بسی دانشمند که دنیا نابودش کرده است . [امام علی علیه السلام]
 
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 5:6 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 مقاله زنـدگینامه امام رضا ع با word دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله زنـدگینامه امام رضا ع با word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله زنـدگینامه امام رضا ع با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله زنـدگینامه امام رضا ع با word :

زندگینامه امام علی بن موسی الرضا علیه السلام
مقدمه :
امام علی ‌بن موسی‌الرضا علیه‌السلام هشتمین امام شیعیان از سلاله پاک رسول خدا و هشتمین جانشین پیامبر مکرم اسلام می‌باشند.
ایشان در سن 35 سالگی عهده‌دار مسئولیت امامت ورهبری شیعیان گردیدند و حیات ایشان مقارن بود با خلافت خلفای عباسی که سختی‌ها و رنج بسیاری رابر امام رواداشتند و سر انجام مامون عباسی ایشان رادرسن 55 سالگی به شهادت رساند.دراین نوشته به طور خلاصه, بعضی ازابعاد زندگانی آن حضرت را بررسی می نماییم.
نام ،لقب و کنیه امام :
نام مبارک ایشان علی و کنیه آن حضرت ابوالحسن و مشهورترین لقب ایشان رضا به معنای خشنودی می‌باشد. امام محمدتقی علیه‌السلام امام نهم و فرزند ایشان سبب نامیده شدن آن حضرت به این لقب را اینگونه نقل می‌فرمایند : خداوند او را رضا لقب نهاد زیرا خداوند در آسمان و رسول خدا و ائمه اطهار در زمین از او خشنود بوده‌اند و ایشان را برای امامت پسندیده اند و همینطور ( به خاطر خلق و خوی نیکوی امام ) هم دوستان و نزدیکان و هم دشمنان از ایشان راضی و خشنود بود‌ند.
یکی از القاب مشهور حضرت عالم آل محمد است . این لقب نشانگر ظهور علم و دانش ایشان می‌باشد.جلسات مناظره متعددی که امام با دانشمندان بزرگ عصر خویش, بویژه علمای ادیان مختلف انجام داد و در همه آنها با سربلندی تمام بیرون آمد دلیل کوچکی براین سخن است، که قسمتی از این مناظرات در بخش جنبه علمی امام آمده است. این توانایی و برتری امام, در تسلط بر علوم یکی از دلایل امامت ایشان می‌باشد و با تأمل در سخنان امام در این مناظرات, کاملاً این مطلب روشن می‌گردد که این علوم جز از یک منبع وابسته به الهام و وحی نمی‌تواند سرچشمه گرفته باشد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 5:5 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 تحقیق احساس درد با word دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق احساس درد با word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق احساس درد با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق احساس درد با word :

احساس درد
مقدمه
بسیاری از ما شاید در موقعیتهای مختلفی تجاربی از درد داشته‌ایم. تجاربی که بسیار ناخوشایند هستند و واکنشهای مختلفی را در ما ایجاد می‌کنند. برخی افراد بین انواع مختلف درد تفاوت قائل می‌شوند و برخی انواع درد را شدیدتر و آزار دهنده‌تر می‌دانند. مثل دندان‌درد برای برخی افراد و یا سردرد برای عده‌ای دیگر. در هر حال شدت آن کم باشد یا زیاد به عنوان یک عامل مزاحمی شناخته می‌شود که برای فرد قابل تحمل نبوده و از اینرو به دنبال راهکارهایی بر می‌آید تا به رفع آن نائل شود. علاوه بر اینکه درد خود غیر قابل تحمل بوده و در اغلب موارد جنبه‌های مختلفی از زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از آن جهت که به عنوان یک علامت برای بیماری به شمار می‌رود قابل توجه است. از آن جهت است که فرد به دنبال رفع آن بر می‌آید و مساله را با احتیاط و دقت بیشتری مورد بررسی قرار می‌دهد. در تعریف انگیزه گفته می‌شود که عاملی است که فرد را به انجام یک عمل یا فعالیت وا می‌دارد و در واقع نیرویی است که به اعمال فرد جهت می‌دهد. از آنرو که درد به عنوان یک منبع نیرو دهنده یک رفتار در انسان است، رفتاری که او را به رفع علت درد یا کنترل درد می‌دارد یک انگیزه به شمار می‌رود. علاوه بر محرکات خوشایند مثل آرزوها و امیال یا مثلا یک شیرینی خوشمزه ، یک عامل انگیزشی به حساب می‌آیند که فرد برای رسیدن به آنها تلاش می‌کند. با بروز درد فرد به تلاش و تکاپو دست می‌زند تا از محرک آزارنده درد یا علت آن رها شود.
سیر تاریخی درد
عقاید مربوط به درد و تاثیرات آن در فرهنگهای غربی در طول قرون مختلف تحولات چشم گیری داشته است. در قرون وسطی افراد ارتشی آن را به عنوان یک سرپیچی و توهین می‌دانستند و آنرا صفتی زنانه قلمداد می‌کردند. ولی الهیون درد را نشانه‌ای از مجازات و تادیب آسمانی (مربوط به خدا) می‌دانستند. تا قرن 13 میلادی رنج حضرت عیسی برای تمام کسانی که به کلیسا می‌رفتند موضوع محوری شده بود. در این زمان این ایده شکل گرفت که ، درد چیزی است که باید درمان شود یا تسکین یابد. درد به عنوان بخش مهمی از مسائل و مشکلات زندگی مورد توجه قرار گرفت و در ردیف بیماریهای مهمی مثل آنفلوآنزا و سینه پهلو قرار گرفت که همان اندازه قابل توجه به نظر می‌رسید.
عوامل موثر بر احساس درد
درد به عنوان یک تجربه حسی و عاطفی در نظر گرفته می‌شود، که ممکن است با یک ناراحتی واقعی جسمی همراه باشد و یا ممکن است چنین همراهی وجود نداشته باشد. این تعریفی است که برای درد ارائه می‌شود و آنرا یک تجربه ذهنی معرفی می‌کند که می‌تواند تحت تاثیر عوامل جسمانی یا حتی عوامل روان شناختی بوجود آمده باشد. یا تحت تاثیر عوامل دیگری شدت و ضعف آن متفاوت باشد.
عوامل جسمانی درد
ناراحتیها و مشکلات جسمانی اغلب با نشانه‌های مختلفی بروز می‌کنند. درد یکی از آن دسته از علائمی است که وجود یک مشکل جسمی را نشان می‌دهد. مثل دندان دردی که می‌تواند نشانی از وجود عفونت در ریشه دندان باشد. سردرد ، درد معده ، دردهای ناحیه چشم و ... علاماتی برای وجود مشکل در آن ناحیه می‌باشند، که ویژگی آگاهی دهنده و خبر دهنده برای فرد هستند که در آن ناحیه مشکلی وجود دارد که مستلزم توجه و رفع مشکل است.
عوامل روان شناختی
گاه دردهایی مشاهده می‌شود که هیچ علت جسمانی مسبب آنها نیستند. هر چند از لحاظ روانشناختی این نوع از دردها نیز حاوی پیامی هستند، اما پیام آنها مربوط به وجود یک مشکل جسمانی نیست. بلکه اغلب یک پیام روانشناختی مثل جلب توجه ، جلب حمایت ، اعتراض به شرایط موجود و ... در کار است. مثل دردهای شکمی که اغلب در کودکان سالهای اولیه دبستان دیده می‌شود و به منظور اجتناب از رفتن به مدرسه بکار برده می‌شوند. هر چند در این دسته از دردها درد واقعی وجود ندارد، اما دسته‌ای از دردهای روانشناختی نیز وجود دارند که فرد واقعا احساس درد و ناراحتی می‌کند، در حالیکه آزمایشات و معاینات مختلف هیچ نوع مشکلی را در آن ناحیه تایید نمی‌کنند. سردردهای میگرنی را نیز معمولا جزو این نوع دردها طبقه‌بندی کرده‌اند و هر چند عده‌ای معتقدند که تغییرات در رگهای خونی موجب این سردردها می‌شود، اما تحقیقات نشان می‌دهد که معمولا عامل روانشناختی در کار است و این تغییرات رگهای خونی سردرد است نه علت آن درد عضو خیالی (مثل کسی که پایش قطع شده ، ولی احساس درد در ناحیه انگشتان پا که وجود ندارند می‌کند) و درد خارج از محل ضایعه یا آسیب نیز گاه در این طبقه قرار می‌گیرد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 5:5 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 تحقیق زنان و استرس با word دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق زنان و استرس با word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق زنان و استرس با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق زنان و استرس با word :

وندی مور - ترجمه زینب همتی: بریتانیا کشوری است که در آن سمت نخست وزیری به زنی تعلق داشته و در رأس سازمان مخفی آن و همچنین در زمینه علوم فضا یک زن عهده دار مقام ریاست است. ممکن است که شما هم به برابری و تساوی زنان و مردان معتقد باشید اما زمانی که بدانید تمام این مسائل باعث استرس می شوند ممکن است در این مورد تجدید نظر کنید.بیشتر تحقیقات نشان می دهد که اکثر زنان و مردان از استرس شکایت می کنند. اما عوامل استرس زا در زنان و مردان متفاوت بوده، عکس العمل آنها نیز در برابر فشار و استرس متفاوت است. عاقلانه به نظر نمی رسد که طبق روش های قدیمی یعنی ایستادگی و پایداری در برابر مشکلات- با استرس روبه رو شویم.

زنان و استرس

زنان در زندگی روزمره بیشتر از استرس ها صحبت می کنند و به طور کلی دو برابر بیشتر از مردان برای نگرانی، اضطراب و افسردگی به روانشناس مراجعه می کنند. اما چرا واقعاً زنان از استرس رنج می برند؟ متخصصان معتقدند که زندگی مدرن مهم ترین عامل استرس است و زنان نیز با وجود خلق و خوی آرامی که دارند بهتر از مردان از عهده استرس ها بر می آیند.امروزه بیشتر زنان کار می کنند. در حقیقت در دهه های اخیر کار اجباری در بین زنان و دختران جوان افزایش چشمگیری داشته است و از سال با افزایش کار زنان، کار مردان کم تر شده است. / میلیون زن در مقابل / میلیون مرد. از اینرو ظاهراً استرس از زمان مدرنیزه شدن به وجود آمده است. البته باید توجه داشت که در بین زنان کارگر تعداد زیادی از آنها مسئول نگهداری بچه ها، کار خانه و نگهداری از خویشاوندان خود هستند. در حدود / میلیون تن از زنانی که کار می کنند کودکان زیر سال دارند و این نشان می دهد که فشار بر روی زنان از چند جهت است. زنان اغلب می خواهند که بر سرنوشت خود چیره شوند زیرا آنها به طور طبیعی به معنای هر چیزی بیشتر فکر می کنند و بهتر از مردان امور را کنترل می کنند در حالی که مردان اغلب بر روی کار با دستانشان متمرکز می شوند. به هرحال دلایل مختلفی برای ایجاد استرس در زنان وجود دارد.

از عوامل موثر در ایجاد استرس در زنان می توان به نکات زیر اشاره کرد:
- آبستنی: می تواند زنان را با یک تنش بزرگ روبه رو کرده و دلواپسی هایی در مورد تولد بچه و مادر بودن ایجاد کند. تحقیقاتی که در یک بیمارستان در لندن بر روی نوزادان مادرانی که سن کمی دارند و از طرفی زایمان زودهنگام انجام داده اند نشان می دهد که این نوزادان از رشد کمی برخوردار بوده و هورمون کورتیزولی که از مادران مضطرب به جنین منتقل می شود باعث می شود که این نوزادان مستعد استرس شوند.

- نگهداری از کودک جدید: برای هر مادری، نگهداری از نوزاد بسیار اعصاب خردکن و استرس زاست. بخصوص اگر این مادر تنها بوده یا با همسرش مشکل داشته و یا اینکه پول کافی نداشته باشد. این نوع استرس اغلب منجر به افسردگی مادر می شود. معمولاً از هر زن / زن به این نوع افسردگی مبتلا می شود. به همین دلیل متخصصین علم استرس توصیه می کنند که مادران پس از تولد نوزادانشان برای اطمینان از سلامتی خود حتماً با یک روانشناس مشورت کنند.
- نگهداری و مراقبت از دوستان و خویشاوندان بیمار و یا پیر- نگهداری مکرر و پی در پی- در بریتانیا / میلیون نفر از دوستان و خویشاوندان ناتوان خود نگهداری می کنند که در بیشتر مواقع این وظیفه بر عهده زنان است.
- محرومیت و یا سوگواری: از دست دادن هر کسی می تواند باعث استرس شود و به ویژه مرگ که باعث افسردگی است. طبق تحقیقات جدید زنان و مردان بعد از، از دست دادن مونس خود نشانه های بیماری یا حمله قلبی را نشان می دهند.البته با وجودی که زنان با انواع فشارها روبه رو می شوند اغلب بهتر از مردان عکس العمل نشان می دهند. زنان در هنگام صحبت کردن و ارتباط داشتن با دوستانشان و یا پدر و مادرشان احساس شادی می کنند و در زمان فشارهای روانی هم بیشتر از خود مراقبت می کنند، بیشتر از مردان به پزشک مراجعه می کنند و درباره مشکلاتشان صحبت می کنند و این بسیار مهم است که هر کسی بتواند بعضی از استرس ها را تحمل کند و علت وقوع مشکلات را بپذیرد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 5:5 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 تحقیق قدرت سیاسی با word دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق قدرت سیاسی با word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق قدرت سیاسی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق قدرت سیاسی با word :

آنچه که اذهان عمومی از کلمه سیاست تلقی دارد ، مکر و خدیعه و پشت پا زدن به فضایل انسانی و نوار میس الهی جزو انصار سیاست بوده است ملاک این قضاوت ازهان عمومی حکامی است که تاکنون بر بشریت حکم می خوانده اند . بی شک علی بن ابیطالب (ع) از چهره های معدد و استثنایی تاریخ است که آیین نامه سیاسی اش را مکتب عرفان و فضایل و کرامات انسانی پی می افکند . این شیوه و سیره (سیاست ) گرچه برای آن حضرت گران تمام شد و عناصر بسیاری از فرست طلبان زمان ویانیان زمین را به مقابله با وی وا داشت و منشاء مشکلات بسیار و درگیری های فراوان و رنجها و شکنجه های روحی برای او شد ، ولی از سوی دیگر این خود ترسیم خط فضیلتی بود که در تاریخ سیاست بتواند الگو و شاخص برای بشر باشد که طبعاً بهای سنگینی را در ازای آن باید پرداخت .
قدرت به عنوان امانت
قدرت و انعطاب
قدرت به عنوان یک حق
قدرت مشروع و نامشروع

اهمیت وجود سیاست و حکومت
جوامع مدنی شامل قدرت های متفاوت اجتماعی است . اما آنچه این قدرتها را در یک جا گرد هم آورده و روابط آن ها را نظم می بخشد و بر اجرای قوانین میان ان ها نظارت می کند قدرت سیاسی است . به طور قطع ، بدون وجود قدرت سیاسی ، جوامع مدنی توانایی حفظ خویش را نخواهند داشت و به زودی دچار از هم گسیختگی خواهند گردید . حضرت علی (ع) می فرماید . (هیچ جامعه ای قوام نمی یابد مگر به وسیله تدبیر ، و چاره ای جز وجود حکومت نیست .»
به وسیله قدرت سیاسی است که می توان حتی را بر پا داشت و باطلی را میراند ، نشانه های دین را بر پا ساخت ، شهرها را آباد نمود و کار مردم را اصلاح کرد ، و بطور کلی حیات اجتماعی انسان را از یک طرف حفظ نمود و از طرف دیگر ، به سمت هدایت ، کمال و رستگاری برد . بناراین قدرت سیاسی ، قدرتی بس توانا و کاراست ، اما مهمترین گام در جهت کمال توانایی قدرت سیاسی ، برخورداری از مشروعت الهی و مردمی است .
(امتی که با داشتن یک هدف مستقل الهی در مسیر تکامل گام بر می دارد به ناچار باید رهبری تمسک جوید ، رهبری که تبلوری از آرمان الهی و مورد قبول و پذیرش و الگو و سند تحرک و پویایی وی باشد . حضرت علی (ع) می فرمایند : « نقش زمامدار نسبت به ملت همانند رشته ای است که مهره ها را گرد هم آورده و به یکدیگر پیوند می دهد ، پس اگر رشته بگسار دانه ها از هم می باشد و هرگز تمام آنها گرد نمی آید.»
امام با این تشبیه بسیار ساده و جالب خاطر نشان می سازد که وحدت امت ، که اساس هویت ، قوام و استقلال ان است ، بستگی به وجود تیم و سرپرستی دارد که به دور از اختلاف نظر ها وجه ای از عوامل تفرقه و تبعیض ، امت را در یک محور بنیادی گرد آوری و متشکل ساخته و از تشت و تفرق ، که اولین نقطه آسیب پذیری است مصونیت دهد . طبیعی است که چنین توفیقی برای هر زمامدار حاصل نمی آید ، بلکه زمامداری صالح باید ، تا با توجه به رمز وحدت و با اهتمام به پر کردن شکافها و در هم ریختن دیوار های تبعیض ، جاده اتحاد و همبستگی است را در پرتو مکتب توحید هموار سازد .
قدرت یکی امانت الهی
یکی از ویژگیهای بارز قدرت ، امانت بودن آن است ، قدرت اصالتاً متعلق به شخص خاصی نیست و هیچ کس حق مالکیت نسبت به آن ندارد . تداول و در گردش بودن ان دلیل بر این عدم مالکیت ذاتی است . بنابر این تنها خداوند است که مالکیت تام نسبت به آن دارد و قدرت را بصورت امانت به حاکم واگذار می کند . در یک جامعه یکتا پرست در غیر این صورت ، یعنی در حالتیکه حاکم قدرت خود را از طرق دیگر بدست آورد ، مسلماً مشکلات متعددی در راه حکومتش بروز خواهد نمود . شکل واضح این مشکلات به هنگام ایجاد تنش میان مردم و حاکم قابل مشاهده است . عدم اطمینان و اعتماد قلبی مردم از چنین حکومتی ، پایه های نظام را سست می نماید . این امر باعث می شود تا حاکم هزینه های فراوانی را با استفاده از ابزار های تشویق و تنبیه به جهت کنترل جامعه در سطحی گسترده متحمل شود . البته بطور مسلم هیچگاه با این وسایل نمی توان حس اعتماد و اطمینان مردم را بعنوان مهمترین عناصر ثبات در یک حکومت ، بدست آورد . امام علی در موارد متعددی به مسئله امانت بودن قدرت شااره می نماید و به کار گزاران خود ، آنرا متذکر می شود هنگامی که سخن از تشویق کار گزار است با گفتن این جمله که امانت را خوب بجای آوردی . آنها را تشویق می کند ، و به هنگام عتاب ، آنان را با این جمله که «امانت خود را از دست داده ای » مورد سرزنش قرار می دهد .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
سه شنبه 95 شهریور 30 , ساعت 5:5 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 بررسی و مقایسه کارایی شیوه های انتخاب مدیران با word دارای 30 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی و مقایسه کارایی شیوه های انتخاب مدیران با word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 


((فهرست مطالب))

مقدمه         1
بیان مسئله و اهمیت موضوع         2
اهداف پژوهش و علت انتخاب موضوع        4
سئوالات تحقیق        5
فرضیات تحقیق        6       
اهداف سازمان آموزشی       8
مفهوم وتعریف مهارت های انسانی        8
محاسن تامین نیرو از خارج       10
شیوه های انتخاب       10
هدف روابط انسانی       11
موانع و مشکلات تغییر و نوآفرینی در سازمانها       12
پژوهش یا روش تحقیق       13
تجزیه و تحلیل داده های آماری      15   
خلاصه      20
نتیجه گیری       22
موانع و محدودیتهای تحقیق      23
پیشنهادها     24
منابع و مآخذ      26


مقدمه
مسئولیت و رسالت تحولات فرهنگی به طور مستقیم بر دوش آموزش و پرورش سنگینی می کند چرا که تمامی نیروهای از سیستم آموزش و پرورش تغذیه شده و به بازار جامعه وارد می شوند از اینرو آموزش و پروش در تمامی جوامع نقش و رسالت حیاتی به عهده دارد که عملکرد آن با نظام های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در تعامل می باشد و به تبیر دیگر آموزش و پرورش دارای اهداف معنوی و اقتصادی است و سعی دارد افراد را جهت تحقق آن اهداف، تربیت نماید.
اهمیت عمده نهاد آموزش و پرورش در نقش اجتماعی آن نهفته است چرا که ضمن آماده نمودن فرد جهت رفع نیازهای مادی و معنوی خود، او را در کمک به مرتفع نمودن حوای جمع نیز آماده        می کند. در این راستا مدارس به عنوان رکن اصلی سازمان عظیم تعلیم و تربیت در تحقق اهداف مذکور جامعه تلاش می کند که امروزه در زمره مهمترین عوامل ایفاگر نقش انسان سازی به شمار  می آیند و به عنوان یک واقعیت اجتماعی، ارتباط مستمر و همه جانبه با جامعه پیدا می کنند.
امروزه نظام آموزشی در هر جامعه ای، از نظر بودجه ای که به آن تعلق می گیرد و تعداد افرادی که در آن به فعالیت مشغولند و با آن سرو کار دارند، به وسیع ترین و فراگیرترین سازمان و تشکل مبدل شده است. کیفیت کار این نظام که خود ناشی از کیفیت مدیریت حاکم بر آن است به نوبه خود بر کیفیت جامعه و سازمان های درون آن اثر دارد.
در چند دهه اخیر به علت توجه به کیفیت آموزشی، مسائل برنامه ریزی و مدیریت و شیوه انتخاب آن که قبلاً مسائل پیش پا افتاده تلقی می شدند از اهمیت خاصی برخوردار شدند، در نتیجه جهت دستیابی به کیفیت و کمیت آموزش و پرورش، نیاز به برنامه ریزی در جهت تربیت و تامین مدیران شایسته و اثر بخش در سطوح مختلف آموزشی مورد تاکید فراوان و روز افزون است نظامهای آموزشی به مرور پی می برند که در شرایط پیچیده سازمانهای امروزی، بدون توجه به مدیریت و رهبری و شیوه انتخاب مدیران، قادر نخواهند بود پاسخگوی مسئولیتهای فراینده خویش باشند از این رو برای مقابله با مسائل و معضلات در آموزش و پرورش، ضروری است که نسبت به امر مدیریت و شیوه اتخاب مدیران سطوح مختلف حساسیت نشان داده و مطابق با اهداف برنامه ریزی نمود.
پژوهش حاضر به مقایسه کارآمدی مدیرانی که از معلمی ارتقاء یافته اند با مدیرانی که از مشاغل اداری آمده اند در سطح مقاطع تحصیلی راهنمائی و متوسطه شهرستان مرند می پردازد.
در واقع این پژوهش ارتباط بین شیوه های انتخاب مدیران (از معلمی به مدیری- از مشاغل اداری به مدیریت) و کارائی را مورد بررسی قرار می دهد. در این پژوهش، دو گروه مدیریت در پنج محور به برخورداری از مهارت انسانی، رضایت شغلی کارکنان، استقبال از تغییرات و نوآوریها اهمیت به آموزش کارکنان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مورد مقایسه قرار  می گیرند.

بیان مسئله و اهمیت موضوع:
نظر به اینکه آموزش و پرورش تربیت کننده نسلهای متخصص کارآمد جامعه بوده است و از طرفی نظام آموزشی مخصوصا مدیریت آموزش نقش محوری را در آن باز می کند شایسته است که به شیوه انتخاب مدیران و پی آمدهای آن توجه مبذول شود.
آموزش و پرورش که دارای اهداف معنوی و اقتصادی است و سعی دارد که فرد را در تحقق آن هدفها به فعالیت نهادی وا دارد، امروزه در بیشتر جوامع از اهمیت خاصی برخوردار است.
اهمیت عمده نهاد آموزش و پرورش در نقش اجتماعی آن نهفته است. این نقش با دادن یک سری دانستنی های ناشی شده از فرهنگ جمعی به فرد، برآورد می شود. بدین نحوه تعلیم و تربیت ضمن دادن آمادگی به شخص خهت رفع نیازهای مادی و معنوی خود، در کمک به رفع نیازهای جمعی نیز او را آماده می سازد. پس مدارس که به منزله رکن اساسی سازمان عظیم تعلیم و تربیت رسمی و به عنوان پرجمعیت ترین مرکز آموزشی، در تحقق اهداف مذکور کوشش می کنند، امروزه در زمره مهمترین عوامل ایفاگر نقش انسان سازی به شمار می رود و به عنوان یک واقعیت اجتماعی، ارتباطی مستمر با جامعه پیدا می کند.
نگاهی گذرا به مجموعه فعالیت های این مرکز، مسائل و مشکلات را آشکار می سازد که مهمتر از همه افت تحصیلی، و ترک تحصیل قبل از اتمام دوران کامل تحصیل، انفجار و تقاضا برای آموزش و پرورش، ناکارآیی فارغ التحصیلان این مرکز به عنوان محصول و بازده نظام آموزش و پرورش و ناتوانی اکثر مدیران در حل مسائل و مشکلات آموزشی است(1).
 با گسترش روز افزون علوم و فنون و پیچیده تر شدن شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه، این ضرورت بیش از پیش احساس می شود که برای برخورد مناسب با مسائل و مشکلات آموزشی و تلاش برای حل آنها باید با استفاده از شیوه های جدید و بدیع انتخاب مدیران و بهره برداری از حداکثر توانائی های علمی، شیوه های مدیریتی خود را تکامل و توسعه بخشید.(2)
مطالعه و پژوهش درباره مدیریت و شیوه های انتخاب آن از ضروریات جوامع در حال توسعه است و این ضرورت در مقوله تعلیم و تربیت دو چندان می شود زیرا اساس پیشرفت در گرو تربیت نسل کارآمدی است که سرنوشت امور را بدست می گیرند و تحقق اهداف آموزش و پرورش در گرو مدیریت و رهبری کارآمد است و بر اساس مطالعات و تحقیقات گذسته کارآمدی مدیران تحت تأثیر عوامل متعددی منجمله شیوه انتخاب، دانش تخصصی و مهارت انسانی می باشد و این امر می تواند وی را در برقراری ارتباطات انسانی و ایجاد محیطی مطلوب برای کار رضایت و توانمندی های شغلی، توانایی در ایجاد نوآوری و تغییر، تشویق و هدایت دبیران به شرکت در دوره های آموزشی و فراهم آوردن امکانات آموزشی مورد نیاز جهت رشد علمی و آموزشی ایشان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نشان دهد(3).
در این پژوهش مسئله اینست که آموزش و پرورش از چه شیوه انتخاب مدیران استفاده کند که به نو مطلوب از شایستگس ها، استعدادهای کاری دبیران در جهت حل معضلات آموزشی استفاده کند. به عبارتی دیگر مسأله اینست که کارآمدی کدام گروه مدیریت (معلمی به مدیری- مشاغل اداری به مدیری) در زمینه برقراری روابط انسانی، افزایش رضایت شغلی، ستقبال از نوآوری و تغییرات، ایجاد زمینه آموزشی و پیشرفت تحصیلی بیشتر است.

 

منابع و مآخذ
1- عسگریان – مصطفی- سازمان مدیریت آموزش و پرورش- انتشارات امیر کبیر- 1369 ص 9.
2- امین فر- مرتضی- افت تحصیلی یا اتلاف در آموزش و پرورش- فصلنامه تعلیم و تربیت 1365 .
3- عمادزاده- مصطفی- مباحثی از انتقاد آموزش و پرورش (اصفهان)- جهاد دانشگاهی 1372 ص 52.
4- رضائیان- علی- مدیریت رفتار سازمانی- انتشارات دانشگاه تهران- 1372- ص 332.
5- رابینز- استیفن- رفتار سازمانی- دفتر پژوهش های فرهنگی- تهران77- ص10.
6- سعیدی- رحیم- فصلنامه مدیریت در آموزش و پرورش- دفتر بهبود مدیریت- دوره 4 شماره 15 ص 56.
7- سید جوادین- سید رضا- برنامه ریزی نیروی انسانی- انتشارات دانشگاه تهران- 1373 ص 182.
8- الوانی- سید مهدی- مدیریت عمومی- نشرنی- چاپ سوم- 1369- ص279.
9- میرکمالی- سید محمد- رهبری و مدیریت آموزشی- انتشارات رامین – صفحه 15
10- عسگریان – مصطفی – سازمان و مدیریت آموزش و پرورش – انتشارات امیرکبیر صفحه 9
11- اختری – عباس علی – مدیریت علمی مکتبی از دیدگاه اسلام سازمان تبلیغات اسلامی – 1369- صفحه 32
12- بست – جان- روش تحقیق در علوم تجربی- ترجمه نرگس طالقانی و حسن پاشاشریفی ، تهران انتشارات رشد- 1366- صفحه 33

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   66   67   68   69   70   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ