
مقاله ربات خط یاب با کنترل فازی با word دارای 80 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ربات خط یاب با کنترل فازی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ربات خط یاب با کنترل فازی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ربات خط یاب با کنترل فازی با word :
مقدمه
قرن بیست و یکم، سن کودکی علم انسان است که در پی عصر انقلاب صنعتی و سیستمهای بزرگ مکانیکی، عصر بخار و عصر جمع آوری، پردازش و توزیع اطلاعات که به ترتیب در قرون هجدهم، نوزدهم و بیستم شکوفا شدند، آمده است. قرن بیست و یکم، عصر تکنولوژی اطلاعات و سیستمهای هوشمند است. مادر تمام این علوم، قویترین نیروی خلقت یعنی قو تخیل انسان می باشد. انسان برای دستیابی آسانتر به آرزوها و خواسته هایش و به عبارتی، خواسته یا ناخواسته به منظور پیشرفت و تکامل خویش، همواره در تخیلاتش، به دنبال استفاده از ماشینهایی جهت برآورده کردن نیازهای خود بوده است که نمونه های بارز آن را در بسیاری از نوشته ها و فیلمهای علمی و تخیلی می توان دید. در این بین نویسندگانی چون «هوگو گرنسبک» و «ایزاک آسیموف» بررسیهای زیادی را در زمین ماشینهای اتوماتیک ، هوش مصنوعی و رباتها انجام داده اند. به ویژه آثار «هوگو گرنسبک» که در بسیاری از داستانهای خود مفاهیم الکترونیک را بکار برده است.
هرچند کلم «ربات» اولین بار در سال 1921 توسط رمان نویسی اهل چکسلواکی بنام «کارل کاپک» در یکی از کتابهایش بکار رفت، ولی منشأ علم رباتیک را بایستی در زمان یونان باستان دانست، آن زمانی که اولین مجسمه های متحرک ساخته شدند.
«کارل کاپک» در کتا ب خود خدمتگزاران مکانیکی را به نمایش در آورد که قادر بودند کلی کارهای یک انسان را انجام دهند. در واقع «ربات» معادل کلم «کارگر» در زبان چک و به معنی «برده» می باشد. از آن زمان تا کنون ربات را به عنوان موجودی مکانیکی که توانایی انجام بعضی از کارها یا حداقل تقلید یکی از رفتارهای انسان را دارد، می شناسند.
نمونه هایی از رباتها را از ابتدا تا کنون به شرح زیر مرور می کنیم:
سال 270 پیش از میلاد، مهندسی یونانی بنام «کرسیباس» بوسیل قطعات متحرک ، ارگ های بادی و ساعتهای آبی را ساخت. در قرن اول پیش از میلاد،«هرو دی الکسندریا» آزمایشاتی را با پرنده های مکانیکی طراحی و به مرحله اجرا در آورد. در سال 770 میلادی، ساعتسازی سوئیسی بنام «پیر جاکت دروز» سه آدمک مکانیکی ساخت که قادر به نواختن موسیقی با استفاده از ارگ، کشیدن اشکال ساده و نگارش بودند. یکی از معروف ترین فیزیکدانان بنام «نیکلا تسلا» نیز در این زمینه اثری مهم از خود به جای گذاشت، یک زیردریایی مجهز به کنترل رادیویی.
امروزه ربات را سیستمی مکاترونیکی، مطیع و فاقد شخصیت که در دو نوع «هوشمند» و «غیر هوشمند» (فرمان پذیر از انسان) قابل ساخت است، تعریف می کنند.
در طول دو ده اخیر از به هم پیوستن علوم مهندسی الکترونیک، برق، کنترل و کامپیوتر با مهندسی مکانیک جهت طراحی و ساخت سیستمهای پیشرفته و پیچید هوشمند و مدرن، زمین جدیدی در مراکز آموزشی و پژوهشی کشورهای مختلف دنیا بخصوص در آمریکا، اروپا و ژاپن بوجود آمده است. واژ مکاترونیک جهت هرچه بهتر معرفی کردن این زمین چند تخصصی انتخاب گردیده و بطور چشمگیری این واژه مورد قبول مراکز علمی و صنعتی قرار گرفته است. سالانه همایشهای علمی متعددی هم با این نام جهت ارائه مقالات علمی در سرتاسر دنیا تشکیل می گردد. از جمله کاربردهای آن نیز می توان به مصارف صنعتی، پزشکی، نظامی، خانگی و ; اشاره کرد.
یک سیستم مکاترونیکی در واقع متشکل از سیستمهای مختلفی است که عامل اصلی آن حرکت در یک یا چند قسمت از آن سیستم بوده و استفاده از سنسورهای دقیق هوشمند جهت اندازه گیری پارامترهای مختلف و استفاده از الگوریتمهای هوشمند کامپیوتری جهت اعمال فرامین کنترلی به قسمتهای عمل کننده نیز جزء احتیاجات اصلی هرسیستم مکاترونیکی هستند.
از آنجا که به هنگام مطالع کاربردها و مدارات مربوط به مکاترونیک و رباتیک، در بسیاری از موارد این دو مبحث در کنار هم قرار می گیرند، بنابراین دارای نکات مشترک زیادی نیز می باشند. این امر به این دلیل است که به هنگام تحلیل و بررسی بسیاری از واحدهای درسی علم مکاترونیک، مشاهده می کنیم که این مباحث، عملکرد و ساختمان رباتها را تحت پوشش قرار می دهند. از طرفی دیگر واحدهای درسی رباتیک نیز با ساختمان دستگاهها و وسایلی سروکار دارند که ترکیبی از مکانیک و الکترونیک و البته در سطوح پیشرفت آن هوش مصنوعی می باشند. اغلب طرحهای مربوط به رباتیک و مکاترونیک مدرن درجه ای از هوشمندی را شامل می شوند. و در آخر اینکه رباتیک تنها، شاخه ای از مکاترونیک می باشد.
امروزه استفاده از تکنولوژی ربات در زمینههای مختلف صنعت و اتوماسیون، افزایش چشمگیری یافته است. یکی از شاخههای این تکنولوژی، رباتهای متحرک می باشد که در صنایع هواپیماسازی و خودروسازی، ساخت وسایل الکترونیکی و لوازم خانگی و; کاربرد وسیعی پیدا کرده است. در واقع اولین نسل رباتهای واقعی نیز، رباتهای صنعتی می باشند که به عنوان ماشینهای کاربردی سازنده وسایل، که وظیف انجام کارهای خطرناک، تکراری و خسته کننده را به عهده دارند، به دنیای مدرن ما وارد شدند. افزایش استفاده از رباتهای متحرک، به همراه نیاز به دقت عملکرد بالای آنها موجب شده است تا مسئل طراحی کنترلکننده های این سیستمها از اهمیت بالایی برخوردار شود. نسلهای برتر اینگونه رباتها را در انواع هوشمند آنها می توان یافت که بعضی از آنها عبارتند از رباتهای جنگجو، انسان نما، صخره نورد، مین یاب، امدادگر، خط یاب، نقاش، ماوز (لابیرنت )، خدمتکار، فوتبالیست.
در این پایاننامه سعی بر آن است که طراحی و ساخت ربات خط یاب را که یکی از رباتهای کلاسیک در نسل جدید می باشد، با یکی از جدید ترین و بهترین روشهای کنترلی شناخته شده و به ساده ترین نحو آموزش دهیم. بدین منظور سطح متوسطی از دانش روز در ارتباط با مدارهای الکترونیکی، طراحی و پیاده سازی آنها، همچنین دربار میکروکنترلرها و برنامه نویسی آنها الزامی است. لذا آگاهی از نحو کار میکروکنترلرهای AVR، سنسورهای مادون قرمز(IR) و بایاسینگ آنها، مقایسه کننده های آنالوگ، استپ موتور و درایو(راه اندازی) آنها وهمچنین مهارت در برنامه نویسی به زبان C توصیه می شود.
روش کنترلی بکار رفته در این ربات، کنترل فازی می باشد که سعی بر آن است تا در این پروژه هرچند ساده ولی در حد نیاز، آن را آموزش دهیم. لذا در این باره نیازی به دانش قبلی نیست و جهت یادگیری آن تنها به فصل چهارم این پروژه بسنده می کنیم.
ابتدا قوانین و کلیاتی پیرامون مسابقات رباتهای خط یاب را مورد بررسی قرار داده و سپس اشارهای به تاریخچ پیدایش مجموعههای فازی و منطق فازی خواهیم داشت؛ بعد از مطرح نمودن مقدمات منطق فازی، جهت تشریح و آشنایی با بخشهای مختلف علم مکاترونیک و رباتیک طی فصلهایی متوالی به توضیح بخشهای مختلف تشکیل دهند این علم نوین می پردازیم. عمده بحث و تمرکز این پایان نامه حول معرفی و ساخت ربات خط یابی است که هدایت آن تماما ً به صورت هوشمند و با کنترل فازی صورت گرفته است.
. فصل اول .
قوانین مسابقه
در کلی مسابقات رباتهای خط یاب، هدف نهایی یک چیز است؛ ولی از آنجایی که در مسابقات گوناگون، تغییرات جزئی در بعضی از بخشها مشاهده می شود، تفاوتهایی را نیز در قراردادها شاهد هستیم. در اینجا یکی از مسابقات اخیر را به عنوان الگو مورد بررسی قرار می دهیم.
1-1) مسابقات سال 2005
ربات خط یاب می بایست با حداکثر سرعتی که می تواند، خط را تعقیب کند. ربات باید توسط سازنده در نقطه شروع مسابقه قرار داده شود که حتی می تواند توسط داور، جهت قرارگیری آن نیز تعیین شود. همزمان با شروع حرکت ربات، داور زمان را محاسبه میکند.
اگر ربات از خط خارج شود و آن را گم کند، شخص همراه این اجازه را دارد که ربات خود را روی خط قرار داده و آن را از نو تنظیم کند . بازای هر بار تنظیم مجدد ربات، یک اخطار به آن ربات داده می شود. ربات بایستی دقیقا ًاز همان نقطه ای که خط را ترک کرده بود، مسیر را دنبال کند. در هر مرحله، ربات میتواند تا سه مرتبه از خط خارج شده و مجدّداً روی خط قرار داده شود.
به هر ربات حداکثر دو دقیقه در هر مرحله اختصاص داده می شود؛ اگر در این مدت، ربات نتواند مسیر تعیین شده را کامل بپیماید و همچنین اگر پیش از دو دقیقه ربات مرحل جاری را با موفقیت به اتمام رساند و یا برای بار چهارم از خط خارج شود، داور اتمام وقت آن مرحله را اعلام می کند. قابل توجه است که در طول زمانی که صرف تنظیم مجدّد ربات می شود، وقت نگه داشته نمی شود.
پس از نگه داشتن زمان، داور مقدار مسافت طی شده را ثبت می کند. با اتمام هر مرحله، مرحله بعد آغاز می شود.
طراحی مسیر نیز در روز برگزاری مسابقه انجام می پذیرد.
1-2) تعریف
هر چند ربات خط یاب طرحی ابتدایی و کلاسیک از رباتها است که با مکانیکی ساده نیز قابل ساخت می باشد ولی این ربات بسیار دیدنی، سرگرم کننده، آموزنده و توسعه پذیر نیز است. در این نوع از رباتها از سیستمهای کنترلی گوناگونی از جمله میکروپروسسورها و حتی سیستمهای کنترلی ساد آنالوگ یا دیجیتال می توان استفاده کرد.
ربات خط یاب یکی از بهترین رباتهایی است که برای به نمایش در آوردن طرحهای جدید سنسورهای گوناگون و سیستمهای کنترلی متنوع و پیشرفته، در قالبی ساده از رباتهای هوشمند که می بایست خطوط سیاه را در زمینه سفید پیدا کرده و تعقیب کنند، بکار می رود. در مسابقات رباتهای خط یاب، بر حسب سرعت و میزان مسافتی که ربات طی میکند به آن امتیاز داده می شود.
1-3) مشخصه های طراحی
ربات خط یاب بدون هیچ راهنمایی و بدون کوچکترین فرمانی از جانب طراح و سازنده خود باید وظیفه خود را انجام دهد. ابعاد این ربات(طول و عرض آن) هر یک می بایست کمتر از 9 اینچ (23 سانتی متر) باشد و در کل امتیازات ویژه ای نیز به طراحی های اصولی و علمی تعلق می گیرد.
1-4) میدان مسابقه
مسابقه از چهار مرحله مجزا که هر یک در زمینی صاف و هموار به رنگ سفید و مربعی شکل به ابعاد تقریبی هر ضلع 48 اینچ (12 متر) برگزار میشود، تشکیل شده است. پیست مسابقه نیز توسط چسب برق مشکی با عرضی حدود 18 تا 19 میلیمتر مسیردهی شده است.
هر مرحله از مسابقه از مرحله قبل پیچیده تر است، بطوری که ربات در طول مسابقه ممکن است با شرایط زیر مواجه شود:
• پیچهای خمیده ملایم (با شعاع بزرگتر از 20 سانتیمتر)
• پیچهای تند (با شعاع کوچکتر از 10 سانتیمتر)
• زاویه های منفرجه (بزرگتر از 90 درجه)
• مسیرهای متقاطع
• زاویه های تند و نوک تیز (کوچکتر از 90 درجه)
• شکافهایی به طول کمتر از 5 سانتیمتر
همچنین ربات باید قادر باشد تا در شدت های متفاوت نور داخل اطاق، عملکرد صحیحی را به نمایش بگذارد.
در زیر چند نمونه از مسیرها را مشاهده می نمایید:
1-5) امتیاز دهی
هر مرحله دارای مسیری به طول تقریبا ً2 تا 6 متر می باشد.
شرح کامل امتیازات به قرار زیر است:
توضیحات امتیازات مثال
مسافت طی شده
امتیاز متناسب با درصدی از مسیر که طی شده است بازای هر %10 از کل مسیر 10 امتیاز.
100 امتیاز برای کل مسیر. ربات %30 از کل مسیر را طی کرده: 30 امتیاز
زمان سپری شده
امتیازمتناسب با سرعت ربات 500 امتیازبخش بر، زمان طی شده،برحسب ثانیه:
ربات در مدت 25 ثانیه کل مسیر را طی کرده: 20 امتیاز
جریم تنظیم مجدد
هر بار تنظیم مجدد ربات، از آن، امتیاز کسر می کند با هر بار تنظیم در حین مسابقه، 10 امتیاز کسر می گردد. شخص، 2 مرتبه، در یک مرحله، ربات خود را از نو تنظیم کرده: (20-) امتیاز
پاداش کامل طی کردن مسیر
امتیاز خاصی به رباتی که کل مسیر را بدون نیاز به تنظیم مجدد طی کند، اعطا می شود 50 امتیاز در هر مرحله ربات دو مرحله را بدون اینکه در هر یک مجددا ًتنظیم شود، طی کرده: 100 امتیاز
پاداش خلاقیت
بر حسب تشخیص داور برای ابتکار در طراحی ربات، به آن امتیاز اطلاق می شود تا 50 امتیاز برای هر مرحله 1ساختار و مداربندی زیبا و برنامه ریزی نرم افزاری مناسب: 50 امتیاز
2کیت ربات اصلاح نشده: 0 امتیاز
. فصل دوم .
منطق فازی
خلق، بسط و گسترش اندیش فازی توسط «پروفسور لطفی زاده» استاد دانشگاه کالیفرنیا، برکلی.
در سال 1965 میلادی این دانشمند ایرانی اولین مقال خود در زمین «فازی» را با عنوان «مجموعه های فازی» منتشر کرد. شاید در تصور کسی نمی گنجید که این مقاله اولین جرقه از یک جهان بینی جدید در عرص ریاضیات و علوم و اولین قدم در معرفی بینشی نو و واقع گرایانه از جهان، در چهارچوب مفاهیمی کاملا ً بدیع اما بسیار سازگار با طبیعت انسان باشد.
تفکر فازی از دیدگاهی فلسفی نشأت می گیرد که سابقه ای چندهزارساله و به قدمت تاریخ فلسفه دارد. همانگونه که فلسف ادیان الهی با طبیعت و سرشت انسان سازگار است، تفکر فازی با الهام از فلسف شرقی جهان را همانگونه که هست معرفی می کند. در فلسف ارسطویی که در مقابل فلسف شرق قرار دارد، همه چیز به دو دست سیاه و سفید یا بله و خیر تقسیم می شود. مفاهیم منطقی و نتایج حاصله از استدلالات منطقی نیز در فلسف ارسطویی هیچگونه حالت میانه ای ندارد. در این فلسفه نمی توان تا اندازه ای راستگو و ضمنا ً کمی هم دروغگو بود. نمی شود همزمان نسبتا ً جوان و تا اندازه ای هم پیر بود. در فلسف ارسطویی مرزها کاملا ً مشخص و تعریف شده هستند.
در تفکر فازی مرز مشخصی وجود ندارد و تعلق عناصر مختلف به مفاهیم و موضوعات گوناگون نسبی است. به این ترتیب می بینیم که این تفکر تا چه اندازه با طبیعت جهان و انسان سازگار است. تفکر فازی دیدگاهی تازه را معرفی می کند که تعمیم منطق ارسطویی است؛ اما بر اساس این دیدگاه، ریاضیات کلاسیک نیز که بر منطق ارسطویی استوار است زیر سؤال می رود. از این رو مخالفتهای بسیاری را نیز از بدو شکوفایی خود به همراه داشته است.
منطق دیجیتال متداول که فقط از یک تصمیم “بله” یا “خیر” تشکیل شده است، برای پروژه های شامل هوش مناسب نمی باشد. اگر یک حالت سوم متناظر با جواب “شاید” را پیاده سازی نماییم، کمی بیشتر به مفهوم هوش نزدیک شده ایم. این روش اساس منطق فازی است.
دانشمندان کامپیوتر، رشت “هوش مصنوعی” را ساخته اند زیرا دانش و معلومات در نظر آنها همان قوانین هستند که با منطق دیجیتال قابل نوشتن می باشند، ولی با گذشت مدت زمان زیاد و صرف هزین بسیار در این رشته هنوز نتوانسته اند محصولات هوشمند قابل توجهی را عرضه کنند.
مهندسان فازی، نرم افزارها و تراشه هایی را تهیه می کنند که می توانند به سیستمهای کامپیوتری قدرت استدلالی نزدیک به قدرت استدلال انسان بدهند. این توانایی باعث می شود ماشینها هوشمندتر شده و کار با آنها ساده تر گردد. محققان فازی نیز این پیشرفت در زمین هوشمندی را مدیون قوانین هستند ولی نه قوانین بکار گرفته شده توسط مهندسان هوش مصنوعی بلکه “قوانین فازی”؛ و علت آن نیز در نسبی بودن آن قوانین می باشد که در قوانین دیجیتالی چنین چیزی به چشم نمی خورد.
انواع دیگری از سیستمهای فازی با استفاده از تجربیات خود توانایی یادگیری و برنامه ریزی دارند. سیستمهای فازی خیلی سریع هوشمند هستند.
از جمله مصارفی که سیستمهای فازی سریع تا به امروز داشته اند، عبارتند از:
• کنترل هوشمند قطارهای زیرزمینی.
• هدایت و کنترل نرم و سریع هلی کوپترها به طور اتوماتیک.
• سیستمهای تهوی مطبوع دقیق و سازگار.
• دوربینهای عکاسی و فیلم برداری با قابلیت تنظیم و قدرت زوم بهینه.
• ماشین های لباسشویی فازی که با توجه به ابعاد، وزن، جنس و بافت لباسها و میزان کثیفی آنها شستشویی مطلوب را ارائه می دهند.
• جاروبرقی های فازی که با اندازه گیری میزان غبار و با توجه به جنس سطح زیر، به بهترین نحو عمل نظافت را انجام می دهند.
• تلویزیونهای فازی که با توجه به شدت نور محیط و کیفیت تصویر و رنگ آن، دائما ً و با سرعتی فوق العاده تصویری مناسب را برای بیننده قابل مشاهده می سازند.
• سیستمهای کنترل ترافیک هوشمند در خیابانها.
البته در حال حاضر ورودی کلی این سیستمهای خبره، سنسورهای پیشرفته ای از جمله سنسورهای مادون قرمز می باشند.
از منطق فازی می توان در برنامه های خاصی که برای هوش مصنوعی مناسبند، استفاده نمود. از این رو در ساخت این ربات خط یاب هوشمند نیز از منطق فازی برای کنترل مسیریابی و حرکت آن استفاده شده است.
2-1) مجموعه های فازی
در فضای U، مجموع فازی A، با یک تابع عضویت A: U [0,1] مشخص می شود. یعنی برای هر عضو u در U یک مقدار A (u) در فاصل [0,1] تعریف می شود، که درج عضویت u در A نامیده می شود.
یک مجموع فازی را برای مجموع مرجع پیوسته به شکل زیر نشان می دهیم:
تکیه گاه مجموع فازی، مجموعه u هایی است که در رابط A (u)>0 صدق کند.
عملگرهای اصلی بر روی مجموعه های فازی
از آنجا که هر مجموع فازی را با تابع عضویت آن بیان می کنیم، اعمال اصلی بر روی مجموعه های فازی نیز تبر حسب توابع عضویت قابل تعریف هستند که چند نمونه از این عملگرها در ادامه آورده شده است:
• اجتماع
• اشتراک
• مکمل
2-2) متغیر های زبانی
متغیر های زبانی یا محاوره ای، متغیر هایی هستند که مقادیر آنها نه اعداد، بلکه کلمات یا جملات در زبان طبیعی می باشند. این متغیرها یکی از ابزارهای اساسی منطق فازی و استنتاجات تقریبی می باشند؛ هر متغیر زبانی X بوسیل یک پنج تایی مرتب به فرم ( X ,T(x) ,U ,G , M ) مشخص می شود که در آن X نام متغیر است که در مجموع U تغییر می کند و G یک قاعد نحوی (معمولا ًبه فرم دستور زبان)، برای تولید مجموع ترمهای T(x) مربوط به متغیر X است و M یک قاعد معنایی است که به هر ترم از T(x) معنای آن را مربوط می سازد. M(x) نیز زیرمجموع فازی U است.
2-3) استدلال و استنتاج تقریبی
گزاره های شرطی اهمیت اساسی در استنتاج واستخراج نتایج از مجموعه ای مفروضات، دارند. قوانین کنترل کننده های فازی، یک مجموعه گزاره های شرطی هستند که به یکی از دو صورت نوعی زیر بکار برده می شوند:
1) If X1 is A1 and X2 is A2 and …Then Y1 is B1 and Y2 is B2 and …
2) If X1 is A1 and X2 is A2 and …Then Y1= f1(X1,X2 ,…) and Y2= f2(X1,X2 ,…) and…
که Xi ها متغیرهای زبانی و Ai ها مجموعه های فازی هستند که به عنوان مقادیر زبانی این متغیرها می باشند و f یک تابع ریاضی است که می تواند یک رابط خطی به شکل زیر باشد:
که ci ها مقادیر عددی غیر فازی و x1 و x2 و ; مقادیر غیر فازی به ترتیب مربوط به متغیرهای زبانی X1 و X2 و ; هستند.
با داشتن مقادیر مربوط به قسمت مقدم قوانین (ورودیها)، روشهای مختلفی برای استنتاج و بدست آوردن خروجیها وجود دارد که یک روش ساد آن به صورت زیر می باشد:
فرض کنید n قانون داریم که قانون i ام به شکل زیر است:
Ri : If X1 is Ai1 and X2 is Ai2 Then y is Bi
دراین قانون X1 و X2 ورودیهای یک کنترلر و y خروجی آن هستند بطوریکه مقدار عددی X1 برابر x*1 و مقدارعددی X2 برابر x*2 (که x*1 و x*2 اعداد حقیقی هستند) می باشد. برای هر قانون یک درج همسازی به شکل زیر محاسبه می کنیم:
لازم به توضیح است که اگر در قسمت مقدم قوانین بجای رابط and از رابط or استفاده شده بود، در رابط بالا از عملگر max بجای min استفاده می شد.
با داشتن wi ها می توان خروجی استنتاج شده از قوانین را به شکل زیر بدست آورد:
که در رابط فوق، bi محل پیک تابع عضویت Bi است.
. فصل سوم .
الکترونیک ربات
منظور از الکترونیک ربات، کلی قطعات و مدارهای الکترونیکی بکار رفته در این ربات هوشمند می باشد. مدار استفاده شده، وظیف
• دیدن خط و ارسال این پیغام به مغز جهت پردازش نرم افزاری
• ارسال اطلاعات پردازش شده، ازطریق درایورها به موتورها برای چرخش و حرکت
• سرعت ارسال اطلاعات
• اعلام اینکه کدامیک از سنسورها خط را دیده اند
• تأمین انرژی لازم برای هر یک از وظایف فوق
را بر عهده دارد.
از آنجا که چشمها، مغز، استپ موتورها، اعصاب(خطوط انتقال دیتا) و همچنین تأمین انرژی لازم تماما ً الکترونیکی می باشند، لذا مدار الکترونیکی این ربات را می توان به چند بخش که وظیف هر یک کاملا ً مشخص است، تقسیم نمود. بخش بینایی، بخش عصبی و مغز، بخش حرکتی و بخش تغذیه.
در ادامه هر یک از این بخشها را بطور مجزا مورد بررسی قرار می دهیم. ابتدا با نقش مدار که در بخش بعد آمده است، آشنا می شویم.
3-1) شماتیک مدار
طرح مدار را در چند قسمت مطابق شکلهای زیر ملاحظه می کنید:
• بخش پردازشگر و مدارات مربوطه، درایور موتورها و دو استپ موتور. ورودی میکروکنترلر، پورت D می باشد:


مقاله ارایه یک رویکرد ترکیبی ISMدرANP جهت ارزیابی وضعیت موجود مدیریت دانش بر اساس مدل نوناکا و تاکاشی با word دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ارایه یک رویکرد ترکیبی ISMدرANP جهت ارزیابی وضعیت موجود مدیریت دانش بر اساس مدل نوناکا و تاکاشی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ارایه یک رویکرد ترکیبی ISMدرANP جهت ارزیابی وضعیت موجود مدیریت دانش بر اساس مدل نوناکا و تاکاشی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ارایه یک رویکرد ترکیبی ISMدرANP جهت ارزیابی وضعیت موجود مدیریت دانش بر اساس مدل نوناکا و تاکاشی با word :
چکیده
مدیریت دانش یکی از موضوعات جالب و چالش برانگیز علم مدیریت در هزاره جدید است.سازمان های بسیاری انتظار دارند که مدیریت دانش در آن ها به صورت موثر اجرا شود.این مقاله در صدد ارایه یک رویکرد ترکیبی از تکنیک های ISM-ANP جهت شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش است. نتایج نشان دهنده آن است که فرهنگ ، حمایت های مدیریت ارشد و ارزیابی عملکرد مهمترین عوامل موثر بر اجرای مدیریت دانش هستند. رویکرد ارایه شده هم چنین به مدیران در جهت بررسی وضعیت موجود استقرار مدیریت دانش بر مبنای مدل نوناکا و تاکاچی کمک می کند. مطالعه حاضر هم چنین در بر گیرنده یک مطالعه تجربی جهت نشان دادن کاربرد روش پیشنهادی است.
کلید واژه- مدیریت دانش، مدل نوناکا و تاکاشی ، استراتژی ، تحلیل شبکه ای ،قحع
.1 مقدمه
عصر دانایی یا دانش، عنوان جدیدی است که به زمان حاضر و آینده نزدیک اطلاق می شود به منظور استفاده بهینه از سرمایه دانش در سازمان ها رشته جدیدی از مدیریت به نام مدیریت دانش پدید آمده است، تا ضمن بهبود بخشیدن به فرآیند های دانش و با پیوند بین استراتژی سازمان و استراتژی مدیریت دانش در تامین دانش مناسب، در زمان مناسب و برای فرد مناسب به حفظ مزیت رقابتی سازمان کمک کند.[1]
برای پیاده سازی مدیریت دانش به شکل موفقیت آمیز مساله ی مهم قبل از اجرا، چگونگی ارزیابی و انتخاب یک استراتژی مدیریت دانش مناسب است.[2] در عصر حاضر، استراتژی های مدیریت دانش تا به آن حد حائز اهمیت شده که از نتیجه سنجش وضعیت آن به عنوان شاخصی برای درجه بندی سازمان ها در کشورهای توسعه یافته استفاده می شود.[4][3]
پژوهش هایی که تا به حال در زمینه استراتژی سازی برای
مدیریت دانش انجام شده است محدود و پراکنده اند. این پژوهش ها هر کدام عوامل محدودی را در تصمیم گیری و انتخاب استراتژی مناسب دخیل دانسته اند و به عبارتی ، در هر کدام به یکی از ابعاد مدیریت دانش(ساختار سازمانی، فرهنگ، فناوری) بیشتر توجه شده و ابعاد دیگر نادیده انگاشته شده است.[6][5]
برای خلق و ایجاد دانش نظریات مختلفی ارایه شده اند که بارزترین آن ها الگوی چهار مرحله ای نوناکا و همکاران اوست
.[1] آنان در مدل خود دانش را به دو نوع دانش صریح و نهفته تقسیم کرده اند. نوناکا و همکارانش معتقدند در یک رابطه تعاملی و از راه مدیریت گفت وگو و ارتباط است که دانش نهفته عینیت پیدا می کند و آشکار می شود و پس از درونی شدن، مجدداً دانش نهفته و بصیرت و آگاهی درونی را ایجاد می کند، همین سیر است که به صورت حلزونی موجب اعتلای دانش در
سازمان می شود.[7] بنابراین بر اساس مدل نوناکا و همکارانش بهترین حالت مدیریت دانش با طی چهار مرحله پیشنهادی آنان
1
کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
ماه 14 شهریور 1392، شیراز- ایران
ایجاد می گردد. این پژوهش در صدد ارایه روشی نظام یافته بر اساس تکنیک های نوین تصمیم گیری جهت بررسی وضعیت مدیریت دانش در سازمان ها بر اساس مدل نوناکا و همکاران و نیز ارائه راهکارهایی برای تکمیل این چرخه می باشد.
.2 مدیریت دانش
سازمان ها برای انجام ماموریت ها و دستیابی به اهداف خود دارای منابع و دارایی های متعددی می باشند. برخی از این منابع
دارایی ها بسیار ارزشمند و راهبردی هستند که برای کسب مزیت رقابتی سازمان نقش محوری دارند. دانش برای تمام سازمان ها از جمله ی این منابع و دارایی ها است، به طوری که صاحبنظران علم مدیریت، دانش را جایگزین نهایی تولید، ثروت و سرمایه پولی می دانند.[8] همچنین پیتر دراکر معتقد است که در اقتصاد امروز دنیا، دانش منبعی همانند و در عرض سایر منابع تولید مانند کار و سرمایه و زمین نیست، بلکه تنها منبع معنی دار عصر حاضر به شمار می رود.[9]و همچنین دلایلی از قبیل افزایش نرخ نو آوری در جامعه، احساس نیاز به یادگیری فراشناختی، انفجار اطلاعات و افزایش دانش در جامعه، بی ارزش شدن برخی مهارت ها به دلیل تحولات سریع، توجه و تاکید به اطلاعات در اکثر کارها، رقابت سازمان ها بر اساس دانایی و پیچیدگی محصولات و تنوع خدمات در جامعه موید این است که امروز باید به مدیریت دانش بیش از گذشته توجه کرد[10]به منظور واکنش نسبت به محیط روز به روز متخاضم شونده کسب
کار بسیاری از سازمان ها بر اهمیت مدیریت دانش تاکید می ورزند و استراتژی مدیریت دانش را اساس منابع و قابلیت های یگانه ی منحصر به فرد خود قرار می دهند .[2]
آنچه امروز سازمان را به پیش می برد اطلاعات و دانش است. دانش مخلوط سیالی از تجربیات، ارزشها، اطلاعات موجود
نگرشهای کارشناسی نظام یافته است که چارجوبی برای ارزشیابی و بهره گیری ازتجربیات و اطاعات جدید بدست می دهد. [11] برای برخی مدیریت دانش عبارت است از یک استراتژی آگاهانه برای بدست آوردن دانش مناسب برای فرد مناسب در زمان مناسب، برای کمک به افراد در تسهیم و به کار
گیری اطلاعات در عمل که به بهبود عملکرد سازمانی منجر می شود، برای عده ای دیگر عبارت است از تدوین و دستیابی به تجربه و دانش و تخصص که توانایی های جدید ایجاد کرده، عملکرد بهتری را ممکن ساخته، نو آوری را تشویق کرده و ارزش را افزایش می دهد.[12] چرخه مدیریت دانش شامل فرآیند های مختلفی از قبیل خلق دانش، شناسایی دانش، انتشار دانش و به اشتراک گذاشتن دانش، دسترسی دیگران به دانش و به کارگیری دانش است. خلق دانش جدید در سازمان، در اثر ارتباط برقرار کردن میان ایده های موجود و یا تعامل با سایر افراد درون سازمان، صورت می گیرد و به اشتراک گذاشتن دانش با دیگر اعضا ی سازمان، باعث بیشتر شدن ارزش آن می شود، اما به کارگیری دانش، پایان بخش چرخه مدیریت دانش است که طی آن، دانش به خروجی های ارزشمند سازمان تبدیل میشود[13]
سازمان ها باید به شکلی نظام مند منابع و توانایی های دانش خود را ارزیابی کرده و استراتژی دانش خود را به شکلی جامع طراحی کنند. یک استراتژی موفق مدیریت دانش بایستی عوامل کلیدی یک سازمان را شناسایی و با بکارگیری آن ها نتایج تجاری حاصل سازد.[14]یک استراتژی مدیریت دانش فرآیند جمع آوری، تدوین و انتقال دانش صریح و تلویحی درون یک سازمان، کسب اطلاعات صحیح برای افراد شایسته، در مکان و زمان مناسب می باشد.[13]استراتژی مدیریت دانش مسیر حرکت در جهت اهداف سازمان را مشخص می نماید که هدف اصلی آن بالفعل ساختن مدیریت دانش در سازمان است . در استراتژی مدیریت دانش فرآیند پیاده سازی فعالیت ها و استانداردسازی اجزاء اصلی راه حل ها مد نظر قرار می گیرند[15]مجموعه عملیات ها و فعالیت سازمان در پرتو استراتژی های مدیریت دانش موجب می گردد تا نظام مدیریت دانش به صورت موثر و کار آمد عمل نماید، به فرهنگ سازمان ملحق گردد و در راستای حمایت از سازمان، به کارکرد موثر خود ادامه دهد.[16] تا کنون مدل های گوناگونی برای مدیریت دانش ارایه شده است. از جمله هانسن و همکاران دو استراتژی تدوین دانش و استراتژی تبادل فردی دانش (فرد به فرد) را برای به کارگیری مدیریت دانش توسط سازمان ها معرفی
2
کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
ماه 14 شهریور 1392، شیراز- ایران
کردند.[17]دسته بندی دیگری از استراتژی های مدیریت دانش توسط بات(استاد دانشکده مریلند آمریکا) ارائه شده است. در این مدل استراتژی های مدیریت انواع دانش شامل خلق، نگهداری، انتقال و کاربرد دانش برای انجام یک وظیفه مشخص می شود
[18].
نوناکا و همکاران (1995) چهار نوع استراتژی خلق و تبدیل دانش های صریح و ضمنی در سازمان ها را به شرح زیر ارایه کرده اند.
1 استراتژی اجتماعی سازی (پنهان به پنهان): در این استراتژی دانش پنهان انتقال می یابد مجدداًو به دانش پنهان تبدیل می گردد. در استراتژی اجتماعی سازی، افراد تجارب و مدلهای ذهنی خود را جهت بهبود دانش، با دیگران به اشتراک می گذارند.
2 استراتژی برونی سازی (پنهان به آشکار): در این نوع استراتژی، دانش پنهان از طریق فرایند برونی سازی به دانش آشکار تبدیل می گردد. این فرآیند به افراد اجازه می دهد که به صورت انفرادی مفاهیم دانش ضمنی را تدوین نموده و با دیگران به اشتراک بگذارند و دانش جدید به وجود آورند.
3 استراتژی ترکیب سازی (آشکار به آشکار): در استراتژی ترکیب سازی دانش تجزیه شده موجود، به اشتراک گذاشته شده
ترکیب و تفسیر می گردد. در این حالت دانش صریح به دانش صریح پیچیده تری تبدیل می شود، به عبارت دیگر، عقاید در این مرحله با یک سیستم دانش (مانند پایگاه داده) ترکیب می شوند.
4 استراتژی درونی سازی (آشکار به پنهان): استراتژی درونی سازی شیوه ای است که دانش آشکار از طریق تفسیر دانش، درونی می شود و به دانش ضمنی تبدیل می گردد. این امر می تواند از طریق یادگیری حین عمل صورت بگیرد و دانش مستند سازی شده، نقش حیاتی را در این فرآیند بازی می کند.[19]
طی این مراحل در هر دور، موجب اعتلای دانش و رسیدن به آگاهی بیشتر و دانش سازمانی کامل تر است. در یک روند حلزونی، با گذر از هر مرحله بر وسعت و عمق دانش حاصله
افزوده می شود و ترفیع و بالندگی مستمر در دانش رخ می دهد.[7] شکل شماره یک مدل چهار مر حله ای خلق دانش نوناکا و همکاران را نشان می دهد.
دلایل انتخاب مدل نوتاکا و تاکاشی در این پژوهش عبارت است از:
-1 این مدل به طرز وسیعی در زمینه های مختلف مدیریت دانش مورد استفاده قرار گرفته و پذیرفته شده است.
-2 این مدل نه تنها شامل خلق دانش می شود بلکه انتقال دانش را نیز در بر دارد .[20]
در صفحهبندی مقاله برای تمام صفحهها، حاشیه متن از بالا و پایین 25 میلیمتر انتخاب شده است. درحالیکه، حاشیه متن از راست و چپ 20 میلیمتر انتخاب شده است. با استفاده از نسخه همین متن به عنوان نسخه پایه مقاله نیازی به تنظیم مجدد صفحهبندی نیست. در هر صورت با گشودن کشوی صفحهبندی جژأصکح ک؟هبض در درون جعبه ابزار پرونده جکئطًض
میتوان این ویژگیها را ملاحظه کرد و در صورت لزوم تغییر داد.
متن اصلی مقاله در دو ستون، هرکدام با عرض 82 میلیمتر و به فاصله 6 میلیمتر از یک دیگر تنظیم شده استح
3
کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
ماه 14 شهریور 1392، شیراز- ایران
شکل :1استراتژی مدیریت دانش نوناکا و تاکاشی [19]
.3 فرآیند تحلیل شبکه ای (بش(A
فرآیند تحلیل سلسله مراتبی یک رویکرد خطی از بالا به پایین دارد. اما بسیاری از مسایل تصمیم گیری را نمی توان به صورت سلسله مراتب ترسیم کرد. چون شامل ارتباطات و وابستگی ها بین عناصر سطوح بالاتر و سطوح پایین تر سلسله مراتب است و یا بین عناصر یک سطح روابط و همبستگی متقابل
وجود دارد. فرآیند تحلیل شبکه با جایگزینی شبکه به جای سلسله مراتب این نواقص را برطرف می کند. در واقع فرآیند تحلیل شبکه باعث می شود که بتوان یک رویکرد غیرخطی به فرآیند تصمیم گیری داشت .[21]این فرآیند چهار گام دارد:
گام اول: ساختن مدل و ساختاربندی مسأله:
مسأله را باید به طور شفاف بیان کرد، به یک سیستم منطقی و به صورت یک شبکه تجزبه کرد. ساختار مذکور را می توان با استفاده از نظر تصمیم گیرندگان و از طریق روش هایی چون جلسات زایش ذهن یا دیگر روش های مناسب به دست آورد.
گام دوم: ماتریس های مقایسات زوجی و بردارهای اولویت:
وجه تشابه فرآیند تحلیل شبکه و فرآیند سلسله مراتب تصمیم استفاده از مقایسات زوجی برای بررسی ارتباط بین عناصر موجود در یک شبکه است [22]
گام سوم: تشکیل سوپر ماتریس:
در فرآیند تحلیل شکبه اولویت های نسبی نهایی یا همان بردار وزن نهایی گزینه های تصمیم گیری و معیارهای تصمیم گیری به وسیله یک رویکرد خطی محاسبه نمی شود. ساعتی از تکنیک ماتریس بزرگ برای ترکیب وزن های نسبی استفاده می کند. در ماتریس بزرگ هر کدام از مقیاس های نسبی به صورت یک ستون در ماتریس برای نشان دادن تأثیر اجزاء موجود در یک گروه روی اجزاء موجود در یک گروه دیگر نشان داده می شوند.
فرض کنید که یک سیستم دارای جزء تصمیم باشد و
و هر جزء ف دارای فع عنصر باشد که با نشان داده شوند.
بردارهای اولویت محلی به دست آمده در مرحله دوم گروه بندی شده بر اساس جهت تأثیر از یک قسمت دیگر، یا در خود یک قسمت، در مکان مناسب خود در سوپر ماتریس طبق شکل( (2
قرار داده می شوند. محل تقاطع هریک از گروه ها تشکیل دهنده یک بلوک است که هر بلوک خود از یک ماتریس تشکیل شده است .[21]
گام چهارم: انتخاب بهترین گزینه ها:
هنگام انجام محاسبات در فرآیند تحلیل شبکه ای باید توجه شود که در یک سیستم شبکه ای ارتباطات مختلفی وجود دارد.
اجزاء فقط به صورت مستقیم روی هم تأثیرگذار نیستند، بلکه می توانند به صورت غیرمستقیم نیز روی هم اثر داشته باشند
.[23]برای محاسبه کل تأثیرات باید ماتریس بزرگ موزون را به توان های زیادی رساند تا کل تأثیرات اعمال شود. زمانی که تمام ستون های ماتریس بزرگ مشابه یکدیگر شوند تمام تأثیرگذاری ها اعمال شده است . [24] اولویت ها و وزن های نسبی گزینه های تصمیم گیری و معیارها از همین ماتریس که ماتریس بزرگ محدود شده نامیده می شود به دست می آید.
لازم به ذکر است فعالیت هایی مانند موزون کردن ماتریس، تصمیم گیری گروهی و محاسبه سازگاری سیستم همانند فرآیند تحلیل سلسله مراتبی قابل انجام است. در این مقاله برای انجام محاسبات مربوط به فرآیند تحلیل شبکه ای از نرم افزار طکژأح غپطکططکخ استفاده شده است.
4
یلقچ لقچمق
عیخچق
کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
ماه 14 شهریور 1392، شیراز- ایران
شکل:2شکل کلی یک سوپر ماتریس [21]
.4 تکنیک قحع
تکنیک قحع یکی از روش های موجود برای ساختار دهی و نظام مند کردن عناصر موثر در حل یک مشکل و یا بهبود یک سیستم است. تکنیک قحع جهت شناسایی و ایجاد روابط اساسی و بنیادی بین عناصر یک سیستم و یا شرایط پیچیده به کار می رود. گام های این تکنیک به قرار زیر می باشد.
گام اول : تشکیل ماتریس همجواری(xططصهقسyطغکطه: (A2j
در این مرحله از هر یک از افراد خبره خواسته می شود، نظر خود را در مورد رابطه بین هر زوج ممکن از عناصر اعلام کند.
به طور مثال پرسیده می شود آیا عنصرطک بر عنصرjک اثر دارد؟ اگر پاسخ مثبت بود ذچjطژ می شود و اگر پاسخ منفی بود تچjطژ
می گردد jطژ نماینده ی رابطه بین عنصرطوعنصر j است . ماتریس حاصل را خ می نامیم.
گام دوم: تشکیل ماتریس دسترسی(ططصهقسyصطئطتهلاطهکل ):
بعد از تشکیل ماتریس همجواری ماتریس دسترسی به کمک فرمول های 1 و 2 تشکیل می گردد.
(1) (2)
که ع ماتریس یک و مق ماتریس دسترسی و ل توان را نشان می دهد قابل ذکر است که ماتریس دسترسی بر اساس عملیات غهکئپپB تشکیل می گردد.
گام سوم: تشکیل مجموعه های دسترسی طل و اولویت طA
در این مرحله می توان به کمک ماتریس دسترسی مجموعه
های دسترسی و اولویت را بر اساس معادلات 3 و 4 محاسبه کرد.
(3) }ذچ مطj | 1jطط{چطل
(4) }ذچ مjطj | 1طط{چ طA
گام چهارم: ترسیم دیاگراف سیستم
برای رسم دیاگراف لازم است که تعداد سطوح و عناصری را که در هر سطح قرار می گیرند را تشخیص سازیم به این منظور از رابطه (5) استفاده می کنیم:
(5) طلچط A طل
اگر تصمیم گیری به صورت گروهی انجام شود لازم است قاعده تصمیم گیری معین گردد به طور نمونه می توان از قانون توافق جمعی و یا قانون اکثریت استفاده کرد.[25]
.5 متدلوژی تحقیق
همانگونه که اشاره شد مدل نوناکا و تاکاشی شامل 4 مرحله می باشد. بر اساس این مدل اگر کل حلقه پیاده شود دانش در سازمان اعتلا یافته و کامل تر می شود. بنابراین می توان گفت وجود یک یا دو مرحله از مراحل چهار گانه مدل در یک سازمان متضمن موفقیت آن سازمان در اجرای مدیریت دانش نبوده و اجرای ناقص مدل می تواند زمینه ساز مشکلات زیادی برای سازمان باشد. مطالعه حاضر که در یک سازمان خدماتی در شیراز صورت پذیرفته است تلاش کرده تا با ارایه یک روش نظام مند بر اساس تکنیک های تصمیم گیری قخAق به مدیریت سازمان یاری دهد تا جایگاه سازمان در این چرخه را تعیین کرده و راهکار هایی عملی برای تکمیل چرخه بیابد. برای تحقق اهداف مطالعه الگوریم زیر بر اساس شکل شماره 3 پیشنهاد شد.
5
کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
ماه 14 شهریور 1392، شیراز- ایران
شکل :3 مراحل اجرایی مطالعه
مرحله اول: شناخت عوامل موثر بر موفقیت مدیریت دانش بر اساس ادبیات مطالعه
یک نظام مدیریت دانش موفق می باید عملیاتی همچون ایجاد، ذخیره سازی و باز یابی ، انتقال و به کارگیری دانش را به
6
ردیف
1
2
3
خ
5
6
،
ن
ک
تذ
ذذ
لذ
عامل موفقیت فرهنگ سازی اشتراک دانش
ایجاد انگیزش در کارکنان سازمان
زیر ساخت فنی
ارتباطات سازمانی و کار گروهی
راهبرد دانش
پشتیبانی مدیران ارشد
کانال دانش
یادگیری سازمانی
ساختار سازمانی
یکپارچه سازی عملیات
ارزیابی و انداره گیری عملکرد
الگو سازی فرآیند ها
کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت
ماه 14 شهریور 1392، شیراز- ایران
جدول :1عوامل موفقیت مدیریت دانش


مقاله ترجمه شده ساختارهای دارای دیوارهای نازک با word دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ترجمه شده ساختارهای دارای دیوارهای نازک با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ترجمه شده ساختارهای دارای دیوارهای نازک با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ترجمه شده ساختارهای دارای دیوارهای نازک با word :
مقاله ترجمه شده ساختارهای دارای دیوارهای نازک با word
توان مقاومتی جانبی دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده
جیان-گئو نی، لی ژو، جیان-شنگ فان، یی-لونگ مو
چکیده
سیستم دیوار برشی صفحات فولادی در تعدادی از ساختمان ها بعنوان یک سیستم ابتکاری مقاومتی نیروی جانبی بکار برده شده است. دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده در مقایسه با دیوارهای برشی صفحات فولادی غیرمستحکم، دارای استحکام و جذب انرژی بالاتری در حین بارگذاری دینامیک، مثلاً در حین بارگذاری زمین لرزه ای، هستند. البته درها و پنجره ها بخاطر شرایط عملکردی مختلف ساختار، اغلب در دیوارهای برشی صفحات فولادی قرار داده می شوند. این درها و پنجره ها ممکن است تأثیر منفی بر روی توان کلی دیوار برشی داشته باشند که نیاز به استحکام بیشتر را ایجاب کند. بنابراین، یک برنامه تحقیقات آزمایشی آماده شد تا رفتار زمین لرزه های دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده، با درو پنجره یا بدون در و پنجره، را بررسی کند. قدرت، استحکام، شکل پذیری، و جذب انرژی بر اساس نتایج تست های بارگذاری دوره ای وارونه بر روی سه نمونه ارزیابی شدند. دو تا از دیوارهای آزمایشی دارای در و پنجره بودند، درحالیکه دیوار دیگر بدون در و پنجره بود. نتایج برنامه آزمایشی نشان داد که دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده رفتار زمین لرزه ای
رضایتمندانه ای نشان میدهند، و همانطور که پیش بینی می شد، خصویات قدرت و استحکام دیوارها در دیوارهای دارای در و پنجره کمتر بود. علاوه بر این برنامه آزمایشی، یک مطالعه تحلیلی که از مدل عنصر متناهی ترکیبی ستون-بدنه (FE) از دیوار یک طبقه با ستون های مرزی استفاده میکرد، انجام شده است تا عوامل مهم تأثیرگذار بر روی کاهش قدرت برشی دیوارهای مهار شده دارای در و پنجره تعیین کند. بعلاوه، تحلیل پارامتری و محاسبات گسترده انجام می شوند تا فرمول ساده شده ای برای تعیین ضریب کاهش قدرت برشی ایجاد گردد. همچنین، مدل های FE الاستو-پلاستیک پیچیده از سه نمونه برای بررسی کامل رفتار مقاومتی نیروی جانبی دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده ایجاد شده اند. سازگاری خوبی بین نتایج آزمایشی و عددی مشاهده می شود. و سرانجام اینکه، یک روش طراحی برای محاسبه توان مقاومت جانبی، بر اساس تحلیل مدل FE و برنامه آزمایشی، پیشنهاد می گردد که برای تکنیک طراحی معمول برای دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده مورد استفاده قرار گیرد.
کلمات کلیدی: دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده، تحقیقات آزمایشی، دیوارهای دارای در و پنجره، ضریب کاهش قدرت برشی، مکانیزم شکست، توان مقاومت جانبی
1- مقدمه
سیستم دیوارهای برشی صفحات فولادی (SPWS) در تعدادی از ساختمان ها در آمریکای شمالی و ژاپن بعنوان یک سیستم ابتکاری مقاومت نیروی جانبی مورد استفاده قرار گرفته است. سیستم های SPWS، در مراحل اولیه توسعه خود، بمنظور اهداف تحلیل و طراحی مانند شاه تیرهای صفحات متمایل عمودی مورد استفاده قرار می گرفتند. این راهکارهای طراحی خیلی محافظه کارانه و سنتی بودند. در این راهکار از کمانش صفحات فولادی توسط انتخاب صفحه ضخیم به انداره مناسب جلوگیری میشد. و این بخاطر این حقیقت بود که اطلاعاتی در مورد رفتار پس از کمانش صفحات فولادی نازک وجود نداشت.
بخاطر حجم زیادی فولاد مصرفی و افزایش هزینه، سیستم های SPWS ضخیم بتدریج با سیستم های SPWS نازک جایگزین شدند. سیستم های SPWS نازک توسط محققان زیادی مورد مطالعه قرار گرفته اند. این مطالعه تحقیقاتی شامل تست مدل ها و مدل های تحلیلی از جمله، تحلیلی عنصر متناهی غیرخطی می باشد. پیشنهادات طراحی هم وجود داشت. پی برده شده بود که قدرت افزایشی پس از کمانش، را می توان در سیستم های SPWS نازک بکار برد وقتی که میدان کششی ایجاد می گردد. البته این قدرت پس از کمانش فقط در ستون های مرزی بکار برده می شود، که با قدرت کافی برای مقاومت در برابر نیروهای ساختمانی طراحی می شوند که بخاطر عملکرد میدان کششی صفحات فولادی نازک ایجاد می گردند. در این حالت، سیستم SPWS نازک، قدرت بالا و شکل پذیری خوبی در برابر جذب انرژی وابسته نشان میدهد.
علاوه بر این تحقیقات، یک مدل نواری هم پیشنهاد شد و در نتیجه برای محاسبه قدرت سیستم های SPWS مهار نشده بکار برده شد. این مدل سپس برای ایجاد اساس روش طراح یاتخاذ شده در کد طراحی کانادایی (CAN/CSA 2001)، استاندارد نمایندگی مدیریت اضطراری فدرال FEMA 450 (FEMA 2003)، و دستورالعمل های طراحی زمین لرزه ای ساختمان فولادی مؤسسه آمریکایی (AISC 2005) استفاده شد.
البته، کدهای طراحی ذکر شده نیازمند این بودند که SPWS فقط در برابر بارهای افقی مقاومت داشته باشد، درحالیکه ستون های مرزی سیستم SPWS در مقابل بارهای عمودی مقاومت می کردند. برای سازگار بودن با این شرایط، توالی ساخت میدان، ابتدا ستون های اسکلت اصلی و عناصر تیرهای پابرجا، و سپس دیوارهای برشی فولادی نصب می گردند یا با عناصر اسکلت اصلی متصل می گردند. البته این توالی ممکن است منجر به استحکام جانبی غیرکافی اسکلت اصلی و مدت زمان ساخت طولانی تری گردد. در نتیجه، میتوان از پشت بندهای SPWS در توالی صحیح استفاده کرد تا از کمانش اولیه صفحات مشروط به بار عمودی جلوگیری شود. همچنین، حلقه های پسماند جایگزینی-بار اثر فشرده سازی مهمی را بعلت کمانش اولیه صفحات فولادی مهار نشده با کاهش وابسته در توان مصرف انرژی نشان میدهند، درحالیکه SPWS های مهار شده خصوصیات مقاومت زمین لرزه ای بهتری را از خود نشان میدهند. در اوایل دهه 1970، تاکاناشی و همکارانش، یک سری آزمایشات بر روی دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده انجام دادند.
آنها پی بردند که قدرت های برشی نمونه ها را میتوان بخوبی توسط معیار بازده von Mises برای حالت برشی خالص پیش بینی کرد. با این وجود، از آن زمان، رفتار مقاومتی نیروی جانبی سیستم های SPWS مهار شده بطور جامع مورد بررسی قرار نگرفته است. درک کامل و روش طراحی عملی برای دیوارهای برشی صفحات فولادی مهارشده هنوز هم وجود ندارد.
علاوه بر SPWS های مستحکم، سیستم های دارای در و پنجره، ایجاب شده توسط شرایط مورد نیاز عملکردی ساختارها، بتدریج توجه افرادی را در سالهای اخیر به خود جلب کرده اند. سه نوع شکل در و پنجره برای دیوارهای برشی صفحات فولادی در مقالات ذکر شده است، همانطور که در بترتیب در شکل های 1 (a)-(c) نشان داده شده است. ابتدا دیوارهای برشی صفحات فولادی سوراخ دار پیشنهاد شد و رابرتز و صبوری قمی آنها را بصورت آزمایشی مورد مطالعه قرار دادند. محققان یک سری آزمایشات بارگذاری دوره ای شبه-استاتیک بر روی دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار نشده با در و پنجره های دایره ای در مرکز انجام دادند. بر اساس این تحقیقات، آنها پیشنهاد کردند که استحکام و قدرت نهایی یک دیوار
سوراخ دار را میتوان با اعمال یک عامل کاهش خطی برای قدرت و استحکام یک دیوار بدون سوراخ و مستحکم مشابه، بصورت محافظه کارانه ای تقریب زنی کرد. ویان و برونو مطالعه تحلیلی و آزمایشی بر روی SPWS های سوراخ دار مهار نشده انجام دادند که در شکل 1 (a) نشان داده شده است. پوربا و برونو هم تحلیل عددی دیگری بر اساس نتایج آزمایشی SPWS ها انجام دادند و عامل کاهش دقیق تری را نسبت به عامل پیشنهاد شده توسط رابرتز و صبوری قمی برای محاسبه قدرت دیوار سوراخ دار پیشنهاد کردند که شامل پیشنهادات طراحی و ملاحظات در مورد نسبت سوراخ دار بودن یک دیوار بود. شکل 1 (b)، SPWS های مهار نشده دارای در و پنجره را نشان میدهد، که در آنها، یک ستون داخلی اسکلت فولادی
اصلی را به سیستم SPWS در امتداد لبه در یا پنجره متصل می سازد. لی، مطالعات آزمایشی و عددی برای بررسی رفتار مقاومت نیروی جانبی این سیستم SPWS مهار نشده دارای در و پنجره انجام داد. چوی و پارک، تحقیقات آزمایشی و تئوری در مورد سیستم SPWS دارای پنجره بدون ستون های داخلی انجام دادند، همانطور که در شکل 1 (c) نشان داده شده است، تا مکانیزم شکست را تعیین کند. آنها سپس روش تحلیلی برای توان مقاومت جانبی SPWS های مهار نشده پیشنهاد کردند.
شکل 1 (d) ، SPWS های دارای پنجره های کوچک را نشان میدهد، همانطور که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته است. این دیوارها مشابه دیوارهای استفاده شده در هتل کنفرانس بین المللی مالی تیانجین در تیانجین چین هستند. مهارکننده های افقی و عمودی برای جلوگیری از کمانش نیمه کامل صفحات فولادی و تقویت پنجره ها در نظر گرفته شد
ه است.
بخاطر عدم وجود تحقیقات تئوری و آزمایشی در مورد SPWS های دارای پنجره در مقالات، با مهاربندی و بدون مهاربندی، یک برنامه تحقیقاتی جامع ایجاد شد. این برنامه شامل یک برنامه آزمایشی، شبیه سازی های عناصر محدود با جزئیات کامل و مطالعات تئوری عملی بمنظور اهداف طراحی بود. هدف اصلی این تحقیق اینست که یک روش محاسباتی برای تعیین توان مقاومت جانبی SPWS ها برای راهکار طراحی معمول، با استفاده از ضریب کاهش قدرت برشی دیوارهای مهار شده دارای پنجره ایجاد کند.
2 برنامه آزمایشی
21 واحدهای آزمایش
نمونه های اصلی واحدهای آزمایش برنامه آزمایشی در سه طبقه هتل کنفرانس مالی بین المللی تیانجین در تیانجین چین واقع است. سه دیوار برشی صفحات فولادی نمونه برای تست های مدل مقیاس 1/5 بر اساس تنظیمات کلی آنها انتخاب شدند. اولین نمونه آزمایش با استفاده از یک SPWS دارای پنجره تنظیم می گردد و SPWS-1 نامیده می شود. نمونه آزمایشی دوم که یک SPWS بدون پنجره است، SPWS-2 نامیده می شود. نمونه آزمایشی سوم یک SPWS دارای دو پنجره و یک ستون داخلی است و SPWS-3 نامیده می شود.
ابعاد کلی هر یک از این سه نمونه آزمایشی با هم یکسان هستند همانطور که در شکل 2 نشان داده شده است. ضخامت هر صفحه SPWS در هر مورد، 4 میلیمتر است. ستون
های مرزی، ستون های لوله فولادی پر شده با بتن (CFST) هستند. یک تیر فولادی سنگین دارای شکل I با ابعاد 20 × 20 × 80 × 300، در بالای صفحه بالایی قرار داده شد تا از کمانش موضعی پایانی جلوگیری شود در جاییکه که چکش بار افقی را ایجاد میکرد و انتقال یکسان بار به صفحات دیواری و ستون ها را فراهم می کرد. پایین نمونه های آزمایشی به تیر I-شکل فولادی سفتی با ابعاد 40 × 30 × 800 × 990 متصل شدند، که با اتصال به زمان مهار شده بود. نیمه صفحه پایینی و صفحه بالایی برای شبیه سازی شرایط مرزی در راهکار طراحی معمول طراحی شده بودند. موقعیت و ابعاد پنجره ها در شکل 3 نشان داده شده است. بخش U-شکل با مهار بندی 3 × 12 × 24 به هر دو طرف صفحات دیواری جوش شدند تا از کمانش ناکامل صفحات دیواری تحت بار جلوگیری شود و استحکام بیشتری در پنجره ها بوجود بیاید. بخش های مستطیلی، 14 × 30، به یک طرف صفحات دیواری در پایین هر پنجره جوش شدند تا عملکرد محدودیت جانبی ایجاد شده بوسیله قطعه های بتنی ساختار واقعی شبیه سازی شود. تصاویر نسبت های نمونه های آزمایشی واقعی در شکل 4 نشان داده شده است.
خصوصیات مصالحی فولاد و بتن در جدول 1 نشان داده شده است.
22 نقص هندسی اولیه
شکل 5 تغییر شکل خارج از صفحه اندازه گیری شده اولیه را برای نیمه-صفحه پایینی، و صفحات دیواری SPWS سطح های اول و دوم و تیرهای سه نمونه آزمایشی را نشان میدهد، که تغییر شکل خارج از صفحه شمالی مثبت است، درحالیکه تغییر شکل خارج از صفحه بطرف جنوب منفی است. حداکثر تغییر شکل خارج از صفحه اولیه صفحات دیواری بترتیب 16 میلیمتر، 12 میلیمتر و 9 میلیمتر است، درحالیکه حداکثر تغییر شکل تیرهای فولادی بترتیب 18 میلیمتر، 9 میلیمتر و 11 میلیمتر است. از پارامتر بدون بعد برای بررسی تأثیر تغییر شکل خارج از صفحه اولیه استفاده می شود:
که اندازه تغییر شکل خارج از صفحه اولیه، عرض صفحه، و h ارتفاع صفحه است. بنابراین، حداکثر این سه نمونه را میتوان بترتیب به اندازه 0018، 0012، و 0011 محاسبه کرد. مطالعه انجام شده توسط بهبهانی فرد، تا حدودی بر روی استحکام جانبی تأثیر می گذارد، اما تأثیر اصلی بر روی توان مقاومت جانبی سیستم SPSW ندارد زمانیکه کمتر از 0034 است. چون مطالعه حاضر عمدتاً بر روی ارزیابی تئوری توان مقاومت جانبی تمرکز دارد، نتیجه گیری می شود که تأثیر تغییر شکل هندسی اولیه ممکن است نادیده گرفته شود.
23 برنامه بارگذاری و نصب آزمایش
هر نمونه آزمایشی با صفحه موازی با محور شرقی-غربی، در جهت شمالی صفحه و روبروی جهت جنوب قرار داده شد. بارهای عمودی ابتدا در بالای ستون های CFST توسط دو جک هیدرولیک عمودی برای هر سه واحدئ اعمال شدند که نشاندهنده عملکرد بار جاذبه بود. برای SPSW-1 و SPSW-2، هر دو مقدار دو بار عمودی 500kN بود، درحالیکه برای SPSW-3، بارهای ایجاد شده توسط جک های هیدرولیک غربی و شرقی بترتیب 400 و 800kN بود، و شاه تیر دارای استحکام بالا در بالای ستون داخلی و ستون شرقی قرار داده شد تا بار عمودی ایجاد شده توسط جک هیدرولیک شرقی بطور برابر برای ستون داخلی و ستون شرقی اعمال گردد. سپس بارهای افقی نشاندهنده عملکرد زمین لرزه توسط سیستم محرک
اعمال شدند که به بالای تیر در یک طرف و دیوار واکنشی از طرف دیگر نتصب شده بود. دو نگهدارنده مثلثی بعنوان دستگا های پشتیبانی جانبی برای جلوگیری از تغییر شکل خارج از صفحه جهانی نمونه ها طراحی شده بودند. نمونه ها از طریق یک تیر مستحکم به یک زیرزمین آزمایشگاهی مهار شده بودند. نصب تست معمول در شکل 6 نشان داده شده است.
بارهای افقی با استفاده از طرح کنترل-بار و سپس طرح کنترل-جایگزینی تحمیل شدند. راهکار هدایتی با جزئیات کامل بشرح زیر می باشد: (1) بارهای افقی در سه سطح با استفاده از یک طرح کنترل-بار قبل از آماده سازی نمونه ها و یکبار تکرار در هر نقطه کنترل اعمال شدند؛ و (2) بارهای افقی با استفاده از طرح کنترل-جایگزینی پس از آماده سازی نمونه ها تحمیل شدند که زمانیکه خمش مشاهده می شد و دوبار در هر نقطه کنترل تکرار میشد قابل شناسایی بودند. وقتی که بار جانبی به کمتر از 85 درصد حداکثر مقدار بار افت پیدا کرد، میتوان آزمایش را متوقف کرد.
24 تجهیزات
شکل 7 مرتب سازی تجهیزات مختلف بکار برده شده برای اندازه گیری جایگزینی ها و کشیدگی ها را نشان میدهد. تجهیزات بکار برده شده و همچنین تنظیمات SP
SW1، SPSW-2 و SPSW-3 با هم مشابه بودند. S1 و S2 سلول های بار دیجیتال شرکت MTS با دامنه کاری 250- میلیمتر تا 250 میلیمتر است، و برای نشان دادن بارهای ورودی افقی مورد استفاده قرار گرفتند، درحالیکه S3 و S4 سلول های بار دیجیتال شرکت تجهیزات هیدرولیک Chengdu Servo با دامنه کار بالایی 66kN هستند، و برای بارهای عمودی مورد استفاده قرار گرفتند. پنج LVDT، D1 تا D5، که بصورت افقی قرار داده شده بودند، برای بدست آوردن جایگزینی جانبی هر سطح استفاده شدند. دو LVDT، D6 و D7، برای از بین بردن خطای ایجاد شده بوسیله هر صفحه پایینی و شیب تیر مستحکم استفاده شدند. دو جفت LVDT بصورت مورب قرار داده شدند تا تغییر شکل برشی صفحات سطح اول و سوم را اندازه گیری کنند. چهار LVDT بصورت عمودی برای صفحات دیواری قرار داده شدند تا تغییر شکل های خارج از صفحه را اندازه گیری کنند. بعلاوه، تعدادی از روزت های فشاری برای اندازه گیری فشارهای برشی صفحات فولادی قرار داده شدند، و اندازه گیرهای فشاری در محل های مختلف برای اندازه گیری سطح پیشروی تغییرشکل پذیری ستون ها، تیرها و پشت بندها قرار داده شدند.
3- نتایج آزمایشی
31 الگوی شکست
شکل 27 (a)-(c) حالت های شکست جهانی سه نمونه را نشان میدهد. می توان مشاهده کرد که برای SPSW-2، کمانش بصورت مورب در کل ارتفاع نمونه گسترش پیدا کرده است. پنجره های SPSW-1، که توسط پشت بندها مستحکم شده است، نشان داد که توزیع کمانش جهانی و کمانش آن نسبت به SPSW-2 کم اهمیت تر بود. ستون داخلی در نمونه SPSw-3 از پیشروی کمانش جهانی بصورت مؤثرتری در مقایسه با پنجره های مهارشده در نمونه آزمایشی SPSW-1 جلوگیری می کرد، و کمانش موضعی فقط بصورت موضعی در هر صفحه طبقه دیده میشود.
شکل 8 الگوهای شکست معمول در سه نمونه آزمایشی را نشان میدهد. شکستگی صفحات فولادی در پنجره های سطح 1 در SPSW-1 و SPSW-3 رخ داد. خمش خارج از صفحه ستون غربی و شکست میدان کششی در مرحله بعدی بارگذاری برای SPSW-2 مشاهده شد.
تغییر شکل خارج از صفحه کمی قبل از خم شدن در هر سه نمونه مشاهده شد، که اثبات میکرد که اصول طراحی دیوارهای برشی صفحات فولادی مهار شده برای هر سه نمونه رعایت شده است.
32 بار جانبی در مقابل واکنش های جایگزینی بالا
بار جانبی اعمال شده در مقابل واکنش جایگزینی بالای نمونه آزمایشی اندازه گیری شده در شکل 28 برای هر سه نمونه نشان داده شده است. میتوان
مشاهده کرد که رفتار زمین لرزه ای رضایتمندانه پیش بینی شده در سیستم های SPSW توسط نتایج آزمایش تأیید می شد. توان مقاومت جانبی و استحکام جانبی SPSW-1 بترتیب کمتر از توان SPSW-2 و SPSW-3 بود، که اثبات میکرد که توان مقاومت جانبی و استحکام جانبی را میتوان توسط پنجره های داخل دیوار کاهش داد و توسط اضافه سازی ستون های داخلی افزایش داد. بعلاوه، اثر فشرده سازی حلقه های پسماند SPSW-3 تا حد زیادی کمتر از SPSW-1 بود، که اثبات میکرد که استفاده از ستون داخلی میتواند استحکام کلی دیوار را افزایش دهد و منجر به توان مصرف انرژی بالاتری در سیستم گردد.
البته باید توجه داشت که فضاهای خالی هم در منطقه مبنای ستون CFST با کمانش فشرده سازی مشاهده شده برای ستون شرقی SPSW-1 وجود داشت. این را می توان در مرحله بعدی بارگذاری برای کاهش سریع قدرت سیستم محاسبه کرد.
33 باز برشی در مقابل واکنش های تغییر شکل برشی
مطابق مطالعه تحقیقاتی انجام شده توسط پارک، بار جانبی عمدتاً توسط صفحه دیواری سیستم SPSW تحمل میکند. بنابراین، برای تحلیل کیفی، باید بصورت تقریبی مشاهده کرد که صفحه دیواری کل بار برشی افقی معادل با بار جانبی را تحمل میکند، و برای SPSW-3 صفحه دیواری داری پنجره و بدون پنجره در هر دو طرف ستون داخلی، نصف بار برشی افقی ترتیبی بعلت اثر تقویتی زیاد پشت بندها را تحمل میکند. زاویه برشی از معادله 2 محاسبه می گردد تا تغییر شکل برشی صفحات دیواری را نشان دهد، که معرف های و در شکل 9 نشان داده شده اند.
شکل 10 بار برشی را در مقابل واکنش های زاویه برشی صفحات دیواری سطح سوم نمونه ها را نشان میدهد. چندین مشاهده مهم را میتوان از روی شکل 10 بدست آورد. اول اینکه، میتوان مشاهده کرد که استحکام برشی SPSW-1 کمتر از SPSW-2 بود، که اثبات میکند که پنجره تأثیر منفی بر روی استحکام برشی صفحه دیواری داشت. دوم اینکه، چون رفتار کمانش فشرده سازی صفحه فولادی SPSW-1 علاوه بر پنجره مهمتر از صفحه فولادی تقویت شده توسط پشت بندهای نزدیک پنجره بود، و تغییر شکل برشی صفحه دیواری وقتی که بار از غرب (بجای شرق) اعمال شد خیکی کمتر بود، و تغییر شکل برشی صفحه زمانیکه بار از شرق اعمال می شد پیوسته ادامه پیدا می کرد. سوم اینکه، تغییر شکل برشی صفحه دیواری SPSW-2 بدون پنجره، زمانی که بار از شرق یا غرب اعمال می شد، بعلت تقارن هندسی نمونه ها، با هم مشابه بود. و در آخر اینکه، تغییر شکل برشی صفحه دیواری SPSW-3 دارای پنجره، در مقایسه با تغییر شکل صفحه بدون پنجره بیشتر بود. این مسئله اثبات میکند که اثر کاهشی بر روی استحکام برشی در صفحه دیواری بخاطر پنجره، توسط تقویت پنجره ها با پشت بند کاملاً جبران نمی شود.
34 توان تغییر شکل و قدرت
مطابق روش نشان داده شده در شکل 11، نقاط نهایی و خمیدگی از بار جانبی در مقابل منحنی های اسکلتی جایگزینی بالا تعیین می شود که در شکل 12 نشان داده شده است. جدول 2 لیست بارهای مشخصه اندازه گیری شده و جایگزینی ها برای هر یک از نمونه های آزمایشی را نشان میدهد. عامل شکل پذیری بعنوان نسبت جایگزینی نهایی به جایگزینی خمشی بیان می شود و در جدول 2 هم نشان داده شده است.
4- ضریب کاهش قدرت برشی صفحات دیواری مهار شده دارای پنجره
41 مدل عنصر محدود و تعریف مبنا
مطابق بحث بیان شده در بالا، پنجره تأثیر مخالف و مهمی بر روی قدرت برشی صفحات دیواری دارد. یک صفحه دیواری یک طبقه دارای ستون های مرزی بعنوان مثال عددی مبنا انتخاب شده است، همانطور که در شکل 13 نشان داده شده است. بر اساس این مثال مبنا، تحلیل پارامتری را می توانیم انجام دهیم تا تأثیر پارامترهای مختلف بر روی قدرت کاهش یافته صفحات دیواری مهار شده دارای پنجره را بررسی کنیم، بطوریکه فرمول ساده سازی شده را بتوانیم در آخر از آن بگیریم. شکل 13 همچنین مدل FE تیر-بدنه غیرخطی مثال عددی مبنا را با استفاده از بسته FE عمومی ANSYS 12.0 نشان میدهد. در این مدل، عناصر BEAM188 برای شبیه سازی ستون فولادی و عناصر SHELL188 برای شبیه سازی صفحات فولادی بکار برده می شوند. مهم است که بگوییم که پشت بندها مدلسازی نشده اند که دلیل آن را بعداً توضیح میدهیم. یک مدل الاستو-پلاستیک کامل برای تعریف روابط فشار-تغییرشکل یک محوری مصالح فولاد انتخاب می گردد و از معیار خمیدگی von Mises استفاده می شود. ضریب کشسانی و برای مصالح فولادی در سراسر تحلیل بکار می رود.
استحکام محوری صفحات دیواری در مقایسه با ستون های مرزی کم می باشد، بنابراین فقط سهم کمی از بارهای افقی را تحمل می کنند، که بر اساس آن، فرض می شود که ستون های مرزی کل بارهای عمودی را تحمل کنند و صفحات دیواری هم در حالت برشی خالص هستند. شکل 14 تأثیر ستون های مرزی بر روی قدرت برشی صفحات دیواری دارای پنجره را نشان میدهد. نتایج بدست آمده در شکل های 14 (a) و 14 (b) بترتیب بر اساس مدل FE صفحه دیواری یک طبقه دارای پنجره و ستون های مرزی است که در شکل 13 نشان داده شده است، و صفحه دیواری دارای پنجره با پشتیبانی چهار طرفه در حالت برشی خالص است. می توان مشاهده کرد که اثر ضریب ستون های مرزی تأثیر قابل توجهی بر روی قدرت
برشی صفحه دیواری دارای پنجره دارد. برای صفحه دیواری دارای پنجره و بدون ستون های مرزی، می توان به توان بارگذاری برشی رسید، وقتی که صفحه فولادی نزدیک پنجره خم می شود بطوریکه قدرت صفحه فولادی را نمی توان بطور کامل بدست آورد. البته، برای صفحات دیواری دارای پنجره و ستون های مرزی، توان بارگذاری برشی را می توان پیوسته افزایش داد تا اینکه تقریباً کل صفحه فولادی تحت برش خم می شود، که نشان میدهد که ستون های مرزی می توانند توان بارگذاری برشی صفحه دیواری را تحت بارهای جانبی افزایش دهند، همانطور که در شکل 14 (c) نشان داده شده است.
همچنین، از یک طرف، استحکام خمشی تیر فولادی در مقایسه با استحکام صفحه دیواری برای سیستم SPSW واقعی خیلی بیشتر است و قطعه های بتنی بین طبقات محدودیت قوی برای صفحه دیواری ایجاد میکند، و از طرف دیگر، اثر بازدارنده ستون ها مرزی، قدرت برشی صفحه دیواری دارای پنجره را کاملاً توسعه می دهد. این بدین خاطر است که تیر فولادی مدلسازی نشده است، که تأثیر آن فقط توسط محدود کردن چرخش بال
ای دیوار و پایین دیوار شبیه سازی می گردد، که با ستون مرزی متفاوت است، که هیچ درجه چرخشی محدودی ندارد تا اطمینان حاصل شود که ستون مرزی هیچ بار برشی را تحمل نمی کند، و فقط بعنوان محدودتی برای صفحات دیواری عمل میکند. شرط محدودکننده و حالت بار مدل FE هم در شکل 13 نشان داده شده است.
بر اساس AISC341-05، دامنه خصوصیات هندسی صفحه دیواری و ستون مرزی بعنوان نسبت عرض صفحه به ارتفاع آن بصورت و ستون مرزی استحکام خمشی به اندازه انتخاب شده اند. همچنین، دامنه خصوصیات هندسی در پنجره بعنوان نسبت پنجره (تعریف بعداً بیان خواهد شد)، نسبت عرض پنجره به ارتفاع آن ، نسبت عرض ارتفاع پنجره به عرض آن و محل اختیاری پنجره انتخاب شده است، بطوریکه تحلیل جامعی بر روی پنجره انجام می شود.


مقاله بودجه با word دارای 55 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بودجه با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بودجه با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بودجه با word :
بودجه
بودجه چیست؟
کلمه بودجه از زبان فرانسه ریشه گرفته وسپس در سایر زبانها متداول شده معنی لغوی بودجه عبارت است از کیف چرمی،کیسه چرمی کوچک که صورت دریافتیها و پرداختیهای کشوررا درآن قرار می دهند.مفهوم آن دربین مردم مختلف است بعضی ها آن رادخل وخرج مملکت می دانندواین ساده ترین برداشت از مفهوم بودجه است اما امروز دیدگاههای زیادی در مورد بودجه وجود دارد.
بودجه از دیدگاه اقتصادی:
در مورد مطالبی مانند تولید ناخالص ملی،تراز پرداختیها،اشتغال،تورم،ظرفیت استقراضی وامثال آن …
بودجه از دیدگاه اجتماعی:
به پرداختیهای انتقالی دولت می پردازد.پرداختیهای انتقالی یعنی پرداختیهای بلاعوض،کمک به کمیته امداد که در مقابل عمل خیر ما چیزی از آن بابت دریافت نمی شود.
بودجه از دیدگاه مسائل مدیریت:
در این دیدگاه به بودجه به عنوان یک برنامه ریزی نگاه می شود که از طرح ریزی،سازمان دادن،هدایت وکنترل بحث می کند در اینجا بودجه رابطه نزدیکی با بودجه دولتی دارد.
بودجه از دیدگاه مسائل سیاسی:
بودجه از دیدگاه مسائل سیاسی قابل طرح است و آن اینکه حسب موردمسائل اقتصادی و اجتماعی و مدیریت اجرایی رابااهمیت کمتری عنوان میکنندو به نظرهای سیاسی بهای زیادی داده می شود که حدود آن را ظرفیت های اقتصادی جامعه تعیین می کند.
بودجه از دیدگاه مسائل حقوقی:
حرکتهای بودجه باید در چارچوب قوانین و مقررات که تصویب شده است باشد.
بودجه: « یک طرح (بنا)مالی است که نیازمندیهای پولی دولت به طورکامل برای مدت محدودی برآوردمی شودودربرابرنیازمندیهای هزینه اقلام هزینه پیش بینی می شود.»
بودجه : « ابزاری است برای بهبود و تصویب شده است باشد.»
بودجه: « یک طرح(بنا)مالی است که نیازمندیهایی پولی دولت به طور
امل برای مدت محدودی برآورد می شود ودر برابر نیازمندیهای هزینه اقلام هزینه پیش بینی می شود.»
بودجه : « ابزاری است برای بهبود و تصویب برنامه های توسعه»
بودجه: « یک سند مالی است که مربوط به در آمدها و هزینه های دولت می باشد.»
بودجه: « هرگونه نوشته یا مدرکی که بتوان به آن اتکا کرد.»
بودجه: « برنامه مالی است برای عملیات آتی.»
منابع درآمدی دولت (دریافتیهای دولت ):
1- یکی از این منابع درآمد دولت نفت می باشد
2- مالیات از منابع در آمد دولت می باشد قسمت اعظم در آمد دولت از طریق مالیات می باشد.مالیات دوگونه میباشد:الف- مستقیم(حقوق ماهانه کارکنان)ب- غیرمستقیم(کالاها)
3- سومین منبع درآمد دولت استفاده از وام های داخلی می باشد.دولت گاهی اوقات از بانکهای خصوصی وام می گیرد.برای تامین هزینه های پروژه و…….
4- استقراض خارجی یعنی وام گرفتن از کشورهای خارجی
5- یکی دیگر از منابع دولت برگشتی از پرداختهای سالهای قبل می باشد.
6- درآمد اختصاصی:شهریه دانشجویان دانشگاه آزاد
7- پرداختها:الف -شامل سرمایه گذاری های ثابت مانند:سد ب-اعتبارات جاری :شامل هزینه های جاری و سایر پرداختهای جاری یکی از عمده ترین هزینه های جاری حقوق کارمندان دولت ج-باز پرداخت وامهای داخلی و پرداخت وام های خارجی د-هزینه های ناشی از حوادث طبیعی مانند :سیل،زلزله و غیره
8- بودجه شرکتهای دولتی:شرکتهای دولتی شرکتی است که حداقل51%درصد آن متعلق به دولت است مانند:ایرانخودرو
9- بودجه موسسات انتفاعی وابسته دولت جزءمنابع درآمدی دولت می
باشد.
اصول بودجه:
1- اصل سالیانه بودن بودجه
اولین اصل بودجه سالیانه بودن آن است بودجه یک پیش بینی،برآوردوتخمین لازم برای آینده است پس دارای بعد زمانی است یعنی باید ابتداءانتهای این پیش بینی مشخص باشد این بعد زمانی در اختیار قانون گذار است وعرفاًیک سال شمسی استکه از اول شروع و تا آخر اسفند خاتمه پیدا می کند یعنی تمام خط مشی ها ،سیاست ها ،برنامه ها ،عملیات ها،در آمدهاوهزینه ها و به طور کلی تمام محتویات بودجه در طول یک سال شمسی که آن را سنهءمالی می نامند.برآورد و تأیید می شود.
2- اصل وحدت بودجه:
دومین اصل بودجه اصل دولت است برای آنکه کارهای مکرر و پراکنده موجب اتلاف وقت دولت و مجلس نشود در این اصل توصیه می شود فقط یکبار بودجه واحدی در یک مجموعه به تصویب برسد به طوری که حاوی تمام عملیات دولت باشد لذا دولت میتواندبودجه تمامی وزرتخانه ها و سازمانهای وابستهبه خود را که به نحوی از بودجه دولت استفاده می کند و بخشی از عملیات را بر عهده دارد در یک مجموعه تدوین بکند و یکبار جهت تصویب به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند.
3- اصل جامعیت بودجه:
از اصل جامعیت بودجه دو مفهوم مربوط به هم و در عین حال جدا از یکدیگر برداشت میشود اولا در اصل توصیه میشود تمامی در آمدها و هزینه های دولت به هر شکلی هست اعم از بودجه جاری و بودجه عمرانی و دستگاهها شامل:وزرتخانه ها،سازمانها،شرکتهای دولتی،موسسات دولتی انتفاعی وابسته به دولت ،نهادهای انقلابی مثل سپاه و و دستگاههایی که به نحوی از بودجه
دولت استفاده می کنند در سند بودجه جمع آوری و به مجلس تقدیم گردد و ثانیا ارقام منظور در بودجه باید به طور نا خالص یعنی بدون آنکه هزینهها از درآمدها کسر شود در سند بودجه درج شود نه اینکه خالص آن نوشته شود مثلا اگر وزارت امور اقتصادی و دارایی که مالیاتها را وصول می کند طبق این نباید مخارجی را که برای وصول این مالیاتها انجام میدهد از میزان وصولی خود کم کند.
4- اصل شاملیت یا تفضیل بودجه:
در این اصل توصیه می شود که دولت بودجه را به صورت مشروح و به ریز و خرد تقدیم مجلس بکند و برای آگاهی عموم مردم انتشار یابد.
اگر اصل تفصیل بودجه رعایت نشود چه اتفاقی خواهد افتاد؟اگر اصل تفصیل نباشد نظارت پارلمانی به خصوص نمایندگان مردم و دیوان محاسبات بر در آمد و هزینه های کشور به نحو کامل و موثر تحقق نخواهد یافت.
دیوان محاسبات: سازمان نظارتی است که زیر نظر مجلس شورای اسلامی به فعالیت میپردازد.فعالیت این سازمان نظارت بر هزینه های دولت،نظارت بر اجرای بودجه توسط دولت در یک سال مالی معمولاًدیوان محاسبات کشور.
اصل تخصیص: اصل تخصیص بنیانگر این موضوع است که تمام ارقام مندرج در بودجه باید به همان وضع و ترتیبی که در قانون بودجه و جداول منزم به آن تعیین گردیدهو به تصویب مجلس رسیده و اجازه پرداخت آن داده شده است وصول یا به مصرف برسد طبق این اصل تخصیص هیچ گونه تغییر یا انعطاف و جابه جایی قابل قبول نیست.
اصل عدم تخصیص: اصل عدم تخصیص به منظره عکس اصل تخصیص نیست این
اصل درواقع الهام بخش جامعیت بودجه است یعنی در جایی که اصرار بر ناخالص منظور نمودن ارقام بودجه توصیه شده است تاثیر بر آن دارد که درآمدهای خاص در بودجه نباید به مخارجی خاص اختصاص یابد.
همه موارد درآمدهای خاص باید در خزانه دولتی متمرکز یابدونباید به مخارج اختصاصی اختصاص یابد اصل 53 قانون اساسی کلیه دریافتها باید در حسابی بنام حساب خزانه متمرکز شود و کلیه پرداختها در حدوداعتبارات مصوب به موجب قانون انجام می گیرد.
اصل انعطاف پذیری بودجه:اصل انعطاف پذیری به معنای اصلاح بودجه استوآن عبارت استازتغییر وجابه جایی مواد هزینه وبرنامه های دستگاههای دولتی است.
اصل تخمینی بودن درآمدها: چون درآمددولت اعم ازدرآمدهای عمومی ودرآمدهای اختصاصی به موجب قانون وصول می شود لذا چنانچه درآمدهای دولت بیشتر از پیش بینی مندرج در سند بودجه وصول گرددمانعی نخواهد داشت و حتی درآمدهای قانونی در صورت منظور نشدن در بودجه قابل وصول است بدیهی است چنانچه کمتر از رقم مندرج در بودجه نیز به تحقیق برسد بلامانع است.
اصل تحدیدبودن هزینه ها(محدود کردن هزینه ها): اصل تحدیدی بودن هزینه ها این را می گوید که حداکثر پرداختها در حد اعتبارات مصوب میباشد پس تجاوز ازآن حد ممنوع است این محدود اعتبار شامل اعتبار دستگاهها،برنامه هاو مواد هزینه های دستگاهها میباشد و میتواند این محدود به عملیات مشخص نیز باشد.
نکته مهّم: هزینه نکردن اعتبار همیشه موجب فخر و موهابات نیست این امر می تواند ناشی از عدم ایفای وظایف باشد که به عهده آن دستگاه واگذار شده است و در مواردی ناشی از عدم کارآیی باشد گاهی اوقات مدیران در انجام وظایف خود کسور می کنند و اعتبارات مصوب را هزینه نمی کنند این مدیران،مدیران کارآیی نیستند.
اصل تعادل: بین درآمدها و هزینه های دولت در ی
ک دوره مالی باید تعادل و توازن برقرار باشد و این نظریه مربوط به دانشمندان کلاسیک علم اقتصاد است مثل آدم اسمیت اما در شرایط کنونی طرفدار ندارد وازقاطعیت چندانی برخوردار نیست در بعضی اوقات عدم تعادل بودجه برای توسعه اقتصادی مفید شمرده میشود پس اصل تعادل در زمان ما بیشتر تعادل اقتصادی مطرح است و نه تعادل ارقام درآمدو هزینه های دولت.
تعادل بودجه از نظر مکتب کلاسیک: موازیند بودجه از نظر مکتب کلاسیک عبارت است از مخارج عادی و درآمدهای عادی بودجه است و به مخارجی اطلاق می شود که دولت از نظر استقرار نظم عمومی و عدالت اجتماعی مجبور به پرداخت آنهاست. عدم تعادل بودجه نتیجه افزایش درآمدهای بودجه و یا افزایش هزینه های بودجه نسبت به درآمدهای بودجه است.
عدم تعادل بودجه دو حالت دارد:1-کسر بودجه2-اضافه درآمدهای بودجه
کسر بودجه چیست؟کسر بودجه به مفهوم کلاسیک آن یعنی افزایش هزینه های عادی در مقابل در آمدهای عادی دولت(حفظ نظم، منابع نفت و معادن، مالیاتها، برقراری امنیت، ضرب سکه واسکناس)
اضافه درآمد بودجه: اضافه درآمد بودجه یعنی افزایش درآمدهای عمومی نسبت به هزینه های دولت است اگر چه در ظاهر ممکن است تصور شود که این حالت می تواند مورد تایید کارشناسان مالی باشد اما همانطور که قبلاً بیان شد. پیروان مکتب کلاسیک هر گونه عدم توازن بین درآمدها و هزینه ها را منع کرده بودند لذا اضافه در آمدرا در نهایت اضافه برداشت درآمد خصوص افراد قلمداد می کردند.
تعادل درمالیه جدید: یعنی ایجادتعادل ازنظر دانشمندان مکتب نئوکلاسیک(جدید)اقتصاد
1- تعادل مالی 2- تعادل اجتماعی 3- تعادل اقتصادی 4- تعادل پولی
تعادل مالی: در تعادل مالی معمولا هماهنگی بین دریافتهاوپرداختهای کشور مد نظر است دریافتها وپرداختهای دولت ازطریق درآمدهای عمومی وهزینه های عمومی است.همچنین دریافتها وپرداختهای دولت ازطریق مبادلات بازرگانی هم صورت می گیرد پس تعادل بودجه یعنی تعادل بین درآمدهاوهزینه های درحالی که تزار پرداختها نیازمند توجه بیشتر است یعنی آنچه که صادر شده وآنچه که وارد شده درهر کشور ازنظرمبادلات بین المللی پرداختهایی ودریافتهایی ازطریق واردات وصادرات می پذیرد.که ارزش مواد وکالاهای صادراتی راموازنه بازرگانی می گویند. امروزه تراز پرداختها واقتصاد کشور اهمیت ویژه ای دارد.
تعادل اقتصادی: تعادل اقتصادی باتعادل مالی مرنبط است تعادل اقتصادی در کوتاه مدت وطویل المدت مورد بررسی دانشمندان علم اقتصاد قرار گرفته یعنی تعادل بین عرضه وتقاضای کل جامعه،عرضه جامعه،عرضه کل ،عرضه کل از مجموع عرضه کالاها وخدمات درجامعه تشکیل می شود.
تقاضای کل: ازمجموع تقاضای افراد برای کالاها وخدمات درجامعه به وجود می آید.درتعادل اشتغالکامل از کلیه عوامل تولید در جامعه استفاده می شود درتعادل اشتغال ناقص از عوامل تولید درجامعه استفاده اشباع شده ازنیروهای کاروسرمایه بیش از ظرفیت آنها استفاده می شود.
تعادل اجتماعی : تعادل اجتماعی درمالیه عمومی جدید به مفهوم هماهنگی توانایی مالی طبقات مختلف در جامعه است لذا تعادل مالی به صورت تعادل بودجه راباید توجه به تعادل اجتماعی مورد مطالعه قرار داد.
تعادل پولی: هر اقتصادی دارای ظرفیت پولی خاصی ازنظر حجم پول واعتبارات است این حجم براساس نظر به مقداری پول رابطه مستقیم با حجم تولیدات یک اقتصاد دارد به عبارت دیگر اگر حجم پول افزایش یابد.قیمتها درجامعه بالا خواهد رفت.اگر صورت ازمخرج بیشترباشدافزایش قیمت خواهیم داشت.
نکته: به طورکلی تعادل مالی،پولی،ارزی واشتغال باتعادلهای دیگر اثرات متقابل دارد که باید درتهیه طرح بودجه منظور نظر قرار گیرد.
منابع تامین کسر بودجه:1-کسر بودجه معقول 2-کسربودجه غیرمعقول
کسر بودجه معقول: شامل الف)کسر بودجه اداری که معمولا اینگونه کسر بودجه دراثر فقدان سازمان صحیح اداری حاصل می شود .مثلاٌ: کسر بودجه اداری گاه درنتیجه سازمان غلط وصول درآمدهاست وادارات وصول درآمد ناقص وبازده وصول پائین است ودرنتیجه درآمدهای دولت کمتر ازمیزان واقعی وصول می شود.
کسر بودجه ناشی ازاوضاع واحوال اقتصادی: این نوع کسر بودجه به دنبال کسر اقتصادی جامعه به وجود می آید ویک نوع دیگر بودجه ناشی ازساختمان اقتصادی جامعه است.
چگونگی برطرف نمودن کسر بودجه دولت:1- اولین سیاست مالیاتی (افزایش مالیاتها)است. 2- سیاست قرضه(وام) 3- سیاست هزینه (کاهش هزینه ها)
چگونگی اعمال سیاست مالی:معمولا به سه نوع سیاست تشکیل می شود :
1- سیاست هزینهای : این سیاست تعیین کننده میزان مخارج دولت است واثرات مستقیم وغیر مستقیم در اقتصاد به جای می گذارد ومحسوسترین هزینه روی سطح اشتغال ومیزان درآمدها می باشد وقتی دولت به استخدام افراد جدید تصمیم می گیرد درجهت بالابردن اشتغال بیشتر جامعه گام بر می دارد وقتی دولت خرج بیشتری می کند یعنی درآمدبرای عده ای ایجاد می کند پس بنابراین دولت باخرج کمتر می تواند سیاست انقباضی وانبساطی در پیش گیردکه این سیاستها می تواند اقتصاد را از حالت رکود خارج ویا به دامان تورم بیندازد.
2- سیاست مالیاتی : سیاستهای مالی که از طریق بودجه می توان به عنوان ابزار موثر استفاده نمود.
3- سیاست قرضه : قرضه هنگامی مطرح میشود که درآمد وهزینه های دولت برابر نباشد یعنی بودجه باکسری مواجه وپیشنهاد شود برای تامین اینکسربودجه دولت معمولا وام میگیرد وام داخلی خود بردونوع است.1- وام ازمردم 2- وام ازبانک مرکزی
1- وام ازمردم: آثار تورمی ندارد درحالی که وام ازطریق بانک مرکزی منجر به تورم وافزایش قیمتها می شود چون بانک مرکزی اسکناس بدون پشتوانه چاپ ووارد سیستم پولی کشور می کند.اماوام ازخارج معمولا با بهره های بالاهمراه است وبارسنگین آن بردوش نسل آینده خواهد بود ونسلهای آینده ناچار خواهند بودکه قسمتی مهم کالا وخدماتی راکه تولید می کنند برای بازپرداخت بهره واصل وام به خارج ازکشور بفرستند.
مراحل بودجه:
1- مرحله تهیه وتنظیم وپیشنهاد بودجه
2- مرحله تصویب بودجه
3- مرحله اجرای بودجه
4- مرحله نظارت بودجه
1- مرحله تهیه وتنظیم وپیشنهاد بودجه:
در واقع این قسمت مهمترین،اساسی ترین وفنی ترین مرحله باارسال یک بخشنامه ازسوی رئیس جمهور به کلیه وزارتخانه هاوسازمانها شروع می شود ووزارتخانه ها وسازمانها وکلیه دستگاههای دولتی مکلفندکه بودجه سال آتی خود راتنظیم وبه سازمان مدیریت وبرنامه ریزی ارسال کنند. دستگاههای اجرایی هنگام ارائه بودجه خود به سازمان مدیریت وبرنامه ریزی باید آن رابه تایید وزیر مربوطه وبالاترین مسول دستگاه برسانند.
2- مرحله تصویب بودجه:
تصویب بودجه از وظایف اختیارات قوه مقننه است باتصویب بودجه فقط تصویب بودجه اعمال دولت به وسیله نمایندگان مجلس کنترل می گردد تصویب بودجه فقط تصویب اعداد وارقام نیست بلکه این ارقام بین سیاستها،برنامه هاوخط مشی های دولت می باشد اصل 52 قانون اساسی چنین است می گوید بودجه سالیانه کشور به ترتیبی که در قانون مقرر شده است از طرف دولت تهیه وبرای رسیدگی وتصویب به مجلس شورای اسلامی تسلیم میگرددهر گونه تغییر درارقام بودجه تابع
مراتب مقرر در قانون خواهد بود .پس از تقدیم بودجه به وسیله رئیس جمهور به مجلس مطرح در جلسه علنی لایحه بودجه برای رسیدگی به کمسیون مجلس ارجاع می شود .کلیه موارد بودجه در کمسیون مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت نیاز نمایندگان به توضیح از طرف سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزارتخانه افرادی برای پاسخگویی در جلسه حاضر می شوند.پس توسط مخبر کمسیون در جلسه علنی مجلس به بحث گذاشته شده و پس از کفایت مذاکرات در جلسه علنی رای گیری شروع می شود . و بعد از تصویب مجلس بودجه به شورای نگهبان در سال می شود.و آنگاه که شورای نگهبان نیز آن را تحویل نمود به وسیله ریئس مجلس به ریئسات جهموری ارسال می گردد.
3- اجرایی بودجه :
ریئس جمهور وقوهء مجریه مسئول اجرای بودجه می باشد. به عبارت دیگر اجرای بودجه درصلاحیت قوه مجریه است پس از ابلاغ قانون بودجه به دولت مقدمات اجرای بودجه به وسیله دولت و دستگاههای اجرایی فراهم می شود.


تحقیق طلاق و احکام آن با word دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق طلاق و احکام آن با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق طلاق و احکام آن با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق طلاق و احکام آن با word :
احکام طلاق رجعی در قرآن
منظور از" طلاق رجعى" طلاقى است که براى اولین و یا دومین بار صورت مى گیرد، و تصمیم بر جدایى از ناحیه مرد است به طورى که زن نه مهر خود را بذل مى کند نه مال دیگر را!.در طلاق رجعى شوهر ما دام که عده بسر نیامده هر زمان بخواهد مى تواند بازگردد و پیوند زناشویى را برقرار سازد، بى آنکه نیاز به عقد تازه اى باشد، و جالب اینکه رجوع با کمتر سخن و عملى که نشانه بازگشت باشد حاصل مى گردد. خداوند در سوره بقره آیه 228 می فرماید:« وَ الْمُطَلَّقاتُ یَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ ثَلاثَه َ قُرُوءٍ وَ لا یَحِلُّ لَهُنَّ أَنْ یَکْتُمْنَ ما خَلَقَ اللَّهُ فِی أَرْحامِهِنَّ إِنْ کُنَّ یُؤْمِنَّ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ فِی ذلِکَ إِنْ أَرادُوا إِصْلاحاً وَ لَهُنَّ مِثْلُ الَّذِی عَلَیْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ لِلرِّجالِ عَلَیْهِنَّ دَرَجَه ٌ وَ اللَّهُ عَزِیزٌ حَکِیمٌ (بقره ،228)»: زنان مطلقه، باید به مدت سه مرتبه عادت ماهانه دیدن (و پاک شدن) انتظار بکشند! عده نگهدارند و اگر به خدا و روز رستاخیز، ایمان دارند براى آنها حلال نیست که آنچه را خدا در رحمهایشان آفریده، کتمان کنند. و همسرانشان، براى باز گرداندن آنها (و از سر گرفتن زندگى زناشویى) در این مدت، (از دیگران) سزاوارترند، در صورتى که (به راستى) خواهان اصلاح باشند. و براى زنان، همانند وظایفى که بر دوش آنهاست، حقوق شایسته اى قرار داده شده، و مردان بر آنان برترى دارند، و خداوند توانا و حکیم است. بعضى از احکامى که در آیات این سوره آمده، مانند نفقه و مسکن، مخصوص عده طلاق رجعى است، و همچنین مساله عدم خروج زن از خانه همسرش در حال عده و اما در طلاق بائن یعنى طلاقى که قابل رجوع نیست (مانند سومین طلاق) احکام فوق وجود ندارد.تنها در مورد زن باردار حق نفقه و مسکن تا زمان وضع حمل ثابت است.
تعبیر به «لا تَدْرِی لَعَلَّ اللَّهَ یُحْدِثُ بَعْدَ ذلِکَ أَمْراً»:" تو نمى دانى شاید خداوند وضع تازه اى به وجود آورد" نیز اشاره به این است که همه یا قسمتى از احکام فوق، مربوط به طلاق رجعى است . کلمه" بعوله " جمع" بعل" است، و بعل به معناى نر از هر جفتى است، البته ما دام که جفت هستند، و علاوه بر دلالتى که بر مفهوم خود دارد، اشعارى و بویى هم از تفوق و نیرومندى و ثبات در شدائد دارد، واقعیت خارجى هم همین طور است، چون مى بینیم: در هر حیوانى نر از ماده در شدائد نیرومندتر است، و بر ماده خود نوعى برترى دارد، و در انسان نیز، شوهر نسبت به همسرش همین طور است و نیز به همین جهت زمین بلندتر از زمینهاى اطرافش را بعل مى گویند، بت بزرگ و نخلى که بزرگتر از همه نخلها باشد، و هر چیز بزرگى از این قبیل را بعل مى گویند.
ضمیر در کلمه" بعولتهن" به مطلقات بر مى گردد، لیکن، منظور از مطلقات همه زنان مطلقه نیست، بلکه حکم در این آیه یعنى رجوع شوهر به همسرش در ایام عده، مخصوص طلاق رجعى است، و شامل طلاقهاى بائن نمى شود، و مشار الیه به اشاره" ذلک" همان تربص، یعنى عده است، و اگر مطلب را مقید کرد به قید« إِنْ أَرادُوا إِصْلاحاً» اگر در صدد اصلاحند"، براى این است که بفهماند رجوع باید به منظور اصلاح باشد، نه به منظور اضرار، که در جمله:« وَ لا تُمْسِکُوهُنَّ ضِراراً لِتَعْتَدُوا» در سه آیه بعد صریحا از آن نهى شده است. و کلمه" أحق" اسم تفضیل است، و حق" اسم تفضیل" این است که دائما معنایش با" مفضل علیه" باشد، (وقتى مى گوئیم زید شجاعتر از عمرو است، باید عمرو هم شجاع باشد، و گرنه سخن غلطى گفته ایم)، و در آیه دارد که باید هم شوهر در زن مطلقه حق داشته باشد، و هم هر خواستگار دیگر، چیزى که هست، شوهر احق از دیگران باشد، یعنى حق او بیشتر باشد، لیکن از آنجا که در آیه، کلمه" رد- برگشت" آمده، به معناى برگشتن جز با همان شوهر اول محقق نمى شود، زیرا دیگران اگر با آن زن ازدواج کنند با عقدى جداگانه ازدواج مى کنند، ولى تنها شوهر است که مى تواند بدون عقد جدید به عقد اولش برگردد و آن زن را دو باره همسر خود کند.
از همین جا روشن مى شود که در آیه شریفه به حسب معنا تقدیرى لطیف به کار رفته، و معناى آیه این است که: شوهران زنان مطلقه به طلاق رجعى، سزاوارترند به آن زنان از دیگران، و این سزاوارى به این است که شوهران مى توانند در ایام عده برگردند: و البته این برگشتن تنها در طلاقهاى رجعى است، نه طلاقهاى بائن، و همین سزاوارى قرینه است بر اینکه منظور از مطلقات، مطلقات به طلاق رجعى است، نه اینکه ضمیر در" بعولتهن" از باب استخدام و شبیه آن به بعضى از مطلقات برگردد، البته این را هم بگوئیم که آیه شریفه، مخصوص زنانى است که همخواب شده باشند، و حیض هم ببینند، و حامله هم نباشند، و اما آن زنانى که شوهران آنها با ایشان نزدیکى نکرده اند، و یا در سن حیض دیدن نیستند، یا نابالغند، و یا به حد یائسگى رسیده اند و نیز زنانى که حامله هستند، حکمى دیگر دارند که آیات دیگرى متعرض حکم آنها است.
بنابراین شوهر در عده طلاق رجعى، حق رجوع دارد، چنانکه مى فرماید:" همسران آنها براى رجوع به آنها (و از سر گرفتن زندگى مشترک) در این مدت عده (از دیگران) سزاوارترند هر گاه خواهان اصلاح باشند.در واقع در موقعى که زن در عده طلاق رجعى است، شوهر مى تواند بدون هیچ گونه تشریفات، زندگى زناشویى را از سر گیرد، با هر سخن و یا عملى که به قصد بازگشت باشد، این معنى حاصل مى شود، منتها با جمله« إِنْ أَرادُوا إِصْلاحاً» این حقیقت را بیان کرده که باید هدف از رجوع و بازگشت، اصلاح باشد، نه همچون دوران جاهلیت که مردان با سوء استفاده از این حق، زنان را تحت فشار قرار داده و در حالتى میان داشتن شوهر و مطلقه بودن، نگه مى داشتند.
ضمنا از اینکه در ذیل آیه، مساله رجوع مطرح شده استفاده مى شود که حکم عده نگه داشتن در آغاز آیه، نیز مربوط به این گروه از زنان است، و به تعبیر دیگر، آیه به طور کلى از طلاق رجعى، سخن مى گوید، بنا بر این مانعى ندارد که بعضى از اقسام طلاق، اصلا عده نداشته باشد. به هر حال، این هدیه، طبق روایاتى که از ائمه معصومین ع نقل شده، بعد از پایان عده و جدایى کامل پرداخت مى شود، نه در عده طلاق رجعى، و به تعبیر دیگر، هدیه خداحافظى است، نه وسیله اى براى بازگشت و همه اینها مربوط به" طلاق رجعى" است. مخصوصا در مورد طلاق رجعى که بازگشت به زوجیت نیازى به هیچگونه تشریفات ندارد، و هر کار و یا سخنى که دلیل بر تمایل مرد به بازگشت باشد رجوع محسوب مى شود، حتى اگر دست بر بدن زن یا شهوت و یا بدون شهوت بگذارد هر چند قصد رجوع هم نداشته باشد رجوع محسوب مى شود.
احکام طلاق
مسأله 2871: مردى که زن خود را طلاق مىدهد، باید بالغ و عاقل باشد، به اختیار خود طلاق دهد و اگر او را مجبور کنند زنش را طلاق دهد، طلاق باطل است و نیز باید قصد طلاق داشته باشد، پس اگر صیغه طلاق را به شوخى بگوید، صحیح نیست.
مسأله 2872: زن باید در وقت طلاق، از خون حیض و نفاس پاک باشد و شوهرش در آن پاکى، با او نزدیکى نکرده باشد.
مسأله 2873: طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس، در سه صورت صحیح است، اول: شوهرش بعد از ازدواج، با او نزدیکى نکرده باشد. دوم: معلوم باشد که آبستن است و اگر معلوم نباشد و شوهر، در حال حیض طلاقش بدهد، بعد بفهمد آبستن بوده، بنا بر احتیاط دوباره او را طلاق دهد. سوم: مرد به جهت غایب بودن نتواند بفهمد که زن، از خون حیض یا نفاس پاک است یا نه.
مسأله 2874: اگر بداند زن از خون حیض پاک است و طلاقش بدهد، بعد معلوم شود موقع طلاق در حال حیض بوده، طلاق او باطل است و اگر او را در حیض بداند و طلاقش دهد بعد معلوم شود پاک بوده، طلاق او صحیح است.
مسأله 2875: کسى که مىداند زنش در حال حیض یا نفاس است، اگر غایب شود، مثلاً مسافرت کند و بخواهد او را طلاق دهد، باید تا مدّتى که معمولا زن از حیض یا نفاس پاک مىشود، صبر کند.
مسأله 2876: اگر مردى که غایب است بخواهد زن خود را طلاق دهد، چنانچه بتواند اطلاع پیدا کند که زن او در حال حیض یا نفاس است یا نه، اگرچه از روى عادت حیض زن یا نشانههاى دیگرى باشد که در شرع معیّن شده، باید تا مدّتى که معمولا زن از حیض یا نفاس پاک مىشوند، صبر کند.
مسأله 2877: اگر با همسرش که از خون حیض و نفاس پاک است، نزدیکى کند و بخواهد طلاقش دهد، باید صبر کند تا دوباره حیض ببیند و پاک شود، ولى زنى را که نه سالش تمام نشده، یا آبستن است، اگر بعد از نزدیکى طلاق دهد اشکال ندارد. و همچنین است اگر یائسه باشد، یعنى اگر سیّده است بیش از شصت سال و اگر سیّده نیست، بیش از پنجاه سال، داشته باشد.
مسأله 2878: اگر با زنى که از خون حیض و نفاس پاک است، نزدیکى کند و در همان پاکى، طلاقش دهد، چنانچه بعد معلوم شود هنگام طلاق آبستن بوده بنا بر احتیاط، باید دوباره او را طلاق دهد.
مسأله 2879: اگر با زنى که از خون حیض و نفاس پاک است، نزدیکى کند مسافرت نماید، چنانچه بخواهد در سفر طلاقش دهد باید به قدرى که معمولا زن بعد از آن پاکى، خون مىبیند و دوباره پاک مىشود، صبر کند.
مسأله 2880: اگر مرد بخواهد زن خود را که به جهت بیمارى، حیض نمىبیند، طلاق دهد، باید از وقتى که با او نزدیکى کرده، تا سه ماه، از جماع با او خوددارى نماید و بعد او را طلاق دهد.
مسأله 2881: طلاق باید به صیغه عربى صحیح، خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند. و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او، مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: (زَوْجَتی فاطِمَه طالِق) یعنى زن من فاطمه رهاست. و اگر دیگرى را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (زَوْجَه ْ مُوَکِّلی فاطمَه طالِق).
مسأله 2882: زنى که متعه شده، مثلاً یک ماهه یا یک ساله او را عقد کرده اند، طلاق ندارد و رها شدن او، به این است که مدّش تمام شود، یا مرد مدّت را به او ببخشد، یعنى بگوید: (مدّت را به تو بخشیدم) و شاهد گرفتن و پاک بودن او از حیض لازم نیست.
