توجه : این پروژه فقط به صورت فایل (با پسوند) rar ارائه میگردد
تعداد صفحات فایل : 1
این محصول مدل سه بعدی کامل از حمام است ه در تصویر نشان داده شده است
که در فرمت های stp sat و stl می باشد و برای کسانی که دکوراسیون داخلی کار میکنند و یا دانشجویان معماری در پروژه ها کاربرد دارد
دانلود این فایل
مقاله ذخیره فشار بالا ریل سوخت با word دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ذخیره فشار بالا ریل سوخت با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ذخیره فشار بالا ریل سوخت با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ذخیره فشار بالا ریل سوخت با word :
ذخیره فشار بالا ریل سوخت
تابع : تابع مخزن فار بالا ریل سوخت برای نگهداری وخت در فشار بالا می باشد . حجم مخزن برای توابع فشار رطوبتی سبب تپیدن سخت پمپ و چرخه های تزریقی سوخت می باشد وقتی تریق کننده باز می شود این اندازه گیری انجام می شود تزریقماده باقی مانده باعث فشار می شود به بیان دگر حجم مخزن باید به اندازه کافی برای گرد هم آوری این تجهیزات کافی باد به دیگر بیان باید به اندازه کافی برای اندازه گیری بالا آمدن فشار کافی سریع برای شروع حرکت موتور داشته باشد محاسبات شبیه سازی در طول فاز طراحی بهینه مشخصه های اجرایی را هدایت می کند فعالیت کناری به عنوان یک مخزن سوخت ، ریل سوخت برای تزرق کننده را توزیع می کند .
طراحی
ریل سوخت شکل لاستیک دارد (شکل 101) می تواند تعدادی طرح به عنوان گونه های موتوری داشته باشد ، که برای حسگر فشاری ریل روند فزاینده دارد و یک دریچه ی تشکیل با دریچه ی کنترلی فشاری داشته است .
مفهوم عمل کردن
سوخت فشرده سژه به وسیله فشاری بالا از طریق یک خط سوخت فشار بالا برای راه دخول ریل سوخت استفاده می شود (4) از این فهمییده می شود که این برای تزریق کننده انفرادی پخش می شود (بخاطر ریل معمولی دوره ای)
فشار سوخت بوسیله حسگر فشار ریل اندازه گیری می شود و برای حجم مورد نیاز به وسیله دریچه کنترل فشار کنترل می شود دریچجه فشاری به عنوان یک دریچه کنترلی فشار موکول به تجهیزات سیستمی استفاده می شود و تابع آن برای محدود کردن فشار سوخت در ریل سوخت برای فشار بالا مجاز است سوخت فشرده بالا از ریل ضربه می خورد گودال داخل ریل سوخت دائم با سوخت فشرده پر می شود توانایی فشرده شدن سوخت زیر فشار بالا برای یک اثر مخزنی به کار برده می شود و این وقتی است که سوخت از ریل سوخت برای تزریق کردن آزاد می شود . فشار در مخزن فشار باللا به طور تقریبی ثابت باقی می ماند و ای نوقتی است که کمی وسیعی از سوخت آزاد شود .
کیفیت تمیز کردن
بالا آمدن اجرای مونتاژ جدید ای جی سیستم برای تزریق فشار بالا به دقیق بودن نهایی نیاز دارد ماشین کردن و قدرت تحمل بالا و فیت بودن ذرات باقیمانده از فرآیند های تولیدی ممکن است بهافزایش پوشش یافتن خورد شدن جمعی مونتاژ منجرشود . این نتایج در تجهیزات بالا و قدرت تحمل محکم کفیت پاکیزگی اجزا به طور صحیحی در تولید فرآیند شده با سیستم های آنالیزی تصویری میکروسکوپ می درخشد . آنها اطلاعاتی را در توزیع سایز ذره ذخیره می کنند اطلاعات اضافی مثل طبیعت ذرات و ترکبات شیمیایی آنها نیاز به توسعه فرآیند های تمیز کردن و نوآوری آنها دارند . این اطلاعات به وسیله میکروسکوپ الکترونی آشکار می شود .
سیستم آنالیز ذره
بوش یک سیستم آنالیزی ذره ای بر پایه ی میکروسکوپ الکترونی اسکن شده استفاده م کند (اس ای ام) .
این سیستم ک آنالیز اتومات شده چسباندن به محصول را انجام می دهد نتایج آنالیز توزیع سایر ذره را نشان می دهد ترکیب شیمیایی ذره و تصاویر ذزات انفرادی در استفاده از این اطلاعات منبع ذرات قابل شناسایی هستند . فعالیت سپس می تواند برای اجتناب ، کاهش یا شستن انواع ذره ویژه استفاده شود در این راه محلولهایی بر پایه ی افزایش استفاده از تکنیک های پاک سازی وجود ندارد اما برای اجتناب از خاک باقیمانده کاهش در طول فرآیدهای تولیدی وجود دارد . سیستم آنالیزی ذره ای اتوماتیک شده (اس ام ای ام) فرآیند پاک سازی با یک سیستم آنالیزی که اطلاعات مهمی برای نوعی از خاک باقیمانده را تولید می کند انجام می دهد . تعیین هویت دقیق ذرات و منابع آنها برا توسعه تکنیک های پاک سازی حیاتی است .
دریچه کنترل فشاری
تابع : کنترلی فشار برای تنظیم حفظ فشار در ریل سوخت به عنوان فاکتور بارگیری موتور می باشد . آی . ای
– این وقتی که فشار ریل خیلی بالا است بخشی از سوخت پس از ریل سوخت از طریق ک خط معمول برای تانک سوخت برمی گیردد .
– این وقتی که فشار ریل خیلی پاین است بسته می شود بنابراین آب بندی طرف فششار بالا از طرف فشار پایین انجام می شود .
طرح . سوپاپ کنترل فشار یک لبه زیاد کننده که به پمپ فشار بالا ریل سوخت دارد خسارت وارد می کند .
آرماتور یک توپ سوپاپ را در مقابل جای دریچه برای بستن مرحله ی فشار باللا از مرحله فشار پاین نیرو وارد می کند .
این به وسیله فعالیت پریدن دریچه به نتیجه می رسد و ک آهن ربای برقی که به آرماتور سرازیری قابل ارتجاع است نیرو وارد می کند . سوخت در اطراف همه آرماتور برای روغن کاری و خنک کردن جاری می شود . مفهوم عمل کرد دریچه کنترلی فشار 2 حلقه کنترل بسته شده ای را دارد :
– حلقه ی کنترلی الکتریکی بسته برای تنظیم مرحله فشار میانگین متغیر در ریل سوخت
– یک حلقه کنترلی هیدرومکانیکی برای توازن بیرون پالس های فشار دمای بالا دریچه ی کنترلی فشار فعال نیست فشار بالا برای دریچه کنترلی فشار در ذخره سوخت فشار بالا به کار می رود . به عنوان آهن ربای برقی هیچ نیرویی را به کار نمی برد نیروی فشار بالا بزرگتر از نیروی بهینه است . دریچه ی کنترلی فشار برای وسعت کمتر یا بیشتر موکول به کمیت تحویل باز می شود . بهینه کردن برای حفظ یک فشار تقریبی بعد بندی شده ست .
دریچه ی کنترلی فشار فعال شده است و این وقتی است که فشار در مدار فشار بالا نیاز به افزایش دارد نیروی آهن ربای برقی به آن بهینه اضافه می شود دریچه کنترلی فشار فعال است و تا زمان یک مرحله از تعادل بین فشار بالا و نیروی سر هم آهن ربای برقی و بهینه شدن غنی می شود . در این نکته در موقعیت بازبخشی و حفظ یک فشار ثابت باقی می ماند واریانس در کمیت تحویل گرفته پمپ فشار بال ااست و با کشش سوخت از ریل سوخت با تزریق کننده های سوخت بوسیله تغیر روزنه به دریچه خسارت وارد می شود .
نیروی مغناطیسی آهن ربای برقی برای تصحیح کنترل مناسب است . تصحیح کنترل با تنظیم وسیع تپش تغییر می کند .
تعدد تپش 1 کیلوهرتز به اندازه کافی از جنبش آرماتور نا مطلوب یا نوسان فشار در ریل سوخت ممانعت می کند .
طرح ها ، دی آروی دریچه ی کنترلی فشار در اولین سیستم ریل معمولی عمومی استفاده می شود دومین و سومین عملکرد سیستم ها سی آؤ عمومی استفاده از 2 مفهوم فعال کننده است اینجا فشار ریل با هر دو واحد متر کردن به خوبی دریچه کنترلی فشار سازگار است . در این موارد از دریچه کنترلی فشار دی آروی 2 یا دی آروی 3 برای گونه های فشار های بالاتر استفاده می شود . این استراتژی کنترلی سوخت پایین نیاز به خنک کننده سوخت را با حذف حرارت نتیجه می دهد .
دی آروی 2/3 از دی آروی 1 در مشخصه هایی که در آمده متفاوت می کند بستن سخت برای میانجی فشار بالا (پل بیت) مدار مغنا طیسی بهینه شده شده (مرف قدرت پایین)
مفهوم فرآیند انعطاف پذیر (جهت در پوش آزاد) دریچه ی تسکین فشار را دارد . تابع : دریچه ی تسکین فشار چندین تابع به عنوان یک محدود کننده فشار است ورژن آخرین دریچه میکن فشاری حالا یک تابع خانگی ادغام شده دارد فشار دریچه در ریل سوخت با آزاد کردن از یک سوراخ وقتی که فشار از یک حد ویژه بالاتر می رود محدود می شود .
تابع خانگی یک فشار ویژه در یل سوخت وسیله ی نقلیه برای ادامه حرکت بدون هیچ محدودیتی اجازه می دهد مفهوم عملیاتی و طرح دریچه ی تسکین فشار اجزای مکانیکی دارد که شامل بخش های زیر است .
یک یراق با یک نخ خارجی برای پیچیدگی ریل سوخت
– یک اتصال برای خ برگشتی سوخت برای مخزن سوخت
– یک پیستون با قابلیت جنبش یک پرش برگشتی پیستون برگشت دهنده در انتها که برای ریل سوخت ، سفت می شود یک سوراخ در یراق دریچه وجود دارد که به وسیله انتهای نوار پیستون قابل ارتجاع درون نشان دهنده یراق دریچه ی جایگیری شده است .
در فشار عملیاتی نرمال فشار قابل ارتجاع پیستون در مقابل دریچه وجود دارد بنابراین رییل سوخت مهر شده را باقی می گذارد . تنها در صورتی که فشار بالا بیاید تا حد سیستم ماکسیمم ، ریل نیروی رو به عقبی وارد می شود و در مقابل فعالیت بهبود یافته با فشار در ریل سوخت وارد می شود بنابراین سوخت فشار بالا می تواند کاهش یابد سوخت به واسطه ی عبور و مرور داخل یک حفره مرکزی پیستون راه می گیرد و به مخزن سوخت می تواند از ریل سوخت برای تولید یک کاهش در فرآیند ریل سوخت بپرد .
سر لوله های تزریقی
سر لوله ی تزریقی سوخت را داخل محفظه اشتعالی موتور تزریق می کند این یک فاکتور محدود کننده در کارایی شکل گیری مخلوط و اشتعال است و بنابراین یک اثر خسته کننده برای اجرای موتور دارد رفتار گاز خسته کننده و همراه با صدا است به جای آن سر لوله های تزریق کننده می تواند تابع آنها را تا حد ممکن موثر طراحی کند . آنها برای طراحی رقایت سیستم تزریق کننده ی سوخت و موتور در هنگام استفاده از آن سر لوله ی تزریقی یک اجزای مرکزی هر سیستم سوخت را در نظر می گیرند . این نیاز به دانش تکنیکی ویژه بالا بر بخش طرح آن دارد سر لوله یک نقش اصلی در موارد زیر بازی می کند .
– شکل دادن پیچیدگی سرعت ژاژر خالی کردن پیشرفت دقیق فشار توزیع نسبی دوران میل لنگ
– اتومیزه کردن و توزیع بهینه سوخت در محفظه اشتعالی
– بستن سیستم تزریقی سوخت از محفظه اشتعالی
کاهش موقعیت بیان شده در محفظه اشتعالی ، سر لوله برای ثابت کرداسترس دما و مکانیک برای ثابت کردن پولسیتینگ از موتور سیستم تزریق سوخت را دارد . سوخت جاری شده به واسطه سر لولهخ باید آن را خنک هم بکند . و خنک کردن باید وقتی که موتور غلبه بر رانش می کند وقتی که هیچ سوختی تزریق نمی شود دمای سر لوله و به طور خیس خوردنی افزایش می یابد انجام شود .
بنابراین آن باید مقاومت دمای بالای کافی بای از عهده برآمدن در چنین موقعیت هایی را داشته باشد .
سیستم های تزریقی سوخت بر پایه پمپ های تزریقی درون خطی (نوع پی وی ای) و پمپ های توزیع دهنده (نوی وی ای / وی آر) و در سیستم پمپ واحد (یوچی) سر لوله های نگاهدارنده برای شکل دهی ترکیبی نگاهدارنده سیستم تزریق سوخت فشار بالا داشته باشند مثلاً ریل معمولی (سی آر) و سیستم های تزریق کننده واحد یو آی سر لوله یک واحد درست تنها است بنابراین نگاهدارنده سر لوله مورد نیاز نیست موتورهای تزریق مستقیم (آی دی آی) سر لوله های سوزنی را استفاده می کند و الین کار در زمانی که موتورهای تزریق کننده سر لوله های نوع سوراخ دارند انجام می دهد .
دانلود این فایل
بررسی و مقایسه تاثیرات برخی از افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی با word دارای 126 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد بررسی و مقایسه تاثیرات برخی از افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی بررسی و مقایسه تاثیرات برخی از افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن بررسی و مقایسه تاثیرات برخی از افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی با word :
بررسی و مقایسه تاثیرات برخی از افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی با word
مقدمه
حمل ونقل یک عامل اساسـی در پیـشرفت اقتـصادی بـوده و توسـعه پایـدار و تحکـیم موقعیـت اقتصادی یک منطقه یا کشور بدون توسعه و بهبـود وضـعیت حمـل ونقـل غیـرممکن اسـت . بهبـود در وضعیت حمل ونقل مستلزم دارابودن شبکه های حمل ونقل با ک یفیت بسیار مطلـوب اسـت . از آنجاییکـه بخش اعظم شبکه حمل ونقل در کشور ما مربوط به حمل ونقل جاده ای است لذا فراهم نمودن جاده هایی با کیفیت مطلوب می تواند زمینه ساز رشد و پویایی بیشتری در زمینه اقتصاد کشور شود . فایلات اخیـر نشان داده است وضعیت روسازی بطور مستقی م بر محیط زیست ، اقتصاد و ... تأثیرگذار است . توسعه و پیشرفت سریع صنعتی جهان در سالهای اخیر باعث ایجاد تقاضاهای جدیدی از قبیل بار محوری بیشتر، فشار چرخ بیشتر و افزایش در حجم ترافیک شده است و همین عوامل میزان تقاضا بـرای روسـازی بـا مقاومت بالا را افزایش داده است . برای دستیابی به روسازی با مقاومت بالا در اغلب موارد بهترین گزینه استفاده از قیرهای اصلاح شده برای تهیه مخلوط های بتن آسفالتی می باشد. مطالعات اخیر نشان می دهـد که صرف استفاده از یک قیر با مشخصات رئولوژیکی مشخص نمی توان برآورد دقیقی از مقاومـت بـتن آسفالتی بع مل آورد و به همین دلیل انجام آزمایشهای تکمیلی بر روی نمونه های بتن آسفالتی ضـروری است . با توجه به اینکه بتن آسفالتی دارای دو فاز الاستیک و ویسکوز می باشـد هـر گونـه تغییراتـی در درجه حرارت و میزان بارهای وارده به طور مستقیم بر عملکرد روسازی تأثیر می گذارد. آزمایش خزش یکی از بهترین آزمایشها برای ارزیابی خـصوصیات مکـانیکی مخلـوط هـای بـتن آسـفالتی در دماهـای مختلف و تحت بارگذاریهای مختلف است . در این فایل رفتار وابسته بـه زمـان مخلـوط هـای بـتن آسفالتی اصـلاح شـده بـا افزودنیهـای مختلـف بـا رفتـار بـتن آسـفالتی معمـولی در درجـه حـرارت و بارگذاریهای مختلف بررسی شده است .
درجه حرارت
بتن آسفالتی مخلوطی از قیر و سنگدانه ها است . از آنجا که قیر مـاده ای ویـسکوز اسـت بـا تغییـر درجه حرارت رفتار آن نیز تغییر می کند که ایـن تغییـر رفتـار بـر خـصوصیات بـتن آسـفالتی نیـز تـأثیر می گذارد. در هر صورت می توان گفت که با افزایش درجـه حـرارت میـزان تغییرشـکل دائمـی در بـتن آسفالتی نیز افزایش می یابد. شکل (2-5) این مطلب را به خوبی نشان می دهد.
وقوع نشست ناشی از تحکیم در خاکهای رس دار
فشردگی یا تراکم خاک در اثر تأثیر سربار، باعث نشست سازه های واقع در روی خـاک مـی شـود . نشست تحکیم تغییرحجم خـاک اشـباع بعلـت خـروج آب حفـره ای از خـاک مـی باشـد . در خاکهـای درشت دانه (شن و ماسه ) بعلت نفوذپذیری بالا، خروج آب به سرعت انجام می گیرد. بعبارتی دیگر ایـن خاکها در زمان کوبیده شدن توسط غلتک ها تمام نشست ها را انجام می دهـد .
بررسی و مقایسه تاثیرات برخی از افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی با word
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول : مقدمه
1-1- مقدمه 2
1-2- تعریف مسأله 3
1-3- فرضیه فایل 3
1-4- اهمیت فایل 4
1-5- ضرورت انجام فایل 4
1-6- اهداف فایل 5
1-7- نحوه انجام فایل 5
فصل دوم : کاوش در متون فنی
2-1- مقدمه 7
2-2- تاریخچه ارزیابی تغییر شکل دائمی در روسازی بتن آسفالتی 7
2-3- مکانیزم ایجاد تغییر شکل های دائمی در روسازی 16
2-3-1- تغییر شکل دائمی ترکیبی رویه بتن آسفالتی 16
2-3-2- تغییر شکل در لایه های اساس و بستر 19
2-4- عوامل مؤثر بر تغییر شکل دائمی در روسازی بتن آسفالتی 20
2-5- روشهای ارزیابی تغییر شکل های دائمی در بتن آسفالتی 26
2-5-1- آزمایشهای متداول برای ارزیابی تغییر شکل های دائمی در بتن آسفالتی 26
2-5-2- انواع روشهای مدل سازی رفتار بتن آسفالتی 31
2-6- روشهای اصلاح قیر و مخلوط های آسفالتی 35
2-6-1- ضرورت اصلاح قیر و بتن آسفالتی 35
2-6-2- معرفی افزودنیهای قیر و بتن آسفالتی 37
2-7- تأثیر افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی 40
2-7-1- مقدمه 40
2-7-2- تأثیر پودر لاستیک بر تغییر شکل های دائمی بتن آسفالتی 42
2-7-3- تأثیر آهک هیدراته بر تغییر شکل های دائمی بتن آسفالتی 44
2-7-4- تأثیر پودر سنگ قیر طبیعی بر تغییر شکل های دائمی بتن آسفالتی 45
فصل سوم : شرح آزمایشها و روش فایل
3-1- مقدمه 48
3-2- آزمایشهای مصالح سنگی 48
3-2-1- آزمایشهای مصالح سنگدانه ای 48
3-2-2- آزمایشهای فیلر 49
3-3- معرفی چسبنده های مورد استفاده در فایل 49
3-3-1- قیرمعمولی (اصلاح نشده ) 49
3-3-2- قیر اصلاح شده با پودر لاستیک 50
3-3-3- قیر اصلاح شده با آهک هیدراته 50
3-3-4- قیر اصلاح شده با پودر سنگ قیرطبیعی 50
3-4- آزمایشهای چسبنده قیری 51
3-5- آزمایشهای نمونه های بتن آسفالتی 51
3-5-1- آزمایشهای مربوط به تعیین درصد قیر بهینه 51
3-5-2- آزمایش خزش و ترمیم خزش 52
3-6- روش فایل 53
3-6-1- آزمایشهای قیر 53
3-6-2- آزمایشهای مصالح سنگی 54
3-6-3- آزمایشهای فیلر 54
3-6-4- آزمایشهای بتن آسفالتی گرم 55
فصل چهارم : ارائه نتایج آزمایشها و تجزیه و تحلیل نتایج
4-1- مقدمه 57
4-2- آزمایشهای مصالح سنگی 57
4-2-1- آزمایش مصالح سنگدانه ای 57
4-2-2- آزمایشهای فیلر 59
4-2-3- دانه بندی مصالح سنگی 59
4-3- آزمایش های چسبنده قیری 60
4-3-1- آزمایش های قیر60.70 معمولی (اصلاح نشده ) 62
4-3-2- آزمایشهای قیر لاستیکی 63
4-3-3- آزمایشهای انجام شده بر روی قیر آهکی 64
4-3-4- آزمایشهای انجام شده بر روی قیر اصلاح شده با پودر قیر سنگ 64
4-4- آزمایش های بتن آسفالتی 65
4-4-1- روش تهیه نمونه های بتن آسفالتی 65
4-4-1-1- نمونه های بتن آسفالتی ساخته شده با قیرمعمولی (UMAC) 65
4-4-1-2- نمونه های بتن آسفالتی ساخته شده با قیرلاستیکی (RMAC) 66
4-4-1-3- نمونه های بتن آسفالتی ساخته شده با قیرآهکی (HLMAC) 67
4-4-1-4- نمونه های بتن آسفالتی ساخته شده با قیر اصلاح شده با پـودر قیـر سـنگ 67
(NMAC)
4-4-2- نتایج آزمایشهای انجام شده بر روی نمونه های بتن آسفالتی 68
4-4-3- نتایج آزمایش مارشال بر نمونه های بتن آسفالتی 73
4-4-4- نتایج آزمایش خزش استاتیکی انجام شده بر روی انواع نمونه های بتن آسفالتی 75
4-4-5- تحلیل نتایج آزمایش خزش و ترمیم خزش 81
4-4-6- ارزیابی تأثیر افزودنیها بر تغییرات تنش و کرنش نمونه های بتن آسفالتی 84
4-4-7- ارزیابی تأثیر افزودنیها بر مدول سفتی مخلوط های بتن آسفالتی 86
4-4-8- ارزیابی تأثیر افزودنیها بر خزش بتن آسفالتی 89
4-4-9- ارزیابی تأثیر افزودنیها بر بازگشت ویسکوالاستیک مخلوط های آسفالتی 94
فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادات
5-1- جمع بندی 98
5-2- تأثیر افزودنیها بر تغییر شکل های دائمی بتن آسفالتی 101
5-3- بررسی محاسن و معایب اصلاح بـتن آسـفالتی بـا افزودنیهـای مـورد اسـتفاده در فایل 103
5-4- محدودیت های مطالعه 105
5-5- نتیجه گیری 105
5-6- ارائه پیشنهادات برای فایلات آینده 106
منابع و مراجع 108
دانلود این فایل
ربات تعقیب خط با word دارای 119 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد ربات تعقیب خط با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی ربات تعقیب خط با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن ربات تعقیب خط با word :
ربات تعقیب خط با word
مقدمه:
مختصری در مورد :
ای که مشاهده می فرمایید حاصل کار اینجانب رعنا کاوسی دانشجوی کارشناسی ناپیوسته الکترونیک ورودی 1383 می باشد.
این ربات یک ربات تعقیب کننده خط (Line Follower) می باشد که خطوطی را (حتی شکل های هندسی )تعقیب می کند.
ربات های مسیر یاب به طور کلی از موتور های DC استفاده می کنند که مهمترین اشکال آنها دقیق نبودن موتور های DC می باشد به همین دلیل در این از استپ موتور استفاده شده است.
در این از زبان برنامه نویسی BASIC توسط کامپایلر BASCOM استفاده شده است.آشنایی قبلی با این زبان و راحتی کار با زبان بیسیک از دلایل استفاده از این کامپایلر می باشد.علاوه بر مطالب ذکر شده تراشه های AVR دارای معماری خاصی می باشند که کار را برای استفاده از زبان های برنامه نویسی سطح بالا (HLL:High Level Languages) آسان کرده است.
سنسور های به کار رفته در این سنسورهای مادون قرمز فرستنده-گیرنده به صورت یک پک هستند که برای تولید پالس منطقی قابل دریافت توسط میکرو کنترلر به یک مقایسه کننده وصل شده اند.
یک از مشکلات این ، به غیر از مشگلات نرم افزاری ، راه اندازی و بایاس سنسورها ومشکل دیگر راه اندازی استپ موتور ها بود.
استپ موتور ها به دلیل مصرف بسیار بالا باعث داغ شدن آی سی درایور
ULN2003 محصول TEXAS-INSTRUMENTS می شدند که با جایگزینی 4 عدد آی سی ULN2803 محصول TOSHIBA این مشکل تا حدودی رفع شد.
ولتاژ کاری موتور ها 5 ولت بوده که به دلیل استفاده از منبع تغذیه 5 ولت احتیاجی به رگولاتور ندارند.
فصل اول:
طراحی مکانیک ربات:
طراحی مکانیک ربات می تواند به روش های مختلفی انجام شود.یکی از این روش ها استفاده از دو استپ موتور که به چرخ ها به طور مستقیم وصل شده اند به همراه یک چرخ هرزگرد می باشد.
برای چرخ هرزگرد می توان از یک بلبرینگ چشمی استفاده نمود.چرخ ها نیز مستقیما به محور استپ موتور ها وصل می شوند.به این روش ساخت ربات روش تانکی گفته می شود.به این دلیل که ربات همانند تانک حرکت می کند.یعنی توانایی حرکت در جا را داراست.
برای ساخت بدنه یا شاسی ربات یک تکه ورق آلومینیوم را به صورت دایره بریده و سپس لبه های کناری آن را به شکل زیر بر می گردانیم و موتور ها ها را لبه های کناری ورق آلومینیوم پیچ می کنیم.(شکل 1-1 و شکل 2-1)
ربات تعقیب خط با word
فهرست
عنوان
مقدمه
مختصری در مورد
فصل اول :
طراحی مکانیک ربات 9
طرح کلی عملکرد ربات 13
فصل دوم :
موتور پلهای چیست 15
موتور VR 19
موتور پلهای PM ابتدایی 23
موتور پلهای هیبرید 25
موتور آهنربای دائمی با دندانههای پنجهای 34
موتور آهنربای دیسکی 37
موتور پلهای با روتور بیرونی 38
روش های تحریک 39
مختصری در مورد موتور پله ای SANYO DENKI 59
نکات بسیار مهم 61
نحوه راه اندازی استپ موتور SANYO DENKI به صورت تمام پله 63
فصل سوم :
خصوصیات ATMEGA32L,ATMEGA32 64
ترکیب پایه ها ی میکروکنترلر ATMEGA32 67
فیوز بیت های ATMEGA32 67
پیکره بندی پورتها 70
بررسی پورتهای میکروATMEGA32 72
فصل چهارم :
کاربرد سنسورها در یک ربات 91
مقاومت نوری 92
فوتو ترانزیستور ،فو تو دیود و فوتو دارلینگتون 94
چگونگی اتصال سنسور ها به میکرو کنترلر 103
فصل پنجم :
بخش اول : شماتیک 106
بخش دوم : فلوچارت 112
بخش سوم : برنامه 113
مراجع و منابع
دانلود این فایل
کارآموزی کارخانه سیمان اصفهان با word دارای 50 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد کارآموزی کارخانه سیمان اصفهان با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
فهرست مطالب
فصل اول : آشنایی کلی با مکان کار آموزی :
تاریخچه سازمان
نمودار سازمانی
نوع محصولات تولیدی
شرح مختصری از فرآیند تولید
فصل دوم : ارزیابی بخش های مرتبط با رشته عملی کارآموزی:
1- موقعیت رشته کارآموز در واحد صنعتی ، شرح وظایف کارآموز
2- شرح وظایف کارآموز در مدت کارآموزی
3- معرفی مشکلات موجود در صنعت در مراحل تولید و تکنیک هایی که در تولید مورد استفاده قرار می¬گیرند
فصل سوم :
1- آموخته ها
2- نتایج
3- پیشنهادات
فصل چهارم :
1- گزارش کارگاه ساخت شماره 1 در طول مدت کارآموزی کارآموز
2- تصاویری از فعالیتهای انجام گرفته
فصل اول
تاریخچه سیمان اصفهان
شرکت سهامی سیمان اصفهان ، از نخستین واحدهای تولید سیمان کشور واقع در جنوب غربی اصفهان ، در سال 1334 تحت شماره ثبت 496 مورخ 16 / 8 / 1334 توسط شادروانان مرحوم علی و حسین همدانیان با هدف ایجاد واحدهای تولید سیمان , مشتقات آن و هر نوع فعالیت بازرگانی مربوطه تاسیس و از سال 1337 با تولید 200 تن کلینکر در روز (20 درصد ظرفیت تولید سیمان کشور در آن زمان) فعالیت خود را آغاز و طی پنج مرحله توسعه هماکنون با ظرفیت 3200 تن در روز به فعالیت ادامه میدهد. شرکت سهامی سیمان اصفهان مفتخر است که با تولید انواع سیمان در طول بیش از 45 سال فعالیت خود ، سیمان مورد نیاز تعداد زیادی از پروژههای مهم و زیربنائی کشور از جمله سد زایندهرود را فراهم نموده و همواره کوشیده است با تولید و تحویل محصولی با کیفیت برتر در راستای برنامههای اصولی و زیربنائی رشد ، توسعه ، سازندگی و آبادانی کشور حرکت نماید.
اغلب کارخانجات سیمان در کنار ذخایر سنگ آهک و شیل یا خاک رس که معمولاً براى اکثر کارخانجات شرایط دسترسى و استخراج آن سهل الوصول است، احداث مى شوند. مواد افزودنى و تصحیح کننده خوراک کوره به رغم مقادیر کم و محدود آن معمولاً از بیرون کارخانه تامین مى شود. مواد اولیه مورد نیاز براى تولید سیمان بعد از استخراج به وسیله لودر یا بیل مکانیکى بارگیرى و به وسیله کامیون، نوار نقاله، واگن زمینى یا هوایى، مواد حمل شده و به داخل سنگ شکن هدایت مى شوند. از مزایای شرکت سیمان اصفهان دسترسی آسان و مطلوب به معادن مواد اولیه اصلی مصرفی می با شد که در زیر به اختصار به شرح مواد مصرفی در تولید سیمان می پردازیم.
دانلود این فایل