
تحقیق حشرات و تأثیر آنها بر زندگی انسان با word دارای 55 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق حشرات و تأثیر آنها بر زندگی انسان با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق حشرات و تأثیر آنها بر زندگی انسان با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق حشرات و تأثیر آنها بر زندگی انسان با word :
حَشَرات بزرگترین گروه را در بین گروه بندپایان به خود اختصاص میدهند بندپایان حیواناتی هستند که دارای یک اسکلت خارجی بوده و اعضای آنها به هم پیوسته میباشند حشرات شش پا دارند و بیشتر آنها دارای بال هستندبدن یک حشره از 3 قسمت تشکیل میشود: سر، سینه و شکم.
حدود یک میلیون گونه مختلف حشره در جهان شناسایی و توسط دانشمندان نامگذاری شده است مجموع حشرات روی زمین تا مرز ده میلیون گونه مختلف میرسد حشرات تقریبا در همه نقاط روی زمین پیدا میشوند و همچنین میتوان آنها را درآبهای شیرین یافت حشرات اولین حیوانات پرنده میباشند که در روی زمین بوجود آمدند 350 میلیون سال قبل اولین بار آنها توانستند در هوای زمین شروع به پرواز کنند و این میلیونها سال قبل از پرواز پرندگان و خفاشها بود.
برای بیشتر حشرات قدرت بینایی و بویایی از مهمترین احساسها میباشد حشرات دارای چشمهای مرکب هستند به این معنی که چشم حشره از دو قسمت مجزا تشکیل شده است هر قسمت از چشم حشره دارای لنز مخصوص به خو میباشد حشرات برای بو کشیدن و مزه کردن از شاخکهایشان و بعضی اوقات از قستهای دیگر بدنشان استفاده میکنند انها همچنین برای لمس کردن اشیاء از شاخکهایشان استفاده میکنند.
حشرات در طول رشد خود به طور دورهای پوست اندازی میکنند و یا پوسته خارجی خود را میاندازند بعضی از حشرات فقط 4 یا 5 مرتبه تییر شکل میدهند اما سنجاقکهای یک روزه و حشرات بدون بال میتوانند 20 مرتبه یا بیشتر پوست اندازی کرده و تغییر شکل دهند هر بار که یک حشره تغییر شکل میدهد شکل بدنش عوض میشود این حالت را در حشرات دگردیسی (دگرگونی) مینامند بعضی از حشرات با هر پوست اندازی به آرامی تغییر شکل میدهند و نوع بالغ آنها بسیار با نوع نوزاد تفاوت دارد این حشرات عبارتاند از زنبورهای عسل، مگسها، سوسکهای بزرگ، پروانهها و زنبورهای معمول.
حشرات اجتماعی
این گروه از حشرات شامل گونههای بیشماری از زنبورهای معمولی و تمام گونههای مورچهها و موریانهها میشود حشرات اجتماعی در گروههای خانوادگی زندگی میکنند و یا به صورت قبیلهای زندگی کرده و لانههای بسیار بزرگ میسازند در هر قبیله فقط یک حشره یعنی ملکه تولید مثل میکند بیشتر حشرات دیگر کارگر هستند که به جمع آوری غذا و حفاظت از لانه و نوزادان مشغول هستند.
رده حشرات
رده:حشرات class: insect حشرات بی مهرگانی هستند که در رده insecta قرار دارند. حشرات پرجمعیت ترین و گسترده ترین تاکسون محیط های خشکی هستند که در شاخه بندپایان قرار میگیرند .به راستی بیشترین گروه متنوع از جانوران است بر روی زمین، با حدود 925،000 گونه شناخته شده بیشتر از همه گروه های جانوری روی هم رفته است. حشرات ممکن ات در نزدیکی تمامی زیستگاه های روی زمین یافت شوند. تعداد کمی از آنها به محیط اقیانوس جایی که سلطه با سخت پوستان است ساززش کرده ند. Arthropod های دیگر خشکی با حشرات اشتباه گرفته میشوند. اما بارز ترین ویژگی میتواند وجود 6 پا در حشرات باشد که در دیگران نیست.
حشرات و اهمیت آنها
بسیاری از مردم تصور میکنند حشرات موجودات مضری می باشند درحالی که تنها بخش بسیا کوچکی از گونه های حشرات مضرند که آن تعداد نیز در یک اکوسیستم بکر به وسیله حشرات شکارچی دیگر تحت کنترل می باشد.مزایای حشرات چنان است که خدمت شایان توجه آنها به بشر بدون بررسی شاید برای شما دور از زهن به نظر برسد ولی با بررسی چند مورد این امر را گواهی خواهید داد:
زنبور عسل: عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر پر ارزش است که از قرنها پیش به عنوان عالیترین و مقوی ترین غذاها شناخته شده و همچنین به واسطه ویژگی های شفابخش خود به عنوان دارو در دمان اکثر بیماریها در بین تمام ملل کاربرد داشته است .در اکثر کشورهای جهان از جمله شوروی سابق که بزرگترین کشور تولید کننده عسل در دنیاست ، تاکنون تحقیقات زیادی روی فرآورده های زنبور عسل از جمله عسل ژله رویال ، گرده ، موم ، بره موم و زهر زنبور عسل صورت گرفته و خواص پزشکی آنان بوسیله پژوهشهای علمی و نتایج بالینی مورد تایید بسیاری از محققین و پژوهشگران قرار گرفته است . ترکیبات شیمیایی عسل متنوع و پیچیده است . ترکیب عسل هایی که منشا گیاهی دارند فرق می کند. چهار پنجم وزن عسل را کربو هیدرات ( مواد قندی – نشاسته ای ) تشکیل می دهد و بقیه آن عبارتند از : پروتئین ، املاح معدنی ، عناصر معطر ، آنزیم ها ، ویتامین ها ، گرده گل ( پولن گیاهی ) و مقدار کمی آب .
تا کنون 20 نوع قند در عسل شناسایی شده اند قندها ی اصلی عسل را قندهای ساده ( منو ساکاریدها) می گویند مانند گلوکز و لوولوز که به ترتیب %40 و %34 عسل را تشکیل می دهند. علاوه بر قندهای ساده فوق قندهای مرکب ( پلی ساکاریدها ) دیگری که از دو یا سه یا چند قند ساده درست شده اند در عسل وجود دارد مانند مالتوز ، ساکارز ، لاکتوز که از دو قند ساده تشکیل شده اند . مالتوز به مقدار کم و ساکارز ( قند معمولی ) با اینکه با غلظت زیاد در شهد یافت می شود ، در حدود 1 تا 2 درصد عسل را تشکیل می دهد . این قند در اثر آنزیمی به نام انورتاز که مهمترین آنزیم موجود در عسل است و از غده بزاقی زنبور ترشح می شود به قندهای ساده یعنی گلوکز و لوولوز تبدیل می شود. شایان ذکر است که شیرینی عسل عمدتا مربوط به همین دو نوع قند ساده می باشد .لوولوز ( قند میوه ) از شیرین ترین قندهای طبیعی است که 1/7 بار شیرین تر از ساکارز ( قند نیشکر ) و 2 تا 2/5 بار شیرین تر از گلوکز (قند انگور ) می باشد .عسل شامل مقدار کمی ویتامین های تیامین (B1)، ریبوفلامین(B2)، اسید پانتوتنیک(B5)، نیاسین(B3) و پیریدوکسین(B6) و اسید اسکوربیک (C) است.
با وجود اینکه مقدار ویتامین C اکثر عسل های جهان کمتر از 5 میلی گرم در 100 گرم عسل است، بعضی از عسل ها از جمله عسل نعناع دارای ویتامین C بالایی هستند (280-160 میلی گرم در هر 100 گرم) مقدار ویتامین C در بعضی از عسل های ایران بین 240-118 میلی گرم در 100 گرم عسل تعیین شده است. (عسل) >>> عکس A
امروزه اثرات فرآورده های زنبورعسل شامل عسل، گرده، ژله رویال، موم، بره موم، عسلک و زهر زنبورعسل تا حدودی شناخته شده و زنبور درمانی (T.B.H) به عنوان روش طبیعی درمان بسیاری از بیماریها مطرح است. نشریه «علم تغذیه و کشاورزی» در شماره اخیر خود (دسامبر 2004)، از تحقیقات محققان کرواسی خبر می دهد که طبق نتایج آنها تمام فرآورده های زنبور عسل از زهر نیش آن تا موم و عسل قادر است از رشد و انتشار تومورهای سرطانی در موشها جلوگیری کنند و در برخی موارد نیز تومورها را کاهش دهند.
بنابراین تحقیقات، عسل با افزایش سطح آنتی اکسیدهای خون، به خنثی سازی رادیکالهای آزاد اکسیژن کمک می کند. اما دیگر محصولات کمتر شناخته شده زنبورعسل نیز برای بررسی اثرات سلامت بخش آن مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج این مطالعات نشان داده موم که زنبورها برای تعمیر سوراخهای کندوهایشان از آن استفاده می کنند نیز دارای ترکیبات آنتی اکسید است و می تواند ویژگی های ضدتوموری داشته باشد.
همچنین ماده ای به نام ژل سلطنتی (Royalgelly) که زنبورهای کارگر به عنوان غذای لاروها ترشح می کنند دارای ترکیبات ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و اسیدهای چرب است و برخی مطالعات روی موشها اثرات مثبت این ماده را در مبارزه با سرطان نشان داده است.
گزارشی که در آخرین شماره مجله علم تغذیه و کشاورزی آمده است همچنین از مطالعاتی خبر می دهد که روی ترکیبات تشکیل دهنده زهر نیش زنبورهای عسل انجام شده است.
یافته های این تحقیقات نشان می دهد که متیلین موجود در زهر زنبور می تواند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند. بنابراین گزارش در سه مورد از هفت حیوانی که زهر زنبورعسل مستقیما به داخل تومور سرطانی آنها تزریق شد، بهبودی کامل مشاهده شد.
اثر ضد باکتریائی بره موم زنبور عسل روی تعدادی از باکتری های بیماریزا و همچنین اثر کاربرد عسل بر فرآیند التیام زخم باز پوست و سوختگیها ثابت شده است. عسل دارای چندین نوع آنتی بیوتیک خوراکی و بی ضرر و نیز دارای تشعشعات رادیو اکتیو ، و از همه مهمتر دارای مقداری دیاستازو عوامل زنده هست که میکروبها را از بین می برد . ترکیبات : عسل دارای موادی مثل اسید گلوکورونیک ، اسید اگزالیک ، اسید فرمیک ، آب اکسیژنه و پینوسمیرین است که مانع رشد باکتری ها می شوند . از همین روست که هنگام گلو درد و نیز چرکی شدن گلو ، ناشی از وجود باکتری ، مکیدن عسل و یا خوردن شهد عسل مفید است . موارد کاربرد : عسل مجاری ادرار را هم ضد عفونی می کند ، همچنین برای ضد عفونی کردن چشمها ، زخمها بخصوص زخم دهان ، سوختگی ها ، و رفع برفک دهان استفاده کرد . مقدار ناچیز استیل کولینی که در عسل وجود دارد باعث گشاد شدن رگها می شود و برای بیماران قلبی مفید است . قند های موجود در عسل برای کبد و روده مفید بوده و برای تنظیم فشار خون و درمان بیماران ریوی ، زخم معده و زخم اثنی عشر موثر است . عسل برای ضعف اعصاب ، درد های روماتیسمی ، خرد کردن سنگهای کلیه و مثانه و کم خونی هم بسیار مفید است . موم عسل برای تسکین درد و التهاب ناشی از رویش نخستین دندان های کودکان مفید است عسل ترشحات غدد داخلی و بزاق را تعدیل می کند و برای معالجه سختی عمل بلع و خشکی گلو و درمان سرفه زیاد توصیه شده است . برای کم خوابی و بی خوابی مفید و برای رفع دل درد و یبوست مفید و گرفتگی مویرگها را باز می نماید و از سکته قلبی جلوگیری می نماید . از نظر طب سنتی : شیرین و قابض ، گرم . اثرات بعد از هاضمه شیرین . از نظر پیشوایان دینی : کسی که می خواهد حافظه اش زیاد شود باید عسل بخورد . پیامبر اکرم (ص) کسی که در هر ماه یکبار عسل بخورد ، به قصد شفائی که قرآن درباره عسل فرموده از خطر هفتاد و هفت مرض محفوظ می ماند . علی (ص) فرمود : عسل شفای هر دردی است . خداوند متعال فرموده است : از اندرون زنبور عسل مایعی آشامدینی به رنگهای مختلف بیرون می آید که شفای مردم در آن است عسل بلغم را آب می کند . امام صادق (ع) استعمال بوی خوش ، خوردن عسل ، سواری و نگاه کردن به سبزه نشاط آور است .


مقاله زرشک با word دارای 29 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله زرشک با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله زرشک با word
مقدمه
تیره زرشک Berberidaceae
جنس زرشک
گونه های زرشک
زرشک زالزالکیBerberis crataegina DC
زرشک زرافشانیBerberis integerrima bunge,(1843)
زرشک خراسانیBerberis khorasanica
زرشک راست خوشهBerberis orthobotrys
زرشک معمولیL. Berberis vulgaris
زرشک ژاپنیvar.atropurpurea Berberis thunbergii
زرشکهای زینتی و کاربرد آنها در فضای سبز
گونه های زینتی زرشک در باغ های گیاه شناسی ایران
باغ گیاه شناسی ملی ایران
باغ گیاه شناسی نوشهر
ترکیبات شیمیایی
اشکال زرشک
مصارف غذایی زرشک
مصارف دارویی زرشک
کاربرد زرشک در درمان سایر بیماری ها در ایران
سایر مصارف و کاربردها
نیازهای اکولوژیکی زرشک
روش های تکثیر
آفات زرشک
بیماری های زرشک
روش های برداشت
منابع
مقدمه
زرشک از جمله درختچه های مقاومی است که قابلیت رشد و تولید در زمینهای کم بهره با آب شور را داراست و توجه بیشتر به آن، ضمن بالا بردن ظرفیت تولید محصولات کشاورزی، در حفاظت از خاک منطقه نیز می تواند موثر باشد. مصرف زرشک به صورت تازه خوری به دلیل مزه ترش آن معمول نیست، با تهیه فراورده های متنوع نظیر مربا، مارمالاد، آبمیوه، نوشابه، سس، ژله و; از زرشک ضمن جذب تولید مازاد بر مصرف و ایجاد ارزش افزوده، می توان آنها را هم به نام ایران به بازارهای بین المللی معرفی نمود
زرشک گیاهی بومی ایران است و نوع بی دانه آن برای نواحی جنوب خراسان به خصوص قاین و بیرجند شهرتی ایجاد کرده است
در بعضی منابع در مورد پیشینه تاریخی زرشک و مبدا آن این طور آمده است که اولین بار شخصی به نام جعفر، کشت و تولید زرشک بی دانه را در روستای افین از بخش زیرکوه شهرستان قاین بنیان گذاشته است. گفته می شود وی در زمان ترکمن تازی به اسارت ترکمنها درآمده، ولی ضمن فرار از اسارت، در مسیر بازگشت درختچه های زرشک بی دانه را مشاهده نموده و پاجوش آن را به روستای خود منتقل کرده و کشت نموده است. بدین ترتیب به نظر می رسد، نخستین محل پرورش زرشک بی دانه روستای افین باشد که دارای قدمت تاریخی است. احتمالا وی این نوع زرشک را در منطقه شیروان در شمال خراسان مشاهده نموده است.(10)
تیره زرشک Berberidaceae
به صورت گیاهان علفی، چندساله با برگهای همیشه سبز و زود افت، اغلب خاردار و گاهی به صورت درختچه یا حتی درختهای کوچک دیده می شوند. معمولا انواع مختلفی از بنزیل ایزوکینولین در این تیره موجود بوده و بافتهای آن به علت داشتن بربرین (یک نوع ایزوکینولین) زرد رنگ است. عناصر چوبی دارای صفحات ساده سوراخداری هستند و گاهی اوقات این بخش های سوراخدار به صورت آوندهای نردبانی در یک صفحه مشخص بوده و تعداد محدودی تیغه های افقی بین آنهاست. عناصر تراکئید بدون مجرا همراه با منافذ ساده می باشد. اشعه های مغزی پهن دارای سلولهای مشابه یا به طور نسبی مشابه می باشند
برگها متناوب، ساده یا مرکب (برگهای زرشک ساده و دارای مفصلی در قاعده پهنک است) و به ندرت قاعده ای است. گاهی اوقات برگها به خار کاهش یافته است. دمبرگ دارای 3، تا تعداد زیادی دستجات آوندی است که تشکیل یک قوس و یا دو حلقه را می دهند، استیپول وجود نداشته و یا تحلیل رفته است.گلها منظم، کامل، منفرد یا مجتمع به صورت خوشه، سنبله و یا شکل هایی از پانیکول یا گرزن است. دمگل ها اغلب به طرف قاعده تا شده است. نوع گلها پایینی بوده و گرده افشانی در آنها توسط حشرات انجام می شود. قطعات گل معمولا دوتایی یا سه تایی بوده و در دو ردیف قرار دارند. هر گل دارای 4 تا 6 کاسبرگ براکته مانند در دو ردیف می باشد. گلبرگهای داخلی بیشتر پرچمهای تحلیل رفته گلبرگ مانند هستند که تولید نوش می کنند. تعداد پرچمها 4 عدد یا بیشتر است ولی اغلب 6 عدد می باشد و معمولا مقابل گلبرگهای دارای نوش هستند. کیسه های گرده بساک معمولا 4 عدد است. مادگی یک برچه ای است ولی گاهی دو تا سه برچه ای به نظر می رسد. تخمدان از نوع بالایی است و تخمک از نوع واژگون یا نیمه واژگون است و تعداد زیادی از آنها ممکن است در حاشیه تخمدان روی جفت ضخیمی قرار گیرند. خامه برجسته بوده و دارای 3 لوب می باشد. میوه بیشتر سته حبه ای است
این تیره شامل 15 جنس و 650 گونه بوده و بیشتر در مناطق معتدله نیمکره شمالی پراکنده است. مهمترین جنس های تیره زرشک عبارتند از زرشک (500 گونه)، ماهونیا(100 گونه) و پودوفیلوم. این هر سه جنس دارای مبنای کروموزومی 7 می باشند.(6و12)
جنس زرشک
زرشک بزرگترین جنس در این تیره می باشد . فسیل این جنس از دوره پلئیستوسن شناخته شده است. رنگ و شکل پوست شاخه ها با افزایش سن درخت تغییر می کند. رنگ پوست شاخه ها از زرد تا قهوه ای و خاکستری و ارغوانی متغیر است. شاخه های یکساله معمولا زرد رنگند و شاخه های بلند تیغهای فراوان دارند. برگها متناوب، ساده، خزان کننده و گاهی همیشه سبز است و دارای دمبرگهایی است که بخشی از پهنک معمولا در طرفین آن قرار داشته و باریک می شود. ساقه آن خاردار بوده و خارها ممکن است منفرد، سه شاخه و یا گاهی 5 شاخه باشد. این خارها از تغییر شکل برگها حاصل شده اند
گلها منظم، دوجنسی، اغلب مجتمع از نوع خوشه کاذب یا گرزن یا گاهی پانیکول و به ندرت منفرد است. گلهای مجتمع کم و بیش حالت آویخته دارد. گلها معمولا در اردیبهشت یا خرداد شکفته می شوند، گلپوشها سه تایی و در دو ردیف قرار دارند، یعنی دارای 6 کاسبرگ و6 گلبرگ می باشند. گلها از نوع پائینی و زودریز می باشند، آرایش گلپوشها از نوع هم پوش Imbricate)) است. معمولا 1 تا 2 ردیف غده های شهدزا روی گلبرگها بین جام گل و پرچمها قراردارد. پرچمها معمولا 6 عدد و در دو ردیف هستند ولی بسته به گونه، ممکن است به تعداد 4 تا 18 عدد تغییر کنند. پرچمها دارای میله ای کوتاه بوده و مفصلی در قاعده دارند. پرچمهای بیرون اپی پتال بوده و مقابل گلبرگها قرار دارند. بساکها دو حجره ای و بازی فیکس می باشند یعنی از قاعده به میله پرچم چسبیده اند. بساکها توسط دو دریچه از طرفین شکفته می شوند
مادگی یک عدد بوده و تخمدان بالایی و یک خانه است که دارای 2 تا 3 برچه و به عقیده بعضی 1 برچه با تخمکهای قاعده ای می باشد. کلاله آن 1 عدد و میوه آن سته حبه ای مانند و قرمز رنگ می باشد که اغلب دارای 2 تا 3 دانه است. میوه معمولا بیضوی بوده و طول آن گاهی ممکن است تا 13 میلی متر هم برسد. روی میوه برجستگی کوچکی مربوط به بقایای کلاله و خامه دیده می شود. جنین دانه، دولپه ای و کوچک است و آندوسپرم آن فراوان است
به نظر می رسد زرشکهای موجود در ایران اغلب بر اثر تلاقی های بین گونه ای ماهیت اولیه خود را تا حد زیادی از دست داده اند، به طوری که با شناسه های موجود مطابقت کامل ندارند.(3)
گونه های زرشک
تعدادی از گونه های زرشک در ایران به صورت زیر می باشد
زرشک زالزالکیBerberis crataegina
زرشک زرافشانی Berberis integerrima
زرشک خراسانی Berberis khorasanica
زرشک راست خوشهBerberis orthobotrys
زرشک معمولی Berberis vulgaris
زرشک ژاپنیvar.atropurpurea Berberis thunbergii
در اینجا به شرح این گونه ها می پردازیم
زرشک زالزالکیBerberis crataegina DC
ساقه چوبی، ارتفاع 1 متر گاهی تا 3 متر، رنگ شاخه ها قرمز تا قرمز مایل به قهوه ای، ساقه های مسن قهوه ای یا قهوه ای مایل به خاکستری ودارای عدسک است. شاخه ها نسبتا روشن، شیاردار و خاردار است. خارها 5/1 تا 3 سانتی متر، سخت ودرقاعده حجیم تر، رنگ آن زرد و روشن تر از ساقه، ساده و یا گاهی سه انشعابی است
برگها کمی چرمی تا چرمی، کشیده، بیضوی تا واژ تخم مرغی یا واژسرنیزه ای به ابعاد 2-1*5-5/3 سانتی متر، قاعده برگ به تدریج به دمبرگ منتهی می شود. نوک برگها تیز، به ندرت گرد، حاشیه برگها صاف یا دارای دندانه های سخت و اره ای منظم و دور ازهم است. طول برگ تقریبا سه برابر عرض آن است. پشت و روی برگها سبز روشن بوده و در سطح بالای برگ روزنه دیده نمی شود
گل آذین به طول 2 تا 5 سانتی متر،خوشه ساده یا پانیکول، پایک گل آذین حدود 6 تا 10 میلی متر، تعداد گلها بین 5 تا 20 عدد و گاهی ممکن است تا 40 عدد برسد. میوه آن سته کشیده، بدون خامه، طول 11 میلی متر و عرض 5 تا 9 میلی متر، بیضوی، ابتدا قرمز ولی بعد سیاه رنگ می شود.بذرها سیاه تا قهوه ای روشن و طول آنها حدود 10 میلی متر است
پراکنش:
نمونه تیپ این گونه در آسیای صغیر ذکر شده است. این گونه در قسمتهای مخلف ایران از جمله تهران، گچسر، البرز، کرج، رامیان، کندلوس، شهرستانک، قزوین، طالقان، فیروزکوه، و احتمالا بیرجند در مناطق خنگ و سلم آباد دیده می شود. در کشورهای مجاور نیز در ترکیه، ارمنستان، جنوب ترکمنستان دیده می شود
به نظر می رسد این گونه با زرشک زرافشانی، دورگ تولید می کند. این دورگه ها بیشتر در شاهرود، کردستان، تهران، کرج و اراک دیده می شود. دورگه هایی که شباهت با تلاقی این گونه با زرشک معمولی دارد نیز در مناطق شمالی ایران بویژه مازندران، گرگان، آزادشهر و استان تهران دیده می شوند.(2و12)
زرشک زرافشانیBerberis integerrima bunge,(1843)
ساقه چوبی، ارتفاع 4 متر(براساس برخی گزارشات گاهی تا 9 متر)، رنگ آن زرد تا قهوه ای روشن یا تیره، دارای عدسک یا بدون آن و ساقه های مسن خاکستری است. شاخه های آن کم و بیش شیاردار است. خارها معمولا ساده ولی در جستها و شاخه های نازا سه انشعابی است، طول خارها حدود 1 تا 4 سانتی متر، باریک، بلند، نوک تیز و زرد رنگ یا همرنگ ساقه ها است. برگها چرمی، بیضی یا واژ تخم مرغی، حاشیه برگها صاف، در جستها و شاخه های نازا دارای دندانه های تیز پراکنده است که در هر طرف تا 12 عدد می رسد. قاعده برگها به طرف دمبرگ تدریجا باریک می شود. ابعاد برگها 2 -5/3*5-5/3 سانتی متر و طول برگها 2 تا 3 برابر عرض آن می باشد و گاهی طول برگها به 7، عرض برگها به 4، و طول دمبرگ به 3 سانتی متر می رسد.نوک برگها گرد یا در انتها نوک تیز می باشد. سطح پایین برگ سبز ولی کم رنگتر از سطح بالایی است. رگبرگها مشخص و در سطح روزنه پایینی برجسته بوده و سطح بالایی دارای روزنه است
گل آذین خوشه یا پانیکول، 2 تا 7 سانتی متر، دارای 6 تا 35 و کمتر از 50 گل می باشد. میوه آن سته حبه ای، 7 تا 8 میلی متر، قرمز تا ارغوانی، آردآلود، بدون اثر خامه یا دارای آن، بیضوی یا تا حدودی کروی و تعداد آنها در هر خوشه بین 14 تا 24 عدد است.بذرها در این گونه ریز و سیاه رنگ است
تغییرات موجود در این گونه حائز اهمیت زیادی است و واریته های مختلف را دارا می باشد. این گونه مترادفهای گوناگون دارد. این مترادفها تفاوت کمی دارند. کناره های برگ، وضع دندانه های آنها، وضعیت براکی بلاستوس یعنی گل آذین حاصل از شاخه های کوتاه روی شاخه های بلند و خارهای بزرگ تغییرات متنوعی دارند که به نظر می رسد پیوستگی چندانی ندارند. یک شاخص ثابت، وضع حاشیه برگها در شاخه های زایاست، در حالی که در شاخه های کوچک نازا دندانه ها با فواصل نامساوی به یکدیگر وصل می شوند. شاخص دیگر تولید برگهای ضخیم و چرمی است که این برگها در بعضی حالات دائمی بوده و می تواند سبب تشخیص این گونه از سایر گونه ها بشود
پراکنش:
این گونه در منطقه ایرانیکا (آسیای صغیر) پراکنش زیادی دارد. در شرق ترکیه، ایران، شرق عراق، افغانستان، قفقاز، ترکمنستان، غرب پاکستان، کشمیر و غرب چین زیاد دیده می شود. درایران در آذربایجان، لرستان، خوزستان، فارس، یزد، کرمان، سمنان، تهران، کرج، گچسر، توچال، دامغان، گرگان و در خراسان در بجنورد، اسفراین، درگز، سرخس، تربت جام، تربت حیدریه، فریمان، کلات، علم کوه، شیروان، کپه داغ، قوچان، رباط سفید، مشهد، کاشمر وبیرجند وجود دارد.(2)
این گونه در شرق ترکیه و ایران با گونه های دیگر تداخل داشته و دو رگه های متنوعی بین این گونه با زرشک بی دانه (آذربایجان، مازندران، گرگان، کردستان، همدان، قزوین و خراسان در قاین، پیرمردانشاه، سلم آباد، زشک و ریوش)، زالزالکی(شاهرود، تهران، کرج، اراک، کردستان)و زرشک راست خوشه(گرگان، مازندران، البرز) دیده می شوند.امکان وجود هیبریدهای سه جانبه نیز وجود دارد ولی قطعی نیست. این دو رگه ها ممکن است در مناطق وسیعی حاصل شوند و درجه بندی آنها بسیار مشکل است. از جمله واریته های شاخص این گونه می توان B.integerrima=B.vulgarisvar.densiflora و B.integerrima=B.vulgaris var.serratifolia را نام برد. واریته اولی در منطقه پیر زنگوله و پیر عمارلو و واریته دوم در آذربایجان، کهرود، نهاوند، شمشک و کرمانشاهان دیده می شود
به نظر می رسد برخی از این زرشکها تلاقی های زیر باشند
B.orthobotrys * B.integerrima
B.vulgaris * B. integerrima
همچنین نمونه هایی نیز تلاقی سه جانبه زیر به نظر می رسد
B.orientalis * B.turcomanica * B.integerrima
برگهای براکی بلاستوس در موارد اشاره شده صاف یا دارای دندانه های کمی بوده و خارهای آن از زرشک معمولی قوی تر می باشد. جوانه های دو سال قبل برگها نیز مثل زرشک معمولی سفید نیست، بلکه مقداری به قهوه ای تمایل دارد و آن را به زرشک زرافشانی نزدیک می کند
گونه B.turcomanica یا واریته ای از زرشک زرافشانی به نظر می رسد و یا گونه ای است که نسبت به آن خویشاوندی نزدیک دارد و یا براساس نظریه جدیدتر واریته integerrima زیر مجموعه ای از B.turcomanica است. یعنیvar.integerrima B.turcomanica . نمونه تیپ زرشک زرافشانی که توسط متخصصان قدیمی توصیف شده، برگهایش برخلاف زرشک زرافشانی چرمی و گوشتدار نبوده و مانند B.orientalis بیشتر باریک، نازک و دندانه دار است و دو رگ به نظر می رسد.(12)
زرشک خراسانیBerberis khorasanica
درختچه ای با ساقه های چوبی، ساقه های مسن قهوه ای مایل به خاکستری و شکافدار، پوست نازک، دارای شیارهای کم عمق یا عمیق و شاخه های جوان قرمزمایل به قهوه ای است. خارها رو به پایین یا قائم نسبت به ساقه، طول خارها5/1 تا 5/2 سانتی متر، رنگ خارها زرد یا زرد مایل به قهوه ای یا خاکستری است. برگها کشیده غشایی یا تا حدودی چرمی، بیضی، لوزی یا مستطیلی با زاویه های کند و به شکل تخم مرغی یا قاشقک مانند می باشد. دندانه های برگ اره مانند و منتهی به خاری نازک، شبکه های رگبرگ در دو سطح برجسته و متراکم، دمبرگ مشخص و به طول 1 سانتی متر است. برگها در پاییز قرمز رنگ می شوند. گل آذین ساده، کشیده، راست یا کم و بیش آویخته، تقریبا به اندازه برگها یا کمی بیشتر و تعداد گل ها تا 20 عدد در خوشه و رنگ گلها زردرنگ می باشد. میوه سته، تعداد میوه در هر خوشه 12 تا 30 عدد، طول میوه 8 تا 10 میلی متر، رنگ میوه قرمز آجری تا جگری تخم مرغی شکل، با خامه ای مشخص به طول حدود نیم میلی متر می باشد
در بعضی نمونه های استثنایی در قاین اندازه سته ها به قطر 9 تا 10 میلی متر و طول 13 تا 14 میلی متر مشاهده شده و خوشه این نمونه ها گاهی تا 30 عدد گل و به همین تعداد سته دارد. این نمونه ها توسط سازمان پژوهش های علمی و صنعتی مرکز خراسان هدیه نامگذاری شده است و تحقیقات بیشتر روی آن ادامه دارد. دانه ها 2 تا 4 عدد بوده و هر کدام 4 تا 7 میلی متر طول دارند
پراکنش:
این گیاه بومی ایران بوده و برای اولین بار در سال 1975 در ایران در فلور ایرانیکا ذکر شده است، نمونه تیپ آن در گلستان دیده شده و توسط بروویچ و زیلنسکی به عنوان گونه جدیدی آورده شده است. محل پراکنش آن خراسان بوده و در ارتفاع 1350 متر بین بجنورد و مراوه تپه در بستر خاکهای آهکی پارک ملی گلستان، 12 تا 20 کیلومتری شمال کاشمر و در جنوب خراسان درقاین مشاهده شده است.(3)
زرشک راست خوشهBerberis orthobotrys


مقاله جریانهای برخورد کننده با word دارای 36 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله جریانهای برخورد کننده با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله جریانهای برخورد کننده با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله جریانهای برخورد کننده با word :
بسیاری از عملیات مهندسی که در بین دو فاز امتزاج ناپذیر انجام می شود بوسیله انتقال جرم یا انتقال حرارت کنترل می شوند، بنابراین همواره کوشش می شود که تا حد امکان چنین مقاومتهایی را کاهش داد.
اصولاً فرایندهای انتقال حرارت یا جرم در سیستم، گاز-جامد، گاز-مایع، مایع-مایع و جامد-مایع عموماً ممکن است با سه مقاومت سری در نظر گرفتهشوند، که با فرض یک سیستم قطره مایع-گاز به عنوان حالت مبنا، ممکن است برحسب خواص سیستم مقاومت های زیر مؤثر باشند، مقاومت خارجی مقاومت سطح ، مقاومت داخلی .
مقاومت داخلی را ممکن است با کاهش اندازه ذره فار پیوسته کاهش داد، اگر این کار امکان پذیر نباشد باید زمان اقامت ذره را در داخل سیستم افزایش داد. کاهش مقاومت خارجی ممکن است از طریق روشهای زیر میسر گردد.
a- افزایش سرعت نسبی بین ذرات و فاز پیوسته که با افزایش اصطکاک بین فازها نیز مرتبط است
b- کاهش ابعاد ذرات که باعث کاهش ضخامت زیر لایه آرام که کنار سطح تشکیل می شود، می گردد. کاهش ابعاد ذرات باعث افزایش ضرایب انتقال میگردند.
c- توزیع یکنواخت فاز پراکنده درون فاز پیوسته.
d- اعمال تأثیرات دیگر روی ذرات، مثل نیروهای اینرسی و سانتریفوژی
مقاومت سطح با حذف ناخالصی ها ممکن است به دست آید.


مقاله قرآن و مهدویت با word دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله قرآن و مهدویت با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله قرآن و مهدویت با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله قرآن و مهدویت با word :
بخشی از فهرست مقاله قرآن و مهدویت با word
فهرست
مقدمه
اصلاحات اقتصادی
نوسازی فکری و فرهنگی و پیشرفت علم
امنیت همه جانبه
حکومت مستضعفان
پاورقی ها
منابع تحقیقی
مهدویت امیدها و نویدها
قصّهام آخر شد و این غصّه را آخر نیامد عمر را پایان رسید و یارم از در،در نیامد
سالها بر من گذشت و لطفی از دلبر نیامد جام مرگ آمد بدستم جام میهرگز ندیدم
آن که باید این قفس را بشکند از در نیامد مرغ جان در این قفس بی بال و پر افتاد و هرگز
نامداران را هوای او دمی بر سر نیامد عاشقان روی جانان جمله بی نام و نشانند
جاهلان را این چنین عاشق کشی باور نیامد مردگان را روح بخشد عاشقان را جان ستاند
در عصری که پیشرفتهای مادّی به اوج خود رسیده امّا معنویات کمرنگ و بی جان شده و دین داری از جوامع بشری رخت بسته، و ادیان تحریف شده و یا مکاتب ساخته دست بشری جوابگوی نیازهای بشر امروزی نیست، بشر، سخت سرخورده و ناامید شده است ناامیدی از آیندهای روشن، ناامیدی از عدالت واقعی، و رفاه حقیقی، ناامیدی از آرامش و امنیّت و سلامت عاطفی و... در این آشفته بازار تنها دینی که به بشریّت مخصوصاً مستضعفان و محرومان جهان امیدها و نویدهای روشنی میدهد، و یأس و ناامیدی از آینده را گناه نابخشودنی میداند اسلام حقیقی یعنی مذهب تشیّع است، این مذهب، امامی را چشم به راه است که جهان را پر از عدل و داد، علم و تکامل، امنیّت و سلامت میکند و مقدم امامی را انتظار میکشد که صالحان و پاکان و مستضعفان و پا برهنه گان متدین را، حاکمان زمین قرار دهد. این امید و انتظار، بشریت را طراوت و زندگی میبخشد.
به اعتقاد شیعه رابطه خدا و خلق پیوسته از طریق حجّت خدا و ولیّ او ادامه دارد و فیض الهی با واسطه فیض جریان مییابد. و در آخر الزمان با ظهور آخرین حجّت خدا، مردم از بهترین فیوضات الهی بهرهمند خواهند شد.
«هانری کربن» استاد فلسفه و مستشرق نامدار فرانسوی شیعه میگوید:
«به عقیده من مذهب تشیّع تنها مذهبی است که رابطه هدایت الهی را میان خدا و خلق برای همیشه نگه داشته و به طور مستمر و پیوسته ولایت را زنده و پا برجا میدارد.
مذهب یهود، نبوّت را که رابطهای است واقع میان خدا و عالم انسانی در حضرت کلیم ختم کرده، و پس از آن به نبوت حضرت مسیح و حضرت محمد(ص) اذعان ننموده و رابطه مزبور را قطع میکند، همچنین مسیحیان در حضرت مسیح متوقف شدهاند، اهل سنّت از مسلمانان نیز در حضرت محمد(ص) توقف کرده و با ختم نبوت در ایشان دیگر رابطهای میان خلق و مخلوق، موجود نمیدانند. تنها مذهب تشیّع است که «نبوّت» را با حضرت محمد(ص) ختم شده میداند ولی «ولایت» را که همان رابطه هدایت و تکمیل میباشد بعد از آن حضرت و برای همیشه زنده میداند.»(1)
آنچه پیش رو دارید بخشی از امیدها و نویدهایی است که در مورد دوران پس از ظهور امام زمان (عج) داده شده است، باشد که روشنای دل مستضعفان و منتظران گردد.
امید دهی گاه به صورت کلّی در قرآن و روایات آمده و گاه به صورت تبیین مصداقهای خاص در منابع اسلامی وارد شده است.
بخش اوّل: در منابع اسلامی، آیات و روایات فراوانی به صورت کلّی بشریت و مستضعفان صالح را به آیندهای روشن امید و نوید داده است که به بخشی از آنها اشاره میشود
الف: قرآن و امید دهی
1ـ بندگان صالح وارثان زمین: قرآن کریم میفرماید:
«و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذّکر انّ الارض یرثها عبادی الصّالحون انّ فی هذا لبلاغاً لقومٍ عابدین؛(2)
ما در کتاب زبور علاوه بر قرآن مجید(یا پس از تورات) نوشتیم که زمین را بندگان صالح و شایسته من در اختیار خواهند گرفت، و همین برای گروه عبادت کنندگان (و آنها که در مسیر بندگی خدا گام برمیدارند) برای رسیدن به اهدافشان کافی است».
جالب این است که در کتاب «مزامیر داود» که امروز جزء کتاب عهد قدیم (تورات) شمرده میشود عین این موضوع به تعبیرات گوناگون دیده میشود:
از جمله: «زیرا که شریران، منقطع خواهند شد و امّا متوکلان به خداوند وارث زمین خواهند شد، هان بعد از اندک مدتی شریر نخواهد بود... اما حکیمان وارث زمین خواهند شد»(3)،
در بخش دیگر میخوانیم «زیرا متبرکان خداوند وارث زمین خواهند شد، امّا ملعونان وی منقطع خواهند شد، صدیقان وارث زمین شده ابداً در آن ساکن خواهند شد»(4)
آیه فوق به صراحت به صالحان و مستضعفان متدیّن، بشارت و امید میدهد که آینده جهان و زمین از آن آنها میباشد. و امام باقر (ع) هم فرمود:
«هُم اَصحابُ المَهدِیّ فی آخَرِ الزَّمانِ؛(5)
بندگان صالحی را که خداوند در این آیه به عنوان وارثان زمین یاد میکند یاران مهدی (عج) در آخر الزمان هستند».


مقاله آشنایی با آلیاژ برنز با word دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله آشنایی با آلیاژ برنز با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آشنایی با آلیاژ برنز با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله آشنایی با آلیاژ برنز با word :
آشنایی با آلیاژ برنز
برُنز، آلیاژی از مس و قلع میباشد. برخی از انواع برنجها برنز هم نامیده میشوند. بطور کلی آلیاژ CU و Sn برنز قلع و در اصطلاح عامیانه برنز نامیده میشود این آلیاژ در زمانهای قدیم در ایران بنام مفرغ مشهور بودهاست اما از لحاظ کلی برنز به آلیاژهای مس به علاوه یک عنصر غیر از روی اطلاق میشود. مانند آلیاژ مس و آلومینیوم که به آلومینیوم برنز مشهور است.یا مس و نیکل که به نیکل برنز مشهور است. بررسی نمودار تعادلی آلیاژ Cu و Sn نشان میدهد که با افزایش عنصر قلع نقطه ذوب کاهش و فازهای گاما و در ساختار ظاهر میگردد
لذا با افزایش عنصر قلع سختی و استحکام آلیاژ افزایش و انعطاف پذیری آن کاهش میابد، لذا برنزهای قلع ریختگی حداکثر 25 قلع دارند علاوه برای به منظور بهبود نرمی از خواص آلیاژ برنز قلع به آن عناصر مختلفی اضافه میشود که مهمترین آنها عبارتند از Zn , Pb , P اضافه نمودن Zn به آلیاژ برنز قلع باعث افزایش سیالیت مذاب و سهولت ریختگری میگردد.
عصر برنز یا عصر مفرغ دورهای در تاریخ پیشرفت بشریاست که در روند آن انسانها بیشتر به فلزکاری دستیازیدند و از شیوههایی برای گداختن مس و قلع و فرایند آلیاژسازی آن و قالبریزی برنز بهرهبردند. عصر برنز بخشی از سامانه سهدورهای در زمان پیش از تاریخ جامعه انسانیاست. دو دوره پیش و پس این دوره در سامانه یادشده عصر سنگ و عصر آهن میباشند. در سامانه یاد شده عصر برنز پس از دوره نوسنگی آغاز میگردد. ولی در بیشتر بخشهای آفریقا که زیر صحرا جای گرفتهاند پس از دوره نوسنگی یکراست عصر آهن آغاز میگردد.
خاستگاه
بر سر اینکه خاستگاه یابش برنز کجا بوده بحثبرانگیز است. شدنیاست که یابش برنزِ قلعی در چندجای مستقل از یکدیگر انجامپذیرفتهباشد. کهنترین جایی که در آن برنز یافت شده است ایران و کشور کنونی عراق میباشند و در هزاره 4 (پیش از میلاد). ولی با این همه ادعای بهرهگیری از برنز در تایلند در هزاره پنجم پیش از میلاد هم شدهاست. برنزهای آرسنیکی در هزاره سوم پیش از زایش مسیح در آناتولی و قفقاز ساختهمیشد. برخی پژوهشگران برنزهای ساختهشده در شمال قفقاز و وابسته به فرهنگ مایکوپ را از نیمه هزاره چهارم پیش از میلاد میدانند که اینگونه میتوان اینها را کهنترین برنزهای ساختهشده در جهان دانست. ولی دیگر پژوهشگران این برنزها را ساختهشده در نیمه هزاره سوم میدانند.
عصر برنز در خاور نزدیک باستان
عصر برنز در خاور نزدیک به سه پاره بخشمیشود:
• عصر برنز آغازین(EBA[1])،3500-2000 (پیش از میلاد)
• عصر برنز میانی(MBA[2])،2000-1600 (پیش از میلاد)
• عصر برنز پایانی(LBA[3])،1600-1200 (پیش از میلاد)
هر یک از دورههای یادشده خود میتواند به زیرردههایی بخششوند،برای نمونه EB I، EB II، EB III و;
متالورژی در آغاز در آناتولی در ترکیه کنونی پاگرفت. سرزمین کوهستانی آناتولی از دید دارایی کانیهای قلع و مس باروراست. مس همچنین در قبرس،مصر،بیابان نقب(در اسرائیل) و ایران در کناره خلیج فارس استخراجمیشد. در آن زمان مس با آرسنیک آمیخته میشد و هنوز هم این فرآیند در آناتولی پایدار است. از راه دریا مس را به مصر باستان و میانرودان نیز میبردند.
عصر برنز آغازین شاهد خیزش شهریسازی به سوی سازماندهی دولتشهرها و اختراع نوشتن شد(دوره اوروک در هزاره پنجم پیش از میلاد). در عصر برنز میانه سیاست جابهجایی مردمان سبب تغییر نقشه خاور نزدیک گردید (آموریها،هیتیها،هوریها،هیکسوسها و شاید بنیاسرائیل). دوره برنز پایانی صحنه جنگ قدرت میان پادشاهیهای نیرومند و خراجگذارانشان بود (مصر باستان،آشور،هیتیها و میتانی). تماس گستردهای با تمدن اژهای پدید آمد که در این میان داد و ستد مس نقش مهمی بازی میکرد. این دوره با واژگونی گستردهای -که اثر بسیاری بر خاورمیانه و مدیترانه خاوری گذاشت- به پایان رسید.
با به پایان رسیدن این دوره عصر آهن در 1200 پیش از میلاد مسیح در آناتولی آغاز گشت،جایی که پیش از آن عصر برنز واپسین را پشت سر گذاشتهبود. گذار به عصر آهن سبب تحولهای گستردهای در خاور نزدیک بود
.
عصر برنز در هند
آغاز عصر برنز در شبهقاره هند همزمان با آغاز تمدن دره سند در 3300 (پیش از میلاد) میباشد. باشندگان دره سند به شیوههایی پیشرفته در متالورژی و فرآوری مس،برنز،قلع و سرب دستیافتهبودند.
عصر برنز در آسیای خاوری
چین
اثرهای برنزی ساختهشده در چین وابسته به فرهنگ ماجییائو(3100-2700 (پیش از میلاد)) از دل خاک بیرونکشیدهشدهاست. با این همه آغاز عصر برنز را در چین از 2100 (پیش از میلاد) همزمان با دودمان شیا میدانند.
آسیای جنوب شرقی
اثرهای برنزی به دستآمده از بانچیانگ در تایلند را وابسته به 2100 (پیش از میلاد) میدانند.
شبهجزیره کره
در شبهجزیره کره در میانه دوره سفالگری مومون رفتهرفته از برنز در ساخت ابزار سود برده شدهاست(تاریخ گمانه زنیشده:700 تا 600 پیش از زایش عیسا).
عصر برنز در کرانه دریای اژه
شمشهای برنزی یافت شده در کرت
تمدن اژهای در عصر برنز شبکه بازرگانی دوربردی را فراهمآورده بود. این شبکه قلع و زغال چوب را به قبرس میفرستاد،درآنجا مس استخراج میشد و با گداختن آن به یاری زغال چوب و آلیاژسازیش با قلع برنز به دست میآمد.
عصر برنز در اروپا
اروپای مرکزی
جنگافزار و زیورهایی از عصر برنز
عصر برنزآغازین در اروپای مرکزی در فرهنگ اونهتیس در 1800 تا 1600 (پیش از میلاد) بود که فرهنگ یادشده خود به زیرشاخههایی بخش میشد. در عصر برنز میانی در 1600 تا 1200 (پیش از میلاد) فرهنگ تومولوس جایگزین فرهنگ پیشین شد و ویژگی این فرهنگ در به خاکسپاری مردگان بود. در خاور عصر برنز آغازین همدوره با فرهنگ ماکو در مجارستان بود که فرهنگ یادشده در آینده جای خود را به فرهنگهای اوتومانی و گیولاوارساند داد.
