
مقاله بررسی نقش شهرمشهد در ساختار مجموعه شهری مشهد از ابعاد مختلف اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی با word دارای 89 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی نقش شهرمشهد در ساختار مجموعه شهری مشهد از ابعاد مختلف اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی نقش شهرمشهد در ساختار مجموعه شهری مشهد از ابعاد مختلف اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی نقش شهرمشهد در ساختار مجموعه شهری مشهد از ابعاد مختلف اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی با word :
مجموعه شهری (CONURBATION) به گستره وسیعی اطلاق می شود که از گسترش و پیوند شهرها و شهرک های متعدد بوجود می آید . به گونه ای که در عین پیوند کالبدی معمولا موجودیت جداگانه خود را حفظ می کنند .
به عبارت دیگر مجموعه شهری یک محدوده فضایی است متشکل از یک یا چند شهر اصلی و کانونهای جمعیتی , تولیدی و خدماتی پیرامون آنها که دارای روابط اقتصادی , اجتماعی و کالبدی – فضایی بصورت متقابل , مستقیم , مستمر و فزاینده با یکدیگر بوده و بازار واحدی از سکونت , اشتغال , خدمات و ظرافت را تشکیل می دهند .
2-1- تعیین شاخصهای تبیین مجموعه شهری در جهان:
امروزه رویکرد ها و نگرشهای پایه در زمینه تعیین مجموعه های شهری از رویکرد مناطق همگن به سمت مناطق عملکردی قول یافته است .
در رویکرد مناطق عملکردی , متغیر اصلی بر روابط استوار است و لزوما همگنی و تجانس وجود ندارد . در مورد مرزهای منطقه عملکردی سه نکته مهم وجود دارد
الف) عدم ثبات و متغیر بودن مرزها
ب) عدم قطعیت عینی و کالبدی مرزها ( ملاحظات روانی _ فرهنگی و اجتماعی )
ج) عدم انطباق مرزهای عملکردی با مرزهای قراردادی سیاسی و اداری
3-1- روشهای عمده تعیین شاخصهای مجموعه شهری :
مهمترین روشهای تعیین شاخصهای مجموعه شهری عبارتند از :
الف) روشهای کمی مبتنی بر مدل جاذبه
ب)روشهای تحلیل جریان (انواع جریانهای اقتصادی , اجتماعی , جمعیتی , سیاسی , خدماتی و اداری )
ج) روشهای جغرافیایی و کالبدی _ فضایی
د) روشهای اقتصادی
بررسی و تحلیل روشهای مختلف نشان می دهد که هیچ کدام از این دیدگاهها و روشها برتری ذاتی ندارند و هر کدام از جهات و یا در موارد خاص مفیدند . در واقع هر کلانشهر و مجموعه شهری با توجه به شرایط ویژه خود می بایست از ارزشهای متناسب با شرایط فوق استفاده نماید .
در این میان به نظر می رسد که رویکرد روشهای تلفیقی از توان بیشتری در مقایسه با روشهای مذکور برخوردار باشد . نظیر تلفیق عوامل جمعیتی , اقتصادی و مسکن و یا تلفیق الگوی کاربری زمین , حمل و نقل و سیستم محیطی
2_ تعریف و شاخصهای تبیین مجموعه شهری در ایران :
انتخاب روش و شاخصهای تبیین محدوده مجموعه شهری ,بستگی ویژه ای به شرایط خاص هر فضای شهری در ایران دارد و از امکانات و محدودیتهای این فضا , همچنین گرایشات ذهنی برنامه ریزان تبعیت می کند با توجه به این رویکرد عمومی , شاخص های تبیین مجموعه شهری را باید به دو دسته شاخصهای اصلی و شاخصهای فرعی تقسیم کرد . شاخصهای اصلی برای نهادهای مرکزی و برنامه ریزی کلان به کار می آیند و شاخصهای فرعی در سطح منطقه ای و محلی یا برخی از مقولات ویژه اقتصادی یا اجتماعی و فرهنگی مطرح می شوند که به شغل ، خریدهای روزانه و غیره مربوط می شود و کارکردهای محلی داشته یا برای یک نهاد خاص مفیدند .
در جدول زیر چکیده نظریات و پیشنهادات طرح تعریف مجموعه های شهری در مورد معرفی شاخصهای تعیین مجموعه های شهری در ایران ارائه شده است . ( طرح مجموعه شهری تهران ؛ فرنهاد، ج1 : 60 )
3 _ مختصری بر معرفی و تبیین عملکردی مجموعه شهری مشهد :
ناحیه مشهد( مجموعه شهری مشهد ) مشتمل بر شهرستانهای مشهد , فریمان و چناران است که قریب به 20 هزار کیلومتر مربع معادل 8 درصد مجموع سه استان خراسان رضوی , شمالی و جنوبی وسعت دارد , در استان خراسان رضوی واقع است . بر اساس آخرین اطلاعات منتج از سرشماری سال 1375 , جمعیت ناحیه بالغ بر دو میلیون و چهارصد هزار نفر است که بیش از 40 درصد از جمعیت استان خراسان پیش از تقسیم را در بر می گیرد . هم اکنون نزدیک به 80 درصد جمعیت ناحیه در کانونهای شهری آن و عمدتا در شهر مشهد و 20 درصد بقیه در کانونهای روستاییان به سر می برند . بنابراین از ویژگی های بارز شهر مشهد سهم نسبی بالای جمعیت ( بویژه شهرنشین ) نسبت به سایر نواحی است . علاوه بر آن تراکم نسبی جمعیت در ناحیه مشهد حدود 122 نفر در هر کیلومتر مربع است که بدون شک از این نظر در میان نواحی استان خراسان از تراکم بسیار بالایی برخوردار است
به این ترتیب مجموعه شهری مشهد از نظر اجتماعی _ اقتصادی و فرهنگی و ... دارای ساختار متفاوت و خاص است که آن را از سایر نواحی متمایز می کند . این تمایزات بیان کننده توانها و تنگناهاست که شرح آن به صورت زیر آمده است :
_ به دلیل تمرکز انواع خدمات در کانون شهری مشهد(اداری ,فرهنگی،آموزشی، بهداشت و درمان و ... ) ناحیه مشهد ارائه دهنده انواع خدمات در سطح استان محسوب می شود .
_ ارائه خدمات سطح برتر و وجود خدمات و تسهیلات شهری در ناحیه مشهد , خود عامل مهمی در جذب جمعیت بویژه در نقاط شهری و بطور مشخص شهر مشهد قلمداد می شود .
_ بررسی های اولیه ساختار اقتصادی مجموعه شهری مشهد نشان دهنده آن است که این ناحیه به دلیل تمرکز جمعیت و فعالیت , زیر ساختها و ... بیشترین تعامل اقتصادی نواحی داراست . به این دلیل بیشترین فعالیتهای اقتصادی از نظر تولید . توزیع و مصرف در مجموعه شهری مشهد صورت می پذیرد . _ از نظر طرحها و اقدامات توسعه ناحیه مشهد مرکز توجه اقدامات برنامه ریزی توسعه و تجهیز فضایی محسوب می شود. عمران و توسعه ناحیه مشهد مشتمل بر طرحها ی مرتبط با منابع طبیعی , انرژی , فعالیتهای تولیدی , عمران شهری و روستایی , راه و ترابری , آموزش بهداشت و درمان , فرهنگ , خدمات گردشگری و ورزشی است که عمدتا بر پایه کمبودهای ناحیه بوده و شهرهای مشهد , چناران و فریمان را بطور خاص آماج خود قرار داده است . اگر چه از مهمترین طرحهای توسعه شهری بویژه شهر مشهد در رده اول قرار گرفته است .
_ از نظر ارتباط ناحیه مشهد با نواحی همجوار باید در نظر داشت که ارتباط اخیر دارای حوزه های متنوع و دامنه های متعدد است . حوزه های ارتباطی ناحیه مشهد با نواحی همجوار ( ناحیه قوچان , سرخس , نیشابور , تربت جام و حیدریه ) شامل ارتباط سیاسی اداری , فرهنگی , آموزشی , درمانی , بازرگانی , گردشگری و اقتصادی است . حوزه های اخیر دامنه های متفاوتی را از نظر نحوه عملکرد ناحیه مشهد مشخص می کند . لیکن پر واضح است که ارتباط ناحیه مشهد با نواحی همجوار و نیز سایر نواحی بسیار پررنگ و بی بدیل بوده و از شهرت خاصی برخوردار بوده است . تجلی بارز ارتباط ناحیه مشهد با نواحی همجوار در حجم سفرهای روزانه در مسیرهای منتهی به کانونهای جمعیت و فعالیت ناحیه مشهد و بویژه شهر مشهد است . این سفرها در قالب اهداف گوناگون اداری , آموزشی , فرهنگی ، درمانی, خدماتی , گردشگری و زیارتی و از طریق خطوط زمینی ( حمل و نقل جاده ای و ریلی ) و نیز خطوط هوایی به انجام می رسد و در نهایت باید در نظر داشت که حوزه عمل ناحیه مشهد دامنه وسیعی تا مرزهای استان را در بر می گیرد لیکن هرچه به نواحی همجوار مجموعه شهری مشهد و نیز شهر مشهد نزدیک تر می شویم این ارتباط بسیار گسترده تر و پیچیده ت شده و شدت بیشتری می یابد .
حال با توجه به تحلیل مختصری بر عملکردها و عمده مجموعه شهری مشهد جایگاه کلانشهر مقدس مشهد را از دیدگاههای اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی در پهنه ناحیه مشهد ( مجموعه شهری مشهد ) مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهیم .
2-1- نقش و جایگاه شهر مشهد در مجموعه شهری مشهد با تاکید بر مولفه های اقتصادی:
2-1-1- اشتغال و گروههای عمده فعالیت :
در ناحیه مورد مطالعه سهم اشتغال در بخشهای اصلی و در مقایسه با منطقه به شرح زیر است :
2-1-1-1- کشاورزی :
در مجموعه شهری مشهد به لحاظ اشتغال در بخش کشاورزی شهرستان مشهد شرایط متفاوتی را در شهرستان فریمان و چناران تجربه می کند. در شهرستان مشهد اشتغال در بخش کشاورزی در مقایسه با دو بخش دیگر در سطح پایین تری قرار دارد در حالیکه در شهرستان فریمان و چناران ترکیب به نیمی از شاغلین هر دو شهرستان در بخش کشاورزی فعال اند که می توان این مساله را در برتری چشمگیر و قابل توجه جمعیت فعال در بخش خدمات و صنعت شهر مشهد تلقی نمود . هر چند به دلیل وجود بازار بسیار قدرتمند شهر مشهد از نظر مصرف مواد کشاورزی در شهرستان مشهد فعالیت کشاورزی از قدر مطلق بالاتری ( چه از نظر اشتغال و چه از دید تولید محصولات ) نسبت به دو شهرستان فریمان و چناران برخوردار است .
2-1-1-2-صنعت و معدن :
در شهرستان مشهد با تمرکز خاص جمعیت در کلانشهر مشهد بر خلاف دو شهرستان دیگر که غلبه با فعالیتهای کشاورزی است به دلیل تراکم جمعیت اصلی شهرنشین منطقه , نیز تراکم واحدهای بزرگ صنعتی , اولأ نسبت شاغلین زیر بخش صنعت ( ساخت ) بالاست و ثانیا به دلیل توسعه سریع جمعیتی و کالبدی بخصوص شهر مشهد و نیاز به ساختمان سازی شاغلین در زیر بخش ساختمان نیز چه به لحاظ قدر مطلق و نسبی بالاتر از دو شهرستان دیگر است .
2-1-1-3- خدمات :
در شهرستان مشهد به دلیل وجود شهرکها و فعالیتهای کلانشهری و زیارتی آن فعالیتهای بازرگانی , هتل و رستوران اداری و نیز خدمات عمومی , اجتماعی و شخصی و خانگی از جمله فعالیتهای اداری و انتظامی , آموزش عالی , مراکز درمانی و نظایرآنها , از اهمیت زیادی در مقیاس ملی و بین المللی برخوردارند. در حالیکه در شهرستان دیگر فعالیتهای مربوط به بخش های مذکور در سطح شهرستان و در مقیاس مرکز شهرستان اهمیت دارند .
2-1-2- برآوردهای ارزش افزوده در بخش های اقتصادی مجموعه شهری مشهد و جایگاه شهر مشهد در این برآوردها :
2-1-2-1- کشاورزی :
شهرستان مشهد با 29 میلیارد ریال ارزش افزوده در بخش کشاورزی به 64.1 درصد ارزش افزوده مجموعه شهری مشهد را به خود اختصاص داده است . این میزان در کل ارزش افزوده شهرستان تنها 10.2 درصد را تشکیل می دهد که این مسئله بیشتر ناشی از غلبه جامعه شهرنشین و تمرکز خاص در شهر مشهد با کارکردهای خدماتی و صنعتی است . با این وجود هر چند کشاورزی در ترکیب اقتصادی شهرستان مشهد از جایگاه چندانی برخوردار نیست ولی در مقایسه با دو شهرستان چناران و فریمان که اساساً شهرستانهایی با اقتصادی کشاورزی اند ، از موقعیتی برتر برخوردار است .
2-1-2-2- صنعت :
شهرستان مشهد با 149 میلیارد ریال ارزش افزوده در بخش صنعت که 9/30 درصد کل ارزش افزوده در سطح شهرستان می باشد به ترتیب 8/94 درصد افزوده دو زیربخش ساختمان کل ناحیه را به خود اختصاص داده است . توسعه چشمگیر کاربردی شهر مشهد و استقرار صنایع به دلیل وجود مرکز پرکشش جمعیتی کلانشهر مشهد از عمده ترین دلایل این افزایش ارزش افزوده است .
2-2-3- خدمات :
بخش خدمات در شهرستان مشهد دارای سهمی معادل 9/58 درصد در ارزش افزوده کل شهرستان بوده است بطوریکه این شهرستان با تمرکز زیارتی و گردشگری ، بازرگانی در سطح ملی و فرا ملی ، مرکزیت حمل و نقل منطقه ای و فرا منطقه ای و نیز تمرکز مراکز سطح اول درمانی ، آموزشی و اداری و ... در شهر مشهد با 2/282 میلیارد ریال ارزش افزوده در بخش خدمات 8/96 درصد ارزش افزوده ناحیه را دارا می باشند .
مقایسه دو وجه ارزش افزوده و اشتغال بیانگر اهمیت نقش هر سه بخش اقتصادی در نظام اقتصادی مجموعه شهری مشهد است در واقع ویژگی عملکردی شهر مشهد ( مرکزیت اداری- سیاسی ، خدمات سطح یک آموزشی-درمانی ، عملکرد پذیرایی و گردشگری ملی و فرا ملی ، مرکزیت صنعتی و ... ) ضرورت تقویت و گسترش موزون هر سه بخش را الزامی می سازد .


مقاله ریشه ناهنجاری های اجتماعی با word دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ریشه ناهنجاری های اجتماعی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ریشه ناهنجاری های اجتماعی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ریشه ناهنجاری های اجتماعی با word :
اشاره: آن چه می خوانید، گزیده ای از سخنان آیت الله مصباح یزدی می باشدکه به مناسبت مبعث پیامبر اکرم (ص) ایراد شده است.
فرا رسیدن عید سعید مبعث را به پیشگاه مقدس ولی عصر ارواحنافداه و همه علاقه مندان به اسلام و اهل بیت تبریک و تهنیت عرض میکنم.
بعث و بعثت به معنای برانگیختن است؛ یعنی چیزی را که در حالت رکود قرار گرفته، از آن حالت خارج کنند و در یک مسیر صحیح به حرکت در آورند. البته اصل معنای بعث، حرکت در مسیر صحیح را تضمین نمی کند؛ ولی شرط ضمنی این مفهوم است. وقتی گفته می شود پیغمبری برانگیخته شد، یعنی مردمی بودند که در حالت رکود و سکون به سر می بردند و به هدف مورد نظر نرسیده بودند؛ در نتیجه خدا کسی را فرستاد تا آن ها را به حرکت در آورد و به سوی مقصدی برساند که می بایست برسند. در این مفهوم، دو عنصر مورد توجه است: یکی به حرکت در آوردن و دیگری جهتگیری صحیح. اگر درباره خودمان بیندیشیم، میبینیم که این دو عنصر در وجودمان به قدر کافی وجود نداشته، بلکه دو عامل برضد آن وجود داشته است. اگر عامل برانگیزاننده ای نباشد، علاقه داریم راحت باشیم و استراحت کنیم. این یک آفت بزرگ است.


تحقیق در مورد آثار زیستمحیطی خودروهای از رده خارج شده با word دارای 18 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد آثار زیستمحیطی خودروهای از رده خارج شده با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد آثار زیستمحیطی خودروهای از رده خارج شده با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد آثار زیستمحیطی خودروهای از رده خارج شده با word :
چکیده
بسیاری از کشورها از ابتدای سال 1990 با توجه به قوانینی که برای کاهش تاثیر ضایعات خودروهای فرسوده بر روی محیط زیست وضع شده بود، برنامههای خود را در ارتباط با کاهش این ضایعات اعلام کردند. به هر حال کاهش عمر خودروهای در حال تردد باعث افزایش سیکل زمانی انتشار گاز CO2 میشود. این امر حتی در مورد خودروهایی که قرار است در آینده تولید شوند نیز صادق است، مگر اینکه در مورد بهینهسازی مصرف سوخت آنها پیشرفتهای موثر و البته
بموقعتری نسبت به گذشته حاصل آید. کاهش «عمر مفید» خودروهایی که از بنزین استفاده میکنند. بدون استفاده از کاتالیزورهای مبدل البته باعث کاهش دوره انتشار گازهایی مانند NOx و Voc در محیط میشود و در واقع ممکن است مقدار نشر این گازها را در محیط زیست کمتر کند. اما از لحاظ اقتصادی، استفاده از کاتالیزورهای مبدل بر روی این خودروها بسیار به صرفهتر از حالت قبلی است.
به هر حال در آیندهای نزدیک تاثیر عمر مفید خودروها بر دوره انتشار گازهایی از قبیل NOx و Voc کاهش خواهد یافت.
1 مقدمه
عملکرد خودروها در زمینه استفاده بهینه از انرژی و کاهش یافتن تولید گازهای زیانآور نشاندهنده این مطلب است که در این زمینه پیشرفتهای خوبی صورت گرفته است. برای روشن شدن این ادعا میتوان به طراحیهای جدیدی که در خودروها برای استفاده بهینه از انرژی، کاهش مقاومت در برابر هوا و همچنین استفاده از کاتالیزورها که در لوله اگزوز خودروها نصب میشود، اشاره کرد.
بنابراین بطور عادی و با توجه به یک وضعیت متعادل باید انتظار داشت که هراندازه متوسط عمر مفید خودروها کاهش یابد، مصرف انرژی و میزان تولید گازهای آلاینده نیز کاهش پیدا کند.
تحقیقی که در موسسه ملی «تحقیقات سلامت عمومی و محیط زیست» کشور هلند (RIVM) انجام گرفت بر این نکته تاکید داشت که اگر تمام خودروهایی که در این کشور از بنزین به عنوان سوخت خود استفاده میکنند و از مبدلهای کاتالیزوری 3زمانه نیز برخوردار نیستند، با خودروهای جدید عوض شوند با 30 درصد کاهش در انتشار گازهای آلاینده NOx روبرو خواهیم بود.
بنابراین به نظر میرسد کوتاه کردن طول عمر خودروها تاثیرات مثبتی را بر محیط زیست خواهد گذاشت. در دهه 90 برخی از کشورها (یونان، دانمارک، اسپانیا، فرانسه، ایرلند، نروژ و ایتالیا) قوانینی را در مورد اوراق کردن خودروهای فرسوده و نحوه از بین بردن ضایعات آنها وضع کردند. در این زمینه تحقیقاتی نیز در آن زمان انجام شد. «کاوالک» و «ستیوانا» در سال 1997 به این نتیجه رسیدند که اوراق کردن خودروهای با عمر 20 سال یا بیشتر، از لحاظ اقتصادی بصرفه میباشد بخصوص در امریکا.
در سال 1992 کنگره امریکا (اداره بررسی و ارزیابی فناوری) به این نتیجه رسید که انجام یک برنامهریزی دقیق در مورد دوره عمر خودروها و زمانی که هر خودرو باید از ناوگان حملونقل کنار گذاشته شود از لحاظ هزینه و صرفه اقتصادی در مقایسه با برنامهریزیهایی که در زمینه کاهش آلایندههای محیط زیست در دست اجرا و یا در حال اجرا شدن بود، برابری میکرد و حتی در بعضی از موارد تعیین یک سن دقیق برای خارج کردن خودروها از ناوگان، کمهزینهتر نیز میتوانست باشد. به علاوه در برخی از کشورها از جمله آلمان، ژاپن و سوئد سیاستهایی از قبیل بستن مالیات سنگین برای خودروهایی که آلایندههای زیادی تولید میکنند در حال پیگیری بود. در ارتباط با وضع قوانین ذکر شده اشکالاتی وجود داشت که میتوان به 3 مورد آن اشاره کرد:
1 اولا، تحقیقات مربوط به این موسسه هلندی تنها برپایه استفاده از خودرو است و صرفاً به تولید آلایندهای که از خودرو حاصل شده است میپردازد در صورتی که کاهش دوره استفاده از یک خودرو باعث تولید گازهای آلاینده در سایر پروسههای مربوط به تولید خودرو نیز میشود. همانطور که میدانیم هر اندازه یک خودرو سریعتر کنار گذاشته شود نیاز به تولید خودرو افزایش مییابد و این بدین معنی است که کارخانههای تولیدکننده خودرو به مواد اولیه و انرژی بیشتری نیاز پیدا میکنند، ضمنآنکه افزایش تولیددر نهایت منجر به افزایش انتشار گازهای آلاینده توسط همین کارخانهها و البته حجم عظیم تولیداتشان میشود. بنابراین اگر در بررسی انجام گرفته توسط این موسسه، مواردی از این دست لحاظ میشد، مطمئناً نتایج حاصله تغییر میکرد.
2 از آنجایی که ماشینهای جدید بزرگتر و سریعتر هستند، بنابراین مصرف سوخت آنها نیز بخاطر کاهش وزن و همچنین افزایش شتاب در مقایسه با نمونههای قدیمی، افزایش خواهد یافت، حتی این احتمال وجود دارد که نحوه استفاده از این خودروها نیز ممکن است با نمونههای قبلی تفاوتی نکند، بنابراین تاثیر چندانی در میزان آلایندهها نخواهد گذاشت.
3 سومین مورد این است که با اضافه کردن یکسری وسایل و تجهیزات جانبی به خودروهای قدیمی، به نتایج بهتری از لحاظ هزینه در مقایسه با اوراق کردن و از رده خارج کردن آنها میتوان دست یافت.
در این مقاله رابطه بین متوسط عمر خودروها و دوره مصرف انرژی مورد نیازشان و گازهای آلاینده منتشر شده از آنها و همچنین تولید مواد اولیه، مصرف و اوراق کردن خودروها بهعلاوه مساله بازیافت مورد توجه قرار خواهد گرفت. مقایسهای هم بین نحوه عملکرد خودروهای قدیمی و مدلهای جدید انجام خواهد گرفت و نهایتا دو گزینه از رده خارج کردن خودروها و اضافه کردن تجهیزات اضافی برای تحت کنترل درآوردن آلایندههای خودروها از منظر اقتصادی مورد بررسی قرارخواهد گرفت. (تمامی اطلاعات استفاده شده از ناوگان خودروهای کشور هلند استخراج شده است.)
مصرف انرژی در خودرو
جدول 1 میزان انتشار گاز CO2 را در ناوگان خودروهای هلند بین سالهای 1970 تا 1997 نشان میدهد، این جدول همچنین بیانگر روند رو به بهبود استفاده از انرژی در این دوره نیز میباشد.
Table1
این بهبود در کشورهای دیگر نیز حتی خیلی بهتر از هلند اتفاق افتاده است که به عنوان مثال میتوان امریکا را نام برد. البته میتوان از ناوگان خودروها در غرب آلمان، انگلستان، ایتالیا و فرانسه یاد کرد که در زمینه مصرف سوخت به هیچ بهبودی دست نیافتهاند و اگر هم کاهشی در زمینه مصرف سوخت بوده بسیار جزئی بوده. البته این امر را میتوان ناشی از افزایش قدرت، حجم و وزن خودروهای تولیدی این کشورها دانست. همچنین افزایش استفاده از خودرو، تولید و انتشار گاز CO2 در بین سالهای 1970 تا 1997 را با یک روند رو به رشد روبرو کرده است.
در ناوگان خودروهای هلند از سال1995 شروع به برنامهریزی کردند که تا سال2020 به یک کاهش 14 الی 17درصدی به ازای هرکیلومتر دست پیدا کنند، این اتفاق طی سالهای 1990 تا 1994 رخ نداد زیرا از سال 1987 تا 1990، حجم، وزن و قدرت موتور خودروها همچنان افزایش داشت، به عنوان مثال در 1990 تا 1994 متوسط وزن خودروهای جدید 68 کیلوگرم یا چیزی معادل 7درصد افزایش داشته است.
3مصرف انرژی در فرآیند ساخت، تولید و بازیافت خودروها
پژوهشهای مربوطه نشاندهنده یک اختلاف فاحش در برآورد انرژی مورد نیاز برای تولید یک خودرو است. بررسی انرژی مورد نیاز خودروهای جدید در هلند بین سالهای 1990 تا 1994 نشاندهنده این مطلب است که 15 تا 20 درصد از انرژی مورد نیاز مربوط به تولید، نگهداری و از ردهخارج کردن خودرو است و باقیمانده آن یعنی بین 80 تا 85 درصد مربوط به مصرف سوخت توسط خودروها در هنگام رانندگی است.
چنانچه خودرو بازیافت شود، بخشی از این انرژی قابل بازیافت است. در کشور هلند 70 درصد خودروهای از رده خارج شده از لحاظ وزنی بازیافت میشوند.
محاسبات «مول» و «کرامر» بیانگر این مطلب است که 50 درصد انرژی خالص مورد نیاز برای مواد اولیه تولید خودروها از طریق بازیافت قابل دریافت است. در کشور هلند 35 درصد انرژی خالص مورد نیاز برای مواد اولیه خودروها از طریق بازیافت بهدست میآید. این درصد در آینده البته افزایش خواهد یافت.
4مقایسه انرژی مورد نیاز برای مصرف خودرو و تولید خودرو
با توجه به انرژی مصرفی خودرو و انرژی مورد نیاز برای تولید یک خودرو، میتوان سن بهینه یک خودرو را طبق معادله زیر محاسبه کرد:
N=EM/[Eu-Eu*(1-a)n]
N: سن بهینه خودرو به سال
Em: انرژی بهدست آمده از فرآیند بازیافت
Eu: کاهش انرژی برای هر کیلومتر در خودروهای جدید.
متغیرهای کلیدی افت در انرژی مورد نیاز برای تولید یک خودروی جدید در نتیجه اوراق کردن خودروها و بهدست آوردن یا افزایش انرژی ناشی از استفاده از خودروهای جدید است.
سن بهینه و یا جواب مطلوب، در واقع از تعامل بین انرژی اتلاف شده و کاهش مصرف انرژی در خودروهای جدید (به واسطه مصرف کمتر سوختشان) بهدست میآید.
در هلند مصرف انرژی ناشی از استفاده خودروها در ناوگان فعلی آن براساس طول عمر 12 سال محاسبه شده است.
با توجه به محاسبه حد بالایی که در مدل «مول» آمده به این نتیجه میرسیم که انرژی لازم برای استفاده از یک خودرو (در کل دوران استفاده از آن) 4 برابر انرژی مورد نیاز برای تولید همان خودرو است و مصرف انرژی سالیانه برای یک خودرو در واقع چهارپنجم یا یک سوم انرژی مصرف شده برای تولیدش است. بالطبع کاهش (فرض شده) در انرژی مصرفی سالیانه به میزان 8 درصد، باعث افزایش طول عمر بهینه خودرو به میزان 19 سال میشود. در حد پایین محاسبات مول که در آن 15 درصد انرژی مصرفی مربوط به تولید خودرو بودهعمر مفید خودرو 15 سال برآورد شده است.
دقت داشته باشید که اعداد مطلق برای مصرف انرژی مهم نیستند بلکه تنها رابطه بین انرژی مورد نیاز برای تولید و مصرف آن در خودرو است که مهم میباشد.
جدول 2 نشان دهنده سن بهینه خودرو برپایه شرایطی از قبیل:
الف. رابطه بین انرژی مصرفی خودرو در هنگام ساخت و انرژی مصرفی خودرو در هنگام استفاده
ب. کاهش مصرف انرژی به واسطه استفاده از خودروهای مدل جدید در هر کیلومتر.
جدول 2 نشان میدهد که اوراق و از رده خارج کردن خودروهای قدیمی و فرسوده از دیدگاه دوره زمانی انرژی تنها زمانی قابل قبول است که روند بهینهسازی سالانه مصرف سوخت از یک درصد بیشتر باشد و بطور موازی انرژی لازم برای تولید یک خودرو کمتر از 15 درصد انرژی مصرفی ناشی از استفاده خودرو باشد.
میزان افزایش سالانه یک درصد در مصرف بهینه انرژی در جدول 1 نشان داده نشده است. به هر حال در زمان اصلاح این دادهها برای افزایش متوسط وزن خودروها، این محاسبات به نظر دقیق و درست میآمدند.
به نظر میرسد کاهش مصرف سوخت به ازای هر خودرو، تنها در آینده اتفاق میافتد، زمانی که میل به خرید ماشینهای بزرگتر و مجللتر متوقف شود. با وجود آنکه پیشرفتهای زیادی در زمینه استفاده بهینه از سوخت در آینده صورت خواهد گرفت اما به نظر نمیآید بتوان از نقش خودروهای قدیمیتر و فرسوده در میزان تولید و افزایش گازهای آلاینده چشم پوشی کرد. یکی از ابزارهای قوی برای افزایش چشمگیر امر بهینه سازی در مصرف سوخت، افزایش قیمت آن است که باعث میشود تا افراد خودروهایی بخرند که در آنها استانداردهای کاهش مصرف سوخت رعایت شده باشد.


مقاله موتورهای پلهای با word دارای 50 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله موتورهای پلهای با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله موتورهای پلهای با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله موتورهای پلهای با word :
موتورهای پلهای
-1- مقدمه
موتورهای پلهای دستهای از ماشینهای الکتریکی هستند که اطلاعات دیجیتالی را به حرکت مکانیکی تبدیل میکنند. اگر چه موتورهای پلهای سالهای قبل از 1920 میلادی مورد استفاده قرار میگرفتهاند، ولی با ظهور کامپیوترهای دیجیتال، استفاده از این موتورها رشد بسیار سریعی پیدا کرد. به عنوان مثال، هنگامی که یک خروجی منطقی ظاهر میشود، رتور در موقعیت زاویهای از پیش تعیین شدهای قرار میگیرد. این نوع موتورها در محرک کاغذ دستگاههای چاپگر و یا دیگر وسایل جانبی کامپیوتر مانند تعیین موقعیت هد بر روی دیسک
مغناطیسی به کار میروند. در مواقعی که تغییر از یک وضعیت ثابت به موقعیت ثابت دیگری مورد نیاز باشد (چه در کاربردهای صنعتی، نظامی یا پزشکی) از موتورهای پلهای استفاده میشود. موتورهای پلهای از نظر اندازه و ساختمان داخلی، انواع مختلفی دارند ولی به دو دسته مهم موتور پلهای رلوکتانس متغیر و موتور پلهای مغناطیس دائم تقسیم میشوند که هر دو نوع، در این فصل مطالعه میشوند. در این فصل، متوجه میشویم که خواص عملکرد موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر، بسیار شبیه ماشینهای رلوکتانسی (که قبلاً مورد مطالعه قرار گرفته است) میباشد. همچنین موتور پلهای مغناطیس دائم دارای عملکردی شبیه ماشین سنکرون مغناطیس دائم (که در فصل هفتم بیان گردید) است.
8-2- ساختمان اصلی موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر چند تکه
دو نوع موتور پلهای رلوکتانس متغیر به صورت یک تکه و چند تکه است. در اولین تقریب، رفتار این دو نوع موتور را میتوان با معادلات مشابهی بیان نمود. در واقعی اصول عملکرد موتور پلهای رلوکتانس متغیر، مشابه ماشینهای رلوکتانسی است (که در فصلهای قبل تشریح شد) و تنها تفاوت آنها در نحوه عملکردشان است. به همین خاطر، برای بیان عملکرد موتورهای پلهای، نیاز به بیان بعضی تعاریف جدید و گسترش بعضی از تعاریف قبلی میباشد. در ابتدا موتورهای پلهای چند تکه با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار میگیرد و پس از آن، توضیح مختصری در مورد موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر یک تکه داده میشود.
در بیشتر مواقع، موتور پلهای رلوکتانس متغیر چند تکه، حداقل از سه موتور رلوکتانسی تک فاز تشکیل شده است که بر روی یک محور رتور قرار گرفتهاند و محورهای مغناطیسی آنها نسبت به یکدیگر اختلاف زاویه دارند. رتور یک موتور سه طبقه ساده در شکل (8-2-1) نشان داده شده است. این رتور، از سه رتور دو قطبی تشکیل شده است که مسیر با حداقل مقاومت مغناطیسی آن در راستای زاویه قرار دارد. در زبان موتورهای پلهای، هر یک از این
شکل (8-2-1): رتور یک موتور پلهای رلوکتانس متغیر سه تکه، دو قطب مقدماتی
رتورهای دو قطبی، به رتور دو دندانه معروف هستند. حال یکی از این رتورها را به تنهایی در نظر بگیرید. هر رتور دارای یک استاتور تک فاز با محور مغناطیسی خاص آن است. در شکل (8-2-1)، این رتورها با حروف b,z و c مشخص شدهاند. استاتورهای هر یک از این رتورها به طور مجزا در شکل (8-2-2) نشان داده شده است؛ استاتور با سیمپیچ این رتورها به طور مجزا در شکل (8-2-2) نشان داده شده است؛ استاتور با سیم پیچ as با رتورa، استاتور با سیم پیچ bs با رتور b و . . . در ارتباط است. در اینجا باید نکات زیادی را بررسی کنیم. اول آنکه هر یک ا
ز این استاتورهای تک فاز، دو قطبی است و دارای ساختمانی شبیه ماشینهای dc با دو سیمپیچ روی دو قطب خود میباشد. در حالت خاص، جهت مثبت جریان از سر as1 وارد و از سر 1َas خارج میشود. سپس به متصل میگردد که جهت مثبت جریان سیم پیچ دوم، از سر به است. اگرچه در شکل (8-2-2)، سیمپیچها با دوایر و مشخص شدهاند، ولی هر کدام از کلافهای سیم پیچ استاتور از Ns/2 دور تشکیل شدهاند که هر دو کلاف و دارای تعداد دور یکسانی هستند. حال میخواهیم نکته مهم دیگری را بررسی کنیم. تا کنون زاویه (یا ) در رتور
قطب برجسته، زاویه بین محور رتور و محور as استاتور با مسیر حداکثر مقاومت مغناطیس بود (به عنوان مثال، شکلهای (4-5-1)، (4-5-4) و (6-2-1))، ولی در شکل (8-2-2) زاویه با مسیر حداقل مقاومت مغناطیسی معمول و استاندارد است، در نتیجه از قاعده زاویه در ماشینهای سنکرون و رلوکتانسی تبعیت نمیکنیم.
شکل (8-2-2): ساختمان استاتور موتور پلهای رلوکتانس متغیر سه تکه، دو قطب مقدماتی
اغلب در موتورهای پلهای، هر تکه را یک فاز مینامند. به عبارت دیگر یک ماشین سه تکه به نام ماشین سه فاز معروف است. البته این نام ممکن است باعث گمراهی شود؛ زیرا ماشینهای سه فاز را جزء سیستمهای سه فاز ac میدانیم. با توجه به اینکه در موتورهای پلهای، عملکرد آنها براساس قطع و وصل ولتاژ از یک سیمپیچ به سیمپیچ دیگر استاتور استوار است، در نتیجه این نوع موتورها را میتوان از ماشینهای dc مجزا دانست. اگر چه تعداد تکههای (فازهای) یک موتور پلهای از سه فاز بیشتر است و گاهی به 7 فاز هم میرسد، ولی تحلیل موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر سه فاز معمول میباشد. پس در موتورهای پلهای، تعبیر ما از کلمه فاز باید تغییر کند.
قبل از بیان معادلات این موتورها، بررسی کنیم که آیا از نحوه عملکرد این ماشینها درک درستی پیدا کردهایم. بر این اساس، ابتدا فرض میکنیم که سیم پیچهای bs و cs مدار باز هستند و یک ولتاژ ثابت dc (که یک جریان dc را تولید میکند) به سیم پیچ as اعمال میشود. با توجه به اینکه سیستمهای مغناطیسی این موتور سه فاز مجزا هستند، لذا سیمپیچها با یکدیگر هیچ گونه تزویج مغناطیسی ندارند. هنگامی که فقط سیم پیچ ac تحریک میشود، شار مغناطیسی ایجاد شده فقط در جهت محور ac میباشد. از مطالب فصل دوم متوجه میشویم که بر طبق شکل (8-2-1)، مسیر با حداقل مقاومت مغناطیسی هنگامی است که محور فاز a رتور با محور as استاتور در یک راستا باشد. در این شرایط، یک نقطه تعادل با گشتاور بار صفر ایجاد میشود و زاویه در تمام قسمتهای شکل (8-2-2) یکسان است که مقدار صفر یا 180 درجه میباشد و برای بحث ما آسانتر است که زاویه صفر درجه را در نظر بگیریم. (اگر به طور لحظه ای جهت جریان ias عوض شود، چه اتفاقی برای رتور به وجود میآید؟)
موتورهای پلهای به منظور تبدیل اطلاعات دیجیتال (گسسته) به تغییر در موقعیتهای زاویهای به کار میروند. یکی از موارد کاربرد این موتورها در دستگاههای چاپگر و روباتها است. حال نحوه ایجاد تغییر وضعیت در این موتورها چگونه است؟ برای این منظور، تغذیه سیم پیچ as به طور لحظهای قطع میشود و فوراً جریان dc در سیم پیچ bs جاری میگردد. در این وضعیت، مسیر با حداقل مقاومت مغناطیسی در راستای محور سیمپیچ bs استاتور قرار میگیرد و در نتیجه رتور در جهت عقربههای ساعت از موقعیت ْ0= به
ْ60-= میچرخد. توجه کنید که محور mmf، از محور مثبت as به محور مثبت bs منتقل میشود؛ به عبارت دیگر، محور mmf به مقدار ْ120 درخلاف جهت عقربههای ساعت به چرخش در میآید ولی رتور در جهت عقربههای ساعت و به مقدار ْ60 میچرخد. به نظر میرسد که اشتباهی رخ داده است. همانگونه که از فصل چهارم میدانیم، در صورتی که به سیمپیچهای شکل (8-2-2) جریانهای سینوسی با توالی abc تزریق شود، یک mmf شکاف هوایی ایجاد میگردد که در خلاف جهت عقربههای ساعت به چرخش در میآید. به عبارت دیگر، ابتدا
mmf شکاف هوایی در جهت مثبت محور as و سپس در جهت محورهای bs و cs ایجاد میشود. اما در موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر خواهیم دید که جهت چرخش میتواند در جهت mmf و یا در خلاف جهت mmf دوار شکاف هوایی باشد و این موضوع به تعداد فازها (طبقات رتور)، تعداد قطبهای استاتور (که توسط سیمپیچهای استاتور ایجاد میگردد) و تعداد دندانههای رتور بستگی دارد.
اگر به جای اعمال ولتاژ به سیمپیچ bs، ولتاژ به سیمپیچ cs اعمال شود، مطابق شکل (8-2-2) رتور از موقعیت ْ0= به زاویه ْ60= در خلاف جهت عقربههای ساعت به چرخش در میآید. بنابراین با اعمال ولتاژ dc به طور مجزا به سیمپیچهای ;,as,cs,bs,as رتور با پلههای ْ60 در جهت عقربههای ساعت به چرخش در میآید. برای چرخش (تغییر پلهای) رتور در دو جهت، نیاز به یک رتور حداقل سه فازه (سه تکه) میباشد.
قبل از بیان بعضی مفاهیم در مورد موتور پلهای، درباره اعمال ولتاژ به سیم پیچها بیشتر توضیح میدهیم. اگر در شکل (8-2-2) به هر دو سیم پیچ as و bs ولتاژی اعمال شود، چه اتفاقی پیش میآید؟ به عبارت دیگر با تغذیه سیم پیچ as، رتور در زاویه ْ0= قرار میگیرد و سپس بدون قطع منبع as، سیم پیچ bs نیز تغذیه میشود. در این حالت، رتور در جهت عقربههای ساعت از زاویه ْ0= به زاویه ْ30-= منتقل می شود. در نتیجه موقعیت پلههای رتور به نصف تقلیل مییابد که به این نحوه کارکرد موتور، عملکرد نیمپلهای میگویند.
اکنون زمان آن است تا بعضی تعاریف موتور پلهای را بیان کنیم. در این موتور، تعداد دندانههای رتور هر تکه را با RT و تعداد دندانههای استاتور در هر تکه را با ST نشان میدهیم. به عنوان مثال، در شکلهای (8-2-1) و (8-2-2) تعداد دندانههای رتور و استاتور هر فاز، 2 عدد است و بنابراین 2RT=St= میباشد. معمولاً در موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر چندتکه، مقادیر RT و ST با یکدیگر مساوی میباشند. همچنین تعداد تکههای (فازهای) هر موتور، با N نشان داده میشود که به عنوان مثال در این موتور 3=N است. اکنون زاویه دندانه را با TP نشان میدهیم که به صورت زاویه بین دو دندانه متوالی تعریف می شود. در شکل (8-2-2)، ْ180=TP میباشد. پس میتوان نوشت:
(8-2-1)
تعریف دیگری که در موتورهای پلهای وجود دارد، طول پلهای میباشد که با SL مشخص میگردد. مقدار SL بیانگر زاویه چرخش رتور در هنگام تغییر در وضعیت تحریک سیمپیچ استاتور (ولتاژ dc) از یک فاز به فاز دیگر است. در شکل (8-2-2) مقدار SL برابر 60 درجه میباشد. در این شکل، اگر هر فاز به طور مجزا تحریک شود، رتور از محور as به bs و سپس cs و... تغییر زاویه میدهد که این زاویه چرخش با زاویه دندانه برابر است. به عبارت دیگر، حاصل ضرب تعداد تکهها (فازها) در طول پلهای رتور، برابر زاویه دندانه است. بنابراین،
(8-2-2) TP=NSL
(8-2-3)
در ادامه، کاربرد عبارتهای جدید را بیان میکنیم.
شکل (8-2-3): موتور پلهای رلوکتانس متغیر سه تکه چهار قطب با چهار دندانه رتور
اگر چه موتور پلهای شکلهای (8-2-1) و (8-2-2) شروع خوبی برای تحلیل عملکرد موتور پلهای رلوکتانس متغیر چهار قطب سه فاز، با چهار دندانه رتور را مطابق شکل (8-2-3) در نظر بگیرید. در این موتور 4RT- و 3N= است و بنابراین از رابطه (8-2-1)، زاویه دندانه به مقدار ْ90RT 2=TP به دست میآید. از معادله (8-2-2) در مییابیم که طول پلهای به مقدار ْ30=SL/TP/N است و توالی تغذیه as,cs,bs,as، ... زاویه پلهای 30 درجه را در جهت عقربههای ساعت ایجاد میکند.
شکل (8-2-4): موتور پلهای رلوکتانس متغیر سه تکه چهار قطب با هشت دندانه رتور
ماشین شکل (8-2-4) یک موتور پلهای رلوکتانس متغیر چهار قطب، سه تکه با هشت دندانه رتور را نشان میدهد. در این حالت، 8=RT و 3=N است و در نتیجه ْ45=TP و ْ15=SL میباشد. به هر حال در این ماشین، توالی as,cs,bs,as، ... باعث ایجاد زاویه پلهای 15 درجه در خلاف جهت عقربههای ساعت میشود.
واضح است که با افزایش دندانههای رتور، طول پلهای کاهش مییابد. طول پلهای موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر چند تکه عموماً در حدود زوایای 2 تا 15 درجه است.
در شکل (8-2-4) یک تناقضی با مطالب قبل وجود دارد. در این شکل، زاویه بین محور as و محور بین دو دندانه رتور میباشد؛ در حالی که قبل از این و در این بخش، را زاویه بین محور as و مسیر با حداقل مقاومت مغناطیسی در نظر میگرفتیم تا مقاومت مغناطیسی مربوط به سیم پیچ as، در ْ0= حداقل شود. در نگاه اول به نظر میرسد که از این قانون تخلف کردهایم، ولی باید گفت که در شکل (8-2-4)، زاویه برابر صفر، هنگامی است که مقاومت مغناطیسی مسیر مغناطیسی با سیمپیچ as حداقل باشد. در این شکل باید ، زاویه بین دو دندانه رتور و محور سیم پیچ as حداقل باشد. در این شکل باید ، زاویه بین دو دندانه رتور و محور سیم پیچ as باشد تا مسیر با حداقل مقاومت مغناطیسی رتور و سیم پیچ as در ْ0= تامین شود. بنابراین ما زاویه را بین دندانهها در نظر گرفتهایم تا قراردادی که در ابتدای این بخش بیان کردیم، حفظ گردد. در شکل (8-2-5) یک موتور پلهای رلوکتانس متغیر چهار قطب و سه تکه را با هشت دندانه رتور نشان میدهد.
مثال 8-2-1: طول پلهای یک موتور پلهای رلوکتانس متغیر هشت قطب، سه تکه را با 16 دندانه رتور محاسبه کنید. ]ْ5/7=[SL
مثال 8-2-2: موتور رلوکتانسی دو فاز و دو قطب شکل (4-6-1-ب) را در نظر بگیرید. برای این موتور تعیین کنید: ] الف) TP؛ ب) SL؛ ج) هنگامی که تغذیه ولتاژ dc از سیم پیچ as به سیم پیچ bs منتقل شود، جهت چرخش را معین کنید. الف) ْ180=TP؛ ب) ْ90=SL؛ ج) در جهت عقربههای ساعت و یا در خلاف جهت عقربههای ساعت[
شکل (8-2-5): شکل برش خورده یک موتور پلهای رلوکتانس متغیر سه تکه با هشت دندانه رتور (با اجازه شرکت وارنر الکتریک)
8-3- معادلات موتورهای پلهای رلوکتانس متغیر چند تکه
معادلات ولتاژ یک موتور پلهای رلوکتانس متغیر چند تکه به صورت زیر نوشته میشوند:
(8-3-1)
(8-3-2)
(8-3-3)
و شکل ماتریسی آن به صورت زیر است:
(8-3-4)
که p معرف عملگر d/dt است. برای متغیرهای ولتاژ، جریان و شار مغناطیسی پیوندی داریم:
(8-3-5)
و،
(8-3-6)
با توجه به اینکه تزویج مغناطیسی بین فازها وجود ندارد، در نتیجه روابط شار مغناطیسی پیوندی به صورت زیر خواهند بود:
(8-3-7)
برای تعیین مقادیر اندوکتانسهای خودی Lasas، Lbsbs و Lcscs، ابتدا یک ماشین دو قطب مقدماتی را مطابق شکل (8-2-2) در نظر میگیریم. با استفاده از مطالب فصل اول و با تقریب مناسب داریم:
(8-3-8)
(8-3-9)
(8-3-10)
در این روابط، Lis اندوکتانس نشتی و LA و LB مقادیر ثابت با شرط LA>LB هستند. موقعیت مکانی رتور نیز به صورت زیر تعریف میشود:
(8-3-11)
که متغیر ساختگی انتگرالگیری است. در اینجا از (موقعیت واقعی رتور) به جای (موقعیت زاویه الکتریکی) استفاده میکنیم. اگر چه و با معادله (کهP تعداد قطب است) ارتباط دارند، ولی استفاده از در تحلیل موتورهای پلهای مناسبتر است. همچنین ملاحظه میکنیم که رابطه (8-3-8) با رابطه (1-7-29) یا (2-7-3) مشابه است؛ با این تفاوت که در رابطه (8-3-8)، نسبت به مسیر با حداقل مقاومت مغناطیسی سنجیده میشود. همچنین با توجه به اینکه اندوکتانس خودی سیم پیچ bs، مشابه سیم پیچ as است، پس را به راحتی میتوان رابطه (8-3-9) را از معادله (8-3-8) به دست آورد. به هر حال چون نسبت به محور as سنجیده میشود، پس زاویه بین محورهای bs و as از جابجایی زوایهای کم میشود؛ به طوری که در ، زاویه کسینوس رابطه (8-3-9) صفر میشود. معادله (8-3-9) با ، مشابه رابطه (8-3-8) با است. به طور مشابه، جابجایی زاویهای معادله (8-3-10) به مقدار میباشد. به هر حال، چون است، پس میتوان جابجایی زاویهای را برای Lcscs استفاده نمود.


مقاله جایگاه گلکاری در ایران با word دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله جایگاه گلکاری در ایران با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله جایگاه گلکاری در ایران با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله جایگاه گلکاری در ایران با word :
جایگاه گلکاری در ایران
اهمیت تاریخی: قدمت کشت و کار و نگهداری گلها در ایران شاید همزمان با شروع کشاورزی بوده است. با نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران بنظر میآید که همواره ایرانیان در زمینه موضوعات مرتبط با گلها جایگاه خوب و ارزندهای داشتهاند. اهمیت اقتصادی: شاید قدیمیترین گلخانههای موجود در ایران که در حال حاضر هم فعال هستند قدمتی در حدود 75 – 70 سال دارند. در حقیقت اهمیت اقتصادی این رشته، سابقه طولانی در ایران دارد. زمانی که بسیاری از کشورها نامی در زمینه پرورش گل و گیاه نداشته اند کشور ما با داشتن گلخانههای خوب و قابل قبول در زمان خود وضعیتی مناسب داشته است.
کشت و کار پرورش گلهای زینتی در ایران بعنوان یک رشته اقتصادی سابقهای به قدمت احداث گلخانهها ندارد اما از زمانهای گذشته، گلخانهدارها کار تکثیر و پرورش گیاهان را برای سرگرمی، و گذران اوقات فراغت انجام میدادند. در سالهای اخیر بدلیل نیاز روز افزون بازار و خواست افراد جامعه و بدلیل محدود شدن فضای زندگی مردم این وضعیت کاملاً تغییر کرده است. بطوری که در سالهای اخیر احداث گلخانههای نسبتاً مجهز و کارآمد بمنظور کشت و پرورش و تکثیر گیاهان زینتی و نیز توسعه اقتصادی پیشرفت زیادی داشته است. ایران یکی از خواستگاهها و زادگاههای طبیعی گیاهان زینتی از جمله لاله، سنبل، زنبق، سیکلمه و برخی از درختچهها و تعداد زیادی از درختان میوه بشمار میآید، و در منابع علمی دنیا اسناد و مدارک مربوط به این موضوع موجود است. ولی از نظر اقتصادی و صادرات گل و گیاه هنوز موقعیت مناسبی در سطح دنیا ندارد.
جایگاه ایران از نظر جغرافیایی
موقعیت جغرافیایی ایران از دو نظر قابل ارزش است :
– از نظر آب و هوایی
– موقعیت نسبت به کشورهای همسایه.
1- ایران در یک منطقه پر رود با طول روز بلند و روشنایی کامل آفتاب قراردارد و از این نظر میتواند در بسیاری از هزینههای مربوط به گرم کردن و روشن نگه داشتن گلخانهها که برای کاشت و تکثیر گیاهان زینتی اهمیت زیادی دارد، صرفه جویی کند.
2- موقعیت ایران بدلیل قرار داشتن در کنار کشورهای پر مصرف گل و گیاه از نظر اقتصادی حائز اهمیت است. همسایههای شمالی و جنوبی ایران از خریداران بسیار خوب گیاهان زینتی هستند. ایران با داشتن یک بازار متعادل و نسبتاً ثابت و دائمی قادر است جایگاه واقعی خود را در این عرصه پیدا کند.
کشورهای مهم تولید کننده و مصرف کننده گل و گیاه
1- هلند 2- ایتالیا 3- آلمان 4- سوئیس 5- دانمارک 6- بلژیک 7 – سوئد 8- ژاپن 9 – انگلستان 10- استرالیا 11- فرانسه 12- اسپانیا 13- آمریکا
همانطور که مشاهده میکنید هلند مقام اول در بین همه کشورها را دارد و بقیه کشورها در رتبه بعدی قرار گرفتهاند. از لحاظ موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی و همچنین وضعیت نیروی کار، ایران در مقایسه با هلند از موقعیت مناسبتر و ارزانتری برخوردار است. ارز آوری گل و گیاه برای ایران یک موقعیت انحصاری است. در کشور ما گاهی ارز آوری گلهای شاخه بریده با ارز آوری نفت مقایسه میشود. بطوری که فروش 2 تا 3 شاخه گل (از بعضی انواع گلها) میتواند ارزآوری معادل یک بشکه نفت را داشته باشد و صادرات گلها و گیاهان زینتی میتواند جانشین صادرات نفت شود. اما پارامترهای لازم و شاخصهای قابل قبول بازار جهانی برای پرورش گل و گیاه را باید مهیا کرد.
رشتهها و زیر شاخههای متعددی در رابطه با گلکاری یا Flowery culture وجود دارد. یکی از این موارد استفاده از اندامهای گیاهان زینتی میباشد. از لحاظ موقعیت مصرفی گیاهان زینتی را به سه دسته تقسیم میکنند :
گیاهان یک ساله یاAnnual Plants ؛ گیاهان زینتی که بعنوان گلهای فضای سبز استفاده میشوند. این گیاهان معمولاً مقاوم به سرما نیستند و دوره زندگی نسبتاً کوتاهی دارند. مانند گل اطلسی و آحار.
گلهای دائمی یا Perennial Plants؛ گیاهانی که بیش از یک سال در فضای آزاد قابلیت رشد و نمو دارند. مانند گل تاجالملوک، داودی و زنبقهای دائمی.
گیاهان آپارتمانی یا Indoor Plants؛ گیاهانی که فقط در فضای محدود آپارتمانها و گلخانهها قابل نگهداری هستند. مانند برگ انجیلی و فوتوس.
انجام تحقیقات برای صادرات گلها و گیاهان زینتی یک امر مسلم و ضروری است. همچنین مجموعه عواملی که در این راستا باید مد نظر قرار گیرند عبارتند از :
نوع خاک و بستر مورد پرورش گیاهان؛
نوع محصول ارائه شده؛
تداوم تولید در طی یک زمان معین.
انواع گلکاری یا Flowery culture
گیاهان گلدار گلدانی یا Pot Plant؛ گیاهانی که در فضای مستور آپارتمان رشد و نمو میکنند و بخش زینتی آنها همان گل است. مانند گل حنا، سیکلامن ایرانی، آزالیا و ;
گلهای شاخه بریده یا Cut Flowers؛ گروه بسیار بزرگی از گیاهان زینتی در این رده هستند. تعداد زیادی از گیاهان زینتی بعنوان بخشهای بریده شده و جدا از پایه مادری قابل عرضه به بازار هستند. نظیر انواع میخک، ژربرا، رز و ارکیده.
بسته به نوع بازار و سلیقه خریداران تقریباً همه گیاهان Cut Flowers شبیه بهم عرضه میشوند. اینطور که برآورد نشان میدهد معمولاً میخک، رز و ژربرا سه محصول رده اول تا سوم گلها شناخته شدهاند.
درختان، درختچهها و پیچهای زینتی یا Trees, Shrubs and Climbers؛ این مجموعه در کشت و کار گیاهان زینتی جایگاه ارزندهای دارد و ایران میتواند در این قسمت موقعیت خوبی کسب کند.
تاسیسات گلکاری
تعریف گل¬خانه: گل¬خانه یاGreen house به فضای محدودی اطلاق می¬شود که قابلیت کنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف در طی فصول مختلف یک سال داشته باشد. طبق این تعریف از جمله عملکرد گل¬خانه، فراهم کردن شرایط محیطی لازم و مورد نیاز محصولی معین است.
گل¬خانه¬ها بر حسب اینکه چه نوع مصالح ساختمانی در آنها بکار برده شده است به نوع ثابت و متحرک تقسیمبندی می¬شوند. گل¬خانه¬های ثابت و متحرک بنا ¬بر نیاز در موقعیت معین، در جایی که مدنظر ما است احداث می¬شوند.
گل¬خانه¬های ثابت، به گل¬خانه¬هایی گفته میشود که مصالح ساختمانی بکار رفته در آنها از جنس پایدار و با دوام باشد. پس باید سالیان سال از آنها استفاده کرد. بنابراین نکاتی در ساخت گلخانههای ثابت باید در نظر گرفته شود.
نکات مهم در احداث گلخانه¬های ثابت
1 فاصله گلخانه تا بازار مصرف؛
2 کیفیت آب از نظر سختی؛
3 وجود بازارهای فروش محلی؛
4 دسترسی به کارگران متخصص.
انواع گلخانه های ثابت
گلخانه یکطرفه: از یک جهت از نور کامل آفتاب بر ¬خوردار است و از جهت دیگر از مصالح ساختمانی پوشیده شده است. این نحوه ساخت و ساز گل¬خانه برای مناطقی با شرایط محیطی نسبتاً دشوار بسیار مطلوب است. در مناطقی که سرمای شدید یا یخبندانهای طولانی وجود دارد، ساخت این گلخانهها به صرفه میباشد.
گلخانه دو طرفه: از دو جهت بطور کامل از نور آفتاب بهره¬مند است. این گلخانه برای کشت و پرورش بسیاری از محصولات، ایده¬آل و مناسب است. زیرا از جهت نور و درجهی حرارت بطور کامل از نور خورشید بهره میبرد.
گلخانه نیمه دو طرفه: از یک جهت بطور کامل از نور آفتاب برخوردار است و از جهت مقابل تا نیمه از مصالح ساختمانی پر شده و نیمه دیگر از جنس شفاف (شیشه) است.
گلخانه های سه گانه هر کدام برای یک اقلیم معین مناسب میباشند. اما بطور کلی برای مناطق مختلف ایران گلخانه¬های دو طرفه بسیار مناسب و مطلوب هستند. چرا که در کشور ما، به علت برخورداری از نور فراوان مخصوصاً در زمستان میتوان در مصرف سوخت صرفه جویی بسیار خوب و با ¬ارزشی داشت.
عوامل قابل کنترل در گلخانه¬ها
1درجه حرارت؛
2نور؛
3رطوبت؛
4 مقدار گاز کربنیک(Co2).
هر کدام از عوامل قابل کنترل در گل¬خانه¬ها جداگانه توضیح داده میشوند.
درجه حرارت در گل خانه ها
تنظیم درجه حرارت در گل¬خانه¬ها شرط اولیه برای رشد و نمو بسیاری از گیاهان است. نیاز گیاهان به درجه حرارت دامنه¬های مختلفی دارد. بعضی از گیاهان درجه حرارت¬های بالاتری نیاز دارند مثل گیاهان مناطق گرمسیری. بعضی دیگر در درجه حرارت¬های کمتر از 20 درجه سانتیگراد هم بخوبی رشد و نمو می¬کنند، مانند گیاهانی که از مناطق سردسیری منقل شدهاند نظیر پامچال که در جنگلهای شمال دیده میشود.
اما چگونگی تنظیم درجه حرارت در گلخانه¬ها بستگی به سیستم گرمایی دارد. انواع بخاریها یا سیستمهای گازی و ; میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. اما دو شرط اولیه موجود در عامل گرم کننده عبارتند از:
1- توان توزیع یکنواخت دما در سطح گلخانه را دارا باشد؛
2- فاقد اثرات مخرب زیست محیطی باشد.
نیاز نوری گیاهان
همه گیاهان به یک اندازه به نور نیازمند نیستند. بعضی از گیاهان نیاز به نور فراوانی دارند و بعضی دیگر به نور کمتری نیاز دارند. بنابراین گیاهان را از نظر نیاز نوری به سه گروه بزرگ تقسیم می¬کنیم:
گیاهان روز بلندLDP : Long Day Plants برای به گل رفتن بین 10 تا 14 ساعت به نور نیاز دارند، مانند گیاهان فصلی تابستانه نظیر آحار، اطلسی، ناز و میمون.
گیاهان روز کوتاه SDP: Short Day Plants برای به گل رفتن نیاز نوری کمتر از 12 ساعت دارند. که در نقطه مقابل گیاهان روز بلند قرار میگیرند، مثل گل داودی.
گیاهان بی تفاوت به طول روز NDP: Neutral Day Plants برای نگهداری در منزل بسیار مناسب و مطلوب هستند. مثل گل حنا یا بگونیا که حساسیتی نسبت به طول روز ندارند و در تمام طول سال گل دارند.
به گل بردن گیاهان روز کوتاه در طی ساعات روشنایی، طولانی به موضوع کنترل نور بر می-گردد. در کشور ما با توجه به اینکه روزهای آفتابی خیلی زیاد است باید نیاز نوری گیاه شناخته شود تا گیاه در طی روزهای بلند بخوبی از رشد رویشی برخوردار باشد. لذا گیاهان روز کوتاه را به وسیلهی پایین آوردن ساعات روشنایی، بوسیله یک پرده تیره رنگ، و اصطلاحاً ایجاد شب¬های طولانی به گل می¬بریم.
نور در گلخانه ها
در گلخانه¬ها مقدار نور را به وسیلهی پوشاندن شیشه¬ها با حصیر، پاشیدن گِل و یا رنگهای قابل شست و شو و یا با استفاده از چادر¬های الکترونیکی، کنترل میکنیم.
کنترل رطوبت در گلخانه¬ها
تأ¬مین رطوبت یکی از پارامترهای مهم در گلخانه¬ها است. برای رشد و نمو گیاهان، البته باید نیازهای رطوبتی گیاهان را بشناسیم. بعضی از گیاهان به رطوبتهای خیلی بالا نیاز دارند و بعضی دیگر به رطوبت کمتری نیاز دارند، مثل گل کاغذی. بعد از شناخت نیاز رطوبتی گیاهان، آنها را در گلخانه¬های خاص خود جایگزین می¬کنیم یعنی همه گیاهان در یک نوع گلخانه نگهداری نمیشوند. در سطوح تخصصی و بزرگ، هر گلخانه برای یک محصول و یا تعدادی محصول مشابه با نیاز¬های یکسان در نظر گرفته میشود.
راهها و روشهای مختلفی برای تأمین رطوبت گلخانهها وجود دارد که عبارتست از:
1 آبیاری؛
2 پاشیدن آب به سقف و کف و جدار گلخانه؛
3کاربرد دستگاههای بخار ساز.
گاز کربنیک در گلخانه¬ها
کاربرد Co2 تقریباً معادل استفاده از مواد غذایی، کاربرد پیدا کرده است. در کشور ما که گیاهان از لحاظ نوری در وضعیت مناسبی قرار دارند میتوان با بالا بردن مصرف Co2 راندمان محصول را نیز بالاتر برد.
وجود Co2برای انجام عمل فتوسنتز ضروری است. این واکنش شیمیایی منجر به تولید محصول سبز یا عملکرد گیاه می¬شود . در این واکنشCo2 عامل بسیار مهمی تلقی می¬شود.
فرمول فتوسنتز
6 CO2 + 6 H2O à C6H12O6 + 6 O2
گلخانه¬های ایزوله و با شرایط استاندارد دارای Co2هستند. لذا گلخانه¬هایی که ارتباط کمتری با فضای خارج دارند و یا گلخانه¬هایی که تبادل گازی کمی دارند و در معرض رفت و آمدهای مکرر و متوالی نیستند برای مصرفCo2 مناسب¬تر هستند.
عوامل مؤثر در میزان مصرف Co2
1. فصل و موقعیت زمانی: در فصلهای گرم و پر نور سال مقدار مصرف Co2 بیشتر است؛
2نوع محصول: بسته به نوع محصول نیاز به Co2 نیز متفاوت است؛
سن گیاه: گیاهان مختلف در سنین مختلف نیازهای متفاوتی به Co23.دارند.
