوخت خاص ، دما و فشار بخار پایین تری مورد نیاز می باشد .
برای مثال ،هنگام سوزاندن فضولات جامد شهری ( MSW ) به دلیل ماهیت خوردگی سوخت دما و فشار بخار بالایی در دیگ بخار با فرسایش تسریع شده ای همراه می شود که این منجر به کاهش هزینه های دسترسی و نگهداری می گردد .
همچنین توربین ها برای به حرکت درآوردن تجهیزات مکانیکی بکار می روند و اغلب از فشار بخار ضعیفی یعنی کمتر از 150 پوند در هر اینچ مربع استفاده می کنند که اغلب از محل استخراج داخل توربین اصلی بخار سرچشمه می گیرد . بنابراین دما و فشار بخار توربین بطور قابل توجهی بسته به کاربرد فرق می کند . با این وجود برای هر طرح ، دما و فشار بخار تولید شده ، فاکتورهای مهمی در تعیین بازده نهایی توربین می باشند . همچنین مصالحی که در ساخت توربین استفاده می شود نقش مهمی را در اجرای کلی آن بازی می کند .
توربین های بخار با فشار و دمای بالا عمدتاً در صنایع بزرگ و خدمات برق نیروگاهها استفاده می شوند . چنین نوع توربین و کاربردشان در شکل 1- 10 نشان داده شده است .
فشار برای انواع توربین ها معمولاً از 400 تا 3500 پوند در هر اینچ مربع هرماه با دمای بخار تا 1000 درجه فارنهایت می باشد . بیشتر واحدهای بزرگ برای خدمات برقی با عمل گرمسازی کار می کنند. در اینجا بخار بعد از عبور از طریق مراحل توربین فشار قوی با یک گرمساز در دیگ بخار پس گرفته می شود یعنی مکانی که بخار با دمای اولیه اش گرم می شود و سپس با یک فشار ضعیف تر به توربین برمی گردد . توربین های فشار قوی گاهی بعنوان دستگاه های تقطیر استفاده م
ی شوند . این ترتیب شامل نصب یک توربین فشار قوی در جایی می شود که دود و بخار وارد یک توربین فشار ضعیف می گردد ( زودتر نصب می گردد و فشار پایین تر عمل می کند ) . در اصل ، توربین فشار قوی در حالیکه برق تولید می کند ، بعنوان یک شیر فشار شکن عمل می کند . بدون دمیدن بخار به دستگاه فشار ضعیف ، میزان انرژی مشابه با آنچه که قبلاً تولید شده ، تولید می کند ، مشروط بر اینکه شرایط ورود و خروج بخار یکسان باقی بماند .
توربین شکل 2- 10 یک دستگاه ردیفی دو لاپهنا ( با هم مرکز دولاپهنا ) می باشد .
بخش بالایی ، یک توربین با فشار قوی و متوسط را بر روی تنها یک شافت نشان می دهد .
بخش پایینی دستگاه فشار ضعیف می باشد ، بخش سوار شده طرف راست هر کدام (نشان داده نشده) ژنراتور های برقی می باشند .
در عمل ، بخار اولیه از طریق دو دهانه ( بالا و پایین ) وارد توربین فشار قوی با 3500 پوند در هر اینچ مربع و 1000 درجه فارنهایت می شود . آن از طریق این توربین عبور می کند تا از سمت چپ (و پایین ) با تقریب 600 پوند در هر اینچ مربع و 550 درجه فارنهایت خارج شود و سپس به یک گرمساز در یک دیگ بخار که بخار دوباره با 1000 درجه فارنهایت گرم می شود ، منتقل می گردد . هنگام عبور از گرمساز ، بخار فشاری کمتر از 600 پوند در هر اینچ مربع دارد زیرا فشار صدمات را کاهش می دهد و با 1000 درجه فارنهایت وارد دستگاه میانی ( در پایین مرکز ) می شود و از طریق توربین جریان مضاعف و بدون دمیدن از طریق دو دهانه بسمت بالا انتقال می یابد . این بخار وقتی به هر دو بخش دستگاه فشار ضعیف منتقل می شود و سرانجام به کندانسور وارد می شود تقریباً 170 پوند در هر اینچ مربع و 710 درجه فارنهایت می باشد .
شکل 1-10 انواع توربین بخار و کاربردهایش .
(a) تغلیظ وقتی استفاده می شود که بخار خروجی از توربین را نمی توان استفاده کرد و برق باید با حداقل مقدار بخار تولید شود .
(b) عدم تغلیظ وقتی استفاده می شود که تمام یا عملاً تمام بخار خروجی از توربین را می توان برای پردازش یا گرم کردن استفاده کرد .
(c) استخراج جداگانه وقتی استفاده می شود که شرایط فرآیند بخار متغیر یا متناوب می باشد . (یک توربین استخراج بدون تغلیظ را وقتی می توان استفاده کرد که فرآیند بخار در دو فشار متفاوت مورد نیاز باشد ).
(d) فشار مختلط وقتی مورد استفاده قرار می گیرد که بخار اضافی ، پایین تر از فشار دهانه قابل دسترس باشد و وقتی که این ذخیره متناوب باشد .
(e) استخراج فشار مختلط وقتی ضروری باشد برای تولید بخار استفاده می شود و وقتی قابل دسترس باشد از مازاد فرآیند بخار استفاده می شود .
(f) استخراج مضاعف وقتی استفاده می شود که فرآیند بخار در دو فشار متفاوت مورد نیاز می باشد . ( یا اگر بدون تغلیظ باشد در سه فشار متفاوت ) .
این یک توربین استخراج می باشد که بخار از یک مرحله توربین فشار قوی و چهار مرحله از هر توربین فشار ضعیف استخراج می شود . آن برای گرم کردن آب آشامیدنی استفاده می شود . توجه داشته باشید که دستگاه فشار متوسط و هر دو دستگاه های فشار ضعیف ترتیبات جریان مضاعف دارند یعنی بخار در مرکز وارد توربین می شود و در دو جهت جریان می یابد . این واحد ظرفیت تقریب به 900 مگاوات دارد .
ممکن است بخار از یک توربین به داخل یک کندانسور استخراج شود تا حداکثر میزان انرژی در بخار بدست آید ، یا ممکن است با استفاده از تغلیظ نکردن یا توربین بخاری ( که تمام بخار خروجی آن با فشار به داخل شبکه گرم کننده جذب می شود ) به هر فشار متوسطی انتقال یابد . در حالیکه آخری از مقدار انرژی قابل دسترس به توربین می کاهد و بخار را برای پردازش یا گرم کردن فضا فراهم می کند.
بینابین ترتیبات تغلیظ کردن و نکردن توربین استخراج می باشد . اینجا بخاری که تا حدودی از توربین عبور می کند از لوله محافظ در یک یا نقاطی با شرایط دلخواه بخار منتقل می گردد . فشار در مرحلهمذکور توربین ( یعنی در رابطه با لوله محافظ ) با ظرفیت تغییر می یابد .
به این دلیل دو شیوه استخراج استفاده می شود :
(1) شیوه استخراج کنترل نشده شامل رابطه لوله محافظ با تنوع فشار ،افزایش در حینی که ظرفیت افزایش می یابد و کاهش همانطور که ظرفیت کاهش می یابد ، می باشد . این ترتیبات بطور وسیعی در نیروگاههای برق به منظور گرم کردن استخراج آب آشامیدنی استفاده می شود .
(2) شیوه استخراج کنترلی با تنظیم جریان بخار از طریق توربین در سمت پایین محل استخراج ، فشار ثابتی را حفظ می کند . این مقدمات برای حصول بخاری با فشار ثابت به منظور پردازش یا گرم کردن بکار می رود . میزان ابرگرمش ( یا میزان بخار ) توزیع شده در محل استخراج به شرط اولیه بخار و ظرفیت روی توربین بستگی دارد .
توربین به منظور استفاده بخار با دما و فشارهای متفاوت قابل تنظیم می باشد . آن قادر است حداکثر انرژی را در عملیات تغلیظ یا میزان کمتری از انرژی را بعلاوه بخار در یک فشار کاهش یافته فراهم کند . چندین نوع توربین همراه با کاربردهایشان در شکل 1- 10 نشان داده شده است همچنین آنها در فصل 9 توصیف شده اند .
توربین هایی که عمل تغلیظ را انجام نمی دهند در جایی استفاده می شوند که فرآیند بخ
ار فقط با یک فشار مورد نیاز می باشد و آب توربینی ، دستگاه تقطیر می باشد که قبلاً هم به آن اشاره شده است . توربین هایی که عمل تغلیظ را انجام نمی دهند ممکن است برای یک مرحله استخراج یا بیشتر طراحی شوند و چنین توربین هایی برای دستگاهی از نوع استخراجی و فشار مختلط مناسب می باشد . بخار استخراجی را می توان برای پردازش و به حرکت درآوردن بخشهای فرعی نیروگاه همانند پمپ ها بکار برد . در کارخانه های کاغذ سازی و دیگر صنایعی که میزان زیادی بخار با فشارهای متنوع و در اوقات خاصی مورد نیاز می باشد ( در حالیکه در دیگر اوقات میزان زیادی بخار با فشار ثابت مورد نیاز می باشد ) توربین های استخراجی با فشار مختلط استفاده می شود .
در یک توربین واحد ، بخار در ی
ک دستگاه از موقعیت اولیه به سمت خروجی توسعه می یابد . توربین ردیفی مرکب شامل دو دستگاه جداگانه می باشد که در یک خط با شافت هایی که سر به سر متصل شده و بخاری که از توربینی با فشار بالا به پایین عبور می کند ، سازوار می گردد اینها توربین های فشار قوی و ضعیفی هستند که پهلو به پهلو با شافت های موازی نصب می شوند . برای توضیح بیشتر به فصل 9 رجوع کنید .
چرخ دنده های توربین بخار برای پمپ ها ، کمپرسور های هوا ، بنکه ها و دیگر تجهیزات مکانیکی بکار می رود . وقتی دستگاه متحرک را بتوان با سرعت بالایی استفاده کرد ، شافت توربین با جفت شدن به شافت متحرک متصل می شود . با این وجود ، وقتی ماشین متحرک را باید با سرعتی پایی تر از ماشین توربین بکار برد ، چرخ دنده های کاهنده برای انتقال انرژی استفاده می شون .
وقتی بخار در یک توربین پخش می شود ، آن انرژی را با چرخاندن شافت همانطور که با تیغه ها برخورد می کند ، بخش می کند . این انرژی از بخار گرفته می شود و در نتیجه این هدر رفتن گرم
ا ، بخشی از بخار تقطیر می گردد و رطوبت به شکل بخار در می آید . بنابراین آب تغییر شکل یافته را نمی توان در توربین بکار برد ، در حقیقت آن اصطحلاک و پتانسیل را برای فرسایش تیغ افزایش می دهد و عملاً مانع جریان بخار می گردد و در نتیجه باعث افت راندمان توربین می شود . تغییر رطوبت بوسیله ابرگرمش بخار در دیگ بخار به تأخیر می افتد . ابرگرمش از نظر اقتصادی توربین را به دو
گرمای اضافی ، انرژی قابل دسترس را برای تبدیل به کار افزایش می دهد همچنین اصطحکاک را
کاهش می دهد . با دمای ابرگرمش بالاتر از 100 درجه فارنهایت ذخیره سازی بخار را باید یک درصد به ازای هر 10 درجه فارنهایت تخمین زد . در دماهای بالاتر ابرگرمش ذخیره سازی بطور ناچیزی کمتر می شود .
با توسعه دامنه فشار از طریق بخاری که پخش می گردد ، ابرگرمش بیشتری برای جلوگیری از تغییر شکل رطوبت اضافی در آخرین مرحله توربین ، نیاز می باشد . دمای بخار بوسیله فلزات قابل دسترس تا حدود 1000 درجه فارنهایت می باشد ، اما در بعضی موارد دمای بخار با 1050 درجه فارنهایت استفاده می شود . هانطور که فلزکاری پیشرفت
می یابد و مصالح به وسیله تجربه تأیید می شوند ، انتظار می رود دمای بخار افزایش یابد .
بعضی توربین ها از یک سیکل گرمسازی استفاده می کنند . این شامل عبور بخار دمای بالا از طریق یک توربین می شود و سپس آنرا به یک ابرگرمش ساز ( گرمساز ) برمی گرداند . و آنرا دوباره قبل از اینکه در یک توربین فشار ضعیف پخش شود ، بسیار گرم می کند . این سیستم داشتن بخار خشک را در تمام مراحل بجز در چند مرحلهآخری توربین ممکن می سازد . آن برای استفاده بیشتر از یک مرحله از گرمسازی ممکن است . اما از نظر اقتصادی بندرت قابل توصیه می باشد .
توربین ها بخوبی برای استفاده از بخار فشار قوی سازگار می باشند . با فشار 100 تا 150 پوند در هر اینچ و به ازای هر 10 پوند در هر اینچ افزایش فشار ، کاهشی در بخار به میزان 1 تا درصد وجود دارد . از 150 تا 250 پوند در هر اینچ افزایش فشار می باشد . در فشارهای قویتر میزان کاهش در مقدار بخار کمتر است .
توربین های تغلیظ کننده بطور مؤثر و مفید با فشار انعکاسی ضعیفی عمل می کند . (خلأ ) .
استفاده از کندانسور های سطحی باعث کاهش میزان بخار تقریباً 5 درصد به ازای هر اینچ بهبود نقطه جوش در خلأ و به میزان 25 تا 29 درصد جیوه می شود . در نیروگاه های مدرن برق ، فشارهای خروجی از 5/3 تا 0/1 اینچ نقطه جوش عادی می باشد . بنابراین با انجام عملیات در خلأ بوسیله کندانسور ایجاد شده ، توربین قادر است انرژی بیشتری تولید کند آن هم درست هنگامی که باعث افزایش فشار بخار می شود ، همچنین به صرفه تر هم می باشد .
تأثیر و اهمیت کندانسوری را که خلأ خلق می کند می توان با استفاده از یک معادله ساده برای بازده حرارتی یک ماشین حرارتی کامل یا توربینی که هرگونه اتلاف را به دلیل تشعشع یا اصطحلاک نادیده می گیرد ، مثال زد :
که E = راندمان () T1 = دمای کامل بخار وارد شده
T2 = دمای کامل بخار خارج شده
توجه : دمای کامل = 460 + F°
در این مثال ، فرض کنید که بخار ورودی دمایی به میزان 400 درجه فارنهایت دارد و بخاری که با فشار اتمسفری یا 7/14 پوند در هر اینچ خارج می شود باید دمای بخاری به میزان 212 درجه فارنهایت داشته باشد . راندمان این ماشین حرارتی یا توربین را با ماشین حرارتی یا توربینی که یک کندانسور و فشار انعکاسی ( خلأ ) به میزان 5 پوند در هر اینچ و دمای بخاری به میزان 164 درجه فارنهایت دارد ، مقایسه کنید .
بدون کندانسور : درصد
با کندانسور : درصد
بنابراین با اضافه کردن یک کندانسور راندمان تا حدود 6 درصد افزایش می یابد . اگر چه این نمونه اتلافاتی همچون تشعشع حرارتی را نادیده می گیرد اما هدف از دماهای بالاتر بخار را نشان می دهد و برای دماهای پایین تر بخار خروجی راندمان بیشتری بدست می آورد و بنابراین هزینه سوخت کمتر و بازده بیشتر می شود .
با این وجود ، هیچ چیز آزاد نیست و با استفاده از یک کندانسور ضروری است مقدار زیادی آب خنک کننده را از طریق آن پمپاژ کنیم و این محصول میعان باید از کندانسور پمپاژ گردد . هر یک از این دو عمل به انرژی نیاز دارد که تأثیر راندمان افزایش یافته را کاهش دهد و ارزش خالص هزینه های اضافی همچنین ضروری هستند این هزینه های اضافی را باید در مقایسه با راندمان افزایش یافته ، ارزیابی کرد . از آنجایی که اکثر نیروگاه های قدرت الکتریکی ، کندانسور دارند ، این افزایش در
راندمان و بازده انرژی از هزینه های اضافی در هر گونه ارزیابی اقتصادی بسیار فراتر رفته است .
1-1-10 عملکرد توربین
یک نیروگاه که بخوبی سازماندهی شده و بطور کامل عمل می کند باید یک برنامه ریزی عملیاتی داشته باشد که شامل دستوراتی برای تمام تجهیزات نیروگاه و برای سیستمهای فعل و انفعالی که عملیات توربین بخشی از آن است می باشد . برنامه های آموزشی توسط سازندگان تجهیزات تهیه می گردد که اغلب بخش حیاتی برنامه عملیات و نگهداری ( O & M ) برای اپراتورهای نیروگاه هستند . اپراتور باید قبل از شروع کار توربین با طرح اولیه و کلی لوله کشی ، ویژگیهای عملیات این دستگاه و دستورالعملهای عملیاتی سازنده آشنا شود . این دستورالعملها با شیوه کلی ذیل بکار می روند :
با توربین کوچکی که عمل تقطیر را انجام نمی دهد ، شروع می کنیم ( شبیه آنچه که در شکل 18-9 نشان داده شده ) :م .
2- کانال ها را بر روی لوله اصلی ، جداساز ، لوله کشی و لوله های خروجی باز کنید . اگر این بخش ها با سیفون مجهز شده ، لوله فرعی را باز کنید .
3- دریچه شیر لوله خورجی را به آهستگی باز کنید .
4- اگر توربین یک سیستم فشاری روغن کاری همراه با یک پمپ روغنی کمکی دارد ، پمپ را روشن کنید .
5- بلبرینگ ها را برای جریان بیش از حد روغن بررسی کنید ، همچنین فشار روغن را بازبینی کنید و ببینید آیا پمپ بطور کامل عمل می کند ، 3 تا 5 پوند در هر اینچ فشار کافی می باشد.
6- آب خنک کننده را برای بلبرینگ ها یا خنک کننده روغن باز کنید .
7- سوپاپ را بسرعت باز کنید تا توربین شروع به کار کند . در این زمان علائم اصطحلاک توربین را با دقت مشاهده کنید ( یک لوله یا میل کوچک بین پاشنه و نقاطی که باید مورد بررسی قرار بگیرد ، قرارگرفته است که در شناسایی اصطحلاک و سرو صدای غیرعادی کمک می کند یا لرزش تجهیزات تنظیم کننده را اگر فراهم شده باشد ، بررسی می کند ) .
8- به آهستگی سرعت توربین را بالا بیاورید تقریباً به 300 دور در دقیقه و با آن از 15 تا 30 دقیقه در همین سرعت کار کنید .
9- با دست دریچه اظطراری را تکان دهید تا مطمئن شوید کاملاً بسته شده است .
10- سوپاپ را باز کنید و به کاربراتور امکان دهید تا سرعت را تنظیم کند ، دقیق بررسی کنید تا مانع سرعت بیش از حد شوید .
توجه : اگر کاربراتور سرعت را در هیچ نیرویی کنترل نکند ، سوپاپ دستی ممکن است تا وقتی جریان داخل مدار روشن باشد ، استفاده گردد .
11- بلبرینگ ها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که روغن دارند . روغن موجود باید به میزانی که توسط سازنده سفارش شده ، باشد . معمولاً وقتی روغن تمام حفره های مختلف این سیستم را پر کند ، میزان آن کاهش می یابد .
12- کانال هایی که قبل از شروع کار توربین باز شده بودند ، اکنون بسته می شوند یا برای شارژ دوباره از طریق سیفون مرتب می گردند .
13- در حالیکه بررسی دقیق بر روی روغن ، آب خنک کننده و دماهای بلبرینگ انجام می گیرد ، این جریان بطور تدریجی بر روی توربین افزایش می یابد .
کار را با یک توربین اندازهمتوسط یا تقطیر کننده بزرگ آغاز می کنیم :
1- مکانیسم کاربراتور را بازبینی کنید ، تمام روغن دان ها و روغنی که ضروری است را پر کنید.
2- اگر دریچه مسدود کننده دیگ بخار باز نیست آنرا باز کنید که تا جایی ممکن است باعث گرمسازی بیشتر لوله بخار شود و مانع تغلیظ ( تقطیر ) در لوله شود .
3- کانال های ذیل را باز کنید : لوله اصلی جداساز ، سوپاپ و لوله کشی توربین .
4- دریچه مسدود کننده را همراه با پمپ روغنی برای تولید بخار باز کنید .
توجه : عملکرد این پمپ بوسیلهیک کاربراتور تنظیم می شود تا تولید بخار را بعد از اینکه پمپ روغنی اصلی ، روغن را با فشار عادی تحویل داد ، مسدود کند . این پمپ وقتی فشار پایین می افتد باز می شود .
5- شیرهای سوزنی را تنظیم کنید تا فشار روغنی به میزان 10 تا 15 پوند در هر اینچ بر روی بلبرینگ های اصلی و فشار روغنی به میزان 15 تا 20 پوند در هر اینچ بر روی بلبرینگ فشاری بدست آید ، مطمئن شوید که اندازه گیرها در شرایط عملکردی هستند و مدرج شده اند .
6- با تجهیزات عمل تغلیظ ( تقطیر ) ، پمپ های چرخشی و پمپ خلأ خشک را باز کنید . پمپ های تقطیر را راه بیندازید زیرا برای انتقال آب در طول دوره گرم کردن ضروری می باشند .
7- بخار توربین یا آببند آب را باید باز کرد و خلأ با 24 تا 26 اینچ نقطه جوش در طول دوره گرمسازی باقی می ماند و تقریباً 1 پوند در هر اینچ فشار در محفظه آب بندی باقی می ماند .
8- آب را با ژنراتور خنک کننده هوا باز کنید و ببینید که آب کاملاً در این جا و دیگر نقاطی که به آب نیاز دارد ،جریان می یابد .
9- اگر کانال بالای شیرگلویی به هر دلیلی بسته شود ، آنرا دوباره باز کنید و آنرا باز نگه دارید تا وقتی که تمام آب از حالت تراکم ( تغلیظ ) خارج شود .
10- حال شیر گلویی را با سرعت باز کنید تا آرمیچر در حین حرکت تنظیم شود .
11- به محض اینکه توربین حرکت کند ، سرعت بیش از حد را با استفاده از اهرم دستی قطع کنید این عمل مشخص می کند که مکانیسم رهاسازی بطور کامل عمل می کند و مانع تسریع بیش از حد توربین می شود .
12- دریچه اضطراری ازدیاد سرعت را دوباره تنظیم کنید ، و قبل از اینکه توربین د رحالت استراحت در بیاید سوپاپ را تنظیم کنید آنقدر که توربین بین 200 و 300 دور در درقیقه کار کند .
13- درحالیکه آرمیچر به آهستگی می چرخد از یک میل فلزی یا وسیله شنیداری برای شاسایی اصطکاک یا مشکل مکانیسم استفاده کنید یا در صورت امکان ،لرزش تجهیزات متحرک را مشاهده کنید .
14- وقتی روغن از بلبرینگ خارج می شود به دمای تقریبی 110 تا 120 درجه فارنهایت می رسد ، چرخش آب از طریق خنک کننده روغن که این دماها را حفظ می کند ، شروع می شود در ه
15- سرعت بطور تدریجی افزایش می یابد . این میازن بستگی به اندازه توربین دارد . دستورالعملهای سازنده را دنبال کنید .
16- آببند آب را بر روی توربین و شیر اطمینان اتمسفری را تنظیم کنید .
17- وقتی توربین به سرعت عادی عملیات برسد و تحت کنترل کاربراتور باشد کاربراتور اضطراری را با بازکردن دریچه ای در لوله روغن همراه با آن آزمایش می کنیم .
18- اگر تجمع فشار قوی از نوع آببند آب باشد ،آب را با فشار 15 پوند در هر اینچ تنظیم و بخار را مسدود کنید .
19- کانال هایی که در مرحله 3 ذکر شده را ببندید .
20- Leak off را از تجمع فشار قوی باز کنید طوری که هیچ بخار اضافی به گرم کن آب آشامیدنی یا یکی از مراحل پایین تر از توربین جریان نیابد .
21- ژنراتور را همزمان کنید و آنرا با لوله ( کشی ) هماهنگ کنید .
22- با باز کردن شیر گلویی سرعت بوسیله کاربراتور کنترل می شود .
این توربین اکنون برای جریان آماده است و از صفحه کنترل توربین تنظیم می شود .
توجه : هماهنگ سازی کار تمام بخشهای نیروگاه برق در قرارگیری توربین در حال کار ضروری می باشد .
باید بخاطر داشته باشید که یک توربین بزرگ فضاهای مجاز محدودی دارد و اینکه احتمالاً عملکردی نادرست یاواکنش خسارت را نسبت به یک دستگاه کوچک ایجاد می کند . توربین های بزرگ باابزاری از جمله اندازه گیرهای فشار روغن ، شاخصهای دما و مانیتورهای ارتعاش تهیه می شوند . این ابزار باید در فصول متناوبی مشاهده شوند و میزان مصرفشان بر روی صفحه ثبت یا کامپیوتر دستگاه ثبت شود . علاوه بر این توربین کندانسور و دیگر بخش های فرعی را باید مورد توجه قرار داد و این مرحله از عملیات نباید فراموش شود .
توجه : همیشه دستورالعمل های سازنده را بخوانید و دنبال کنید . اینها باید بخشی از برنامه ریزی کلی عملیات برای نیروگاه باشد .
توربین در حرکت :
1- بتدریج جریان داخل مدار را به کار گیرید .
2- میزان روغن را مشاهده کنید و بررسی کنید و ببینید که تولید بیش از حد روغن با بلبرینگ ها و سیلندر هیدرولیکی از بین می رود . و این را بهتر می توان با مشاهده اندازه گیر فشار و شاخص رؤیت ( دید ) بر روی تخلیه روغن دریافت .
3- دمای بلبرینگ روغنی را تماشا کنید زیرا همیشه معیار خوبی برای گرمای بیش از حد و اشکالات فنی می باشد . دماهای تقریباً 140 تا 150 درجه فارنهایت مناسب هستند و دمای بالای 175 درجه فارنهایت ممکن است مشکلات جدی اجرایی را به وجود آورد .
4- توربین را برای هر گونه سروصدا و ارتعاش غیرعادی و غیره مورد بازبینی قرار دهید .
با بسته شدن توربین :
1- بطور تدریجی از جریان تا صفر بکاهید .
2- پمپ روغنی فرعی را بکار بیندازید و مطمئن شوید در حالیکه توربین شروع به توقف می کند فشارمناسبی باقی می ماند .
3- دریچه (شیر) اضطراری را بلغزانید . در بیشتر موارد این دریچه خلأ شکن را راه می اندازد .
4- Leak off را از تجمع فشار قوی ببندید و اجازه ورود بخار را به محفظه با تقریب ا پوند در هر اینچ بدهید و آب را مسدود کنید .
5- مانع خنک شدن و یا تقطیر ( تغلیظ ) آب شوید .
6- تجهیزات عمل تقطیر را ببندید و کانال های لوله کشی و لوله گذاری بر روی توربین را باز کنید .
7- تا وقتی که آرمیچر توربین توقف کند به کار پمپ روغنی فرعی ادامه دهید .
8- اگر توربین برای یک مدت طولانی بلااستفاده بماند ،همین کافی است تا دمای اتاق راخنک کند ، و پمپ هوای کندانسور را بکار اندازید تا آنرا خشک کند. در این شیوه می توان از فرسایش جلوگیری کرد .
در حالیکه توربین کار می کند خوب است که یک صفحه ثبت یاگزارش کامپیوتری را از میزان مصرف ساعتی ابزار ،نگه داشت. این میزان مصرف ها توسط اپراتور در حالیکه یک بازبینی دقیق انجام می دهد اخذ می گردد . در واحدهای مدرن چنین اطلاعاتی بعنوان بخشی از سیستم کنترل الکترونیکی که اطلاعات بطور مداوم ثبت می گردد برای اپراتور معرفی می شود . چنین شیوه ای مانع می شود از اینکه اپراتور بعضی بازرسی های مهم و اطلاعاتی که گزارش با ارزشی را برای مانع آینده فراهم می سازد ،نادیده بگیرد . بعضی از میزان مصرفهای اخذ شده به اندازه توربین و تعداد ابزار نصب شده ، بستگی دارد . یعنی میزان مصرف هایی که ثابت می شود با ارزشند ، جریات مگاواتی ژنراتور ، دما و فشار بخار سوپاپ ، فشار خروجی فشار استخراج ، دمای خنک کردن آبی که وارد و خارج کولر ( خنک کننده ) می شود ، فشار و دمای روغن بلبرینگ و میزان جریان بخار سوپاپ می باشند .
کاربرد صحیح روغن با بلبرینگ ها و جریان متداوم آب خنگ کننده ،شرایط اصلی توربینی می باشد که در حال کار است . اپراتور مشکلات داخل توربین را بوسیله سروصدا یا لرزش یا هر دو شناسایی می کند تا وقتی که فرصتی برای جستجوی علت مشکل وجود دارد یک کاهش قابل اندازه گیری را در فشار روغن می توان با عملکرد پمپ روغنی کمکی اصلاح کرد .
بعضی توربینهای کوچک تعدادی پخش کن جداگانه ای که با دست کنترل می شوند برای تنظیم بخار دارند اپراتور می تواند با داشتن حداقل تعداد این پخش کن ها مناسب با ظرفیتی که در توربین کار می کند عملکرد را بهبود بخشد .
2-1-10 نگهداری توربین
نگهداری کامل برای عملکرد مؤثر و پیوسته توربین ضروری می باشد . به اقلامی که نیاز به نگهداری دارند نباید اجازه داد انبار شوند بلکه باید به محض اینکه مشکلی به وجود آمد تحت نظارت قرارگیرند . البته بازرسی کلی یک مورد استثناء می باشد که از قبل برنامه ریزی می شود و در این بین بازرسی و رسیدگی دقیقی از کل ماشین انجام می گیرد . بهتر است از خرابی یا نگهداری
اضطراری با استفاده از یک برنامه ریزی نگهداری پیشگیرانه . جلوگیری کنیم . نگهداری از تجهیزات و آزمایشگاه هزینه بر می باشد . با این وجود بعلت خاموشی تجهیزات ، این هزینه ها بدلیل از دست رفتن درآمد ها در موقعی که این دستگاه بلااستفاده است بسیار افزایش می یابد . از آنجایی که هر توربین اساساٌ متفاوت است باید شرایط نگهداری در یک شیوه کلی مورد بحث قرار گیرد . توصیه های خاصی در دستورالعمل های تهیه شده توسط سازنده توربین وجود دارد که جزئیات در طرح خاصی با نگهداری اصولی توضیح و توصیف می شوند . بخاطر داشته باشید که تعویض به موقع بخشها و برآورد میزان فرسودگی مانع خاموش شدن می گردد و در هزینه تعمیرات صرفه جویی می شود خیلی از اپراتورها در می یابند که پیاده کردن توربین هایشان بطور کامل مقرون به صرفه و مقتضی می باشد و به آنها سالی یکبار امکان بازرسی کامل داخل می دهد . اگر چه این عمل مطلوب می باشد ، تجربه نشان داده توربینی که بطور کامل کار می کند و نگهداری می شود می تواند سالها بدون پیاده شدن کار کند . در حقیقت توربین مورد بررسی قرار می گیرد تا یکی از معتبرترین قطعات تجهیزات درکل نیروگاه باشد . با این وجود محسنات چنین بازرسی هایی همراه با تکرار شان ، موضوع تجربه عملیات می باشد و به میزان زیادی بستگی به عمر تجهزات و ثبت ساعتی خدمات دارد ، درصورتیکه فرض شود عملکردی مناسب و غیره فراهم شده باشد .
بازررسی سالانه توربین شامل بازبینی تیغه و پخش کن ها به دلیل فرسودگی ، فرسایش و زنگ زدگی ، ترک ها و میزان رسوبات ، بازرسی از بلبرینگ های اصلی و بلبرینگ فشاری به جهت فرسودگی ، بازرسی از فضای مجاز بین بخشهای ثابت ومتحرک و فضای مجاز تجمع و بازرسی همه جانبه از پمپ های روغنی و مکانیک های مختلف دستگاه کنترل سرعت موتور می شود .
به دلیل اینکه توربینها برای یک مدت طولانی مورد استفاده قرار می گیرند عواملی همانند تنش های حرارتی ، تهاجم شیمیایی از ناخالص های بخار ، فرسایش و زنگ زدگی ، همگی همانند تنش
های حرارتی ، تهاجم شیمیایی از ناخالص های بخار ، فرسایش و زنگ زدگی ، همگی از جمله مشکلات یک توربین می باشد . موقعیت های عملی همانند پردازش و انحرافات ظرفیت ( بار ) فشارهای نیروگاه و خاموشی های گسترده توربین همراه با صدمات زنگ زدگی و انتقال گهگاه دیگ بخار می تواند بر اجرا و هزینه های نگهداری اش تأثیر بگذارد .
مشکلات نگهداری و عملیات توربینهای بزرگ که در خدمات برقی دیده می شود اغلب منسوب می شوند به :
1- عملکرد توربین ماورای عمر طراحی اش
2- عملیات در بازده های متداوم بیشتر از آنچه که طراحی شده
3- افزایش عملیات چرخه ای بر روی توربین
اگر چه عملیات توربین ها با بازده های بالا و برای مدت طولانی تر از آنچه که واقعاً طراحی شده ، می تواند تنشهای فرسودگی ایجاد کند اما عملکرد چرخشی مشکل سازتر می باشد . انتقال جامدات با توربین مشکل اولیه عملکرد چرخشی می باشد و می تواند باعث فرسایش در بخش هایی از توربین با فشار قوی و متوسط و زنگ زدگی در بخش فشار ضعیف شود . بنابراین نگهداری از آب آشامیدنی دیگ بخار با کیفیت بالا بسیار مهم می باشد ، آنقدر که انتقال به حداقل می رسد .
ناخالصی های مهمی که باعث فرسودگی توربین می شوند هیدروکسید سیدیم و اسیدهای مختلف آلی و غیر آلی می باشند .
عملکرد توربین بخار در طول زمان بدلیل فرسایش ، زنگ زدگی ، رسوب ، صدمات اجزای خارجی و فروسایی ، بدتر می گرد .
مهم ترین دلیل تنزیل راندمان رسوباتی است که در طول مسیر بخار در نتیجه انتقال دیگ بخار ایجاد می شود . فقط رسوبات برای راندمان مضر نیستند بکله می توانند بدلیل افزایش بلبرینگ فشاری و احتمال ترک خوردگی تنشی اجزاء از میزان بالای انتقال سود سوزآور بر اعتبار توربین تأثیر بسزایی بگذارند . بنابراین خواص شیمیایی آب دیگ بخار از اهمیت زیادی برخوردار است . شستشو با آب ، خیساندن با مواد زاینده ، ماسه پاشی ، با دست صیغل دادن ، شیوه های معمول از بین بردن
رسوبات می باشند . از آنجایی که آرمیچر های توربین با سرعت بالایی می چرخند یکی از مشکلاتی که با آن برخورد می شود لرزش آن می باشد . در بسیاری از موارد وزن نامتوازن در بخشهایی که می چرخند و ناهمترازی شافت ها باعث لرزش می گردد . لرزش به واسطه موقعیت نامتوزان هرماه با سرعیت که ماشین کار می کند ، تغییر می یابد . همچنین ممکن است به دلیل شکستگی ، فرسودگی یا تیغه های زنگ زده بوسیله یک شافت خمیده یا انحراف یافته به واسطه گرمسازی نامساوی یا میزان رسوبات بر روی تیغ ها باشد .
دانلود این فایل