
تحقیق آینده نگری در نظام آموزشی ( پنج سال آینده) با word دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق آینده نگری در نظام آموزشی ( پنج سال آینده) با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق آینده نگری در نظام آموزشی ( پنج سال آینده) با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق آینده نگری در نظام آموزشی ( پنج سال آینده) با word :
بخشی از فهرست تحقیق آینده نگری در نظام آموزشی ( پنج سال آینده) با word
مقدمه 1
شناخت : 2
فراشناخت : 3
راهبردهای شناختی : 4
الف) تکرار یا مرور: 4
ب) بسط یا گسترش معنایی : 5
ج) سازماندهی : 5
برنامه ریزی : 6
( کنترل و نظارت : 7
) نظم دهی : 7
جوان و آینده نگری 10
مفهوم آینده نگری 11
اهمیت آینده نگری در تعالیم اسلامی 11
لزوم آینده نگری برای قشر جوان 12
راهها و موانع گسترش افق دید 13
الف) عوامل: 13
ب) موانع: 14
ثمرات آینده نگری 14
ملاک و معیار در آینده نگری 15
آینده نگری – مقاوم سازی 16
1- مقاوم سازی عمومی 18
2- مقاوم سازی شرکتها 18
3- مقاوم سازی انسانها 19
نتیجه گیری : 21
منابع : 22
امروزه علیرغم توسعه فناوری الکترونیک اینترنت و رایانه هنوز کتاب و کتاب خوانی مهمترین شاخصه توسعه یافتگی است و هر ملتی که وقت بیشتری برای مطالعه میگذارد مسیر توسعه و پیشرفت را آسانتر طی می کند و هر ملتی به هر دلیلی خواه ضعف برنامه ریزی و آموزش و یاعلل دیگر از کتاب فاصله داشته باشد به همان میزان هم از توسعه و پیشرفت فاصله دارد و این یک اصل محتوم در سنجش ترقی و توسعه ملتها محسوب میشود.
امروزه علیرغم توسعه فناوری الکترونیک اینترنت و رایانه هنوز کتاب و کتاب خوانی مهمترین شاخصه توسعه یافتگی است و هر ملتی که وقت بیشتری برای مطالعه میگذارد مسیر توسعه و پیشرفت را آسانتر طی می کند و هر ملتی به هر دلیلی خواه ضعف برنامه ریزی و آموزش و یاعلل دیگر از کتاب فاصله داشته باشد به همان میزان هم از توسعه و پیشرفت فاصله دارد و این یک اصل محتوم در سنجش ترقی و توسعه ملتها محسوب میشود.
در جانب دیگر هیچ ملتی هم تاکنون بدون توسعه فرهنگی و ارتقا سطح دانش و معلومات عمومی به توسعه صنعتی کشاورزی پزشکی علمی و پژوهشی نرسیده زیرا انسانها با استفاده از کتاب به دستاوردهای سایر ملل پی بردند و همین اطلاعات آنها را در ترقی و پیشرفت اقتصادی یاری رسانده است بنابراین باید کتاب و کتاب خوانی را یکی از ابزارهای ضروری برای ادامه حیات یک ملت به شمار آورد . ( )
حالا که ضرورت کتاب خوانی مشخص گردید آموزش روشها و راهبردهای مناسب برای مطالعه باید در برنامه های درسی گنجانده شود و چگونگی استفاده صحیح از فرایندهای یادگیری به زبان کودکان و نوجوانان و در سنین و مقاطع تحصیلی مختلف به آنها آموزش داده شود . ()
بدون شک اگر دانش آموزان به این سو سوق داده و تشویق شوند که بخشی از شکستهای تحصیلی خود را به عدم استفاده از روشهای درست مطالعه و یادگیری و نه عامل دیگری چون شانس کم استعدادی و دشواری تکلیف نسبت دهند در عین حال روشهای درست به آنها ارائه میشود و آنها می توانند با تلاش پشتکار و مسئولیت پذیری در قبال شکستها موفقیت تحصیلی کسب کنند . ( ) حال به تعریف واژه های شناخت و فراشناخت میپردازیم :
شناخت :
اصطلاح شناخت به فرایندهای درونی ذهنی یا راههایی که در آنها اطلاعات پردازش میشوند یعنی راههایی که ما به وسیله آنها اطلاعات را مورد توجه قرار می دهیم آنها را تشخیص داده و به رمز در می آوریم و در حافظه ذخیره می سازیم و هر وقت که نیاز داشته باشیم آنها را از حافظه فرا میخوانیم و مورد استفاده قرار می دهیم گفته میشود . ( )
به طور خلاصه شناخته یعنی دانستن و کسب شناخت درباره جهان هستی یعنی دانستن و آگاهی از جهان هستی . ()


تحقیق در مورد عایقهای الکتریکی با word دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد عایقهای الکتریکی با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد عایقهای الکتریکی با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد عایقهای الکتریکی با word :
اصولاً قسمتهای عایق ماشینهای الکتریکی ، ترانسفورماتور ها ،خطوط هوایی و غیره به صورتی طراحی می شود که بتوانند به طور مداوم تحت ولتاژ معینی کارکرده و ضمناً قدرت تحمل ضربه های ولتاژ را در لحظات کوتاه داشته باشند .
هر نوع تغییرات ناگهانی و شدید در شرایط کاری شبکه، موجب ظهور جهشها یا پالسهای ولتاژ می شود . برای مثالمی توان اضافه ولتاژ های ناشی از قطع و یا وصل بارهای زیاد به طور یکجا ، جریانهای اتصال کوتاه ، تغییر ناگهانی مدار و غیره رانام برد .
رعد و برق نیز هنگامی که روی خطوط شبکه تخلیه شود ، باعث ایجاد پالسهای فشار قوی با دامنه زیاد و زمان کم می شود .
لذا عایق های موجوددر ماشینهای الکتریکی و تجهیزات فشار قوی باید از نظر استقامت در مقابل این نوع پالسها نیز طبقه بندی شده و مشخص شوند . عایقهای الکتریکی با گذشت زمان نیز در اثر آلودگی و جذب رطوبت فاسد شده و خاصیت خود را از دست می دهند .
در مهندسی برق سطوح مختلفی از مقاومت عایقی تعریف شده است که هر کدام بایستی در مقابل ولتاژ معینی استقامت نمایند . (ولتاژ دائمی و ولتاژ لحظه ای هر کدام به طور جداگانه مشخص می شوند )و البته طبیعی است که ازدیاد ولتاژ بیشتر از حد مجاز روی عایق باعث شکست آن می شود . در عمل دو نوع شکست برای عایق ها می توان باز شناخت ،حرارتی و الکتریکی .
زمانی که عایق تحت ولتاژ قرار دارد ، حرارت ناشی از تلفات دی الکتریکی می توان باعث شکست حرارتی شود . باید توجه نمود که افزایش درجه حرارت باعث کاهش مقاومت اهمی عایق و نتیجتاً افزایش تصاعدی درجه حرارت آن خواهد شد .
خلاصه اینکه عدم توازن بین حرارت ایجاد شده در عایق با انچه که به محیط اطراف دفع می نماید ، موجب افزایش درجه حرارت آن شده و این پروسه تا زمانیکه عایق کاملاً شکسته شده و به یک هادی الکتریسته در آید ، ادامه می باید .
شکست الکتریکی در عایق ها به دلیل تجزیه ذرات ان در اثر اعمال میدان الکتریکی نیز صورت می گیرد .
با توجه به آنچه گذشت ، عایقهای الکتریکی عموماً در معرض عواملی قرار دارند که باعث می شود در ولتاژ نامی نیز حالت نرمال خود را از دست بدهند . لذا در انتخاب عایقها ، عایق با کلاس بالاتر انتخاب می شود . اندازه گیریهای مختلفی که جهت شناسایی نواقص موجود در عایق ها انجام می گیرند عبارتند از :
اندازه گیری مقاومت D.C عایق یا جریان نشتی ان ، تلفات دی الکتریک ، ظرفیت خازنی عایق ، توزیع ولتاژ در عایق ، دشارژهای جزئی در عایق و میزان پارازیتهای حاصل از آن و تست استقامت الکتریکی عایق .
تعیین میزان و تلفات یک عایق ومقایسه آن با مقادیر اولیه ، معیار خوبی برای ارزیابی وضعیت آن می باشد . اصولاً افزایش تلفات در عایق های جامد ناشی از جذب رطوبت و در روغن ها به دلیل افزایش در صد آب یا آلودگیهای دیگر درآن می باشد .
باید دانست که مقدار تلفاتی که در مورد یک ترانس اندازه گیری می شود ، جمع تلفات روغن و ایزولاسیونجامد سیم پیچ بوده و هرگاه تلفات عایق یک ترانس از مقدار مجاز تجاوز نماید ، ابتدا باید روغن را به طور جداگانه مورد آزمایش قرار داد تا بتوان وضعیت ایزولاسیون سیم پیچی را ارزیابی نمود .
با توجه به انکه با تعیین مقدار تلفات به طور مطلق و بدون در نظر گرفتن ابعاد فیزیکی و جنس عایق نمی توان قضاوت صحیحی در مورد ان به عمل آورد ، بهترین پارامتری که می تواند وضعیت ایزولاسیون را مشخص نماید نسبت مولفه اکتیو به راکتیو جریان نشتی عایق می باشد . با اندازه گیری ظرفیت تلفات عایق می توان وضعیت ان را از نظر استقامت حرارتی ، میزان رطوبت جذب شده و عمر عایق ارزیابی نمود .
تجربه نشان داده است که در موارد زیر خطر اتصال کوتاه در ایزولاسیون تجهیزات الکتریکی که مستقیماً به فساد عایق مربوط باشد ، وجود ندارد :
الف : وقتیکه ایزولاسیون دارای ضریب تلفات عایق ثابتی است و با مروز زمان افزایش نمی یابد .
ب: وقتیکه ضریب تلفات عایق روغن بوشینگ دژنکتورهای روغنی که مستقیماً روی کلید اندازه گیری شده است ، بدون توجه به اندازه گیری قبلی در حد استاندارد باشد .
با اندازه گیری ظرفیت خازنی ایزولاسیون تجهیزات الکتریکی در دوفرکانس و یا دو درجه حرارت مختلف می توان اطلاعاتی مشابه با نتیجه تست تلفات دی الکتریک از وضعیت عایق بدست آورد .
وجه تمایز تست ظرفیت خازنی در دو فرکانس مختلف با دستگاههایی که جهت همین کار ساخته شده اند در این است که در هر درجه حرارتی قابل انجام بوده و احتیاجی به گرم کردن ترانس و یا تجهیزات دیگر نیست و به همین جهت پرسنل را از حمل و نقل دستگاهها و ادوات نسبتاً سنگین که برای گرمایش بکار می روند بی نیاز می سازد .
در این روش اساس کار بر این اصل مبتنی است که ظرفیت خازن با تغییر فرکانس تغییر می نماید . تجربه نشان داده است که در مورد ایزولاسیون سیم پیچ هایی که آب زیادی به خود جذب نموده اند نسبت بین ظرفیت خازنی در فرکانسهای 2 و 50 هرتز حدود دو بوده و در مورد ایزولاسیون خشک این نسبت حدود یک خواهد بود .
اندازه گیری فوق معمولاً بین سیم پیچ هر یک از فازها و بدنه در حالتیکه بقیه سیم پیچ ها نیز ارت شده اند انجام می گیرد . دقیقترین روش برای بررسی نتایج بدست امده در هر آزمایش مقایسه آن با مقادیر کارخانهای و یا تستای مشابه قبلی می باشد که البته در این عمل باید ارقام بر اساس یک درجه حرارت واحد اصلاح شد باشند . چنانچه مقایسه فوق به عللی تحقیق پذیر نباشد ، می توان به بعضی از اتسانداردهایی که در این زمینه موجود است مراجعه نمود . برای مثال پس از انجام تعمیرات ، میزان مقاومت D.C عایق نباید کاهش بیش از 40 در صد (برای ترانس 110 کیلو ولت به بالا 30 در صد ) ، نسبت ظرفیت خازن در فرکانس 2 هرتز به ظرفیت خازن در فرکانس 50 هرتز افزایش بیش از ده درصد و ضریب تلفات عایق افزایش بیش از 30 در صد نسبت به نتایج قبل از تعمیرات را نشان بدهند
دردرجه حرارتهای 10 و 20 درجه سانتیگراد نسبت ظرفیت خازن در فرکانس 2 هرتز به ظرفیت خازن در فرکانس 50 هرتز باید به ترتیب مقادیری حدود 2/1 و 3/1 را داشته باشند .
اضافه گرمایش مجاز در هادیهای تجهیزات الکتریکی
روشن است که عبور جریان نامی به طور مداوئم در هادیهای الکتریکی موجب گر شدن آنها و ایزولاسیون مجاورشان می شوند . این پدیده عاملی است که محدودیت اساسی را برای باردهی تجهیزات الکتریکی بوجود می آورد .
بر اساس استاندارد های معتبر ، حداکثر درجه حرارت مجاز در انواع مواد عایقی بین 90 تا 180 درجه سانتیگراد معین شده است .
درمورادی که قسمتهای حامل جریان و یا قطعات فلزی بدون جریان تجهیزات ، در تمای با عایق ها نباشند ، اضافه دماهای زیادتری مجاز دانسته شده است . در مورد هر ماشین الکتریکی ، حد مجاز برای افزایش درجه محیط تعیین می شود که اصولاً به نوع مواد عایقی موجود در آن بستگی دارد ولی به خاطر پاراکترهای مختلفی که در این زمینه دخالت دارند درجه حرارت مجاز از طریق آزمایشهای ویژه ای که در شرایط بار نامی صورت می گیرد مشخص می شود .
در ماشینهای الکتریکی که با گازها خنک کی شوند ،جریان نامی بر اساس ماکزیمم حرارتی که گاز خنک کننده قادر به دفع آن است تعیین می شود و اصولاً بکارانداختن ماشین در شرایطی خارج از محدوده فوق به جز دو موارد استثنایی که می توان ان را برای مدت کوتاهی تحت اضافه بار قرار داد به هیچ وجه مجاز نمی باشد .
لازم به ذکر است که شرایط اضافه بار معمولاً در مدارک فنی ماشین ثبت شده است . درجه حرارت مجاز در مورد ترانسفورماتورها بر این اساس مشخص می شود که ایزولاسیون سیم پیچها باید 20 تا 25 سال عمر مفید داشته باشد ،بدین منظور درمناطقی که درجه حرارت محیط به 35 درجه سانتیگراد می رسد ، اضافه سیم پیچهای ترانس (اضافه بر دمای محیط ) نباید از 70 درجه سانتیگراد تجاوز نماید . (غالباً ترانس ها را برای کار در شرایط 35 درجه سانتیگراد حرارت می سازند .)
بنابراین ماکزیمم دمای مجاز سیمپیچ ترانس برای کار دائم دراین مناطق عبارت است از 105 درجه سانتیگراد .
در این شرایط می توان ترانس را به طور مداوم تحت بار نامی قرار داد ،بدون انکه کاهشی درعمرمفید آن بوجود آید .
لازم ه ذکر است که یک عایق وقتی تحت دمای مجاز کارکند، قادر به ارائه عمر مفید خود بوده و به همان نسبتی که در دمای افزون بر حد مجاز قرار گیرد (چه از نظر حرارت و چه از نظرزمان ) از عمر مفید آن کاسته خواهد شد .
با توجه به این مطلب و همچنین با توجه به اینکه عملاً درجع رحارت محیط هم در طول روز و هم در طول سال تغییر مینماید ، عمر ایزولاسیون و در نتیجه عمر مفید ترانس بستگی به درجه حرارت میانگین سالیانه محیط و نوع بهره برداری از ترانس خواهد داشت . در استاندارد های معتبر دمای ماکزیمم مجاز برای ترانسهای قدرت با توجه به تغییرات روزانه دما و ماینگین درجه حرارت سالیانه محیط تدوین شده است . به علاوه همین استانداردها ماکزیمم افزایش درجه حرارت مجاز برای لایه بالایی روغن در مخزن ترانس نسبت به دمای محیط را نیز 60 درجه سانتیگراد تعیین نموده است . بنابراین اگر دمای محیط 35 درجه سانتیگارد باشد ، ماکزیمم دمای مجاز روغن (که توسط ترمومتر در بالای ترانس اندازه گیری می شود ) عبارت است از 95 درجه سانتیگراد .
با این درجه حارت روغن و شرایط محیط عملاً سیم پیچ ها تا 105 درجه سانتیگراد گرم می شوند . البته 95 درجه سانتیگراد حرارت روغن مربوط به ترانس هایی است که با سیستم روغن تحت سیرکولاسیون (به کمک پمپ) وهوای تحت فشار (OFAF) خنک می شوند .
دمای هوای خنک کننده در مورد ماشینهای الکتریکی مستقیماً درمحلهای ورود و خروج هوا اندازه گیری می شود .
این ماشینها مجهز به ترمومترهای جیوه ای روی ماشین و یا دماسنجهایی ترمورزیستوری هستند که ترمورییستورهای مربوط در جلوی فن در دو طرف ماشین جا سازی می شود . در ماشینهایی که با گاز هیدورژن خنک می شوند درجه حارت گاز به عنوان یک قاعده مورد توافق در مهندسی برق توسط ترموریزستوری که در مسیر جریان هیدروژن سرد به داخل ماشین قرار دارد ، اندازه گیری می شود .
ماشینهای کوچکی که با فن سر خود خنک کی شوند نیز مجهز به ترمومتر هستند .
برای به حداقل رساندن تلفات حرارتی در یاتاقانها و پیشگیری از صدمه دیدن یا به اصطلاح یاتاقان زدن ،درجه حرارت روغن و پوسته یاتاقان ماشینهای الکتریکی باید مورد کنترلدقیق و مداوم قرار گیرد . یکی از مشخصات اصلی روغنی که در یاتاقانها بکار می رود چسبندگی آن است که به شدت با درجه حرارت تغییر می کند . لذا دمای این روغنها باید بین 40 تا 80 درجه سانتیگراد باشد . در مناطقی که میانگین درجه حرارت روزانه محیط کمتر از 35 درجه سانتیگراد است ، می توان میزان بار تجهیزات الکتریکی را تا 20 در صد افزایش داد ، ولی باید توجه داشت که به هر حال دمای قسمتهای مختلف آن از مقادیری که درجدول 2 مشخص شده است تجاوز ننماید .
البته در این موارد بایستی میزان اضافه بار مجاز در دستورالعمل های کتبی در اختیار اپراتور قرارگیرد . بر عکس در مناطقی نیز که درجه حرارت محیط از 35 درجه سانتیگراد بالاتر می رود ، باید بار نامی طبق دستورالعمل کارخانه سازنده کاهش داده شود .
ژنراتورهای سنکرون
تغییرات ولتاژ در ترمینالهای ژنراتور های سنکرون به میزان 5/0 +تثیری درقدرت نامی نخواه داشت ،ولی در صورتیکه همین تغییرات از 5 % تجاوز نماید جریان بار را نیز باید برای هر حالت خاص در مقداری که به کمک تست و یا محاسبه قابل حصول است معین نمود ، البته در هر حال نباید قدرت خروجی بیش از مقدار نامی شود .
افزایش بیش از 5% در ولتاژ ماشین موجب افزایش تلفات آهنی و نتیجتاً افزایش درجه حرارت خواهد شد که برای پیشگیری از آن باید بار خروجی را به میزان مناسب کاهش داد و نیز اگر ولتاژ نامی از ترمینالهای ژنراتور بیش از 5% کاهش یابد ، می توان با افزودن جریان بار (جریان استاتور)قدرت ظاهری ماشین را به مقدار نامی نزدیک نمود .
ولی به هر حال باید توجه داشت که اضافه جریان مجاز در استاتور فقط 5% و اضافه ولتاژ مجاز فقط 10% مقدار نامی باشد . ژنراتورها عموماً برای کار در ولتاژهای 15/3 ، 3/6 ، 5/10 ، 8/13 ، 75/15 ، 18 . 20 . 24 کیلو ولت و ضریب توان های 8/0 . 85/0 ، 9/0 و درجه حرارت مایع و یا گاز خنک کننده در 40 درجه سانتیگراد ساخته می شوند . (کندانسورها فقط با ولتاژهای 3/6 . 75/15 کیلو ولت طراحی می شوند ).
البته روشن است که ولتاژهای کم برای ماشینهای با ظرفیت کمتر و ولتاژهای بالا برای ماشینهای با ظرفیت بالاتر انتخابمی شوند .
برای ازولاسیون سیم پیچ استاتور ژنراتورها معمولاً عایق کلاس B به کار می رود که از جنس میکل بوده و روی ان با قیر معدنی و کاغذهای مخصوص باضریب هدایت بالا آغشته به گلسیرین فتالیت پوشانده می شود .
در عمل ابتدا سیم پیچ را تحت شرایط خلاء کاملاً خشک و گرم کرده و سپس عایق داغ را روی آن تزریق می نمایند . امروزه در ماشینهای مدرن و با ظرفیت بالا از ایزولاسیون مقاومتریکه عمدتاً از رزین (اپوکسی) تشکیل شده و در دمای 150 تا 160 درجه سانتیگراد کاملاً بهصورت منجمد باقی می ماند استفاده می کنند . برتری این نوع ایزولاسیون رد این است که در اضافه دمای شرایط کاری استحکام خود را از دست نمی دهد .
برای پیشگری از ایجاد پدیده کرونا درماشینهای با ولتاژ 10 کیلو ولت به بالا معمولاً روی عایق بین باسبارها و شیار استاتوررا با لایه ای از ماده نیمه هادی (فروس آسبست و غیره) می پوشانند . برای سیم پیچ روتور نیز غالباً از عایق کلاس B که با استفاده از عملیات حرارتی در محل فرم می گیرد استفاده می شود . برای این منظور ، ابتدا هادیها را با مکانیک سخت غلافی شکل می پوشانند و روی ان را با شارلاک و یا گلسیرین فتالیت مالیده و مجموعه رادر حالیکه تحت فشار قرار دارد به روش الکتریکی گرم می نمایند . بدین ترتیب ماده یکنواختی بوجود می آید .
کنترل درجه حرارت قسمتهای مختلف ژنراتورها از اهمیت ویژه ای برخوردار است . در این رابطه باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد :
الف ) دمای سیم پیچ استاتور به کمک ترمورزیستوری که بین باسبارها در شیار و یا در سربندی کلافها قرار دارد ، اندازه گیری شده و دمای بدنه استاتور نیز توسط ترمورزیستور واقع در کف شیار کنترل می شود . دمای سیم پیچ روتور نیز به کمک تست مقاومت اهمی سیم پیچ مشخص می گردد .
ب ) درجه حرارت سیم پیچ استاتور و روتور نباید به ترتیب از مقادیر120و 130 درجه سانتیگراد تجاوز نماید و به تعبیر دیگر افزایش دمای مجاز برای قسمتهای فوق نسبت به دمای نرمال یک گاز خنک کننده (40 درجه سانتیگراد ) به ترتیب 80 و 90 درجه سانتیگراد می باشد . اگر در ایزولاسیون سیم پیچ استاتور ترکیباتی از قیر بکار رفته باشد ، ماکزیمم درجه حرارت مجاز به 105 درجه سانتیگراد کاهس می یابد .
سیستم تحریک ژنراتورها معمولاً به صورتی طراحی می شود که بتواند برای مدت کوتاهی ولتاژ خود را به 3/1 تا 5/3 برابر مقدار نامی افزایش دهد . این شرایط برای لحظاتی که شبکه تحت اتصال کوتاه قرار دارد مورد نیاز می باشد . علاوه براین سیسصتم تحریک باید مجهز به کنترل اتوماتیک باشد تا ولتاژ ترمینالهای ژنراتور را علی رغم تغییرات سطح ولتاژ ، میزان بار و ضریب توان درشبکه قدرت به طور اتوماتیک در مقادیر مورد نظرتثبیت نماید . امروزه کلیه ماشینهای سنکرون مدرن دارای سیستم ویژه ای جهت کنترل اتوماتیک تحریک می باشند .
این سیستم باید به طور مداوم وصل بوده و به هیچ وجه حتی در موقع قطع و یا زمان راه اندازی ماشین نیز نباید آن را از مدار خارج نمود و پرسنل بهره بردار برای انجام کارهای خود حق ایجاد هیچگونه تغییر و یا اختلالی در این سیستم را ندارد . در خلال اتصال کوتاههایی که در شبکه قدرترخ می دهد معمولاً افت ولتاژ شدیدی بروز می نماید . در چنین حالتی ژنراتورهاباید با افزایش سریع در نیروی الکتروموتوری خود ضمن تثبیت ولتاژ در ترمینالهای ژنراتور بار راکتیو مورد نیاز شبکه را تامین نموده ومانع پیدایش عدم تعادل در ان بشوند .
این عمل به طور اتوماتیک و توسط سیستمی موسوم به سیستم فورسینگ صوت می گیرد که ولتاژ اکسایتر را به طور آنی تا مقدار ماکزیمم خود افزایش می دهد . البته این اضافه بار برای ژنراتور و سیستم تحریک آن بیش از یک دقیقه قابل تحمل نبوده و پس از ان ماشین به طور اتوماتیک به وضعیت نرمال خود برگشت خواهد نمود .
راه اندازی مجدد موتورها پس از برگشت ولتاژ
در موارد زیادی ممکن است ولتاژ شبکه به طورموقت افت نموده و یا کاملاً قطع و مجدداً به حالت اولیه برگشتنماید . در چنین حالتی سرعت موتورهای الکتریکی نیز تناسب به حالت اولیه برگشت نماید . در چنین حالتی سرعت موتورهای الکتریکی نیز متناسب با افت ولتاژ کاهش خواهد یافت . اصولاً مدتی که از زمان قطع ولتاژ از روییک موتور تا ایستادن کامل آن به طول می انجامد ، به پریود استپ موتور شهرت داشته و در مورد مکانیزمهای مختلف ممکن است از چند ثانیه تا چند ده ثانیه طول بکشد . اگر مدت زمان کاهش ولتاژ و یا قطع موقت برق شبکه از تاخیر زمانی رله های حفاظت ولتاژ پایین باس کمتر باشد ، در این خلال مدار موتور قطع نشده و پس از برگشت ولتاژ به حالت اولیه پدیده ای که اصطلاحاً به راه اندازی مجدد موسوم است به وقوع می پیوندد . بدینترتیب هر چه فاصله زمانی کاهش ولتاژ کوتاهتر باشد به همان میزان نیز راه اندازی مجدد راحتتر صورت می گیرد .
د رراه اندازی مجدد نیز جریان مصرفی سیستم چند برابر مقدار نامی می شود که در اینصورت اگر کلیه موتورهای منشعب از یک باس بخواهند همگی با هم از حالت قطع راه اندازی مجدد شوند، جریان مصرفی به اندازه مجموع جریانهای راه اندازی موتورها بوده و افت ولتاژ شدیدی را ایجاد می کندکه باعث تحریک رله های اضافه بار شده و عمل راه اندازی را غیرممکن می سازد. لذا اگر راه اندازی جمعی موتورها غیر قابل انجام باشد ،باید تدابیری اندیشید که ابتدا موتورهایی که نقش حیاتی دارند راه اندازی شوند و سپس بقیه مصرف کننده ها بکار بیفتند.
موتورهای اصلی واحد معمولاً به کمک حفاظت ولتاژ کم که عموماً در 30 در صد افت ولتاژ و یا تاخیر یک تا دو ثانیه عمل می کند از شبکه جدا می شوند.


مقاله نقش تغذیه در ورزش با word دارای 32 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله نقش تغذیه در ورزش با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نقش تغذیه در ورزش با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله نقش تغذیه در ورزش با word :
تغذیه مناسب پایه و اساس عملکرد جسمانی را تشکیل می دهد؛ زیرا علاوه بر فراهم کردن سوخت برای اعمال زیستی، مواد شیمیایی موردنیاز برای استخراج و استفاده از انرژی بالقوه موجود در این سوخت را نیز مهیا می کند. غذا، همچنین تأمین کننده عناصر ضروری برای تشکیل بافت جدید و ترمیم یاخته های موجود است. شاید بعضی چنین پندارند که چون تغذیه مناسب برای تمرینهای ورزشی رامی توان به آسانی از طریق رعایت رژیم غذایی کاملاً متعادل به دست آورد، در مطالعه عملکردهای ورزشی تغذیه مناسب چندان اهمیتی ندارد. با این حال این موضوع مورد تأکید است که وقتی مطالعه تمرینهای ورزشی از بعد ظرفیتهای انرژی مورد توجه قرار می گیرد، باید ازمنابع انرژی غذایی و نقش مواد غذایی در مراحل آزادسازی انرژی آگاه بود بااین دیدگاه برای کارشناس علوم ورزشی این امکان وجود دارد که اهمیت« تغذیه مناسب» رادر ک نماید و اعتبار ادعاهای مربوط به مکملهای غذایی و اصلاحات تغذیه ویژه ای برای کمک به عملکردهای جسمانی را به شکل نقادانه ای ارزیابی کند. چون مواد غذایی مختلف عامل ایجاد انرژی و تنظیم مراحل فیزیولوژیک مربوط به تمرینهای ورزشی هستند، بنابراین می توان اصلاحات رژیم غذایی را با بهبود عملکرد ورزشی مرتبط دانست. اغلب افراد وقت وانرژی چشمگیری را صرف دستیابی به عملکرد و رزشی بهینه می کنند. تنها به دلیل پیروی از یک برنامه تغذیه ای ناکافی مغایر و گاه مضر با شکست روبرو می شو ند. سرانجام اینکه اکنون مشخص شده است که روش های گوناگون تغذیه صحیح با امراض مختلف مقابله کند و تمرینهای ورزشی منظم دراین امر سهم مهم و مثبتی دارد.
تغذیه بهینه برای فعالیتهای ورزشی
از لحاظ تعریف برنامه غذایی بهینه برنامه ای است که بدون دریافت انرژی اضافی تغذیه ای لازم را برای حفظ ترمیم و رشد بافت تأمین می کند. برآورد معقول از نیازهای تغذیه ای ویژه برای افراد در سنین و اندازه های بدنی مختلف با توجه به تفاوتهای فردی در گوارش غذا، ظرفیت ذخیره سازی ، سوخت و ساز مواد غذایی و میزان دفع انرژی روزانه تنها در چند سال گذشته امکان پذیر شده است. توصیه های تغذیه ای برای ورزشکاران ممکن ا ست به دلیل نیازهای انرژی ویژه مربوط به یک رشته ورزشی خاصی و نیز ارجح بودن یک برنامه غذایی از نظر ورزشکاران دارای پیچیدگی های بیشتری باشد. درواقع هیچ نوع برنامه غذایی ویژه ای برای عملکرد ورزشی بهینه وجود ندارد با این حال در طرح و ارزیابی غذای مصرفی باید از دستورالعملهای تغذیه ای صحیح پیروی کند.
نیاز تغذیه ای
بسیاری از مربیان به جای اتکاء به شواهد موجود توصیه های تغذیه ای را برپایه
« احساسات» و تجارب گذشه خودشان بنا می نهند. این معضل بزرگی است؛ زیرا ورزشکاران اغلب اطلاعات کافی یا درستی درباره تجارب تغذیه ای محتاطانه و نیز نقش مواد غذایی دربرنامه غذایی ندارند(23). هر چند تحقیقات در این زمینه بسیارناقص است باور عمومی براین است که افراد فعال و ورزشکاران نیازی به تغذیه اضافی فراتراز آنچه از تغذیه متعادل به دست می آورند، ندارند(16). این موضوع بسیارمهمی است زیرا بسیاری از بزرگسالان برای حفظ آمادگی بطور منظم تمرین می کند. در حقیقت پژوهشهای انجام شده حاکی از آن است که امریکائیهای فعال از جمله کسانی که فعالیتهای استقامتی استثنایی دارند از برنامه غذایین نمونه ای که از نظر ترکیب بطور قابل ملاحظه ای مشابه با برنامه های غذایی همتاهای غیر ورزشی شان است، استفاده می کنند(21،14،13،2) همانگونه که در جدول 1-3 نشان داده شده است، تفاوت عمده در آن است که آنها همان غذاها را با مقدار بیشتر می خورند که در نتیجه کمیت کل غذای مصرفی بیشتر می شود تا انرژی اضافی مورد نیاز تمرین تأمین شود دراصل تغذیه صحیح برای ورزشکاران همان تغذیه صحیح انسان است. در مرود ورزشکاران استقامتی باید توجه بیشتری شود تا کربوهیدرات به مقدار کافی در بدن وجود داشته باشد و بطور منظم مصرف شود.
دوندگان افراد کنترل غیر فعال
مردان
کالری( کیلوکالری در روز) 2959 1 236
پروتئین( گرم در روز) 1/102 6/93
پروتئین( درصد) 85/13 8/15
چربی( گرم در روز) 45/134 109
چربی( درصد) 8/40 5/41
کربوهیدرات( گرم در روز) 6/249 7/225
کربوهیدرات( درصد) 8/39 6/38
کلسترول( میلیگرم در هر 1000 کیلوکالری) 175 190
چربی اشباع شده( گرم در هر 1000 کیلوکالری ) 2/16 16
چربی اشباع نشده(گرم در هر 1000 کیلوکالری) 9 3/9
زنا ن
کالری( کیلوکالری در روز) 2386 1871
پروتئین( گرم در روز) 2/82 7/76
پروتئین(درصد) 2/14 4/17
چربی( گرم در روز) 7/110 83
چربی( درصد) 1 /41 3/40
کربوهیدرات( گرم در روز) 3/243 7/174
کربوهیدرات( درصد) 5/39 1/39
کلسترول( میلیگرم در هر 1000 کیلوکالری) 190 205
چربی اشباع شده( گرم در هر 1000 کالری) 8/16 5/16
چربی اشباع نشده( گرم در هر 1000 کیلوکالری) 5/8 9/7
1- درصد کالری ار کل 100 درصد کالری نیست، زیرا کالریها مربوط به الکل تفاوت بوجود می آورد.
* مقادیر مربوط به دوندگان بطور معنی داری با افراد کنترل تفاوت دارد(2).


تحقیق در مورد چکیده ای بر تشکیل شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش با word دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد چکیده ای بر تشکیل شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد چکیده ای بر تشکیل شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد چکیده ای بر تشکیل شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش با word :
چکیده ای بر تشکیل شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش
مقدمه
آموزش و پرورش را به عنوان ساز و کار و وسیله انتقال باورها و ارزشها در طول عصرها و نسل ها و پدیده ای اجتماعی به مدت پیدایی انسان با کمترین مسامحه ای می توان یکی از گرامی ترین سرمایه ها و دست آوردهای بشر دانست 1 که اهمیت و ارزش آن روشن و مـورد تـأکید قـوانین تکامـل اجـتمـاعی می باشد. 2 گرچه بیان منزل و منزلت راستین نهاد متولی تعلیم و تربیت لازم است اما هدف در این مقاله مطلبی دیگر است. 3 در این باره پیشگامان نیک اندیش پیشین اشارتهای نیکو دارند.4
جان دیوئی 5 علاوه بر اینکه آموزش و پرورش را آزمایشگاه سنجش اندیشه های فلسفی می داند، زیبا و روشن، نقش هدایت گر آن را در جامعه چنین بیان می کند.
(دموکراسی تنها در سرزمین هایی به نابودی گرایید که طبیعتی فقط سیاسی داشت و به گوشت و خون مردم به زندگی روزانه آنان راه نیافته بود. من برآنم که دموکراسی سیاسی نامطمئن خواهد بود مگر اینکه خوی دموکراسی به اندیشه و کردار و به بافت زندگی مردم راه یابد و این کاری است که از آموزش و پرورش به معنای گسترده آن برمی آید.) 6
گستره و نفوذ آموزش و پرورش:
الف) حوزه نیازهای فردی از انسان از جنبه حرفه ای (دست) عقلانی (سر) و عاطفی (دل) 7
ب) حوزه نیازهای اجتماعی: پرورش دگر آگاهی و دگر پذیری، تعاون و اشتراک مساعی
ج) حوزه نیازهای اقتصادی: پرورش و کارآیی و بهره گیری نیروی انسانی
د) حوزه نیازهای فرهنگی: گسترش مرزهای دانش، معرفت و هنر
مطالعات بین المللی نشان داده است که بین رشد اقتصادی و توسعه آموزش و پرورش رابطه مستقیمی وجود دارد.سطح آموزش و پرورش در کشورهای غنی و به اصطلاح پیشرفته بالاست و در کشورهای فقیر و به اصطلاح کم توسعه پایین. 8
آموزش و پرورش به دلیل ارزش خود و بازده اقتصادی و نیز با
این سرمایه نیازمند پاسداری بوده راه بـردها و تدابـیر منطقی و کوششهای پیگیر و وسیع را طلب می کند که در قالب برنامه ریزی نمود می یابند. اهمیت برنامه و نحوه تدبیر و اداره آموزش و پرورش زمانی خود را بیشتر نشان می دهد که تحول و تکاپوی همه جانبه جهان امروز و گسترش ارتباطات را در نظر بگیریم. گرچه نباید به دهکده جهانی مک لوهان نیز بیش از حد خوشبین بود چرا که در عصر انفجار اطلاعات آنچه تهدیدی جدی محسوب می شود تراکم اطلاعات و آگاهی می باشد.
اگر در گذشته تمرکز قدرت و ثروت و عدم توازن آن، در جامعه مشکل آفرین بوده امروزه به دلیل تقسیم کار در جوامع و تخصصی شدن شاخه های معرفت و عدم توازن و ناهموار بودن اطـلاعات در سـطح جهانی هر طایفه ای می تواند به علت واجد بودن اطلاعات خاص به دیگران ستم کرده و دست به بهره وریهای گزاف و نامشروع بگشاید.
پیروز میدان در این مسابقه همان کسانی هستند که برنامه ریزی صحیح حرکت می کنند. حال این سؤال پیش می آید که آموزش و پرورش مهد تحول است یا جایگاه ثبات؟ شعار امروز: حداکثر آموزش برای حداکثر افراد است و این نکته با توجه به واقعیتهای موجود 10 اهمیت نحوه نگرش و اعمال روشها را به خوبی نمایان می سازد.
ماندن در بحثهای فلسفی چنانچه گروهی هنوز این سؤال را مطرح می کنند که آیا اصولاً برنامه ریزی در آموزش و پرورش ممکن و مفید است یا خیر؟ و یا جمعی به دلیـل اینکـه آمـوزش و پـرورش می تواند نتایج زیان بخش هم به بار آورد با شکل دادن و مقید کردن آن مخالف و ورود به این حیطه را ممکن نمی دانند 11 راه به جایی نمی برند.
ضرورت برنامه ریزی شورایی در آموزش و پرورش
آموزش و پرورش امری نیست که در خلاء صورت گیرد از این رو ابتدا باید به شناخت جامعه و تشخیص جامعه و تشخیص و طبقه بندی نارساییهای آن پرداخت تا بتوان آموزش و پرورش در خور جامعه ای نو و بهتر طراحی و برنامه ریزی کرد و از توان بالقوه جمعی سود برد. در این مسیر می توان به راهکارهای زیر اشاره نمود:
سعی در پیدایی این احساس در مردم که آنان به یکدیگر تعلق دارند.
توجه دادن به اینکه بدون مشارکت خود مردم آموزش حداکثر برای حداکثر مردم امکان پذیر نیست.
مطرح نمودن مشکلات مبتلا به آموزشی و پرورشی با ارائه آمار و ارقام جهت تفهیم و پذیرش که گرایش به مشارکت رابه دنبال دارد و عدم تکیه بر متقاعد کردن. 12
مطرح شدن اینکه آموزش و پرورش از نظر اقتصادی بنگاهی است که ثمربخشی کیفی و دراز مدت دارد و نیازمند عزم ملی است.
سعی در دگرگونی این اندیشه که دولت باید تأمین کننده آموزش و پرورش باشد.
جلب همکاری مؤسسات و کارفرمایانی که از ثمرات آموزش و پرورش در جهت افزایش توان تولید بهره مند می شوند.
نخستین گامها به سوی برنامه ریزی و تشکیل شوراها در آموزش و پرورش
پس از تأسیس دارالفنون (1268 هـ.ق)و تشکیل وزارت علوم (1272 هـ. ق) قانون اداری معارف در (1298) و سپس قانون اساسی فرهنگ تصویب گردید.
اولین شورا تحت عنوان شورای عالی فرهنگ در (1300 هـ .ش) برپا شد. سپس در سال (1348 هـ. ش) قانون مدیریت شورایی به تصویب مجلس شورای ملی سابق رسید که به دلایلی عمده و عدیده ای بی توفیقی بوده اند که ما باید به دیده عبرت به آنان نظر کنیم و بابهای تازه ای را بگشائیم و از شیوه هایی نوین بهره جوییم.
تشکیل شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش
بر اساس اصل سوم قانون اساسی قانون شوراها در جلسه 26/10/72 مجلس شورای اسلامی در 22 ماده تصویب و در 17/11/72 جهت اجرا به وزارت آموزش و پرورش ابلاغ گردید اما آیین نامه اجرایی این قانون در 17/3/76 به استانها ارسال گردیده است.
کارکردهای عمده و قابل تصور برای شوراهای منطقه ای آموزش و پرورش به عنوان طلیعه داران نهادینه کردن مشارکت مردمی
جامعه پذیری
توسعه مشارکت و نظارت مردم بر بزرگ ترین متولی تعلیم و تربیت در جامعه
تمرکـز زدایی سیستم آموزشی و دخالت در تصمیم گیری در سطـح منـطقه که اجـرا را تسـهیل می نماید.
دوری از بوروکراسی و رشد توان محلی و شکوفا شدن خلاقیتها.
افزایش بهره وری
کاهش سرخوردگی و پیش نیازی برای مشارکت سیاسی
مشارکت، فطری انسانهاست و آموزش و پرورش مستلزم یک سلسله اعمال یا کنشهای اجتماعی (Socialaction) است که با افراد جامعه سر و کار دارند و از جانب آنان نیز واکنشهایی (Reaction) را برمی انگیزد و باید پذیرفت که مشارکت محصول توسعه نیست بلکه برعکس است. برنامه ای می تواند با موفقیت اجرا شود که جوابگوی نیازها و علایق اکثریت مردم باشد که در این مسیر یکی از اهداف تشکیل شوراهای آموزش و پرورش توجه به منطقه ای کردن تصمیمات بوده است.
مهم ترین نکات در منطقه ای کردن (برنامه ریزی خرد) از دست آوردهای نیکوی شوراها
• جلوگیری از تمرکز و تصمیم گیری برای حل مسایل در محل و عدم فاصله بین زمان تهیه برنامه و اجرای آن. (برخلاف برنامه ریزی کلان)
• تجهیز منابع محلی و تشویق مردم بر مشارکت در سرمایه گذاری فعالیتهای توسعه آموزش و پرورش.
• تعیین اولویت های محلی و منطقه ای در برنامه ها و فعالیتهای آموزشی و اقدام به موجب آنان.
• کمک به رشد اجتماعی مردم در به کار بستن شیوه ها و سیاست های دموکراتیک و اندیشیدن مردم مـحل به نیازهای خود مطالعه تطبیقی نظامهای آموزش و پرورش جوامع مختلف نشان می دهد که بسیاری از موازین و اهداف بیان شده در قالب اداره شورایی نهادینه گردیده است
اما در آموزش و پرورش ما یک سری عوامل از جمله گریز از عدم تمرکز و استوار ماندن بر اصول بوروکراتیک به عنوان موانعی نمود یافته اند.
مهم ترین موانع در راه شوراهای آموزش و پرورش
تصور اینکه شورا به نوعی سلب استقلال رأی مدیر است.
مقاومت بافت سنتی سیستم اداری در مقابل تحول و تغییر
عدم اعتقاد مدیران آموزشی و پرورشی به نیروی عظیم مردمی و تصور اینکه مردم باید در تختخواب پروکاست آموزش و پرورش خوابانیده شوند.
عدم هماهنگی سیستم اجرائی کشور با مدیریت شورایی
عدم آگاهی عمومی و تصور اینکه دولت باید متولی مطلق آموزش و پرورش باشد.
پی نوشت ها:
1- در میان ابداعات بشری دو مورد از بقیه مشکل تر است، هنر مملکت داری و حکومت و هنر تعلیم و تربیت (ایمانوئل کانت)
2- قانون تکامل اجتماعی بر آن است که ارزش هر کارکردی می بایست ابتدا به طور غیررسمی و غیراختصاصی به ثبوت برسد تا بتواند به صورت یک کارکرد رسمی مورد قبول در جامعه تثبیت گردد.
3- مقاله حاضر در مجالی اندک تهیه گردید و به دلیل اینکه تأکید بر ایجاز رفته بود نگارنده به این عرصه فراخ وارد نشده است.
4- علاوه بر دستورات پیامبر گرامی اسلام اقوال و آراء بزرگانی چون امام محمد غزالی، ابن خلدون و ;
5- فیلسوف و مربی معروف آمریکایی
6- یکی از دلایل شکست مدیریت شورایی در آموزش و پرورش یعنی قانون سال 1348 مصوبه مجالس سنا و شورای ملی- مشارکت ناپذیری نظام گذشته- عدم اعتماد مردم و نداشتن پایگاه ملی بود.
7- امام محمد غزالی می گوید: «معلم در قلب و روح انسان نفوذ می کند و بدون تردید شریف ترین مخلوق روی زمین است.»
8- در این رابطه
مطالعات بین المللی و تطبیقی سوئیلسون ادینگ والوین (1961) که در مورد 22 کشور انجام داده اند و نیز تحقیقات هاربیسون و مایرز (1964) در مورد 75 کشور جهان.
9- در فهرست شاخصها که توسط مؤسسه تحقیقات سازمان ملل تهیه شده موارد زیر به چشم می خورد؛ مرگ و میر نوزادان- مصرف سرانه پروتئین- ثبت نام در مدارس ابتدایی و متوسطه- ثبت نام در مدارس حرفه ای- چاپ روزنامه بر حسب هر هزار نفر و ; منبع UNRISD مؤسسه تحقیقات سازمان ملل برای توسعه اجتماعی ژنو (1970).
10- بر اساس پیش بینی سازمان ملل جمعیت جهان از سال 1980 تا سال 2000 میلادی 40% افزایش یافته و از 4/4 میلیارد به 1/6 میلیارد نفر می رسد. رشد متوسط جمعیت مدرسه رو در کشورهای پیشرفته 9/1% و در کشورهای در حال رشد 40/1% یعنی 20 برابر بیشتر.
11- کارل یاسپرس آلمانی می گوید: «آنچه اهمیت دارد کاری است که آموزگار در چهار دیواری کلاس درس انجام می دهد یعنی جائی که او آزاد و مستقل است همان چیزی که برنامه ریزان، فرماندهان و گردانندگان اداری را آشفته می کند (البته از این سخن دقیق آن نتیجه کم مایه به دست نمی آید.)
12- متقاعد کردن به معنای به جای خود نشاندن برای ساکت کردن دیگران کاربرد ندارد.
دشمنی با دین و تمدن اسلامی به هویت آمریکایی کمک می کند؟!
(یک نظریه خطرناک دیگر از هانتینگتون)
نظریه پرداز مشهور آمریکایی در کتاب جدید خود معتقد است، دشمنی با دین اسلام و تمدن اسلامی در آینده کمک فراوانی برای توجه آمریکاییها به هویت ملی خود و تمسک به آن خواهد کرد.
«ساموئل هانتینگتون» نظریه پرداز سیاسی آمریکا و نویسنده کتاب «برخورد تمدنها» در کتاب جدید خود تحت عنوان «ما چه کسی هستیم؟ تهدیداتی که متوجه هویت ملی آمریکاست» (چاپ مه 2004) نظریه خطرناکتری را مطرح می کند.


مقاله بررسی روابط دو جانبه ایران و پاکستان (2005در1739) با word دارای 168 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی روابط دو جانبه ایران و پاکستان (2005در1739) با word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی روابط دو جانبه ایران و پاکستان (2005در1739) با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی روابط دو جانبه ایران و پاکستان (2005در1739) با word :
فهرست مطالب
عنوان صفحه
پیشگفتار 1
فصل اول (کلیات)
طرح مسئله 2
اهداف تحقیق 4
اهمیت تحقیق 4
سوال اصلی 5
سوالات فرعی 5
فرضیات تحقیق 5
متغیرها و مفاهیم عملیاتی 6
روش تحقیق 6
مشکلات و موانع تحقیق 6
سازماندهی تحقیق 7
فصل دوم: خصوصیات کشور پاکستان 8
پیدایی پاکستان 9
فصل دوم: جغرافیای طبیعی و اوضاع اقلیمی 9
جغرافیای انسانی 10
عنوان صفحه
دین و مذهب رسمی 11
شیعیان پاکستان 11
حکومت 12
اقتصاد 12
ویژگیهای ارتباطی 18
مناسبات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با کشور پاکستان 19
فصل سوم – تاریخچه روابط ایران و پاکستان 21
روابط ایران و پاکستان قبل از استقلال (1947-1739) 22
روابط ایران و پاکستان پس از استقلال (1971- 1947) 23
روابط ایران و پاکستان (1979-1971) 26
روابط ایران و پاکستان پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا به امروز
(2005-1979) 32
روابط استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و پاکستان 33
نتیجه گیری 40
ضمائم 47
منابع و ماخذ 94
پیشگفتار:
یکی از مسائل مهمی که از نیمه دوم قرن بیستم و به دنبال ظهور کشورهای تازه استقلال یافته جهان سوم در عرصه روابط بین الملل توجه بسیاری از دولتمردان و اندیشمندان سیاسی را به خود جلب نموده است، شناخت پتانسیلها و ظرفیتهای بالقوه و بالفعل این کشورها در جهت برقراری بالاترین سطح روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با آنهاست. از آنجایی که کشورهای جهان سوم سالها تحت سیطره استعمار و استبداد بودهاند، لذا غالبا نتوانستهاند در ساختارهای سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی خود تحولی ایجاد نمایند. کشور پاکستان نیز همانند ایران از این قاعده مستثنی نمیباشد.
با عنایت به این موضوع ما نیز در این پژوهش سعی نمودهایم ضمن ارائه تصویری از اشتراکات مذهبی- سیاسی و فرهنگی فیمابین، به بررسی روابط دو جانبه از گذشته تا امروز پرداخته و با ذکر منابع موجود ارتقای همکاریهای منطقهای و بین المللی بر راهکارهای توسعه روابط در جهت تامین منافع ملی ایران بپردازیم. در مجموع میتوان گفت که هدف اصلی در این تحقیق آن است که نشان میدهد اهمیت روابطی همه جانبه و مستحکم با همسایه شرقی کشورمان میتواند گره گشای بسیاری از مسائل امروز منطقه خاور میانه و شبه قاره هند باشد. ضمن اینکه سود آوری عظیم اقتصادی نیز برای ایران در پی خواهد داشت.
در خاتمه لازم است از زحمات کلیه اساتیدی که درزمان تحصیل در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات به اینجانب مطالب فراوانی را آموختند، به ویژه جناب آقای دکتر حمید احمدی که از مقالات و تألیفات ایشان و مباحث کلاسهای درسشان بهره فراوانی بردم تشکر و قدردرانی نمایم.
سعید رضا واسعی
آذر 1384
فصل اول:
کلیات تحقیق
مقدمه (طرح مسئله):
از آنجایی که پاکستان کشوری است که اشتراکات فرهنگی و قومی فراوانی با ایران دارد و از لحاظ نظامی بسیار نیرومند میباشد (قدرت نظامی پاکستان چهار برابر ایران است)و دارای تسلیحات هستهای بوده و متحد آمریکاست و نیر مرزهای مشترکش با ایران مامن تروریست و قاچاقچیان مواد مخدر می باشد، لذا جمهوری اسلامی ایران برقراری روابط دوستانه و همه جانبه با این کشور را در دستور کار خود قرار داده است. این روابط باید جنبههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اطلاعاتی و امنیتی و حتی نظامی را پوشش دهد و اقدامات به گونهای صورت پذیرد که این کشور با ایران منافع مشترک داشته باشد.
در هر صورت مهمترین مسئله برای جمهوری اسلامی ایران حفظ نظام است که آن هم بدون امنیت امکان نخواهد داشت. به دلیل آنکه موضع گیریهای جمهوری اسلامی ایران بیشتر ایدئولوژیک است تا تامین منافع ملی، از این رو جمهوری اسلامی ایران سعی کرده است تا با کشورهای مسلمان که به نحوی در راستای اهداف ایران اشتراک نظر دارند، به ویژه همسایگانش روابط خود را مستحکم کند. علیهذا، یکی از تاکیدات عمده و مستمر مقامات کشور ایران بر حمایت از صلح و ثبات در منطقه استوار بوده است.
از اولین روز استقلال پاکستان از هند، در واقع یک تعارض جدی میان این دو کشور وجود داشته است. این اختلافات به اشکال مختلف ارضی، سیاسی، فرهنگی تبلور یافت. به طور طبیعی پاکستانیها برای حفظ موجودیت و امنیت خودشان در برابر هند و عوامل داخلی نیاز شدیدی به یک نیروی نظامی مقتدر احساس میکردند. به این دلیل در همان سالهای اول تاسیس این کشور هزینه قابل ملاحظهای را برای تقویت نیروی نظامی خود به کار بستند.
در غیر این صورت، عوامل بیثبات کننده و ضد وحدت، موجودیت، امنیت و یکپارچگی آن را تهدید خواهد کرد. ایجاد روابط استراتژیک با آمریکا و اسرائیل و ورود به پیمانهای سنتو و اتحاد با ایران در زمان محمد رضا شاه، در این راستا قابل توجیه است. فقدان توانایی رقابت با هند، در تمامی زمینههای علمی، تکنولوژیک، اقتصادی و نظامی و نبود رفاه اجتماعی، وجود گروههای متعدد مذهبی و سیاسی در این کشور با سیستم به ظاهر دموکراتیک اسلامی که البته بسیار دیکتاتوری میباشد، وجود هزاران مهاجر افغانی و تولید و بستهبندی و ترانزیت مواد مخدرو از همه مهمتر تاثیرپذیری شدید از ابرقدرتها به ویژه آمریکا و نیز سلطه این کشور در زمان استعمار به مدت طولانی و همچنین دوران کوتاه پشت سرگذاشتن استقلال و بحران دموکراسی و مسئله بنیاد گرایی اسلامی و به قدرت رسیدن تروریستها، موانع ثبات سیاسی را در این کشور تشکیل میدهد. البته پاکستان به شدت فقیر است، و از کمبود سرمایه نیز رنج میبرد که این مسئله و ترس از هند میتواند زمینهساز همگرایی در سیاست خارجی این کشور با ایران باشد.
و اما پرسشی که مطرح میشود این است که:
توسعه همکاریهای ایران و هند و گسترش روابط پاکستان و آمریکا و نیز حمایت از بنیاد گرایی اسلامی در سالهای گذشته توسط پاکستان، چه تاثیری بر روابط این کشور با ایران گذاشته است؟
اهداف تحقیق:
هدف اصلی این پژوهش آن است که نشان میدهد که اهمیت روابطی همه جانبه و مستحکم با همسایه شرقی کشورمان میتواند گره گشای بسیاری از مسائل امروز منطقه خاور میانه و شبه قاره هند باشد. ضمن اینکه سودآوری عظیم اقتصادی نیز برای ایران در پی خواهد داشت.
اهمیت تحقیق:
پاکستان از آن جهت که کشوری است مسلمان و بسیار فقیر و دارای اختلافات ریشهای با هندوستان و ایدئولوژیک با ایران می باشد و صاحب ارتشی نیرومند با توان تسلیحات هستهای بالاست از سویی دیگر متحد آمریکا میباشد، از طرفی مامن تروریستها، بنیاد گراهای اسلامی و قاچاقچیان مواد مخدر است. لذا این کشور میتواند در تامین امنیت یا ناامنی کل منطقه شبه قاره هند، خاور میانه و حتی جهانی و از همه مهمتر ایران موثر باشد و علیرغم روابط بسیار خوبی که با ایران داشته است، همواره خطری بالقوه (بنیادگرای اسلامی) برای کشورمان است، لذا شناخت از سیاست خارجی این کشور، آگاهی از پتانسیلها و ظرفیتهای هر چه بیشتر همکاری فیمابین ایران و پاکستان و شناخت موانع تاثیرگذار بر توسعه روابط سیاسی دو کشور میتواند در جهت تامین منافع ملی کشورمان موثر باشد. ضمناً مسئولین جمهوری اسلامی باید تلاش کنند علاوه بر سیاست همزیستی مسالمت آمیز با این کشور و تقویت روابط همه جانبه و حمایت از آقای پرویز مشرف مانع به قدرت رسیدن بنیادگراهای اسلامی در این کشور شوند.
اصولا دانستن این مطالب برای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ضروری است.
سوال اصلی
عوامل موثر بر روابط سیاسی ایران و پاکستان کدامند؟
سوالات فرعی
1- چگونه توسعه همکاریهای ایران و هند بر روابط ایران و پاکستان تاثیر گذار بوده است؟
2- چگونه گسترش روابط پاکستان و آمریکا بر روابط ایران و پاکستان تاثیر گذاشته است؟
3- چگونه حمایت پاکستان از بنیاد گرایی اسلامی در گذشته بر روابط این کشور با ایران موثر بوده است؟
فرضیات تحقیق
1- توسعه همکاریهای ایران و هند باعث کاهش روابط میان ایران و پاکستان است. این عامل یکی از عوامل موثر بر روابط سیاسی دو کشور است.
2- گسترش روابط پاکستان و آمریکا مهمترین عامل تاثیرگذار بر کاهش روابط میان ایران و پاکستان در دهه آینده خواهد بود.
3- حمایت پاکستان از بنیاد گرایی اسلامی و طالبان در گذشته از مهمترین عوامل سردی روابط میان ایران و پاکستان است.
متغیرها و مفاهیم عملیاتی
چه عواملی باعث توسعه همکاریهای ایران و هند میشود؟ و چگونه بر روابط سیاسی ایران و پاکستان تاثیرگذار بوده است؟
توسعه همکاریهای هند و ایران در چه زمینههایی است؟ و چه تأثیری بر روابط ایران و پاکستان دارد؟ گسترش روابط آمریکا و پاکستان در چه زمینههایی است و چه تاثیری بر روابط ایران و پاکستان در آینده خواهد داشت؟ چه عواملی باعث گسترش روابط آمریکا و پاکستان شده است؟
2- حمایت پاکستان از بنیاد گرایی اسلامی چگونه است؟ و چه تاثیری بر روابط این کشور با ایران دارد؟ چه عواملی سبب حمایت پاکستان از بنیاد گرایی اسلامی در گذشته شده است؟
روش تحقیق
مبتنی بر منابع کتابخانهای، جستجو در سیاستهای اینترنتی و نیز تجزیه و تحلیل نگارنده از موضوع تحقیق میباشد.
مشکلات و موانع تحقیق
در راستای بررسی روابط ایران و پاکستان اثر جامع و کاملی وجود ندارد و نیز منابع موجود پراکنده و از لحاظ تعداد بسیار کم میباشد و دسترسی به آنها مشکل است. ضمنا منابع موجود غالبا قدیمی بوده و به روز نمیباشد.
سازماندهی تحقیق:
تحقیق حاضر شامل یک مقدمه وسه فصل میباشد. در مقدمه (طرح مسئله) ضمن ارائه تصویری از آنچه که در این پژوهش ارائه خواهد شد، به سوالات اصلی و فرعی و فرضیات نیز اشاره شده است، اهداف تحقیق، اهمیت تحقیق، متغیرها و مفاهیم عملیاتی، روش تحقیق، مشکلات و موانع تحقیق و در انتها سازماندهی تحقیق نیز از اجزای دیگر آن است و مجموعا فصل اول پژوهش را تشکیل میدهد. در فصل دوم ضمن بررسی پیدایش کشور پاکستان، جغرافیایی طبیعی و اوضاع اقلیمی، جغرافیای انسانی، دین و مذهب رسمی، اوضاع شیعیان پاکستان، نوع حکومت و سیستم اقتصاد این کشور به اختصار پرداختهایم. نهایتا در فصل آخر به تاریخچه روابط سیاسی کشور ایران و پاکستان اشاره نمودهایم. در این فصل ابتدا روابط ایران و پاکستان قبل از استقلال (1947-1739) پس از استقلال (1971-1947) روابط پاکستان و ایران از (1979-1971) و در انتهای فصل به روابط ایران و پاکستان پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز را ذکر کردهایم و در بخش پایانی به ارائه نتیجه نهایی از بحث پرداختیم و ضمناً اهمیت شناخت هر چه بیشتر سیاست خارجی پاکستان در قبال ایران نیز لازم وضروری دانستهایم.
فصل دوم:
خصوصیات کشور پاکستان
پیدایی پاکستان
در اواسط قرن نوزدهم میلادی شبه قاره هند، تحت استعمار انگلستان درآمد و دولت انگلستان پس از سرکوب مردم از سال 1857 میلادی این منطقه را جزو امپراطوری بریتانیا شناخت وفرمانروایی مطلق شبه قاره هند از طرف پادشاه انگلیس انتخاب شد.
مبارزات مردم شبه قاره هند برای رهای از استعمار انگلستان بعد از جنگ جهانی دوم به رهبری مهاتما گاندی رهبر حزب کنگره ملی و محمد علی جناح رهبر حزب اتحادیه مسلمین «سلم لیگ» همچنان ادامه داشت تا عاقبت در سال 1947 منجر به استقلال منطقه گردید.
طبیعی بود که به علت اختلاف مذهبی دو رهبر (مسلمان هندو) اختلافات اصولی و سلیقهای با یکدیگر داشته باشند، ولی در طول دوران مبارزات ضد استعماری آنها را کنار گذاشته و متفقا دست به کار شده بودند. سرانجام در همان سال 1947 انگلستان ناگزیر به اعطای استقلال به هندوستان گردید و مقارن با آن قسمت مسلمان نشین هندستان از شبه قاره هند جدا و با نام پاکستان به صورت یک کشور مستقل در عرصه سیاست بینالمللی دیده شد.
جغرافیایی طبیعی و اوضاع اقلیمی
کشور پاکستان از شمال به افغانستان، و از جنوب غربی به ایران، از جنوب به دریای عمان، از شرق به هندوستان و از شمال شرق به چین محدود میگردد. وسعت آن در حدود 803 هزار کیلومتر مربع میباشد که از این نظر سی و سومین کشور جهان محسوب میشود. سلسله جبال هیمالیا، قره قروم و هندوکش در مناطق شمالی این کشور با هم تلاقی میکنند و اغلب مشخص کننده مرزهای بین المللی میان پاکستان، چین و افغانستان هستند. پاکستان دارای آب و هوایی متغیر است. کویری، کوهستانی و خشک و مناطق گرم و استوایی حداقل 30 درصد از خاک پاکستان قابل کشاورزی، 7 درصد مراتع طبیعی، 5 درصد مناطق جنگلی و مابقی آن را کوهستانها تشکیل میدهند.
جغرافیایی انسانی
بر اساس جدیدترین برآورد (جولای سال 2000 م) پاکستان بالغ بر 41 میلیون و 553 هزار نفر جمعیت دارد.
در حال حاضر نژاد مردم این کشور مخلوطی از نژادهای مختلف است که به طور عمده از نژاد هند و اروپایی به شمار میآید. مردم پاکستان از اقوام پنجابی، سندی، بلوچ و پاتان تشکیل شدهاند. تقسیمات کشوری نیز متناسب با تقسیمات نژادی است و برای هر قوم یک ایالت در نظر گرفته شده است. اما از آنجا که پنجاب نیمی از جمعیت کشور را در خود جای داده است و خواستگاه زمامداران و رهبران سیاسی و نظامی کشور بوده است، نوعی رقابت و مخاصمه بین این ایالت و دیگر ایالات مشهود است.
مردم سه ایالت دیگر همواره خود را تحت سلطه استعمار پنجابیها دانستهاند در طول تاریخ کوتاه پاکستان دشمنی ریشهداری بین پنجابیها از یک سو و مردم دیگر ایالات پدیدار گشته است.
انحصاری پستهای اداری و نظامی در سه ایالت دیگر به دست پنجابیها و تفوق آنان از لحاظ اقتصادی بیش از پیش زمینه را برای بروز اختلافات و افزایش آن فراهم آورده است. آموزش ابتدایی و متوسطه در پاکستان به زبان اردو صورت میگیرد اما زبان مورد استفاده در دانشگاهها همچنان انگلیسی است و به طور وسیعی در زمینههای تجاری حقوقی و کارهای اداری مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است به طور میانگین در کیلومتر مربع خاک پاکستان 07/176 نفر زندگی میکنند و نسبت جمعیت شهری این کشور 5/36 درصد است. از سویی دیگر 9/58 درصد از مردان و 30 درصد از زنان بالای 15 سال پاکستان با سوادند و پاکستان از نظر امکانات بهداشتی به شدت در رنج است و بیماریهای واگیر در این کشور به خصوص روستاها شیوع دارد.
دین و مذهب رسمی
در اوایل قرن ششم میلادی اسلام وارد شبه قاره هند شد. در آغاز قرن یازدهم میلادی سلطان محمد غزنوی مناطق وسیعی از شبه قاره هند را تصرف کرد. در دوران حکومت مغول تمامی شبه قاره هند تحت فرمانروایی مسلمان بود.در اواسط قرن هیجدهم انگلستان سلاطین مسلمان را سرنگون ساختند و حکومت خود را به مدت دو قرن بر سراسر قاره هند اعمال کردند، حدود 97% از مردم پاکستان مسلمانند که قریب 25% آنرا شیعیان و 67 درصد اهل تسنن هستند. و مابقی اقلیتهای مذهبی هستند (حدود 3%)
شیعیان پاکستان
شیعیان در پاکستان پراکنده اند و دارای مراکز متعدد دینی در شهرهای مختلف میباشند. مواد درسی این مدارس اقتباسی از مدارس دینی ایران است. تا زمانیکه مفتی جعفر حسین زنده بود میان شیعیان وحدت وجود داشت ولی پس از فوت وی شکاف افتاد و به دو گروه تقسیم شدند: گروه طرفدار عارف حسین حسینی و گروه دیگر به طرفداری از سید حامد علیشاه پرداختند.
حکومت
نوع حکومت در این کشور از نظر سیاسی جمهوری فدرال و از نظر ایدئولوژیک «جمهوری اسلامی» است. قانون اساسی این کشور «قانون اساسی موقت» اختیارات وسیعتری به نظامیان می دهد و نظارت عالیه و حق برکناری هر سه قوه مقننه، قضائیه و مجریه را به رئیس جمهور می دهد.
اقتصاد
اقتصاد پاکستان مبتنی بر بازار آزاد است. با این حال صنایع بزرگ و معادن عمده در اختیار دولت می باشد و از سوی دیگر اقتصاد پاکستان از سوی دولت و از طریق برنامههای عمرانی پنج ساله کنترل می شود و در حال حاضر برنامه عمرانی نهم در این کشور در دست اجرا است.
پاکستان در سالهای 1989 – 1988 در نخستین سال برنامه عمران جاری با رشد اقتصادی پایین و نرخ تورم نسبتا بالا مواجه میشد. رشد تولید ناخالص داخلی در همان سال از 5/4 درصد تجاوز نکرد. حال آنکه همین نرخ رشد در سال مالی قبل 06/6 درصد بود. معدن اگرچه تنها یک درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد، اما با این حال نقش مهمی در توسعه اقتصادی پاکستان ایفا میکند. در سال 1984-1983 مبلغی معادل 2 میلیارد روپیه از سوی دولت برای سرمایهگذاری در بخش معدن اختصاص داده شد در حالیکه مبلغ مذکور در سال مالی قبل از آن تنها 173 میلیون روپیه بوده است.
در حال حاضر روزانه حدود 65 هزار بشکه نفت در پاکستان تولید میشود که عملا جوابگوی 22 درصد از نیازهای داخلی است و در سالهای 88-1987 تولید داخلی نفت پاکستان 163 میلیون بشکه بوده است. چاههای نفتی در دو ایالت سند و پنجاب قرار دارند و از مجموع 3 حلقه چاه نفت موجود، 9 چاه با مشارکت خارجیها اداره میشود. ذخایر گاز موجود قابل بهرهبرداری در پاکستان 15706 میلیارد فوت مکعب تخمین زده میشود. که تاکنون 4437 میلیارد فوت آن مصرف شده است.
به رغم توسعه نسبی صنعت در پاکستان که کشاورزی همچنان مهمترین بخش اقتصادی کشور است. 4/26 درصد محصول ناخالص داخلی از محل کشاورزی تامین می شود و 45 درصد کل صادرات پاکستان را نیز محصولات کشاورزی تشکیل میدهد. اساسا پاکستان یک کشور کشاورزی است و 72 درصد از جمعیت کشور در بخش کشاورزی به کار اشتغال دارند. پاکستان طی ده سال گذشته توانست نه تنها از لحاظ گندم به خودکفایی برسد بلکه موفق شد سالانه مقدار زیادی از این کالاهای اساسی و استراتژیک را به خارج نیز صادر کند. رشد کشاورزی در سال 84-1983 معادل 5/4 درصد بود و تولید گندم در سالهای مذکور 1/7 درصد افزایش یافت و مجموعاً به 67/12 میلیون تن رسید. تولید برنج با 2/2 درصد افزایش 24/3 میلیون تن برآورد شد. و پنبه با 12 درصد به 47/1 میلیون تن رسید.
در سال 88-1987 بخش کشاورزی 3/26 درصد تولید ناخالص داخلی، 45 درصد صادرات و 52 درصد نیروی کار را به خود اختصاص داده است. صنایع پاکستان به طور عمده به تکنولوژی وارداتی از کشورهای پیشرفته صنعتی وابسته است. بدین ترتیب که بر مبنای سرمایه و نیروی انسانی متخصص در کشورهای صنعتی و قیمت ارزان مواد خام و دستمزد کارگر در پاکستان طرح ریزی شده و شرایط و مقتضیات کشور در طرح و بهرهبرداری از آنها مراعات نگردیده است. مشخصات صنایع پاکستان عبارت از مصرف بالای انرژی، عدم کفایت نیروی کارگر و نیاز به ایجاد بازار و شبکه وسیع توزیع میباشد.
دولت پاکستان در سال 1972 صنایع کودشیمیایی، صنایع شیمیایی، اتومبیل، سیمان تصفیه نفت و در سال 1974 کارخانههای روغن نباتی را به عهده گرفت و ملی اعلام کرد. در سال های 1988-1978 سهم بخش صنعت در تولید ناخالص داخلی از رشد، 9/18 درصد بوده است. بخش صنایع 55 درصد از کل کالاهای صادراتی پاکستان را تولید و مجموعا بخشهای صنعت در پاکستان عبارتند از: نساجی، کودشیمیایی، سیمان، پتروشیمی، صنایع مهندسی و …. بنا به گزارش بانک دولتی پاکستان در سالهای 89-1988 مجموع کسر بودجه کشور 6/23 میلیارد روپیه بوده است.
همچنین در همان سال تورم 8 درصد اعلام شده در حالیکه نرخ تورم در سالهای قبل از آن 6 درصد اعلان شده بود. طی 10 سال گذشته و در پی کوششهایی که برای اسلامی کردن کشور و اجرای شریعت به کار برده شده، اقداماتی در جهت حذف ربا از سیستم بانکی کشوربه عمل آمده است. در حال حاضر گفته میشود که کلیه معاملات در بانکهای پاکستان بر اساس عقود اسلامی صورت میگیرد و ربا از نظام بانکی این کشور حذف شده است.
مهمترین بندر صادراتی و وارداتی پاکستان بندرکراچی است. بر طبق آمار مذکور در نه ماه اول سالهای 89-1988 معادل 11117500 تن کالا یا صادر یا وارد کرده است. از این مقدار 371/9 هزار تن وارد و 904/1 هزار تن صادر شده است. این بندر کاملا مدرن و به آخرین دستگاههای تخلیه و بارگیری انواع کالا از جمله نفت مجهز شده است. بر طبق آمار صادرات پاکستان در سالهای 88-1987 معادل 4/78 میلیارد روپیه و واردات آن 3/111 میلیارد روپیه بوده است. اقلام عمدهای که توسط موسسات دولتی صادر میشود عبارتند از: مشتقات نفتی، پنبه خام، سیمان، هیدروکسیدسدیم،
سنگ نمک، برنج، زغال، کود، کود شیمیایی و سایر محصولات صادراتی که توسط بخش خصوصی است عبارتند از: ماهی، چرم، پوشاک و منسوجات از الیاف مصنوعی، لباسهای دوخته و قالیچه و فرش- اقلام عمده صادرات پاکستان عبارتند از: مواد شیمیایی، کالاهای الکترونیکی، ماشین آلات و وسایل حمل و نقل، فولاد و کالاهای ساخته شده از آنها، نفت و محصولات حاصله، روغنهای خوراکی و …میباشد. پاکستان کشور پر جمعیت و فقیری است و تعصبات فرقهای در این سرزمین مانع از ثبات قدرت سیاسی و در نتیجه امنیت اقتصادی است. پاکستان از لحاظ منابع زیرزمینی چندان غنی نیست و و همین مسئله وابستگی اقتصاد این کشور را به مواد اولیه منجر شده است. سهم بخش صادرات در تولید ناخالص داخلی پاکستان 7/48 درصد سهم بخش صنعت 4/25 درصد است.
میزان تولید ناخالص داخلی پاکستان در حدود 6 میلیارد دلار و نرخ رشد آن در حدود 9/3 درصد است. میانگین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی پاکستان در فاصله سالهای 1990 تا 1998 حدود 9/5 درصد بود. درآمد سرانه پاکستان در حال حاضر کمتر از 475 دلار است و همین امر منجر شده است که حداقل 40% از ساکنان این سرزمین زیر خط فقر زندگی کنند. 9/25 درصد از تولید ناخالص داخلی پاکستان مربوط به بخش کشاورزی، 7/48 درصد مربوط به بخش خدمات و 4/25 درصد مربوط به بخش صنعت است. نرخ تورم پاکستان در سال 1999 به 6 درصد رسید. از سوی دیگر پاکستان بالغ بر 7/38 میلیون نفر نیروی کار دارد ولی تعداد زیادی از نیروها در سن اشتغال پاکستان به سایر کشورهای خاورمیانه مهاجرت کردهاند: نرخ بیکاری در پاکستانی طی سال 1999 حدود 17 درصد بوده است. 44 درصد از نیروی کار پاکستان در بخش کشاورزی، 17 درصد بخش صنعت و 39 درصد در بخش خدمات شاغلند.
پاکستان توان تولید 2/59 میلیارد کیلو وات ساعت انرژی الکتریکی دارد که 63 درصد از آن توسط نیروگاههای حرارتی و 36 درصد آن توسط نیروگاههای برق- آبی و کمتر از یک درصد آن توسط نیروگاههای اتمی و بادی تامین میشود. پاکستان ذخایر نه چندان غنی گاز طبیعی، نفت، زغال سنگ، سنگ آهن، مس، نمک و سنگ آهک دارد. همچنین صنایع نساجی، فرآوردههای غذایی، مصالح ساختمانی، پوشاک، کاغذ و صنایع شیلاتی مهمترین شاخههای صنعتی پاکستان به شمار میروند. پنبه، کنف، گندم، برنج، نیشکر، میوه و ترهبار، ادویه و حنا مهمترین تولیدات بخش کشاورزی این کشور است.
پاکستان در سال 1999 نزدیک به 4/8 میلیارد دلار کالا به خارج صادر کرد که بیشتر شامل کنف، پنبه، برنج و سایر محصولات کشاورزی بود. در این سالها به ترتیب آمریکا، هنک کنگ، انگلستان، آلمان و امارات متحده عربی در ردیف مهمترین شرکای صادراتی پاکستان قرار گرفتند. (لازم به ذکر است که پاکستان و ایران در شرایط فعلی در حدود نیم میلیارد دلار مبادلات اقتصادی دارند مهمترین کالاهای صادراتی ایران به پاکستان شامل: موادسوختنی، گاز، پنبه خام، میوه و سبزیجات، قایق و شناور و لوازم یدکی میباشد. پاکستان نیز به ایران برنج، نخ، انواع ماشین آلات و پارچههای کتان صادر میکند) از سوی دیگر پاکستان در سال 1999 بالغ بر 8/9 میلیارد دلارکالا از خارج خرید که بیشتر شامل ماشین آلات صنعتی، نفت خام، فرآوردههای نفتی، و وسایل حمل و نقل و برخی موارد معدنی بود.
در این سال آمریکا، ژاپن، مالزی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، عمدهترین شرکای صادراتی پاکستان بودند. پاکستان با داشتن 238 میلیون ذخیره نفت و مقادیر زیادی گاز طبیعی، یکی از کشورهای نیازمند واردات مواد سوختی محسوب میشود.
این کشور به رغم محدودیتهای مالی خود تلاش کرده است تا با اکتشاف و استخراج و بهرهگیری از منابع داخلی از واردات نفت خود بکاهد. پاکستان ظرفیت تولید 55 هزار و 703 بشکه نفت در روز را داراست، و ذخایر ثابت شده گاز طبیعی این کشور به 21 تریلیون فوت مکعب میرسد. این در حالی است که تا پایان ماه جولای سال 2000 میلادی ظرفیت استخراج گاز در این کشور روزانه 2012 میلیون فوت مکعب بوده است. تا ابتدای سال 2000 میلادی حداقل 22 حلقه چاه گاز در این کشور حفاری شده و همچنین سه منبع گازی مهم نیز اخیرا توسط بخش خصوصی پاکستان کشف شده است. پاکستان در حدود 32 میلیارد دلار بدهی خارجی دارد. همچنین میزان ذخیره ارزی این کشور از یک میلیارد و یکصد میلیون دلار در آگوست سال 2000 میلادی به کمتر از 340 میلیون دلار در سپتامبر همین سال رسیده است. واحد پول پاکستان روپیه است که به یکصد پیسه تقسیم میشود دو دلار آمریکا تقریبا با 52 روپیه پاکستان برابر میکند.
ویژگیهای ارتباطی
در پاکستان بیش از 2 میلیون و 800 هزار شماره تلفن ثابت و 200 هزار شماره تلفن همراه فعال است. مردم پاکستان امواج 27 ایستگاه رادیوی (AM) و یک ایستگاه (FM) و 21 ایستگاه رادیویی با طول موج کوتاه را دریافت میکنند ضمن آنکه برنامههای تلویزیونی این کشور از طریق 22 شبکه درسراسر کشور پخش میشود بخش حمل و نقل پاکستان تا حدودی توسعه یافته است. به گونهای که بیش از 8 هزارو 200 کیلومتر خط آهن، 248 هزار کیلومتر جاده اصلی و فرعی 250 کیلومتر لوله انتقال نفت خام، 885 کیلومتر لوله انتقال فرآوردههای نفتی و 4 هزار کیلومتر لوله انتقال گاز طبیعی، 118 فرودگاه بزرگ و کوچک در این کشور وجود دارد. در این میان 12 فرودگاه توانایی پذیرش هواپیماهای غول پیکر را دارد. همچنین این کشور علاوه بر بندرکراچی یک بندر دیگر به نام محمدبن قسیم نیز دارد که در زمینه صیادی و تجاری از آن بهره میبرد.
